Liste unabhängiger Staaten

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech

Insgesamt wärdund i der Wikipedia 194 unabhängige Schtaate gliischtut.

Da sind alli 191 Mitglieder va der UNO (Stand: Juni 2004) sowie der Schtaat der Vatikanstadt (192.). Als 193. Staat wärdund die Cookinseln erkannt, die uner anderem va Dytschland als souveräner Staat erkannt wärdund und dene ou diplomatische Beziehunge git. Taiwan wird international zwar nur va relativ wenige Staate erkannt, das ligt aber meischt am politische Druck va der Volksrepublik China. Taiwan wird darum als 194. Staat gwertet.

Dischi Lischta isch nit exakt will alli Länder hend un anderi Lischta va Länder und isch nid uberall so aktepziert.

Lander oder Gebier wa nid internazional erkannt sind, sind in Kursivschrift gschribu.

A[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Afghanistan - Ägypte - Albanie - Algerie - Andorra - Angola - Antigua und Barbuda - Äquatorialguinea - Argentinie - Armenie - Aserbaidschan - Äthiopie - Australie

B[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Bahamas - Bahrain - Bangladesch - Barbados - (Belarus, lueg Wiissrussland) - (Belau, lueg Palau) - Belgie - Belize - Benin - Bhutan - Bolivie - Bosnie und Herzegowina - Botswana - Brasilie - Brunei - Bulgarie - Burkina Faso - (Birma/Burma, lueg Myanmar) - Burundi

C[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Chile - (Republik China, lueg Taiwan) - Volksrepublik China - Cookinsle - Costa Rica - Côte d'Ivoire (Elfebeiküschte)

D[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Dänemark - Dütschland - Dominica - Dominikanischi Republik - Dschibuti

E[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Ecuador - Elfebeiküschte - El Salvador - Eritrea - Estland

F[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Fidschi - Finnland - Frankriich

G[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Gabun - Gambia - Georgie - Ghana - Grenada - Griecheland - Grossbritannie und Nordirland - Guatemala - Guinea - Guinea-Bissau - Guyana

H[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Haiti - (Dr Heilig Schduehl) - Honduras

I[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Indie - Indonesie - Irak - Iran - Republik Irland (Eire) - Island - Israel - Italie

J[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Jamaika - Japan - Jemen - Jordanie

K[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Kambodscha - Kamerun - Kanada - Kap Verde - Kasachstan - Katar - Kenia - Kirgisistan - Kiribati - Kolumbie - Komore - Demokratischi Republik Kongo (frühner Zaire) - Republik Kongo - (Korea, lueg Nordkorea und Südkorea) - Kroatie - Kuba - Kuwait

L[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Laos - Lesotho - Lettland - Libanon - Liberia - Libye - Liechdeschdei - Litaue - Luxemburg

M[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Madagaskar - Malawi - Malaysia - Maledive - Mali - Malta - Marokko - Marshallinsle - Mauretanie - Mauritius - Mazedonie - Mexiko - Mikronesie - Moldawien - Monaco - Mongolei - (Montenegro, lueg Serbie und Montenegro) - Mosambik - Myanmar (frühner Birma/Burma)

N[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Namibia - Nauru - Nepal - Neuseeland - Nicaragua - Holland - Niger - Nigeria - (Niue) - Nordkorea (Demokratischi Volksrepublik Korea) - (Nordzypern, lueg Türkischi Republik Nordzypere) - Norwäge

O[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Oman (Ouissam) - Öschdriich - (Oschttimor, lueg Timor-Leste)

P[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Pakistan - Palau - (Paleschtina, lueg Paleschtinensischi Autonomiigebiet) - Panama - Papua-Neuguinea - Paraguay - Peru - Philippine - Pole - Portugal - (Puntland, lueg Somalia)

R[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Rumänie - Russland - Ruanda

S[ändere | Quälltäxt bearbeite]

(Sahara bzw. Westsahara) - Salomone - Sambia - Samoa (frühner Weschtsamoa) - San Marino - São Tomé und Príncipe - Saudi-Arabie - Schwede - Schwiiz - Senegal - (Serbie, lueg Serbie und Montenegro) - Serbie und Montenegro - Seychelle - Sierra Leone - Singapur - Simbabwe - Slowakei - Slowenie - Somalia - (Somaliland, lueg Somalia) - Schbanie - Sri Lanka - St. Kitts und Nevis - St. Lucia - St. Vincent und d Grenadine - Südafrika - Sudan - Südkorea (Republik Korea) - Suriname - Swasiland - Syrie

T[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Tadschikistan - Taiwan (Republik China) - Tansania - Thailand - Timor-Leste (Oschttimor) - Togo - Tonga - Trinidad und Tobago - Tschad - Tschechie - Tunesie - Türkei - (Türkischi Republik Nordzypere) - Turkmenistan - Tuvalu

U[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Uganda - Ukraine - Ungarn - (USA, lueg Vereinigti Staate vo Amerika) - Uruguay - Usbekistan

V[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Vanuatu - Vatikanstadt - Venezuela - Vereinigti Arabischi Emirat - Vereinigts Königriich Grossbritannie und Nordirland - Vereinigti Staate vo Amerika - Vietnam

W[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Wiissrussland (Belarus) - (Westsahara, lueg Sahara) - (Westsamoa, lueg Samoa)

X[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Y[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Z[ändere | Quälltäxt bearbeite]

(Zaire lueg Demokratischi Republik Kongo) - Zentralafrikanischi Republik - Zypere

Lüeg au[ändere | Quälltäxt bearbeite]