Liste der internationalen Kraftfahrzeugkennzeichen

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech


Erlütrige zu de Liste:
*   nöd-offizielli Abchürzige
** Do isch e Verwechslig mitem internationale Zaiche för s Diplomatischi Korps (CD = corps diplomatique) mögli


Inhaltsverzeichnis A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


A[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
A Österriich 1910   Austria (lat.)
AFG Afghanistan 1971    
AG Antigua und Barbuda      
AL Albanie 1934    
AND Andorra 1957    
ANG Angola      
ARK* Antarktis      
ARM Armenie 1992    
ARU* Aruba      
AUS Australie 1954   Australia (engl.)
AUT* Autonomi-Zone vode Palästinenser / Gazastraife      
AX Åland 2002    
AZ Aserbaidschan 1992   Azərbaycan (aserb.)

B[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
B Belgie 1910    
BD Bangladesch 1978    
BDS Barbados 1956    
BF Burkina Faso 1990 RHV / HV  
BG Bulgarie 1910    
BHT Bhutan      
BiH Bosnie und Herzegowina 1992   Bosna i Hercegovina (bosn.)
BJ Benin 1978    
BOL Bolivie 1967    
BR Brasilie 1930    
BRN Bahrain 1954    
BRU Brunei 1956    
BS Bahamas 1950    
BY Wiissrussland 1992   Byelarus (engl. Transkription vo Беларусь)
BZ Belize 1990 BH Belize (engl.)
BZH* Bretagne (Frankriich)     Breizh (breton.)

C[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
C Kuba 1930   Cuba (span.)
CAM Kamerun 1952   Cameroun/Cameroon (frz./engl.)
CAT* Katalonie (Spanie) 2006   Catalunya/Cataluña (katalan./span.)
CD** Demokratischi Republik Kongo 1997 ZRE Congo Démocratique (frz.)
CDN Kanada 1956   Canadian Dominion (engl.)
CH Schwiiz 1911   Confoederatio Helvetica (lat.)
CI Elfebaichüste 1961   Côte d'Ivoire (frz.)
CL Sri Lanka 1961   früner: Ceylon
CO Kolumbie 1952   Colombia (span.)
COM Komore     Comores (frz.)
CR Costa Rica 1956    
CSC* Korsika     Corsica (kors.)
CV Kap Verde 1930   Cabo Verde (port.)
CY Zypere 1932   Cyprus (lat./engl.)
CZ Tschechei 1993 CS Czech Republic (engl.)

D[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
D Dütschland 1909   Deutschland (dütsch)
DG* Dütschsprochigi Gmainschaft (Belgie)      
DJI Dschibuti     Djibouti (frz.)
DK Dänemark 1914    
DOM Dominikanischi Republik 1952    
DZ Algerie 1963   Al Djazaïr (arab.)

E[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
E Spanie 1910   España (span.)
EAK Kenia 1938   East Africa Kenya (engl.)
EAT Tansania 1938   East Africa Tanzania (engl.)
EAU Uganda 1938   East Africa Uganda (engl.)
EC Ecuador 1962    
ER Eritrea 1993    
ES El Salvador 1978    
EST Estland 1993 EW Estonia (engl.)
ET Ägypte 1927   Egypt (engl.)
ETH Äthiopie 1964   Ethiopia (engl.)
EUS* Baskeland     Euskadi (bask.)

F[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
F Frankriich 1910    
FIN Finnland 1993 SF  
FJI Fidschi 1971   Fiji (engl.)
FL Liechtestai 1923   Förschtatum Liachtaschta
FO Färöer 1996 FR Føroyar (fär.)
FRL* Friesland (Holland, Dütschland)      
FSM Mikronesie     Federated States of Micronesia (engl.)

G[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
G Gabun 1974    
GB Verainigts Königriich 1910   Great Britain (engl.)
GBA Alderney 1924   Great Britain Alderney (engl.)
GBG Guernsey 1924   Great Britain Guernsey (engl.)
GBJ Jersey 1924   Great Britain Jersey (engl.)
GBM Insle Man 1932   Great Britain Isle of Man (engl.)
GBZ Gibraltar 1924   Great Britain Gibraltar (engl.), Z: GBG isch nöd mögli gsi
GCA+GT Guatemala 1956   Guatemala Central America (engl.)
GE Georgie 1992    
GH Ghana 1959    
GQ* Äquatorialguinea     Guinée équatoriale (franz.)
GR Griecheland 1913    
GUB Guinea-Bissau      
GUI* Guinea      
GUY Guyana 1972    

H[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
H Ungarn 1910   Hungaria (lat.)
HK Hongkong 1932    
HN Honduras      
HR Kroatie 1992  CRO Hrvatska (kroat.)

I[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
I Italie 1910    
IL Israel 1952    
IND Indie 1947    
IR Iran 1936    
IRL Irland      
IRQ Irak 1930   Iraq (internat. Transkription vo arab. عراق)
IS Iisland 1936    

J[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
J Japan 1964    
JA Jamaika 1932    
JOR Jordanie ? HKJ  

K[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
K Kambodscha 1956    
KAN* St. Kitts und Nevis      
KIR Kiribati      
KN Grönland   GRO Kalaallit Nunaat
KP Nordkorea     Korea, Democratic People’s Republic (engl.)
KS Kirgisistan 1992    
KSA Saudi Arabie     Kingdom of Saudi-Arabia (engl.)
KSV* Kosovo 1999   Kosovo (engl.)
KWT Kuwait 1954    
KZ Kasachstan 1992   Kazakhstan (engl.)

L[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
L Luxeburg 1911    
LAO Laos 1959    
LAR* Libye 1972   Libyan Arab Republic (engl.)
LB* Liberia 1967    
LS Lesotho 1967    
LT Litaue 1992   Lietuva (lit.)
LV Lettland 1992   Latvija (lett.)

M[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
M Malta 1966 GBY  
MA Marokko 1924    
MAL Malaysia 1967    
MC Monaco 1910    
MD Moldawie 1992    
MEX Mexiko 1952    
MGL Mongolei      
MH Marschall-Insle      
MK Mazedonie 1992   Македониjа (mazed.)
MNE Montenegro 2006 SCG  
MOC Mosambik 1975   Moçambique (port.)
MS Mauritius 1938    
MV* Malediife      
MW Malawi 1965    
MYA Myanmar   BUR  

N[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
N Norweege 1922    
NA Hölländischi Antile 1957    
NAM Namibia      
NAU Nauru 1968    
NCL Noikaledonie     Nouvelle-Calédonie (franz.)
NEP* Nepal 1970    
NGR Nigeria 1992 WAN  
NIC Nicaragua 1952    
NL Holland 1910    
NZ Noiseeland 1958   New Zealand (engl.)

O[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
OM Oman      

P[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
P Portugal 1910    
PA Panama 1952    
PAL Palau      
PE Peru 1937    
PK Pakistan 1947    
PL Polen 1921    
PNG* Papua-Noiginea 1978    
PRI Puerto Rico      
PY Paraguay 1952    

Q[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
Q Katar 1972   Qatar (Transkription)

R[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
RA Argentinie 1927   República Argentina (span.)
RB Botsuana 1967   Republic of Botswana (engl.)
RC Republik China (Taiwan) 1932   Republic of China (engl.)
RCA Zentralafrikanischi Republik 1962   République centrafricaine (franz.)
RCB Republik Kongo 1962   République du Congo Brazzaville (franz.)
RCH Chile 1930   República de Chile (span.)
RG Guinea 1972   République de Guinée (franz.)
RH Haiti 1952   République d'Haïti (franz.)
RI Indonesie 1955   Republik Indonesia (indones.)
RIM Mauretanie 1964   République islamique de Mauritanie (franz.)
RL Libanon 1952   République libanaise (franz.)
RM Madagaskar 1962   République de Madagascar (franz.)
RMM Mali 1962   République du Mali (franz.); ai "M" isch nöd klar, ev. för Muslimisch?
RN Niger 1977   République du Niger (franz.)
RO Rumänie 1981  R România (rumän.)
ROK Südkorea 1971   Republic of Korea (engl.)
ROM* Rumänie 1981   inoffiziell, aber vill bruucht
ROU Uruguay 1979   República Oriental del Uruguay (span.)
RP Filippiine 1975   Republic of the Philippines (engl.)
RS* Bosnisch-Serbischi Republik 1992   Republika Srpska (serb.)
RSM San Marino 1932   Repubblica di San Marino (ital.)
RT Togo     République togolaise (franz.)
RU Burundi     Republika y'Uburundi (Kirundi, e Bantusprooch)
RUS Russland 1992   Russia (engl.)
RWA Ruanda 1964   Rwanda (franz.)

S[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
S Schwede 1911    
SCO / ALBA * Schottland     Scotland (engl.) / Alba (gälisch)
SCV Vatikaan 1931   Stato della Città del Vaticano (ital.)
SD Swasiland 1935    
SGP Singapur 1952    
SK Slowakei 1993 CS  
SLO Slowenie 1992    
SME Surinam 1936    
S.M.O.M.* Malteser-Orde     Sovereign Military Order of Malta (engl.)
SN Senegal 1962    
SO Somalia 1974    
SOL Salomone     Solomon Islands (engl.)
SRB Serbie 2006 SCG Srbija (serb.)
STP São Tomé und Príncipe      
SUD* Sudan 1963    
SY Seischelle 1938    
SYR Syrie 1952    

T[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
T Thailand 1955    
TD Tschad 1973   Tchad (franz.)
TG* Togo 1973    
TJ Tadschikistan 1992   Tajikistan (engl.)
TL Osttimor     Timor-Leste (portug.)
TM Turkmenistan 1992    
TN Tunesie 1957    
TON* Tonga      
TR Türkei 1935   Türkiye (türk.)
TT Trinidad und Tobago 1964    
TUV Tuvalu      

U[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
UA Ukraine 1992    
UAE Verainigti Arabischi Emiraat     United Arab Emirates (engl.)
USA Verainigti Staate vo Amerika 1952 US United States of America (engl.)
UZ Usbekistan 1992   Uzbekistan (engl.)

V[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
VAN* Vanuatu      
VL* Flandere     Vlaanderen (holl.)
VN Vietnam 1953    
VO* Vojvodina      

W[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
W* Wallonie      
WAG Gambia 1932   West Africa Gambia (engl.)
WAL Sierra Leone 1937   West Africa Sierra Leone (engl.)
WB* Westjordanland     West Bank (engl.)
WD Dominica 1954   Windward Islands Dominica (engl.)
WG Grenada 1932   Windward Islands Grenada (engl.)
WL St. Lucia 1932   Windward Islands St. Lucia (engl.)
WS Samoa 1962   früener: Westsamoa
WSA* Demokratischi Arabischi Republik Sahara 1932   West Sahara (engl.)
WV St. Vincent und d Grenadine 1932   Windward Islands St. Vincent (engl.)

Y[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
YAR Jeme     Yemen Arab Republic (engl.)
YV Venezuela     YV isch s Kennzaiche vode Vlugi vo Venezuela

Z[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Abch. Land sit vorene Herlaitig
Z Sambia 1966   Zambia (engl.)
ZA Südafrika 1936 SAU Zuid-Afrika (holl.)
ZW Simbabwe 1977 RSR Zimbabwe (engl.)


Inhaltsverzeichnis A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Veraltet oder nüme bruucht[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Kennzaiche Land gültig bis ab denn Herlaitig
ADN Demokratischi Volksrepublik Jeme (Südjeme) 1980 YAR Hoptstadt Aden
BA Birma 1956 BUR Burma
BH Britisch Honduras 1990 BZ -
BI Britisch-Indien 1947 IND und witiri -
BL Basutoland 1967 LS -
BP Botswana 1967 RB Bechuanaland Protectorate (engl.)
BRG Britisch-Guyana 1972 GUY -
BS Britisch-Somaliland 1966 SO -
BUR Birma 1995 MYA Burma (engl.)
CB Belgisch-Kongo 1961 CGO Congo Belgique (frz.)
CGO Kongo-Kinshasa 1972 ZR Congo (engl., frz.)
CNB Nordborneo 1963 MAL Colonie de Nord Bornéo (frz.)
CS Tschechoslowakei 1992 CZ, SK Československo
CU Curaçao 1957 NA -
DA Fraiji Stadt Danzig 1945 PL Danzig, Fraiji Stadt
DDR Dütschi Demokratischi Republik 1990 D Deutsche Demokratische Republik
DY Dahomey 1978 BJ Dahomey
EA Britisch-Ostafrika 1938 EAK usw. East Africa (engl.)
EAN Njassaland 1964 MW East Africa Nyasaland (engl.)
EAZ Sansibar 1938 EAT East Africa Zanzibar (engl.)
EIR Irland 1962 IRL Éire (irisch)
EQ Ecuador 1962 EC Équateur (frz.)
EW Estland 1993 EST Eesti Vabariik (estn.); W vermuetli för s V i Vabariik
FIF Französisch Indie 1930 IND France, Indie Française (frz.)
FM Malaysia 1958 MAL Federal States of Malaysia (engl.)
FR Färöer 1996 FO -
G Guatemala 1956 GCA jetzt Gabun
GBY Malta 1966 M Great Britain Malta (engl.) , Y: GBM isch nöd mögli gsi
GEO Georgie 1993 GE -
GRO Grönland ? KN -
HKJ Jordanie nach 1990 JOR Hashemite Kingdom of Jordan (engl.) (Haschemitisches Königriich Jordanie)
HV Obervolta 1970 BF Haute Volte (frz.)
IN Holländischi Antille 1949 NA Iles Néerlandaises (frz.) (?)
IN Indonesie 1955 RI -
JO Johor 1948 FM -
KAT Katanga 1962 CGO -
KD Kedah 1948 FM -
KL Kelantan 1948 FM -
LR Lettland 1940 SU Latvijas Republika
LT Tripolitanie 1971 LAR Libye Tripolitaine (frz.)
M Israel 1948 IL Mandatsgebiet Palästina (bis zu de Staatsgründig vo Israel)
ME Spanisch-Marokko 1952 MA Maroc Espagnol (frz.)
MN Montenegro 1918 Y (?) -
MT Tanger 1956 MA Maroc Tanger (frz.)
NDH Kroatie 1945 Y Nezavisna Drzava Hrvatska (kro.)
NF Noifundland 1949 CDN -
NGN Holländisch-Noiginea 1963 RI Nouvelle Guinée Néerlandaise (frz.)
NIG Niger 1980 RN -
NR Nordrhodesie 1960 RNR -
PAK Pakistan ca. 1990 PK -
PAN Angola 1956 ANG Portuguese Angola (engl.)
PI Filippiine ca. 1979 RP -
PR Persie 1956 IR -
PS Perlis 1948 MAL -
PTM Malaysia 1967 MAL Persekutuan Malaysia
R Russland 1926 SU -
R Rumänie 1981 RO -
RB Bolivie 1967 BOL República de Bolivia (span.)
RCL Kongo-Leopoldville 1970 CGO République du Congo-Léopoldville (frz.)
RM Rumänie 1930 R -
RNR Nordrhodesie 1966 Z Republic of North Rhodesia (engl.)
RSR Rhodesie 1979 ZW Republic of South Rhodesia (engl.)
RUC Kamerun 1983 CAM République du Cameroun (frz.)
SA Saargebiet 1935 D -
SA Saarland 1957 D -
SAU Republik Südafrika 1956 ZA South African Union (engl.) (?)
SB Serbie 1918 SHS -
SCG Serbie und Montenegro 2006 SRB und MNE Srbija i Crna Gora (serb./montenegr.)
SE Irland 1938 EIR Saorstát Éireann (gälisch)
SF Finnland 1993 FIN Suomi (finn.) und Finland (schwed.)
SHS Königriich vode Serbe, Kroate und Slowene 1936 Y Srbija, Hrvatska, Slovenija (serbokroat. [SH])/slowen. [S])
SK Sarawak 1963 MAL -
SL Syrie und Libanon 1952 SYR und RL -
SM Siam 1955 T -
SNB Nordborneo 1955 CNB State of Northern Borneo (engl., ?)
SO Slowakei 1945 CS -
SP Somalia 1960 SO Somalia Protectorate (engl.)
SR Südrhodesie 1960 RSR -
SS Straits Settlements 1952 FM -
SU Sowjetunion 1991 RUS und weitere -
SWA Südwestafrika 1966 NAM -
TC Kamerun 1952 CAM (?)
TD Trinidad und Tobago 1964 TT Trinidad
TMN Turkmenistan ca. 1996 TM -
TS Triest 1954 I -
TT Togo 1952 TG (?)
TU Terengganu 1948 FM -
U Uruguay 1978 ROU -
WAC Goldchüste 1959 GH West Africa Golden Coast (engl.)
WAN Nigeria 1992 NGR West Africa Nigeria (engl.)
Y Jugoslawie 1952 YU Yugoslavia (engl.)
YMN Nordjeme ca. 1989 YAR Yemen (engl.)
YU Jugoslawie 2002 SCG Yugoslavia (engl.)
ZR Zaire 1980 ZRE -
ZRE Zaire 1999 CD -

Lueg au[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Weblink[ändere | Quälltäxt bearbeite]