Lischt vu dr Nobelbryysdreger fir Fysiologii oder Medizin

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Die Lischte zellt in ere kronologisch Zyylete alli Dreger vum Nobelbryys fir Fysiologii oder Medizin uf mit dr Begrindig vum Nobelkomitee.


1901 bis 19101911 bis 19201921 bis 19301931 bis 19401941 bis 19501951 bis 1960
1961 bis 19701971 bis 19801981 bis 19901991 bis 20002001 bis 20102011 bis 2020


1901–1910[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1901 Emil von Behring
(1854–1917)
Deutsches Reich Dütsches Riich „fir syyni Arbete iber Serumtherapii un bsundersch fir d Aawändig dervu gege Difterii, wun er dr Wissehscft neji Wäg dermit erschlosse het un em Dokter e erfolgryychi Waffe gege Chraket un Dodd gee het“ Emil von Behring
1902 Ronald Ross
(1857–1932)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Almora,IndienIndien Indie) „fir syyni Arbete iber Malaria, wun er derdur noogwise het, wie d Chranket in dr Organismus chunnt, un dodermit dr Grundstei gleit het fir e erfolgryychi Erforschig vu däre Chranket un ihri Bhandligsmethode“ Ronald Ross
1903 Niels Ryberg Finsen
(1860–1904)
Dänemark Dänemark (uf d Wält chuu z Tórshavn) „in Anerchännig vu syym Byydrag zue dr Bhandlig vu Chrankete, bsundersch vu Lupus vulgaris, mit konzentrierte Liechtstrahle, wun ere dr medizinische Wisseschaft e neje Wäg erschlosse het“ Niels Ryberg Finsen
1904 Iwan Petrowitsch Pawlow
(1849–1936)
Russisches Kaiserreich Russland „in Anerchännig vu syyre Arbe iber d Fysiologii vu dr Verdauig, wu s Wisse iber wichtigi Aschpäkt vu däm Beryych verbesseret un erweiteret het“ Iwan Petrowitsch Pawlow
1905 Robert Koch
(1843–1910)
Deutsches Reich Dütsches Riich „fir syyni Untersuechige un Entdeckige uf em Biet vu dr Tuberkulose“ Robert Koch
1906 Camillo Golgi
(1843 oder 1844–1926)
Italien 1861Königreich Italien Italie „in Anerchännig vu ihre Arbeite iber d Struktur vum Närvesyschtem“ Camillo Golgi
Santiago Ramón y Cajal
(1852–1934)
Spanien Spanie Santiago Ramón y Cajal
1907 Alphonse Laveran
(1845–1922)
FrankreichFrankreich Frankriich „in Anerchännig vu syyne Arbeite iber d Bedytig vu dr Protozoe as Chranketserreger“ Alphonse Laveran
1908 Ilja Iljitsch Metschnikow
(1845–1916)
Russisches Kaiserreich Russland „as Anerchännig vu ihre Arbeite iber d Immunitet“ Ilja Iljitsch Metschnikow
Paul Ehrlich
(1854–1915)
Deutsches Reich Dütsches Riich
1909 Emil Theodor Kocher
(1841–1917)
SchweizSchweiz Schwiz „fir syyni Arbete iber Fysiologii, Pathologii un Chirurgii vu dr Schilddrise“ Emil Theodor Kocher
1910 Albrecht Kossel
(1853–1927)
Deutsches Reich Dütsches Riich „in Anerchännig vum Byydrag, wun syyni Arbeite iber Eiwyßstoff und dr Nuklein fir unseri Chänntnis vu dr Chemii vu dr Zälle gleischtet hän“ Albrecht Kossel

1911–1920[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1911 Allvar Gullstrand
(1862–1930)
SchweizSchweden Schwede „fir syyni Arbete iber d Dioptrik vum Aug“ Allvar Gullstrand
1912 Alexis Carrel
(1873–1944)
FrankreichFrankreich Frankriich „as Anerchännig vu syyne Arbete iber d Gfäßnoht un iber Gfäß- un Organtransplantatione“ Alexis Carrel
1913 Charles Robert Richet
(1850–1935)
FrankreichFrankreich Frankriich „fir syyni Arbete iber Anaphylaxii“ Charles Robert Richet
1914 Robert Bárány
(1876–1936)
Österreich-Ungarn Öschtriich-Ungarn „fir syyni Arbete iber Fysiologii un Pathologii vum Vestibularapparat“ Róbert Bárány
1915 nit vergee
1916 nit vergee
1917 nit vergee
1918 nit vergee
1919 Jules Bordet
(1870–1961)
(vergee 1920)
Belgien Belgie „fir syyni Entdeckige uf em Biet vu dr Immunitet“ Jules Bordet
1920 Schack August Steenberg Krogh
(1874–1949)
Dänemark Dänemark „fir d Entdeckig vum kapillarmotorische Regulationsmechanismus“ Schack August Steenberg Krogh

1921–1930[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1921 nit vergee
1922 Archibald Vivian Hill
(1886–1977)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir syyni Entdeckige uf em Biet vu dr Wermierzyygig vu dr Muskle“ Archibald Vivian Hill
Otto Fritz Meyerhof
(1884–1951)
Deutsches Reich Dütsches Riich „fir syyni Entdeckig vum Verhältnis zwische Suurstoffverbruuch un Milchsyyriproduktion im Muskel“
1923 Frederick Banting
(1891–1941)
Canadian Red Ensign (1957–1965).svg Kanada „fir d Entdeckig vum Insulin“ Fredrick Banting
John James Richard Macleod
(1876–1935)
Canadian Red Ensign (1957–1965).svg Kanada (uf d Wält chuu z Cluny, Schottland Schottland) John James Richard Macleod
1924 Willem Einthoven
(1860–1927)
NiederlandeNiederlande Niiderlande (uf d Wält chuu z Semarang, Java, dodmol Niderländisch-Indie) „fir syyni Entdeckig vum Mechanismus vum Elektrokardiogramm“ Willem Einthoven
1925 nit vergee
1926 Johannes Fibiger
(1867–1928)
(vergee 1927)
Dänemark Dänemark „fir syyni Entdeckig vum Spiropterakarzinom“ Johannes Fibiger
1927 Julius Wagner-Jauregg
(1857–1940)
OsterreichÖsterreich Öschterriich „fir d Entdeckig vu dr therapeutische Bedytig vu dr Malaria-Impfig bi dr Bhandlig vu dr Progressive Paralyse“ Julius Wagner-Jauregg
1928 Charles Nicolle
(1866–1936)
FrankreichFrankreich Frankriich „fir syyni Arbete iber Fläcktyphus“ Charles Nicolle
1929 Christiaan Eijkman
(1858–1930)
NiederlandeNiederlande Niiderlande „fir syyni Entdeckig vum antineuritische Vitamin“ Christiaan Eijkman
Frederick Gowland Hopkins
(1861–1947)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir d Entdeckig vu dr wachstumferdernde Vitamin“
1930 Karl Landsteiner
(1868–1943)
OsterreichÖsterreich Öschterriich „fir d Entdeckig vu dr Bluetgruppe vum Mänsch“ Karl Landsteiner

1931–1940[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1931 Otto Heinrich Warburg
(1883–1970)
Deutsches Reich Dütsches Riich „fir d Entdeckig vu dr Natur un dr Funktion vum Otmigsfermänt“ Otto Heinrich Warburg
1932 Charles Scott Sherrington
(1857–1952)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir ihri Entdeckige uf em Biet vu dr Funktione vu dr Neurone Charles Smart Roy und Charles Scott Sherrington (rechts)
Edgar Douglas Adrian
(1889–1977)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich
1933 Thomas Hunt Morgan
(1866–1945)
Vereinigte Staaten USA „fir syyni Entdeckige iber d Bedytig vu dr Chromosome as Dreger vu dr Vererbig“ Thomas Hunt Morgan
1934 George Hoyt Whipple
(1878–1976)
Vereinigte Staaten USA „fir ihri Läberetherapii gege Anämii“
George Richards Minot
(1885–1950)
Vereinigte Staaten USA
William Parry Murphy
(1892–1987)
Vereinigte Staaten USA
1935 Hans Spemann
(1869–1941)
Deutsches Reich Dütschs Riich „fir d Entdeckig vum Organisator-Effäkt im embryonale Entwickligsstadium“
1936 Henry Hallett Dale
(1875–1968)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir ihri Entdeckige bi dr chemische Iberdragiug vu dr Närveimpuls“ (Dalesches Prinzip)
Otto Loewi
(1873–1961)
OsterreichÖsterreich Öschterriich (uf d Wält chuu z Frankfurt am Main, Deutsches Reich Dütsches Riich)
1937 Albert von Szent-Györgyi Nagyrápolt
(1893–1986)
Ungarn Ungarn „fir syyni Entdeckige uf em Biet vu dr biologische Verbrännigsprozäss, bsundersch in Beziehig uf s Vitamin C un d Katalyse vu dr Fumarsyyri“ Albert von Szent-Györgyi Nagyrápolt
1938 Corneille Heymans
(1892–1968)
(vergee 1939)
Belgien Belgie „fir d Entdeckig vu dr Roll vum Sinus- un Aortemechanismus bi dr Otemregulierig“
1939 Gerhard Domagk
(1895–1964)
Deutsches Reich Dütschs Riich „fir d Entdeckig vu dr antibakteriälle Wirkig vum Prontosil“
1940 nit vergee

1941–1950[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1941 nit vergee
1942 nit vergee
1943 Henrik Dam
(1895–1976)
(vergee 1944)
Dänemark Dänemark „fir d Entdeckig vum Vitamin K“
Edward Adelbert Doisy
(1893–1986)
(vergee 1944)
Vereinigte Staaten USA „fir syyni Entdeckig vu dr chemische Natur vum Vitamin K“
1944 Joseph Erlanger
(1874–1965)
Vereinigte Staaten USA „fir ihri Entdeckige iber di hochdifferänzierte Funktione vu dr einzelne Närvefasere“
Herbert Spencer Gasser
(1888–1963)
Vereinigte Staaten USA
1945 Alexander Fleming
(1881–1955)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Lochfield, Schottland Schottland) „fir d Entdeckig vum Penizillin un syyre Heilwirkig bi verschidene Infektionschrankete“ Alexander Fleming
Ernst Boris Chain
(1906–1979)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Berlin, Deutsches Reich Dütsches Riich)
Howard W. Florey
(1898–1968)
SchweizAustralien Australie
1946 Hermann Joseph Muller
(1890–1967)
Vereinigte Staaten USA „fir d Entdeckig, ass Mutatione mit Hilf vu Röntgestrahle firigruefe chenne wäre“
1947 Carl Ferdinand Cori
(1896–1984)
Vereinigte Staaten USA (uf d Wält chuu z Prag, damals Österreich-Ungarn Öschtriich-Ungarn) „fir ihri Entdeckig des Verlaufs des katalytischen Glykogen-Stoffwechsels“ Carl Ferdinand Cori
Gerty Cori
(1896–1957)
Vereinigte Staaten USA (uf d Wält chuu z Prag, dodmol Österreich-Ungarn Öschtriich-Ungarn) Gerty Theresa Cori
Bernardo Alberto Houssay
(1887–1971)
SchweizArgentinie Argentinie „fir syyni Entdeckig vu dr Bedytig vu dr Hormon vum Hypophysevorderlappe fir dr Zuckerstoffwächsel“ Bernardo Alberto Houssay
1948 Paul Hermann Müller
(1899–1965)
SchweizSchweiz Schwiz „fir d Entdeckig vu dr starke Wirkig vu DDT as Kontaktgift gege mehreri Arthropode“
1949 Walter Rudolf Hess
(1881–1973)
SchweizSchweiz Schwiz „fir d Entdeckig vu dr funktionale Organisation vum Zwischehirni fir d Koordination vu dr Detigkeit vu innere Organ“ Walter Rudolf Hess
Egas Moniz
(1874–1955)
PortugalPortugal Portugal „fir d Entdeckig vum therapeutische Wärt vu dr präfrontale Leukotomii bi gwisse Psychose“ Egas Moniz
1950 Edward Calvin Kendall
(1886–1972)
Vereinigte Staaten USA „fir ihri Entdeckige bi dr Hormon vu dr Näbeniererinde, vu ihre Struktur un ihre biologische Wirkige“
Tadeus Reichstein
(1897–1996)
SchweizSchweiz Schwiz (uf d Wält chuu z Włocławek, PolenPolen Pole) Tadeusz Reichstein
Philip Showalter Hench
(1896–1965)
Vereinigte Staaten USA

1951–1960[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1951 Max Theiler
(1899–1972)
Südafrika Südafrika „fir d Erforschig vum Gelfieber un syyre Bechämpfig“
1952 Selman Abraham Waksman
(1888–1973)
Vereinigte Staaten USA (uf d Wält chuu z Nowa Pryluka, Ukraine, RusslandRussland Russland) „fir d Entdeckig vum Streptomycin, em erschte Antibiotikum gege d Tuberkulose“ Selman Waksman
1953 Hans Adolf Krebs
(1900–1981)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Hildesheim, Deutsches Reich Dütsches Riich) „fir syyni Entdeckig vum Zitronesyyrizyklus“
Fritz Albert Lipmann
(1899–1986)
Vereinigte Staaten USA (uf d Wält chuu z Königsberg, dodmol Deutsches Reich Dütsches Riich) „fir syyni Entdeckig vum Coenzym A un däm syyni Bedytig fir dr Zwischestoffwächsel“ Fritz Albert Lipmann
1954 John Franklin Enders
(1897–1985)
Vereinigte Staaten USA „fir ihri Entdeckig vu dr Fähigkeit vum Poliovirus, in Kulture vu verschidene Gwäbstype z wachse“ John Franklin Enders
Thomas Huckle Weller
(1915–2008)
Vereinigte Staaten USA
Frederick Chapman Robbins
(1916–2003)
Vereinigte Staaten USA
1955 Hugo Theorell
(1903–1982)
SchweizSchweden Schwede „fir syyni Entdeckige iber Natur un Wirkigswyys vu dr Oxydationsenzym“
1956 André Frédéric Cournand
(1895–1988)
Vereinigte Staaten USA (uf d Wält chuu z Paris, FrankreichFrankreich Frankriich) „fir ihri Entdeckige zue dr Härzkatheterisierig un zue dr pathologische Veränderige Chreislaufsyschtem“
Werner Forßmann
(1904–1979)
DeutschlandDeutschland Dytschland Werner Forßmann (rächts)
Dickinson Woodruff Richards
(1895–1973)
Vereinigte Staaten USA
1957 Daniel Bovet
(1907–1992)
ItalienItalien Italie (uf d Wält chuu z Neuchâtel, SchweizSchweiz Schwiz) „fir syyni Entdeckige iber synthetischi Verbindige, wu gwissi Subschtanze im Lyyb leen wirksam wäre un bsundersch däre ihri Wirkig uf s Gfäßsyschtem un Skelettmuskulatur“
1958 George Wells Beadle
(1903–1989)
Vereinigte Staaten USA „fir ihri Entdeckig , ass d Gen wirksam wäre, indäm si bstimmti chemischi Vorgäng reguliere“
Edward Lawrie Tatum
(1909–1975)
Vereinigte Staaten USA
Joshua Lederberg
(1925–2008)
Vereinigte Staaten USA „fir syyni Entdeckige iber genetischi Nejkombinatione un Organisation vum genetische Matrial bi Bakterie“ Joshua Lederberg
1959 Severo Ochoa
(1905–1993)
Vereinigte Staaten USA (uf d Wält chuu z Luarca, SpanienSpanien Spanie) „fir ihri Entdeckig vum Mechanismus in dr biologische Synthese vu dr Ribonukleinsyyri un dr Desoxyribonukleinsyyri“ Severo Ochoa
Arthur Kornberg
(1918–2007)
Vereinigte Staaten USA Arthur Kornberg
1960 Frank Macfarlane Burnet
(1899–1985)
SchweizAustralien Australie „fir ihri Entdeckig vu dr erworbene immunologische Toleranz“ Frank Macfarlane Burnet
Peter Brian Medawar
(1915–1987)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich Peter Brian Medawar

1961–1970[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1961 Georg von Békésy
(1899–1972)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Budapest, Österreich-Ungarn Öschtriich-Ungarn) „fir syyni Entdeckige im physikalische Mechanismus vu dr Erregige im Schnäck vum Ohr“
1962 Francis Crick
(1916–2004)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir ihri Entdeckige iber d Molekularstruktur vu dr Nukleinsyyrine und ihri Bedytig fir d Informationsiberdragig in läbiger Subschtanz“ Francis Crick
James Watson
(* 1928)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate James Watson
Maurice Wilkins
(1916–2004)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich / Neuseeland Nöiseeland (uf d Wält chuu z Pongaroa, Neuseeland Nöiseeland) Maurice Wilkins
1963 John Carew Eccles
(1903–1997)
SchweizAustralien Australie „fir ihri Entdeckige iber d Ione-Mechanismus, wu sich abspilt bi dr Erregig un dr Hämmig in dr periphere un zentrale Beryych vu dr Närvezällemembran“ John Carew Eccles (rechts)
Alan Lloyd Hodgkin
(1914–1998)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich
Andrew Fielding Huxley
(* 1917)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich Andrew Fielding Huxley
1964 Konrad Bloch
(1912–2000)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Neisse, Deutsches Reich Dütsches Riich) „fir ihri Entdeckige iber dr Mechanismus un d Regulation vum Stoffwächsel vu Choleschterin un Fättsyrine“ Konrad Bloch
Feodor Lynen
(1911–1979)
DeutschlandDeutschland Dytschland
1965 François Jacob
(* 1920)
FrankreichFrankreich Frankriich „fir ihri Entdeckige uf em Biet vu dr genetische Kontrolle vu dr Synthese vu Enzym un Vire“
André Lwoff
(1902–1994)
FrankreichFrankreich Frankriich
Jacques Monod
(1910–1976)
FrankreichFrankreich Frankriich
1966 Francis Peyton Rous
(1879–1970)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckige uf em Biet vu dr Vire, wu Tumor erzyyge“
Charles Brenton Huggins
(1901–1997)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckige zue dr Hormonbhandlig vu Proschtatachräbs“
1967 Ragnar Granit
(1900–1991)
SchweizSchweden Schwede (uf d Wält chuu z Helsinki, FinnlandFinnland Finnland) „fir ihri Entdeckig uf em Biet vu dr primäre fysiologische un chemische Sähvorgäng im Aug“
Haldan Keffer Hartline
(1903–1983)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
George Wald
(1906–1997)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
1968 Robert W. Holley
(1922–1993)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Interpretation vum genetische Code un däm syyni Funktion bi Protein-Synthese“ Robert W. Holley
Har Gobind Khorana
(* 1922)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Raipur, IndienIndien Indie)
Marshall Warren Nirenberg
(1927–2010)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Marshall Warren Nirenberg
1969 Max Delbrück
(1906–1981)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Berlin, Deutsches Reich Dütsches Riich) „fir ihri Entdeckige vum Vermehrigsmechanismus un dr genetische Struktur vu Vire“ Max Delbrück
Alfred Day Hershey
(1908–1997)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
Salvador Edward Luria
(1912–1991)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Turin, ItalienItalien Italie) Salvador E. Luria
1970 Bernard Katz
(1911–2003)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir ihri Entdeckige vu dr Signalsubschtanze in dr Kontaktorgan vu dr Närvezälle un dr Mechanisme fir ihri Lagerig, Frejsetzig un Inaktivierig“
Ulf von Euler
(1905–1983)
SchweizSchweden Schwede
Julius Axelrod
(1912–2004)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Julius Axelrod

1971–1980[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1971 Earl Wilbur Sutherland
(1915–1974)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckige iber d Wirkigsmechanisme vu Hormon“
1972 Gerald M. Edelman
(* 1929)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckige zue dr chemische Struktur vu dr Antikörper“
Rodney R. Porter
(1917–1985)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich
1973 Karl von Frisch
(1886–1982)
DeutschlandDeutschland Dytschland (uf d Wält chuu z Wien]], Österreich-Ungarn Öschtriich-Ungarn) „fir ihri Entdeckige zue dr Organisation un Uuslesig vu individuälle un soziale Verhaltensmuschter“
Konrad Lorenz
(1903–1989)
OsterreichÖsterreich Öschterriich Konrad Lorenz
Nikolaas Tinbergen
(1907–1988)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Den Haag, NiederlandeNiederlande Niiderlande) Nikolaas Tinbergen und Konrad Lorenz
1974 Albert Claude
(1899–1983)
Belgien Belgie „fir ihri Entdeckige zue dr strukturälle un funktionälle Organisation vu dr Zälle“
Christian de Duve
(* 1917)
Belgien Belgie
George Emil Palade
(1912–2008)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Iaşi, Rumänien Rumänie)
1975 David Baltimore
(* 1938)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckige uf em Biet vu dr Wächselwirkige zwische Tumorvire un em genetische Matrial vu dr Zälle“ David Baltimore
Renato Dulbecco
(* 1914)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Catanzaro, ItalienItalien Italie)
Howard M. Temin
(1934–1994)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
1976 Baruch Samuel Blumberg
(* 1925)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckige vu neje Mechanisme bi dr Entstehig un Verbreitig vu Infektionschrankete“
Daniel Carleton Gajdusek
(1923-2008)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
1977 Roger Charles Louis Guillemin
(* 1924)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Dijon, FrankreichFrankreich Frankriich) „fir ihri Entdeckige iber d Produktion vu Peptidhormon im Hirni“
Andrew Victor Schally
(* 1926)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Wilno, PolenPolen Pole) Andrew Victor Schally
Rosalyn Sussman Yalow
(* 1921)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir d Entwicklig vu radioimmunologische Methode vu dr Bstimmig vu Peptidhormon“
1978 Werner Arber
(* 1929)
SchweizSchweiz Schwiz „fir ihri Entdeckig vu dr Restriktionsenzym un dr Aawändig vu däne Enzym in dr Molekulargenetik“ Werner Arber
Daniel Nathans
(1928–1999)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
Hamilton Othanel Smith
(* 1931)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Hamilton Othanel Smith
1979 Allan McLeod Cormack
(1924–1998)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Johannesburg, SchweizSüdafrika Südafrika) „fir ihri Entwicklig vu dr Computertomographii“
Godfrey Hounsfield
(1919–2004)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich
1980 Baruj Benacerraf
(* 1920)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Caracas, VenezuelaVenezuela Venezuela) „fir ihri Entdeckige vu genetisch bstimmte zellulärer Oberflechestrukture, wu immunologischi Reaktione dervu gstyyrt wäre“
Jean Dausset
(1916–2009)
FrankreichFrankreich Frankriich
George Davis Snell
(1903–1996)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate

1981–1990[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1981 Roger Sperry
(1913–1994)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckige iber di funktionäll Spezialisierig vu dr Hirnihemisphäre“
David H. Hubel
(* 1926)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Windsor, Ontario, KanadaKanada Kanada) „fir ihri Entdeckige iber Informationsbearbeitig im Säh-Wohrnämigssyschtem“
Torsten N. Wiesel
(* 1924)
SchweizSchweden Schwede
1982 Sune Bergström
(1916–2004)
SchweizSchweden Schwede „fir ihri bahnbrächende Arbete iber Prostaglandin un noo verwandte biologisch aktive Subschtanze“ Sune Bergström
Bengt Ingemar Samuelsson
(* 1934)
SchweizSchweden Schwede
John Robert Vane
(1927–2004)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich
1983 Barbara McClintock
(1902–1992)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckig vu beweglige Strukture in dr Erbmasse“
1984 Niels Kaj Jerne
(1911–1994)
Dänemark Dänemark „fir Theorie iber dr spezifische Ufböu un d Styyrig vum Immunsyschtem un fir d Entdeckig vum Prinzip vu dr Produktion vu monoklonale Antikörper“
Georges J. F. Köhler
(1946–1995)
DeutschlandDeutschland Dytschland
César Milstein
(1927–2002)
SchweizArgentinie Argentinie / Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Bahía Blanca, SchweizArgentinie Argentinie)
1985 Michael Stuart Brown
(* 1941)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckig zue dr Bstimmig vum Cholesterinumsatz“ Michael Stuart Brown
Joseph Leonard Goldstein
(* 1940)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Joseph Leonard Goldstein
1986 Stanley Cohen
(* 1922)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckig vum Närvewachstumsfaktor“ Stanley Cohen
Rita Levi-Montalcini
(* 1909)
ItalienItalien Italie / Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Turin, ItalienItalien Italie) Rita Levi-Montalcini
1987 Tonegawa Susumu
(* 1939)
JapanJapan Japan „fir syyni Entdeckig vu dr genetische Grundlag fir s Entstoh vum Variationsryychtum vu dr Antikörper“
1988 James Whyte Black
(1924–2010)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir ihri wägwyysende Entdeckige vu wichtige biochemische Prinzipie vu dr Arzneimitteltherapii“
Gertrude Belle Elion
(1918–1999)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Gertrude Belle Elion
George Herbert Hitchings
(1905–1998)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
1989 John Michael Bishop
(* 1936)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckig vum zellulare Ursprung vu dr sog. Retrovire, wu potentiäll Chräbs erzyyge“ John Michael Bishop
Harold Elliot Varmus
(* 1939)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Harold Elliot Varmus
1990 Joseph Edward Murray
(* 1919)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Yyfierig vu dr Method vu dr Iberdragig vu Gwäb un Organ as klinischi Bhandligspraxis in d Humanmedizin“
Edward Donnall Thomas
(* 1920)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate

1991–2000[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1991 Erwin Neher
(* 1944)
DeutschlandDeutschland Dytschland „fir ihri Entwicklig vun ere Method zum diräkte Noowyys vu Ionekanäl in Zällmembrane fir d Erforschig vu dr Signaliberdragig in dr Zälle un zwische dr Zälle“ Erwin Neher
Bert Sakmann
(* 1942)
DeutschlandDeutschland Dytschland Bert Sakmann
1992 Edmond Henri Fischer
(* 1920)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate / SchweizSchweiz Schwiz (uf d Wält chuu z Shanghai, China) „fir ihri Entdeckig vu dr Mechanisme, wu d Stoffwächselvorgäng in Organisme styyre“
Edwin Gerhard Krebs
(1918–2009)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
1993 Richard John Roberts
(* 1943)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir ihri Identifizierig vum diskontinuierlige Ufböu vu e Deil Erbaalage vu Zällorganisme“ Richard John Roberts
Phillip Allen Sharp
(* 1944)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Phillip A. Sharp (links)
1994 Alfred Goodman Gilman
(* 1941)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir d Entdeckig vu dr Zällkommunikation un im speziälle vu dr Entdeckig vu dr G-Protein“
Martin Rodbell
(1925–1998)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Martin Rodbell
1995 Edward B. Lewis
(1918–2004)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri grundlegende Erchänntnis iber di genetisch Kontrolle vu dr frieje Embryoentwicklig“
Christiane Nüsslein-Volhard
(* 1942)
DeutschlandDeutschland Dytschland Christiane Nüsslein-Volhard
Eric F. Wieschaus
(* 1947)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Eric F. Wieschaus
1996 Peter Doherty
(* 1940)
SchweizAustralien Australie „fir ihri Entdeckig, wie s Immunsyschtem virusinfizierti Zälle uusmacht“
Rolf Zinkernagel
(* 1944)
SchweizSchweiz Schwiz
1997 Stanley Prusiner
(* 1942)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckig vu dr Prione, eme neje biologische Prinzip vu dr Infektion“ Stanley Prusiner
1998 Robert Francis Furchgott
(1916–2009)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Arbete iber d Roll vu Stickstoffmonoxid as Botestoff im Härz-Chreislaufsyschtem“ Robert F. Furchgott
Louis J. Ignarro
(* 1941)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Louis J. Ignarro
Ferid Murad
(* 1936)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Ferid Murad
1999 Günter Blobel
(* 1936)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Waltersdorf, Schlesie, Deutsches Reich Dütschs Riich) „fir d Entdeckig vu in Protein yyböute Signal, wu ihre Transport un d Lokalisierig in dr Zälle styyre“ Günter Blobel
2000 Arvid Carlsson
(* 1923)
SchweizSchweden Schwede „fir ihri Entdeckige zue dr Signaliberdragig im Närvesyschtem“
Paul Greengard
(* 1925)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Paul Greengard
Eric Kandel
(* 1929)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Wien, OsterreichÖsterreich Öschterriich) Eric Kandel

2001–2010[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
2001 Leland H. Hartwell
(* 1939)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckige zue dr Kontrolle vum Zällzyklus“
Tim Hunt
(* 1943)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich Tim Hunt
Paul Nurse
(* 1949)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich Paul Nurse
2002 Sydney Brenner
(* 1927)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu in dr Flag of South Africa (1928–1994).svg Südafrikanische Union) „fir ihri Entdeckige zue dr genetische Regulierig vu dr Organentwicklig un em programmierte Zällstärbe“ Sydney Brenner (zweiter von rechts)
H. Robert Horvitz
(* 1947)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
John E. Sulston
(* 1942)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich John E. Sulston
2003 Paul Christian Lauterbur
(1929–2007)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckige zue dr Abbildig mit Magnetresonanz“ Paul Christian Lauterbur
Peter Mansfield
(* 1933)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich Peter Mansfield
2004 Richard Axel
(* 1946)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir d Erforschig vu dr Schmeckrezeptore un dr Organisation vum olfakorische Syschtem]“ Linda B. Buck (ganz links) und Richard Axel (ganz rechts)
Linda B. Buck
(* 1947)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Linda B. Buck
2005 Barry Marshall
(* 1951)
SchweizAustralien Australie „fir d Entdeckig vum Magebakterium Helicobacter pylori un däm syyni Bedytig bi Gastritis un Magegschwir“ Barry Marshall
John Robin Warren
(* 1937)
SchweizAustralien Australie Robin Warren
2006 Andrew Z. Fire
(* 1959)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckig vu dr RNA-Interferänz“ Andrew Z. Fire
Craig Mello
(* 1960)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
2007 Mario Capecchi
(* 1937)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z ItalienItalien Italie) „fir bahnbrächendi Entdeckige im Beryych vu embryonale Stammzälle un dr DNA-Rekombination bi Suger“ Mario Capecchi
Martin Evans
(* 1941)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich Martin Evans
Oliver Smithies
(* 1925)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich) Oliver Smithies (zweete vu links)
2008 Harald zur Hausen
(* 1936)
DeutschlandDeutschland Dytschland „fir syyni Entdeckig vu dr Uuslesig vu Gebärmueterhalschräbs dur humani Papillomvire“ Harald zur Hausen
Françoise Barré-Sinoussi
(* 1947)
FrankreichFrankreich Frankriich „fir d Entdeckig vum HI-Virus“ Françoise Barré-Sinoussi
Luc Montagnier
(* 1932)
FrankreichFrankreich Frankriich Luc Montagnier
2009 Elizabeth Blackburn
(* 1948)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Hobart, Tasmanie, SchweizAustralien Australie)[2] fir d Entdeckig, „wie Chromosome dur Telomer un s Enzym Telomerase gschitzt wäre“ Elizabeth Blackburn
Carol W. Greider
(* 1961)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Carol Greider
Jack Szostak
(* 1952)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z London, Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich) Jack Szostak
2010 Robert Edwards
(* 1925)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir syy Entwicklig vu dr In-vitro-Fertilisation“

2011–2020[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
2011 Bruce Beutler
(* 1957)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Fir ihri Entdeckige iber d Aktivierig vu dr aageborene Immunitet. Bruce Beutler
Jules Hoffmann
(* 1941)
FrankreichFrankreich Frankriich (uf d Wält chuu z Echternach, LuxemburgLuxemburg Luxeburg) Jules Hoffmann
Ralph M. Steinman
(1943–2011)[3]
KanadaKanada Kanada Fir syni Entdeckig vu dr dendritische Zälle un vu ihre Roll in dr adaptive Immunitet.
2012 Sir John B. Gurdon
(* 1933)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich fir d Entdeckig, ass zytigi Zälle eso chenne umprogrammiert wäre, ass si pluripotent wäre
Shin’ya Yamanaka
(* 1962)
JapanJapan Japan
2013 James E. Rothmann
(* 1950)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir d Entdeckig vu Transportprozäss in Zälle“
Randy W. Schekman
(* 1948)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Randy W. Schekman
Thomas C. Südhof
(* 1955)
DeutschlandDeutschland Dytschland
2014 John O’Keefe
(* 1939)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate/Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir Entdeckigen vu Zälle, wu ne Positionierigssischtem im Hirni bilde“
May-Britt Moser
(* 1963)
NorwegenNorwegen Norwege
Edvard Moser
(* 1962)
NorwegenNorwegen Norwege
2015 William C. Campbell
(* 1930)
Irland Irland „fir ihre Entdeckige zuen ere neiartige Therapy fir vu Fadewirmer verursachten Infektione“ William C. Campbell 4983-1-2015.jpg
Satoshi Ōmura
(* 1935)
JapanJapan Japan Satoshi Ōmura 5086-1-2015.jpg
Tu Youyou
(* 1930)
China China „fir ihre Entdeckige zuen ere neiartige Therapy fir Malaria Tu Youyou 5012-1-2015.jpg
2016 Yoshinori Ōsumi
(* 1945)
JapanJapan Japan „fir syni Entdeckige vu dr Mechanisme vu dr Autophagi“ Yoshinori Ōsumi
2017 Jeffrey C. Hall
(* 1945)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihre Entdeckige zue dr molekulare Mechanisme, wu di Circadian Rhythmik kontrelliere“
Michael Rosbash
(* 1944)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
Michael W. Young
(* 1949)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Michael W Young.jpg

Verdeilig no Länder[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Sin bin ere Person zwei Länder aagee, no zellt des bi beide Länder as halbe Punkt.

Nation Aazahl vu dr Verleihige
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate 100,5
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich 29,5
DeutschlandDeutschland Dytschland 16,5
FrankreichFrankreich Frankriich 11
SchweizSchweden Schwede 8
SchweizSchweiz Schwiz 6,5
SchweizAustralien Australie 6
Dänemark Dänemark 5
OsterreichÖsterreich Öschterriich 5
Belgien Belgie 4
KanadaKanada Kanada 3
JapanJapan Japan 3
ItalienItalien Italie 2,5
NiederlandeNiederlande Niiderlande 2
NorwegenNorwegen Norwege 2
RusslandRussland Russland 2
SchweizArgentinie Argentinie 1,5
Irland Irland 1
PortugalPortugal Portugal 1
SpanienSpanien Spanie 1
SchweizSüdafrika Südafrika 1
Ungarn Ungarn 1
China China 1
Neuseeland Nöiseeland 0,5

Fueßnote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 Land no dr Aagab uf nobelprize.org. S Land cha vu dr Nationalitet vum Uuszeichnete abwyyche.
  2. Blackburn wird in dr offiziälle Lischte vu dr Nobelstiftig al US-Amerikaneri gfiert, het aber au di australisch Staatsburgerschaft.
  3. Dr Steinman isch churz vor dr Entscheidung vu dr Bryysvergab gstorbe. E posthumi Vergab widerspricht aber dr Statute vu dr Nobelstiftig. Wel s Vergabegremium nit vum Dod gwisst het, het d Nobelstiftig entschide, dass dr Steinman dr Bryys posthum iberchunnt. Ralph Steinman Remains Nobel Laureate Archivlink (Memento vom 5. Oktober 2011 im Internet Archive) bi nobelprize.org (schwedisch; abgruefen am 3. Oktober 2011)

Weblink[ändere | Quälltäxt bearbeite]