Lischde vo Stuegerter Perseenlichkeida

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen
Dialäkt: Schwäbisch

Bekannde Leit, wo mit Stuegert vorbonda send[ändere | Quälltäxt bearbeite]

ond wo an Ardikl driibr exischdiirt

Leit, wo en dera Stadt uff d Welt komma send[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Dr Georg Wilhelm Friedrich Hegel, 1831 gmôlt vom Jakob Schlesinger
Dr Oscar Heiler ond dr Willy Reichert als Häberle ond Pfleiderer am Friedrichsbau en Schtuegert
Dr Bundesbresidänt Richard von Weizsäcker, 1984
  • Georg Rodolf Weckherlin (1584 bis 1653), a schwäbischer Dichter
  • Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 bis 1831), a deitscher Philosoph ond evangelischer Theolog
  • Johann Georg Frech (1790 bis 1864), a deitscher Kombonischt, Organischt ond Musikpädagog
  • Georg Gottlob von Gutbrod (1791 bis 1861), a deitscher Polidiker
  • Gustav Schwab (1792 bis 1850), a deitscher Dichter ond evangelischer Theolog
  • Emilie Zumsteeg (1796 bis 1857), a deitscha Kombonischdin, Pianischdin, Chorleitere ond Musikschriftstellere
  • Christian Gottlob Barth (1799 bis 1862), a deitscher Pfarrer, Lyriker ond Schriftsteller
  • Hermann Hauff (1800 bis 1865), a deitscher Arzt, Schriftsteller ond Redakdeer, Bruader vom bekanndera Wilhelm Hauff
  • Wilhelm Hauff (1802 bis 1827), a deitscher Dichter
  • Albert Schott (1809 bis 1847), a deitscher Sprooch-, Gschichts- ond Walserforscher, Sammler vo Saga, Schwänk ond Volksliader
  • Robert Heck (1831 bis 1889), a deitscher Genre- ond Porträä-Moler
  • Eduard Paulus (1837 bis 1907), a deitscher Dichter, Kunschthischtorikr ond Archäolog
  • Isolde Kurz (1853 bis 1944), a deitscha Dichtere
  • Cäsar Flaischlen (1864 bis 1920), a deitscher Dichter ond Schriftsteller
  • Hermann Abert (1871 bis 1927), a deitscher Musikwissaschaftler, Musikschriftsteller, Hochschuellehrer ond Musikforscher
  • Otto Keller (1875 bis 1931), a schwäbischer Schriftsteller, Dichter ond Kombonischt
  • Hermann Keller (1885 bis 1967), a deitscher Musikwissaschaftler, Kombonischt, Organischt ond Hochschuellehrer
  • Walter Georgii (1887 bis 1967), a deitscher Pianischt, Musikwissaschaftler ond Hochschuellehrer
  • Oskar Schlemmer (1888 bis 1943), a deitscher Moler, Bildhauer ond Bihnabildner
  • Hermann Umgelter (1891 bis 1962), a deitscher Zoichner ond Moler
  • Jella Lepman (1891 bis 1970), a deitscha Schriftstellere
  • Sophie Tschorn (1891 bis 1975), a deitscha Rundfunkpioniire, Schurnalischdin ond Autorin vo Sachlitradur
  • Willy Reichert (1896 bis 1973), a schwäbischer Volksschauspiiler ond Sänger
  • Hermann Reutter (1900 bis 1985), a deitscher Kombonischt, Hochschuellehrer ond Pianischt
  • Friedrich E. Vogt (1905 bis 1995), a schwäbischer Dialektschriftsteller
  • Oscar Heiler (1906 bis 1995), a schwäbischer Volksschauspiiler
  • Max Strecker (1906 bis 1991), a schwäbischer Humorischt, Volksschauspiiler, Schriftsteller ond Sänger
  • Helmut Bornefeld (1906 bis 1990), a deitscher Kombonischt, Orglsachvorstendiger, Grafiker ond Autor vo Fachlitradur
  • Fritz Leonhardt (1909 bis 1999), a deitscher Bauinschineer, Architekt ond Hochschuellehrer
  • Otto-Erich Schilling (1910 bis 1967), a deitscher Kombonischt, Musikkridiker ond Publizischt
  • Erich Hermann (1911 bis 1984), a schwäbischer Volksschauspiiler, Humorischt ond Sänger
  • Lore Fischer (1911 bis 1991), a deitscha Sängere ond Geigere
  • Herbert Liedecke (1912 bis 1998), a deitscher Konzertorganischt, Pianischt, Hochschuellehrer ond Orgelsachvorstendiger
  • Hans-Arnold Metzger (1913 bis 1977), deitscher Kombonischt, Musikpädagog ond Dirigent
  • Karl Münchinger (1915 bis 1990), a deitscher Dirigent ond Musik-Pädagog, Grender vom Stuegerter Kammerorkeschtr
  • Gerhard Wilhelm (1918 vis 2009), langjähriger Leider vo de Stuttgarter Hymnus-Chorknaben
  • Richard von Weizsäcker (1920 bis 2015), a deitscher Politiker (CDU), vo 1984 bis 1994 Bundespräsident
  • Oscar Müller (1921 bis 2003), a schwäbischer Volksschauspiiler, Humorischt, Radiomoderator ond Sänger
  • Ilse Künkele (1925 bis 1992), a deitscha Schauspiilere
  • Ruth Mönch (1926 bis 2000), a deitscha Schauspiilere, Sängere ond Moderatorin
  • Dieter Eppler (1927 bis 2008), a deitscher Schauspiiler
  • Manfred Rommel (1928 bis 2013), a deitscher Kommunalpolitiker (CDU)
  • Willy Seiler (1930 bis 1988), a deitscher Schauspiiler, Sänger ond Moderator
  • Michael Pfleghar (1933 bis 1991), a deitscher Film- ond Show-Reschisseer, Drehbuachautor ond Fernsehproduzent
  • Frank Strecker (1941 bis 2000), a deitscher Schauspiiler, Reschisseer ond Autor
  • Reinhold Ohngemach (* 1943), a deitscher Schauspiiler
  • Ulrich Maurer (* 1948), a deitscher Polidiker
  • Wolle Kriwanek (1949 bis 2003), a schwäbischer Rockmusiker
  • Karlheinz Hartmann (* 1950), a schwäbischer Volksschauspiiler
  • Albin Braig (* 1951), a schwäbischer Volksschauspiiler
  • Günther Oettinger (* 1953), a deitscher Polidiker (CDU)
  • Barbara Bosch (* 1958), a pardeilosa deitscha Kommunalpolidikere, Oberbirgermoischdere vo Reitlenga
  • Stefanie Stroebele (* 1964), a deitscha Schauspiilere, Reschisseere, Autorin ond Tiirlehrere
  • Susanne Eisenmann (* 1964), a deitscha Polidikere (CDU)
  • Karoline Eichhorn (* 1965), a deitscha Schauspiilere
  • Lisa Martinek (* 1972), a deitscha Schauspiilere
  • Maylin Wende (* 1988), a deitscha Eiskunschtlaifere

Leit, wo bloß en dera Stadt ebbes gwirkt hend[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Dr Christian Friedrich Daniel Schubart
D Anna Sutter (1894)
  • Christian Friedrich Daniel Schubart (1739 bis 1791), a deitscher Dichter, Schurnalischt ond Kombonischt, hot seine ledschde Lebensjohr z Stuegert vorbrocht ond deet sei ledschda Ruah uff-em Hobbalau-Friidhof gfonda.
  • Friedrich Schiller (1759 bis 1805), oiner vo de greeschde deitsche Dichter, hot z Stuegert em Herzog Karl Eugen sei Hoha Karlsschuel bsuacht.
  • Johann Rudolf Zumsteeg (1760 bis 1802), a deitscher Kombonischt, wo an Haufa Johr z Stuegert gwohnt ond gwirkt hot.
  • Carl Maria von Weber (1786 bis 1826), a deitscher Kombonischt, Pianischt ond Kabellmoischder, ischt a Zeitlang Musikintendant em Denscht vom wirdabergischa Adel gwäa.
  • Eduard Mörike (1804 bis 1875), a deitscher Dichter, hot seine ledschde Lebensjohr z Stuegert vorbrocht ond deet ondr andrem sei Märle Das Stuttgarter Hutzelmännlein gschriiba. Sei Grab ischt uff-em Stuegerter Pragfriidhof.
  • Karl von Gerok (1815 bis 1890), a deitscher Pfarrer, Autor ond Lyriker, hot an dr Stuegerter Schlosskirch als Oberhofprediger gwirkt ond hot uff-em Pragfriidhof sei ledschda Ruah gfonda.
  • Wilhelm Ganzhorn (1818 bis 1880), deitscher Jurischt ond Lyriker, ischt Richter am Amtsgericht Bad Cannstatt gwäa, sei bekanndeschdes Gedicht isch Das stille Tal, besser bekannt ondrem Ofangsvers Im schönsten Wiesengrunde, begraba isch seller Moo uff-em Stuegerter Uff-Kirchhof.
  • Gottlieb Daimler (1834 bis 1900), a deitscher Audomobilpioniir, hot 1890 em heidiga Stadtdoil Bad Cannstatt a Firma grendet, wo späder zor Daimler-Benz AG worra ischt.
  • Anna Sutter (1871 bis 1910), a Schweizer Opernsengere, wo z Stuegert am Wirdabergischa Hoftheader grauße Erfolg gfeiret hot ond en dera Stadt ermordet ond begraba worra ischt.
  • August Lämmle (1876 bis 1962), a deitscher Schriftsteller, Volkskundler ond Pädagog, isch zeitweilich dr Leider vo dr Stuegerter Volkshochschuel en Bad Cannstatt gwäa.
  • Karl Erb (1877 bis 1958), a deitscher Opernsänger, wo viile Johr am Wirdabergischa Staatstheader z Stuegert gspiilt ond gsonga hot.
  • Käte Schaller-Härlin (1877 bis 1973), a deitscha Molere, hot de lengscht Zeit vo ihrem Leaba z Stuegert gwohnt ond gschaffet.
  • Theodor Heuss (1884 bis 1963), a deitscher Schurnalischt ond Polidiker, erschder Präsident vo dr Bundesrepublik Deitschland, vorher bada-wirdabergischer Kuldusminischder en dr Landeshauptstadt.
  • Martin Elsaesser (1884 bis 1957), a deitscher Archidekt, wo an Haufa Kircha, Pfarrheiser, Gemeindeheiser ond Markthalla gschaffa hot, ondr andrem au z Stuegert.
  • Josef Eberle (1901 bis 1986), hot ondrem Nama Sebastian Blau an Haufa Gedicht em schwäbischa Dialekt vorfasst ond ischt oiner vo de Grender vo dr Stuegerter Zeidong gwäa.
  • Werner Veidt (1903 bis 1992), a deitscher Schauspiiler ond Lyriker, hot en viile Sendonga vom Siddeitscha Rundfunk mitgwirkt.
  • Hermann Mühleisen (1903 bis 1995), erschder hauptberuaflicher Landesposaunawart vo dr Wirdabergischa evangelischa Landeskirch.
  • Karl Gerok (1906 bis 1975), deitscher Kirchamusiker, wo a Zeitlang Professor an dr Stuegerter Musikhochschuel gwäa ischt.
  • August Langenbeck (1912 bis 1981), deitscher Kirchamusiker, wo a langa Zeit Kantor an vorschiidene Stuegerter Kircha gwäa ischt.
  • Walter Schultheiß (* 1924), deitscher Schauspiiler, hot oft en Stuegerter Theader ond beim Sidweschtrundfunk Rolla ibrnomma.
  • Otto Borst (1924 bis 2001), a deitscher Hischdoriker, ischt Mitgrender vom Landesmuseum Haus der Geschichte gwäa ond hot s Buach Stuttgart. Die Geschichte einer Stadt vorfasst.
  • Trudel Wulle (* 1925), a deitscha Volksschauspiilere, wo oft en vorschidene Stuegert Theader mitgspiilt hot.
  • Kurt Rommel (1926 bis 2011), a deitscher Pfarrer, Dichter, Kombonischt ond Schurnalischt, hot etliche Johr z Stuegert gwirkt.
  • Dietz-Werner Steck (1936 bis 2016), a deitscher Schauspiiler, hot de lengscht Zeit vo seim Leaba z Stuegert gwohnt ond ischt en dera Stadt oft uff vorschiidene Bihna ond beim Sidweschtrundfunk vor dr Kamera gstanda.
  • Mathias Richling (* 1953), a deitscher Kabareddischt ond Parodischt, stendiger Gascht ondr andrem em Stuegerter Renitenztheater.
  • rosalie (1953-2017), a deitsche Kenschtlere
  • Michael Gaedt (* 1957), a schwäbischer Kabareddischt, Schauspiiler ond Musiker, hot emmer mol wiider an Ufftridd uff vorschiidene Stuegerter Bihna.
  • Adrienne Braun (* 1966), a deitscha Schurnalischdin, schaffa duet-se bei dr Stuegerter Zeidong.