Liste der Nobelpreisträger für Chemie

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech

Die Lischte zellt in ere kronologisch Zyylete alli Dreger vum Nobelbryys fir Chemii uf mit dr Begrindig vum Nobelkomitee.


1901–19101911–19201921–19301931–19401941–19501951–19601961–19701971–19801981–19901991–20002001–20102011–2020


1901–1910[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1901 Jacobus Henricus van ’t Hoff
(1852–1911)
Niederlande Niiderlande „as Anerchännig vum usserordelige Verdienscht, wun ere sich erworbe het dur Entdeckig vu dr Gsetz vu dr chemische Dynamik un em osmotische Druck in Lesige“ Jacobus Henricus van ’t Hoff
1902 Emil Fischer
(1852–1919)
Deutsches Reich Dütsches Riich „as Anerchännig vum usserordelige Verdienscht, wun ere sich erworbe het dur syyni synthetische Arbete uf em Biet vu dr Zucker- un Puringruppe“ Emil Fischer
1903 Svante August Arrhenius
(1859–1927)
Schweden Schwede „as Anerchännig vum usserordelige Verdienscht, wun ere sich um d Entwicklig vu dr Chemii erworbe het dur syyni Theori iber di elektrolytisch Dissoziation“ Svante August Arrhenius
1904 Sir William Ramsay
(1852–1916)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „as Anerchännig vum Verdienscht, wun ere sich erworbe het dur d Entdeckig vu dr indifferänte gasfermige Grundstoff (Edelgas) in dr Luft un d Bstimmig vu ihrem Blatz periodische Syschtem“ William Ramsay
1905 Adolf von Baeyer
(1835–1917)
Deutsches Reich Dütsches Riich „as Anerchännig vum Verdienscht, wun ere sich erworbe het um d Entwicklig vu dr organische Chemii un dr chemische Induschtrii dur syyni Arbete iber di organische Farbstoff un di hydroaromatische Verbindige“ Adolf von Baeyer
1906 Henri Moissan
(1852–1907)
FrankreichFrankreich Frankriich „as Anerchännig vum große Verdienscht, wun ere sich erworbe het dur syyni Untersuechig un Isolierig vum Elemänt Fluor un dur d Yyfierig vum Ofe indr Dienscht vu dr Wisseschaft, wu no ihm gnännt isch“ Henri Moissan
1907 Eduard Buchner
(1860–1917)
Deutsches Reich Dütsches Riich „fir syyni biochemische Untersuechige un d Entdeckig vu dr zällfreje Jäsig“ Eduard Buchner
1908 Ernest Rutherford
(1871–1937)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich / Neuseeland Nöiseeland (uf d Wält chuu z Nelson, Nejseeland) „fir syyni Untersuechige iber dr Zerfall vu dr Elemänt un d Chemii vu dr radioaktive Stoff“ Ernest Rutherford
1909 Wilhelm Ostwald
(1853–1932)
Deutsches Reich Dütsches Riich (uf d Wält chuu z Riga, dodmol Russischs Ryych) „as Anerchännig fir syyni Arbeite iber d Katalyse un fir syyni grundlegende Untersuechige iber chemischi Glyychgwichtsverhältnis un Reaktionsgschwindigkeite“ Wilhelm Ostwald
1910 Otto Wallach
(1847–1931)
Deutsches Reich Dütsches Riich „as Anerchännig vum Verdienscht, wun ere sich erworbe het um d Entwicklig vu dr organische Chemii un dr chemische Induschtrii dur syyni bahnbrächende Arbeite uf em Biet vu dr alicyclische Verbindige“ Otto Wallach

1911–1920[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1911 Marie Curie
(1867–1934)
FrankreichFrankreich Frankriich (uf d Wält chuu z Warschau, Polen Pole, dodmol Russisches Kaiserreich Russland) „as Anerchännig vum Verdienscht, wu si sich um d Entwicklig vu dr Chemii erworbe het dur d Entdeckig vu dr Elemänt Radium un Polonium, dur d Karakterisierig vum Radium un d Isolierig vu däm in metallischem Zuestand un dur ihri Untersuechige iber d Natur un di chemische Verbindige vu däm wichtige Elemänt“ Marie Curie
1912 Victor Grignard
(1871–1935)
FrankreichFrankreich Frankriich „fir s vu ihm ufgfunde sog. Grignard’sche Reagenz, wu in dr letschte Johr in hochem Grad dr Fortschritt vu dr organische Chemii gferderet het“ Victor Grignard
Paul Sabatier
(1854–1941)
FrankreichFrankreich Frankriich „fir syyni Method, organischi Verbindige bi Gegewart vu fyyn verdeilte Metall z hydriere, wu dr Fortschritt vu dr organische Chemii in dr letschte Johr in hochem Grad gferderet het“ Paul Sabatier
1913 Alfred Werner
(1866–1919)
SchweizSchweiz Schwiz (uf d Wält chuu z Milhüüse, zum Zytpunkt vu dr Bryysvergab Dytschland) „wäg syyre Arbet iber d Bindigsverhältnis vu dr Atom im Molekül, wu elteri Forschigsbiet derdur gchlert un neje erschlosse wore sin, bsundersch im Beryych vu dr anorganische Chemii“ Alfred Werner
1914 Theodore William Richards
(1868–1928)
(vergee 1915)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „as Anerchännig vu syyne gnaue Bstimmige vum Atomgwicht vu zahlryyche chemische Elemänt“ Theodore William Richards
1915 Richard Martin Willstätter
(1872–1942)
Deutsches Reich Dütsches Riich „fir syyni Untersuechige vu dr Farbstoff im Bflanzeryych, vor allem vum Chlorophyll“ Richard Martin Willstätter
1916 nit vergee
1917 nit vergee
1918 Fritz Haber
(1868–1934)
(vergee 1919)
Deutsches Reich Dütsches Riich „fir d Synthese vu Ammoniak us dr Elemänt“ (Haber-Bosch-Verfahre) Fritz Haber
1919 nit vergee
1920 Walther Hermann Nernst
(1864–1941)
(verliehen 1921)
Deutsches Reich Dütsches Riich „as Anerchännig fir syyni thermochemische Arbete“ Walther Hermann Nernst

1921–1930[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1921 Frederick Soddy
(1877–1956)
(verliehen 1922)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir syyni Byydreg zue dr Chänntnis vu dr Chemii vu dr radioaktive Stoff un syyni Untersuechige iber s Vorchuu un d Natur vu dr Isotop“
1922 Francis William Aston
(1877–1945)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir syyni Entdeckig vun ere große Zahl vu Isotop in mehrere nit radioaktive Elemänte mit Hilf vu syym Massespektrograf un fir syyni Entdeckig vum sognännte Gsetz vu dr Ganzzahligkeit“
1923 Fritz Pregl
(1869–1930)
Österreich Öschterriich „fir di vu ihm entwicklet Mikroanalys vu organische Subschtanze“ Fritz Pregl
1924 nit vergee
1925 Richard Adolf Zsigmondy
(1865–1929)
(verliehen 1926)
Deutsches Reich Dütsches Riich (uf d Wält chuu z Wien, Eschtryych) „fir d Ufchlerig vu dr heterogene Natur vu kolloidale Lesige un fir di doderbyy aagwändete Methode, wu grundlegend sin fir di modärn Kolloidchemii“
1926 The Svedberg
(1884–1941)
Schweden Schwede „fir syyni Arbete iber dispersi Syschtem“ The Svedberg
1927 Heinrich Otto Wieland
(1877–1957)
(vergee 1928)
Deutsches Reich Dütsches Riich „fir syyni Forschige iber d Zämmesetzig vu dr Gallesyyri un verwandte Subschtanze“ Heinrich Otto Wieland
1928 Adolf Otto Reinhold Windaus
(1876–1959)
Deutsches Reich Dütsches Riich „fir syyni Verdienscht um d Erforschig vum Ufböu vu dr Sterine un däne ihrem Zämmehang mit dr Vitamin“ Adolf Otto Reinhold Winadaus
1929 Arthur Harden
(1865–1940)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir ihri Forschig iber d Zuckerverjäsig un dr Aadeil vu dr Enzym an däm Vorgang“ Arthur Harden
Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin
(1873–1964)
Schweden Schwede (uf d Wält chuu z Augschburg, Dytschs Ryych) Hans von Euler-Chelpin
1930 Hans Fischer
(1881–1945)
Deutsches Reich Dütsches Riich „fir syyni Arbete iber dr strukturäll Ufböu vu dr Bluet- un Bflanzefarbstoff un fir d Synthese vum Hämin“ Hans Fischer

1931–1940[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1931 Carl Bosch
(1874–1940)
Deutsches Reich Dütsches Riich „fir ihri Verdienscht um d Entdeckig un d Entwicklig vu dr chemische Hochdruckverfahre“ Carl Bosch
Friedrich Bergius
(1884–1949)
Deutsches Reich Dütsches Riich Friedrich Bergius
1932 Irving Langmuir
(1881–1957)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckige un Forschige im Beryych vu dr Oberflechechemii“ Irving Langmuir
1933 nit vergee
1934 Harold C. Urey
(1893–1981)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckig vum schwäre Wasserstoff“ Harold C. Urey
1935 Frédéric Joliot-Curie
(1900–1958)
FrankreichFrankreich Frankriich „fir ihri gmeinsam durgfierte Synthese vu neje radioaktive Elemänt“ Frédéric Joliot-Curie
Irène Joliot-Curie
(1897–1956)
FrankreichFrankreich Frankriich Irène Joliot-Curie
1936 Peter Debye
(1884–1966)
Niederlande Niiderlande „fir syyni Byydreg zue unsre Chänntnis vu dr Molekularstrukture dur syyni Forschige iber Dipolmoment, iber d Biegig vu Röntgestrahle un an Elektrone in Gas“ Petrus Josephus Wilhelmus Debye
1937 Walter Norman Haworth
(1883–1950)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir syyni Forschige iber Chohlehydrat un Vitamin C“ Walter Norman Haworth
Paul Karrer
(1889–1971)
SchweizSchweiz Schwiz „fir syyni Forschige iber d Carotinoid un Flavin un iber d Vitamin A un B2“
1938 Richard Kuhn
(1900–1967)
(verliehen 1939)
Deutsches Reich Dütschs Riich (uf d Wält chuu z Wien, Eschtryych) „fir syyni Arbete iber Carotinoid un Vitamin“ Richard Kuhn
1939 Adolf F. J. Butenandt
(1903–1995)
Deutsches Reich Dütschs Riich „fir syyni Arbete iber Sexualhormon“
Leopold Ružička
(1887–1976)
SchweizSchweiz Schwiz (uf d Wält chuu z Vukovar, dodmol Eschtryych-Ungarn) „fir syyni Arbete an Polymethylene un hechere Terpene“ Leopold Ružička
1940 nit vergee

1941–1950[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1941 nit vergee
1942 nit vergee
1943 George de Hevesy
(1885–1966)
(verliehen 1944)
Ungarn Ungarn „fir syyni Arbete iber d Aawändig vu dr Isotop as Indikatore bi dr Erforschig vu chemische Brozäss“ George de Hevesy
1944 Otto Hahn
(1879–1968)
(verliehen 1945)
Erchännigsflagge fir dytschi Handelsschiff in dr Johre 1946 bis 1950 Dytschland „fir syyni Entdeckig vu dr Chärnspaltig vu Atom“ Otto Hahn
1945 Artturi Ilmari Virtanen
(1895–1973)
Finnland Finnland „fir syyni Untersuechige un Entdeckige uf em Biet vu dr Agrikultur- un Nahrigsmittelchemii, bsundersch fir syyni Method vu dr Konservierig vu Fuetermittel un Fueterbflanze“ Artturi Ilmari Virtanen
1946 James Batcheller Sumner
(1887–1955)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Entdeckig vu dr Krischtallisierbarkeit vu Enzym“
John Howard Northrop
(1891–1987)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Darstellig vu Enzym un Virus-Protein in reiner Form“
Wendell Meredith Stanley
(1904–1971)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
1947 Robert Robinson
(1886–1975)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „für syyni Untersuechige iber biologisch wichtigi Bflanzebrodukt bsundersch Alkaloid“
1948 Arne Tiselius
(1902–1971)
Schweden Schwede „fir syyni Arbete iber d Analyse mit Hilf vu Elektroforese un Adsorption], bsundersch fir syyni Entdeckige iber di kumpläx Natur vu Serum-Protein“ Arne Wilhelm Kaurin Tiselius
1949 William Francis Giauque
(1895–1982)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syy Byydrag zue dr chemische Thermodynamik, bsundersch für syyni Untersuechige iber d Eigeschafte bi extrem diefe Tämperature“
1950 Otto Diels
(1876–1954)
DeutschlandDeutschland Dytschland „fir ihri Entdeckige un d Entwicklig vu dr Dien-Synthese“
Kurt Alder
(1902–1958)
DeutschlandDeutschland Dytschland

1951–1960[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1951 Edwin Mattison McMillan
(1907–1991)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckige in dr Chemii vu dr Transuran“
Glenn Theodore Seaborg
(1912–1999)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Glenn Seaborg - 1964.jpg
1952 Archer J. P. Martin
(1910–2002)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir ihri Erfindig vu dr Verdeiligs-Kromatografi“
Richard L. M. Synge
(1914–1994)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich
1953 Hermann Staudinger
(1881–1965)
DeutschlandDeutschland Dytschland „fir syyni Entdeckige uf em Biet vu dr makromolekulare Chemii“ Hermann Staudinger
1954 Linus Carl Pauling
(1901–1994)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Forschige iber d Natur vu dr chemische Bindig un ihri Aawändig fir d Ufhällig vu dr Struktur vu kumpläxe Subschtanze“ Linus Carl Pauling
1955 Vincent du Vigneaud
(1901–1978)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Arbete vu dr biochemisch wichtige Schwäfelverbindige, bsundersch fir di erscht Synthese vun em Polypeptidhormon“
1956 Cyril Norman Hinshelwood
(1897–1967)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir ihri Forschige iber d Mechanisme vu chemische Reaktione“
Nikolai Nikolajewitsch Semjonow
(1896–1986)
SowjetunionSowjetunion Sowjetunion Nikolai Nikolajewitsch Semjonow (rechts)
1957 Alexander Robertus Todd
(1907–1997)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir syyni Arbete iber Nukleotide un Co-Enzymnukleotid“
1958 Frederick Sanger
(* 1918)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir syyni Arbete iber d Struktur vu dr Protein, bsundersch vum Insulin“ Frederick Sanger
1959 Jaroslav Heyrovský
(1890–1967)
TschechoslowakeiTschechoslowakei Tschechoslowakei „fir syyni Entdeckig un Entwicklig vu dr polarografische Method un Analyse“ Jaroslav Heyrovský
1960 Willard Frank Libby
(1908–1980)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Method uv dr Aawändig vu Chohlestoff 14 fir d Altersbstimmig in dr Archäologii, dr Geologii, dr Geophysik un andere Zwyyg vu dr Wisseschaft“)

1961–1970[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1961 Melvin Calvin
(1911–1997)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Forschige iber d Chohlesyyri-Assimilation vu dr Bflanze“ Melvin Calvin
1962 Max Ferdinand Perutz
(1914–2002)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Wien, Eschtryych) „fir ihri Studie iber Strukture vu dr Globulinprotein“
John Cowdery Kendrew
(1917–1997)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich John Cowdery Kendrew
1963 Karl Ziegler
(1898–1973)
DeutschlandDeutschland Dytschland „fir ihri Entdeckige uf em Biet vu dr Chemii un dr Technologii vu dr Hochpolymer“ (Ziegler-Natta-Verfahre)
Giulio Natta
(1903–1979)
ItalienItalien Italie
1964 Dorothy Crowfoot Hodgkin
(1910–1994)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir ihri Strukturbstimmig vu biologisch wichtige Subschtanze mit Röntgestrahle“
1965 Robert B. Woodward
(1917–1979)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Arbete uf em Biet vu dr Naturstoffsynthese“ Robert B. Woodward
1966 Robert Mulliken
(1896–1986)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni grundlegende Arbete iber di chemische Bindige un d Elektronestruktur vu dr Molekül mit Hilf vu dr Orbital-Method“
1967 Manfred Eigen
(* 1927)
DeutschlandDeutschland Dytschland „fir ihri Untersuechige vu extrem schnälle chemische Reaktione, wu dur Zersterig vum Glyychgwicht dur seli churzi Energiiimpuls uusglest wäre“
Ronald George Wreyford Norrish
(1897–1978)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich
George Porter
(1920–2002)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich
1968 Lars Onsager
(1903–1976)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Oslo, Norwege) „fir d Entdeckig vu dr no ihm gnännte reziproke Beziehige, wu grundlegend sin fir d Thermodynamik vu dr irreversible Brozäss“
1969 Derek H. R. Barton
(1918–1998)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir ihri Arbete in dr Entwicklig vum Konformationsbegriff un d Aawändig dervu in dr Chemii“
Odd Hassel
(1897–1981)
NorwegenNorwegen Norwege
1970 Luis Federico Leloir
(1906–1987)
Argentinien Argentinie „fir d Entdeckig vu dr Zucker-Nukleotid un vu däne ihre Funktion in dr Biosynthese vu Chohlehydrat“ Luis Federico Leloir

1971–1980[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1971 Gerhard Herzberg
(1904–1999)
KanadaKanada Kanada (uf d Wält chuu z Hamburg, Dytschland) „fir syyni Arbete iber d Elektronestruktur un d Geometrii bi dr Molekül, bsundersch vu freje Radikal“
1972 Christian B. Anfinsen
(1916–1995)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Arbete iber Ribonuklease, bsundersch d Verbindig zwische Aminosyyrezyylete un biologisch wirksame Konformatione“ Christian B. Anfinsen
Stanford Moore
(1913–1982)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihre Byydrag zum Verständnis vu dr Verbindig zwische dr chemische Struktur un dr katalytische Detigkeit vum aktive Zäntrum vu dr Ribonuklease-Molekül“
William Howard Stein
(1911–1980)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
1973 Ernst Otto Fischer
(1918–2007)
DeutschlandDeutschland Dytschland „fir ihri bahnbrächende uuabhängig vunenander gleischtete Arbete iber d Chemii vu dr metallorganische sognännte Sandwich-Verbindige“
Geoffrey Wilkinson
(1921–1996)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich
1974 Paul Flory
(1910–1985)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni grundlegende Leischtige, sowohl theoretisch wie au experimentell, in dr fysikalische Chemii vu dr Makromolekül“
1975 John W. Cornforth
(* 1917)
Australien Auschtralie / Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir syyni Arbete iber d Stereochemii vu Enzym-Katalyse-Reaktione“
Vladimir Prelog
(1906–1998)
SchweizSchweiz Schwiz (uf d Wält chuu z Sarajevo, Österreich-Ungarn) „fir syyni Forschige in dr Stereochemii vu organische Molekül un Reaktione“ Vladimir Prelog
1976 William Lipscomb
(* 1919)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Arbete iber die Struktur der Borane William Lipscomb
1977 Ilya Prigogine
(1917–2003)
Belgien Belgie (uf d Wält chuu z Moskau, Russischs Ryych) „fir syy Byydrag zue dr irreversible Thermodynamik, bsundersch zue dr Theorii vu dr dissipative Strukture“
1978 Peter D. Mitchell
(1920–1992)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir syy Byydrag zum Verständnis vu dr biologische Energii-Iberdragig dur Entwicklig vu dr chemiosmotische Theorii“
1979 Herbert Charles Brown
(1912–2004)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z London, Vereinigtes Königreich) „fir ihri Entwicklig vu Bor- beziehigswyys Phosphorverbindige in wichtige Reagenzie in organische Synthese“
Georg Wittig
(1897–1987)
DeutschlandDeutschland Dytschland
1980 Paul Berg
(* 1926)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni grundlegende Arbete iber Nukleinsyyrine-Biochemii, unter bsundere Berucksichtigung vu Hybrid-DNA“ Paul Berg
Walter Gilbert
(* 1932)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Byydreg zue dr Bstimmig vu Basissequenze in Nukleinsyyrine“ Walter Gilbert
Frederick Sanger
(* 1918)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich Frederick Sanger

1981–1990[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1981 Fukui Ken’ichi
(1918–1998)
JapanJapan Japan „fir ihri uuabhängig vunenander entwicklete Theorie iber dr Verlauf vu chemische Reaktione“
Roald Hoffmann
(* 1937)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Złoczów, Pole, hite Ukraine) Roald Hoffmann
1982 Aaron Klug
(* 1926)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Želva, Litaue) „fir d Entwicklig vu krischtallografische Verfahre zue dr Entschlisselig vu biologisch wichtige Nukleinsyyri-Protein-Komplex“
1983 Henry Taube
(1915–2005)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Saskatoon, Kanada) „fir syyni Arbete iber d Reaktionsmechanisme vu dr Elektroneniberdragig, bsundersch bi Metallkumpläx“
1984 Robert Bruce Merrifield
(1921–2006)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syy eifachi un geniali Method fir d Herstellig vu Peptid un Protein“ (Merrifield-Synthese)
1985 Herbert A. Hauptman
(* 1917)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri hervorragende Leischtige in dr Entwicklig vu diräkte Methode fir d Bstimmig vu Krischtallstrukture“ Herbert A. Hauptman
Jerome Karle
(* 1918)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Jerome Karle
1986 Dudley R. Herschbach
(* 1932)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Mitwirkig iber d Dynamik vu chemische Elementarbrozäss“ Dudley R. Herschbach
Yuan T. Lee
(* 1936)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Hsinchu, Taiwan) Yuan T. Lee
John C. Polanyi
(* 1929)
KanadaKanada Kanada
1987 Donald J. Cram
(1919–2001)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entwicklig un Verwändig vu Molekül mit ere strukturspezifische Wächselwirkig vun hocher Selektivitet“ (Supramolekulari Chemii)
Jean-Marie Lehn
(* 1939)
FrankreichFrankreich Frankriich Jean-Marie Lehn
Charles Pedersen
(1904–1989)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Busan, Korea)
1988 Johann Deisenhofer
(* 1943)
DeutschlandDeutschland Dytschland „fir d Erforschig vum Reaktionszäntrum vu dr Fotosynthese bin eme Purpurbakterium“
Robert Huber
(* 1937)
DeutschlandDeutschland Dytschland Robert Huber
Hartmut Michel
(* 1948)
DeutschlandDeutschland Dytschland
1989 Sidney Altman
(* 1939)
KanadaKanada Kanada / Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entdeckig vu Eigeschafte vu dr Ribonukleinsyyri, wu chemischi Brozäss schnäller mache“
Thomas R. Cech
(* 1947)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Thomas R. Cech
1990 Elias James Corey Jr.
(* 1928)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Formulierig vu wichtige Theorie un Entwicklige vu Methode vu organischer Synthese“ (Retrosynthese)

1991–2000[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
1991 Richard R. Ernst
(* 1933)
SchweizSchweiz Schwiz „fir syyni Byydreg zue dr Entwicklig vu dr hochuflesende Chärnresonanzspektroskopii, ere Methoe zue dr Analyse vu Molekülstrukture“ Richard R. Ernst
1992 Rudolph Arthur Marcus
(* 1923)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Montreal, Kanada) „fir syyni wichtige Byydreg zue dr Theorii vu Elektronetransfer-Reaktione in chemische Syschtem“ (Marcus-Theorii) Rudolph Arthur Marcus
1993 Kary Mullis
(* 1944)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Entwicklig vu dr Polymerase-Chettereaktion“ Kary Mullis
Michael Smith
(1932–2000)
KanadaKanada Kanada (uf d Wält chuu z Blackpool, Vereinigts Chenigryych) „fir syyni Entwicklig vun ere Method fir d Veränderig (Mutagenese) vu dr Desoxyribonukleinsyyri, wu d Erbinformatione druf gspyycheret sin“
1994 George A. Olah
(* 1927)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Budapest, Ungarn) „fir syyni Erforschig vu dr Carbokatione“
1995 Paul J. Crutzen
(* 1933)
Niederlande Niiderlande „fir ihri Arbete zue dr Chemii vu dr Ärdatmosfäre, bsundersch iber Bildig un Abböu v Ozon“ Paul J. Crutzen
Mario J. Molina
(* 1943)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Mexiko-Stadt, Mexiko)
Frank Sherwood Rowland
(* 1927)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Frank Sherwood Rowland
1996 Robert F. Curl
(* 1933)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir d Entdeckig vu dr Fullerene, au Buckyballs gnännt, ere neje Form vum Chohlestoff mit chugelfermige Molekül“
Harold Kroto
(* 1939)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich Harold Kroto
Richard E. Smalley
(1943–2005)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate
1997 Paul D. Boyer
(* 1918)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir d Chlerig vu dr Synthese vum energiiryyche Molekül Adenosintriphosphat (ATP)“
John E. Walker
(* 1941)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich
Jens Christian Skou
(* 1918)
Dänemark Dänemark „fir d Entdeckig vum ionentransportierende Enzym Natrium-Kalium-ATPase“ Jens Christian Skou
1998 Walter Kohn
(* 1923)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Wien, Eschtryych) „fir syyni Entwicklig vu quantechemische Methode“ Walter Kohn
John Anthony Pople
(1925–2004)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich „fir d Entwicklig vu Methode, wu d Eigeschafte vu Molekül un ihre Zämmewirke in chemische Brozäss dermit chenne theoretisch erforscht wäre“
1999 Ahmed Zewail
(* 1946)
Ägypten Ägypte / Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Studie vum Ibergangszuestand vu chemische Reaktione mit Hilf vu dr Femtosekundespektroskopii“
2000 Alan J. Heeger
(* 1936)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir d Entdeckig un Entwicklig vu leitende Polymer“
Alan MacDiarmid
(1927–2007)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate / Neuseeland Nöiseeland (uf d Wält chuu z Masterton, Nejseeland)
Hideki Shirakawa
(* 1936)
JapanJapan Japan

2001–2010[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
2001 William S. Knowles
(* 1917)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Arbete iber chiral katalysierendi Hydrierigsreaktione“ William S. Knowles (vierte vu links)
Ryoji Noyori
(* 1938)
JapanJapan Japan Ryoji Noyori
Barry Sharpless
(* 1941)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Arbete iber chiral katalysierendi Oxidationsreaktione“ (z.B. Sharpless-Epoxidierig)
2002 John B. Fenn
(* 1917)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihri Entwicklig vu weiche Desorptions/Ionisations-Methode fir massespektrometrischi Analyse vu biologische Makromolekül“ John B. Fenn
Kōichi Tanaka
(* 1959)
JapanJapan Japan
Kurt Wüthrich
(* 1938)
SchweizSchweiz Schwiz „fir syyni Entwicklig vu dr chärnmagnetische Resonanzspektroskopii zue dr Bstimmig vu dr drejdimensionale Struktur vu biologische Makromolekül in Lesige“ Kurt Wüthrich
2003 Peter Agre
(* 1949)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir d Entdeckig vu dr Wasserkanäl Zällmembrane“ Peter Agre (zweete vu rächts)
Roderick MacKinnon
(* 1956)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni strukturälle un mechanische Studie vu Ionekanäl in Zällmembrane“ Roderick MacKinnon
2004 Aaron Ciechanover
(* 1947)
Israel Israel „fir d Entdeckig vum Ubiquitin-gstyyrte Proteinabböu“ Aaron Ciechanover
Avram Hershko
(* 1937)
Israel Israel (uf d Wält chuu z Karcag, Ungarn) Avram Hershko
Irwin Rose
(* 1926)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Irwin Rose
2005 Yves Chauvin
(* 1930)
FrankreichFrankreich Frankriich „fir d Entwicklig vu dr Metathese-Method in dr organische Synthese“
Robert Grubbs
(* 1942)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Robert Grubbs
Richard R. Schrock
(* 1945)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Richard R. Schrock (zweete vu rächts)
2006 Roger D. Kornberg
(* 1947)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir syyni Arbete iber di molekulare Grundlage vu dr Gentranskription in eukaryotische Zälle“ Roger D. Kornberg
2007 Gerhard Ertl
(* 1936)
DeutschlandDeutschland Dytschland „fir syyni Studie vu chemische Verfahre uf feschte Oberflechine“ Gerhard Ertl
2008 Osamu Shimomura
(* 1928)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate (uf d Wält chuu z Kyōto, Japan) „fir d Entdeckig un Wyterentwicklig vum grien fluoreszierende Protein“ Osamu Shimomura
Martin Chalfie
(* 1947)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Martin Chalfie
Roger Tsien
(* 1952)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Roger Tsien
2009 Venkatraman Ramakrishnan
(* 1952)
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Chidambaram, Tamil Nadu, Indie) „fir d Studien zue dr Struktur un Funktion vum Ribosom“ Venkatraman Ramakrishnan
Thomas A. Steitz
(* 1940)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Thomas A. Steitz
Ada Yonath
(* 1939)
Israel Israel Ada Yonath
2010 Richard F. Heck
(* 1931)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir Palladium-katalysierti Chryzkupplige in dr organische Synthese“ Richard F. Heck
Ei-ichi Negishi
(* 1935)
JapanJapan Japan Ei-ichi Negishi
Akira Suzuki
(* 1930)
JapanJapan Japan Akira Suzuki

2011–2020[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Person Land[1] Begrindig fir d Bryysvergab Bild
2011 Dan Shechtman
(* 1941)
Israel Israel „Fir d Entdeckig vu dr Quasikrischtall“ Daniel Shechtman
2012 Robert Lefkowitz
(* 1943)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir ihr Studie zue G-Protein-kopplete Rezeptore“ Robert Lefkowitz
Brian Kobilka
(* 1955)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate Brian Kobilka
2013 Martin Karplus
(* 1930)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate/Österreich Öschterriich „fir d Entwicklig vu multiskale Modäll fir kompläxi chemischi Syschtem“
Michael Levitt
(* 1947)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate/Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich (uf d Wält chuu z Pretoria, Sidafrika) Michael Levitt (2013)
Arieh Warshel
(* 1940)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate/Israel Israel Ariel Warshel (2010)
2014 Eric Betzig
(* 1960)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate „fir d Entwicklig vu dr superuflesende Fluoreszenzmikroskopi“ (Photoactivated Localization Microscopy, STED-Mikroskop)
Stefan Hell
(* 1962)
DeutschlandDeutschland Dytschland (uf d Wält chuu z Sântana, Vorlage:ROU-1952) Stefan Hell (2010)
William Moerner
(* 1953)
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate William Moerner (2013)

1901–19101911–19201921–19301931–19401941–19501951–19601961–19701971–19801981–19901991–20002001–20102011–2020


Ranglischte no Länder[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Sin bin ere Person zwei Länder aagee, no zellt des bi beide Länder as halbe Punkt.

Nation Aazahl vu dr Verleihige    
Vereinigte StaatenVereinigte Staaten Vereinigti Staate 65 \tfrac{5}{6}
DeutschlandDeutschland Dytschland 29
Vereinigtes KonigreichVereinigtes Königreich Vereinigts Königriich 25 \tfrac{1}{3}
FrankreichFrankreich Frankriich 8
SchweizSchweiz Schwiz 6
JapanJapan Japan 6
Israel Israel 4\tfrac{5}{6}
Schweden Schwede 4
KanadaKanada Kanada 3,5
Niederlande Niiderlande 3
Österreich Öschterriich 1,5
Argentinien Argentinie 1
Belgien Belgie 1
Dänemark Dänemark 1
Finnland Finnland 1
ItalienItalien Italie 1
Neuseeland Nöiseeland 1
NorwegenNorwegen Norwege 1
SowjetunionSowjetunion Sowjetunion 1
TschechoslowakeiTschechoslowakei Tschechoslowakei 1
Ungarn Ungarn 1
Ägypten Ägypte 0,5
Australien Auschtralie 0,5

Weblink[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Fueßnote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 Land no dr Aagab uf nobelprize.org. S Land cha abwyyche vu dr Nationalitet vum Uuszeichnete.