Liste vo de Kulturgüeter in Baasel/Westgroossbaasel

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen


Dialäkt: Baseldütsch

In dr Liste vo de Kulturgüeter in Baasel/Westgroossbaasel si alli Objekt im westlige Däil vom Groossbaasel in dr Stadt Baasel im Kanton Basel-Stadt enthalte, wo noch dr Haager Konvenzion zum Schutz vom Kulturguet bi bewaffnete Komflikt, em Bundesgsetz vom 6. Oktober 1966 über e Schutz vo de Kulturgüeter bi bewaffnete Komflikt[1] und dr Verordnig vom 17. Oktober 1984 über e Schutz vo de Kulturgüeter bi bewaffnete Komflikt[2] under Schutz stöön.

Die Liste umfasst d Gwardier Am Ring, Bachlätte, Gotthälf, Iseli, Santihanns und Vorstedt (westlig vo dr Elisabethestrooss). Alli Objekt vo de Kategorie A und B si vollständig in dr Liste enthalte, Objekt us dr Kategorii C feele no (Stand: 1. Januar 2013).

Kulturgüeter[ändere | Quälltäxt bearbeite]

KGS-Nr Foti   Objekt Kat. Tüp Adrässe Koordinate
1551 Altkatholische Predigerkirche Datei hochladen Altkatholische PredigerkircheDie altkatholischi Bredigerkiirche A G Totentanz 19Dootedanz 19 (611045 / 267876)


1553 Anatomisches Museum Datei hochladen Anatomisches MuseumS Anatomische Museum vo dr Universidäät Baasel A S Pestalozzistrasse 20Bestalozzistrooss 20 (610633 / 268226)


8910 Archiv der Mission 21 Datei hochladen Archiv der Mission 21S Archiv vo dr Mission 21 A S Missionsstrasse 21Missionsstrooss 21 (610542 / 267615)


1559 Brunschwilerhaus Datei hochladen BrunschwilerhausS Brunschwilerhuus A G Hebelstrasse 15Hebelstrooss 15 (610816 / 267778)


1561 Bürgerspital Datei hochladen BürgerspitalS Bürgerspiddaal A G Spitalstrasse 17–21Spiddaalstrooss 17–21 (610878 / 267983)


1673 Fasnachts-Brunnen (Tinguely-Brunnen) Datei hochladen Fasnachts-Brunnen (Tinguely-Brunnen)Dr Fasnachts-Brunne (Tinguely-Brunne) A K TheaterplatzTheaterblatz (611437 / 267001)


1567 Feuerschützenhaus Datei hochladen FeuerschützenhausS Füürschützehuus A G Schützenmattstrasse 56Schützemattstrooss 56 (610454 / 266997)


9153 Datei hochladen Firmenarchiv der NovartisS Firmenarchiv vo dr Novartis A S Fabrikstrasse 2Fabrikstrooss 2 (610742 / 269129)


1570 Datei hochladen Gasfabrik (keltische Siedlung)Die keltischi Siidlig «Baasel-Gaasfabrik» A F VoltastrasseVoltastrooss (610759 / 269072)


1690 Gymnasium Leonhard Datei hochladen Gymnasium LeonhardS Lienertgümnasium A G Kohlenberg 17Koolebärg 17 (611214 / 267063)


1580 Holsteinerhof Datei hochladen HolsteinerhofHolstäinerhoof A G Hebelstrasse 30–32Hebelstrooss 30–32 (610757 / 267826)


8530 Jüdisches Museum der Schweiz Datei hochladen Jüdisches Museum der SchweizS Jüüdische Museum vo dr Schwiz A S Kornhausgasse 8Kornhuusgass 8 (610892 / 267317)


1582 Katholische Kirche St. Antonius Datei hochladen Katholische Kirche St. AntoniusDie katholischi St. Antonius-Kiirche A G Kannenfeldstrasse 35Kannefäldstrooss 35 (610117 / 268142)


9326 Öffentliche Bibliothek der Universität Basel, Sammlungen Datei hochladen Öffentliche Bibliothek der Universität Basel, SammlungenD Sammlige vo dr Öffentlige Bibliothek vo dr Uniwersidäät Baasel A S Schönbeinstrasse 18–20Schöönbäistrooss 18–20 (610715 / 267672)


8838 Datei hochladen D Handschriftenabdäilig und d Musikaliesammlig vo dr Öffentlige Bibliothek vo dr Uniwersidäät BaaselD Handschriftenabdäilig und d Musikaliesammlig vo dr Öffentlige Bibliothek vo dr Uniwersidäät Baasel A S Schönbeinstrasse 18–20Schöönbäistrooss 18–20 (610712 / 267661)


8528 Datei hochladen Plakatsammlung der Schule für GestaltungD Blakaatsammlig vo dr Schuel für Gstaltig A S Spalenvorstadt 2Spaalevorstadt 2 (610943 / 267423)


1592 Reformierte Elisabethenkirche Datei hochladen Reformierte ElisabethenkircheDie reformierti Elisabethekiirche A G Elisabethenstrasse 14Elisabethestrooss 14 (611487 / 266899)


1593 Reformierte Johanneskirche Datei hochladen Reformierte JohanneskircheDie reformierti Johanneskiirche A G Mühlhauserstrasse 145Mühlhuuserstrooss 145 (610259 / 268343)


1598 Reformierte Pauluskirche Datei hochladen Reformierte PauluskircheDie reformierti Pauluskiirche A G Steinenring 20Stäinering 20 (610518 / 266782)


9393 Schulhaus Wasgenring Datei hochladen Schulhaus WasgenringS Schuelhuus Wasgering A G Welschmattstrasse 30Wälschmattstrooss 30 (609253 / 267982)


1615 Skulpturhalle Datei hochladen SkulpturhalleD Skulpturhalle A S Mittlere Strasse 17Middleri Strooss 17 (610583 / 267767)


8529 Sportmuseum Datei hochladen SportmuseumS Sportmuseum A S Missionsstrasse 28Missionsstrooss 28 (610844 / 267692)


10144 Stadtbefestigung Datei hochladen StadtbefestigungD Stadtmuure A G (611001 / 267000)


1625 Synagoge Datei hochladen SynagogeD Synagoge A G Eulerstrasse 2Eulerstrooss 2 (610828 / 267085)


1627 Universitätsbibliothek (Gebäude) Datei hochladen Universitätsbibliothek (Gebäude)S Geböid vo dr Uniwersidäätsbibliothek A G Schönbeinstrasse 18–20Schönbäistrooss 18–20 (610709 / 267681)


1630 Wildt’sches Haus Datei hochladen Wildt’sches HausS Wildt'sche Huus A G Petersplatz 13Petersblatz 13 (610882 / 267665)


10470 Zoologischer Garten Datei hochladen Zoologischer GartenDr Zolli A G Birsigstrasse 51Birsigstrooss 51 (610556 / 266290)


1639 Alumneum Datei hochladen AlumneumS Studäntewoonhäim Alumneum B G Hebelstrasse 17Hebelstrooss 17 (610794 / 267787)


1647 Bernoullianum Datei hochladen BernoullianumS Bernoullianum B G Klingelbergstrasse 26 / Bernoullistrasse 30Klingelbärgstrooss 26 /
Bernoullistrooss 30
(610674 / 267758)


1649 Bockstecherhof Datei hochladen BockstecherhofBockstächerhoof B G Totentanz 17Dootedanz 17 (611028 / 267942)


1650 Botanisches Institut Datei hochladen Botanisches InstitutS Botanische Instidut B G Schönbeinstrasse 6Schönbäistrooss 6 (610721 / 267570)


12754 Datei hochladen Botanisches Institut (Sammlung)D Sammlig vom Botanische Instidut B S Schönbeinstrasse 6Schönbäistrooss 6 (610721 / 267570)


1662 Ehemalige öffentliche Bad- und Waschanstalt Datei hochladen Ehemalige öffentliche Bad- und WaschanstaltDie ehemooligi öffentligi Baad- und Wäschaastalt B G Elsässerstrasse 2Elsässerstrooss 2 (610781 / 268459)


1661 Ehemalige Polizeiwache Datei hochladen Ehemalige PolizeiwacheDr ehemooligi Bolizboste B G St. Johanns-Vorstadt 106Santihanns-Vorstadt 106 (610809 / 268409)


1660 Ehemaliges Hôtel de l’Univers Datei hochladen Ehemaliges Hôtel de l’UniversS ehemoolige Hôtel de l’Univers B G Centralbahnstrasse 7 / Elisabethenanlage 25Zentralbaanstrooss 7 /
Elisabetheaalaag 25
(611278 / 266426)


1664 Elisabethenbrunnen Datei hochladen ElisabethenbrunnenDr Elisabethebrunne B K Elisabethenstrasse / KlosterbergElisabethestrooss /
Klosterbärg
(611464 / 266801)


1668 Ensemble von Rudolf Linder Datei hochladen Ensemble von Rudolf LinderS Ansambel vom Rudolf Linder B G Palmenstrasse 3–25 / Ahornstrasse 7Palmestrooss 3–25 /
Ahornstrooss 7
(610194 / 267336)


12751 Ensemble von Rudolf Linder Datei hochladen Ensemble von Rudolf LinderS Ansambel vom Rudolf Linder (1894–99) B G Palmenstrasse 4–18 / Ahornstrasse 11Palmestrooss 4-18 /
Ahornstrooss 11
(610178 / 267364)


1670 Erlacherhof Datei hochladen ErlacherhofErlacherhoof B G St. Johanns-Vorstadt 15–17Santihanns-Vorstadt 15–17 (610995 / 268039)


1671 Faeschsches Fideikommisshaus Datei hochladen Faeschsches FideikommisshausS Faeschsche Fideikommisshuus B G Petersplatz 14Petersblatz 14 (610925 / 267658)


1672 Faeschsches Haus Datei hochladen Faeschsches HausS Faeschsche Huus B G Spitalstrasse 22Spiddalstrooss 22 (610906 / 268033)


1674 Faule-Magd-Brunnen Datei hochladen Faule-Magd-BrunnenDr Fuuli-Magd-Brunne B K St. Johanns-VorstadtSantihanns-Vorstadt (610981 / 268108)


1679 Formonterhof Datei hochladen FormonterhofDr Formonterhoof B G St. Johanns-Vorstadt 27Santihanns-Vorstadt 27 (610957 / 268116)


1681 Friedhof Kannenfeld Datei hochladen Friedhof KannenfeldDr Friidhoof Kannefäld B G BurgfelderstrasseBurgfälderstrooss (609865 / 268216)


13402 Datei hochladen Frühmittelalterliches GräberfeldE Greeberfäld us em früeje Middelalter B F Neuweilerstrasse 18Neuwiilerstrooss 18 (609372 / 266261)


13403 Datei hochladen Frühmittelalterliches Gräberfeld (Franken)E Greeberfäld us em früeje Middelalter (Franke) B F BernerringBärnerring (610071 / 266350)


1682 Geburtshaus Johann Peter Hebels Datei hochladen Geburtshaus Johann Peter HebelsS Geburtshuus vom Johann Peter Hebel B G Totentanz 2Dootedanz 2 (611104 / 267903)


1572 Gewerbemuseum Datei hochladen GewerbemuseumS ehemoolige Gwärbmuseum, hüte d Lys Schuel für Gstaltig B G Spalenvorstadt 2Spaalevorstadt 2 (610943 / 267423)


1687 Gotthelfschulhaus Datei hochladen GotthelfschulhausS Gotthälfschuelhuus (1899–1902, Flück und Hünerwadel) B G Gotthelfplatz 1Gotthälfblatz 1 (609748 / 267082)


1779 Grabeneck-Brunnen Datei hochladen Grabeneck-BrunnenDr Grabenegg-Brunne B K Petersplatz / PetersgrabenPetersblatz / Petersgraabe (610960 / 267640)


1691 Gyrengarten Datei hochladen GyrengartenS Gyregaarde B G Hebelstrasse 7Hebelstrooss 7 (610893 / 267743)


1692 Hallenbad Rialto Datei hochladen Hallenbad RialtoS Hallebaad Rialto (1934, Bercher und Tamm) B G Birsigstrasse 60 / Viaduktstrasse 43–45Birsigstrooss 60 /
Viaduktstrooss 43–45
(610896 / 266607)


1703 Haus zum Grabeneck Datei hochladen Haus zum GrabeneckS Huus zum Grabenegg B G Petersplatz 20Petersblatz 20 (610967 / 267657)


1714 Haus zum Rosgarten Datei hochladen Haus zum RosgartenS Huus zum Rosgaarde B G Leonhardsgraben 38Leonhardsgraabe 38 (611050 / 267260)


1727 Haus zur Krähe Datei hochladen Haus zur KräheS Huus zur Kräje B G Spalenvorstadt 13Spaalevorstadt 13 (610875 / 267392)


1743 Holbeinbrunnen Datei hochladen HolbeinbrunnenHolbäibrunne B K SpalenvorstadtSpaalevorstadt (610854 / 267403)


1745 Inneres Klösterli Datei hochladen Inneres KlösterliS Innere Klösterli B G St. Johanns-Vorstadt 31Santihanns-Vorstadt 31 (610943 / 268140)


1747 Isaak Iselin-Schulhaus Datei hochladen Isaak Iselin-SchulhausIsaak Iselin-Schuelhuus B G Strassburgerallee 65Stroossburgerallee 65 (609942 / 268024)


1750 Katholische Kirche Allerheiligen Datei hochladen Katholische Kirche AllerheiligenDie katholischi Allerhäilige-Kiirche B G Neubadstrasse 97Nöibaadstrooss 97 (609764 / 266359)


1758 Kunsthalle Datei hochladen KunsthalleD Kunsthalle B G Steinenberg 7Stäinebärg 7 (611484 / 267010)


1757 Küchlins Variété-Theater Datei hochladen Küchlins Variété-TheaterS Kiechli (1911) B G Steinenvorstadt 55Stäinevorstadt 55 (611290 / 266856)


1761 Lützelhof Datei hochladen LützelhofS Füürweerdepo im Lützelhoof B G Spalenvorstadt 11Spaalevorstadt 11 (610883 / 267389)


1762 Markgräflerhof Datei hochladen MarkgräflerhofDr Markgrööflerhoof inkl. Portalbau (jetz Däil vom Uniwersidäätsspidaal B G Hebelstrasse 2Hebelstrooss 2 (610928 / 267753)


1763 Markthalle Datei hochladen MarkthalleD Määrthalle (1929, Ryhiner & Goenner) B G Innere Margarethenstrasse 25 / Viaduktstrasse 8–10 / Steintorberg 20–30Inneri Margarethestrooss 25 /
Viaduktstrooss 8–10 /
Stäidoorbärg 20–30
(611179 / 266524)


13418 Datei hochladen Mittelalterliche Bauten, SpitalfriedhofBaute us em Middelalter, dr Spiddalfriidhoof (1845-1868) B F Elsässerstrasse 2aElsässerstrooss 2a (610801 / 268520)


1768 Mueshaus Datei hochladen MueshausS Mueshuus B G Spalenvorstadt 14Spaalevorstadt 14 (610857 / 267426)


1769 Musik-Akademie der Stadt Basel Datei hochladen Musik-Akademie der Stadt BaselD Muusig-Akademii vo dr Stadt Baasel B G Leonhardsstrasse 6Leonhardsstrooss 6 (611092 / 267176)


1782 Polizeiposten Datei hochladen PolizeipostenBolizeiboste B G Wielandplatz 1Wielandblatz 1 (610051 / 266901)


1784 Psychiatrische Universitätsklinik Friedmatt Datei hochladen Psychiatrische Universitätsklinik FriedmattDr Altbau vo dr Psychiatrische Uniwersidäätsklinik Fridmatt (1884) B G Wilhelm Klein-Strasse 27Wilhelm Klein-Strooss 27 (609426 / 268918)


1788 Reformiertes Kirchliches Zentrum Oekolampad Datei hochladen Reformiertes Kirchliches Zentrum OekolampadS reformierte Kirchlige Zentrum Oekolampad (1930) B G Allschwilerplatz 22 / Oekolampadstrasse 6Allschwilerblatz 22 /
Oekolampadstrooss 6
(609913 / 267449)


1803 Reinacherhof Datei hochladen ReinacherhofDr Riinacherhoof B G St. Johanns-Vorstadt 3Santihanns-Vorstadt 3 (611027 / 267985)


11934 Datei hochladen Schweizerische Gesellschaft für Volkskunde, FotosammlungD Fotisammlig vo dr Schwizerische Gsellschaft für Volkskund B S Spalenvorstadt 2Spaalevorstadt 2 (610938 / 267426)


1831 Spalenschulhaus Datei hochladen SpalenschulhausS Spaleschuelhuus (1879) B G Schützengraben 42 / Schützenmattstrasse 20Schützegraabe 42 /
Schützemattstrooss 20
(610748 / 267334)


13427 Datei hochladen Spitalfriedhof (1845–1868)Dr Spiddalfriidhoof (1845–1868) B F Elsässerstrasse 2aElsässerstrooss 2a (610801 / 268520)


1836 Stachelschützenhaus Datei hochladen StachelschützenhausS Stachelschützehuus B G Petersplatz 10Petersblatz 10 (610812 / 267553)


1834 St. Antonier-Hof Datei hochladen St. Antonier-HofDr St. Antonier-Hoof B G St. Johanns-Vorstadt 33Santihanns-Vorstadt 33 (610933 / 268158)


1846 Universität, Kollegiengebäude Datei hochladen Universität, KollegiengebäudeS Kollegiegeböid vo dr Uniwersidäät (1939, Rohn) B G Petersplatz 1Petersblatz 1 (610933 / 267547)


1848 Vierlindenbrunnen Datei hochladen VierlindenbrunnenVierlindebrunne B K SteinentorstrasseStäinedoorstrooss (611354 / 266803)


1863 Villa Datei hochladen VillaWilla B G Petersplatz 12Petersblatz 12 (610854 / 267670)


1851 Villa Datei hochladen VillaWilla (1870) B G Socinstrasse 32Socinstrooss 32 (610498 / 267332)


1858 Villa des ehemaligen Schlachthofveterinärs Datei hochladen Villa des ehemaligen SchlachthofveterinärsD Willa vom ehemoolige Schlachthoofveterinär B G Elsässerstrasse 4Elsässerstrooss 4 (610748 / 268536)


1864 Villen Datei hochladen VillenWille (Visscher van Gaasbeek) B G Pilgerstrasse 13–45Pilgerstrooss 13–45 (610409 / 267606)


12758 Villen Datei hochladen VillenWille (Visscher van Gaasbeek) B G Pilgerstrasse 14–28Pilgerstrooss 14–28 (610365 / 267600)


1866 Weberbrunnen Datei hochladen WeberbrunnenDr Wääberbrunne B K SteinenvorstadtStäinevorstadt (611313 / 266938)


1882 Wohnhäuser Datei hochladen WohnhäuserWoonhüüser vo Curjel & Moser, 1906 B G Schützenmattstrasse 49–55Schützemattstrooss 49–55 (610633 / 267128)


Legände[Quälltäxt bearbeite]

In dere Dabälle si die Informazione din:

KGS-Nr: Nummere vom Kulturguet, us de KGS-Liste vom Bund und vo de Kantöön.
Foti: Fotografii vom Kulturguet. Wemm mä uf s Foti kliggt, gseet mä e grössers Bild. Nääbedra si zwäi Sümbool:
Weitere Bilder auf Wikimedia Commons No mee Bilder vom Objekt uf Wikimedia Commons.
eigenes Werk hochladen E Lingg zum e nöis Bild uufelaade. Bestimmti Parameter si drbii scho im Vorus usgfüllt.
Objekt: Naame vom Objekt. Do und dört stoot dr Naame, wo allgemäin bekannt isch.
Kat: Kategorii vom Kulturguet: A = nazionali Bedütig; B = regionali/kantonali Bedütig; C = lokali Bedütig
Tüp: Art vom Kulturguet: G = Geböid oder sustigs Bauwärk; S = Sammlig (Archiv, Bibliotheke, Museum); F = Archeologischi Fundstell; K: Chliises Kulturobjekt (z. B. Brunne, Wäägchrüz, Dänggmööler); X = Spezialfall
Adrässe: Strooss und Huusnummere vom Kulturguet (wenn si bekannt si), mänggisch dr Ort / Ortsdäil
Koordinate: Standort vom Kulturguet noch de Schwizer Landeskoordinate (CH1903).

Der Inhalt vo dr Dabälle isch noch de Kategorie sortiert.

Wemm mä uf «Charte mit alle Koordinate» rächts oobe im Artikel kliggt, wird d Laag vo alle Kulturgüeter im gweelte Kartenobjekt aazäigt.

Weblingg[ändere | Quälltäxt bearbeite]

 Commons: Basel – Sammlig vo Multimediadateie

Fuessnoote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. Bundesgesetz über den Schutz der Kulturgüter bei bewaffneten Konflikten. admin.ch. Abgrüeft am 2012-10-30. (PDF; 127 kB)
  2. Verordnung über den Schutz der Kulturgüter bei bewaffneten Konflikten. admin.ch. Abgrüeft am 2012-10-30. (PDF; 128 kB)