Liste der byzantinischen Kaiser

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech
Dr Konstantin dr Grooss (reg. 306/324–337) gältet as dr erst byzantinischi Kaiser.

Die Liste vo de byzantinische Kaiser git e süstematische Überblick über d Herrscher vom oströmische und denn vom Byzantinische Riich. Alli Kaiser si din vom Konstantin em Groosse (306–337) aa, wo, won er 324 eläi Herrscher über s Römische Riich worde isch, die nöiji Kaiserresidänz Konstantinopel het lo baue und vo däm Zitpunkt aa as dr erst byzantinischi Kaiser gältet, bis zum Konstantin XI. Palaiologos, wo Konstantinopel 1453 an d Osmane verloore het.

In dr Forschig wärde d Herrscher vo dr spätantik-früebyzantinische Faase vom Riich (bis Herakleios 641), wo Latiinisch no d Hoof- und Verwaldigssprooch gsi isch, im Allgemäine au as oströmischi Kaiser bezäichnet und wenigstens bis zum Justinian I. no zu de römische Kaiser zelt. Nit zu de byzantinische Kaiser wärde d Tetrarche Diokletian, Galerius, Maximinus Daia und Licinius grächnet, wo vo 284 bis 324 im Oste vom Riich regiert häi. Für d Zit zwüsche 1204 und 1261, wo Konstantinopel as Latiinischs Kaiserriich vo de Chrüzfaarer beherrscht worde isch, wärde d Herrscher vom Kaiserriich Nikaia as byzantinischi Kaiser gfüert. D Herrscher vom Kaiserriich Trapezunt (1204–1461) us dr Dünastii vo de Komnene gälte nit as byzantinischi Kaiser.

Liste vo de byzantinische Kaiser[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Früebyzantinischs Riich[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Naame Vollständige Naame Regierigszit Notize
Konstantinischi Dünastii
Konstantin I. Flavius Valerius Constantinus 324–337 Soon Constantius I., Herrscher vom ganze Riich, sit 306 Kaiser im Weste (bis 310 nominell Caesar); Caesares: Crispus (bis 326), Dalmatius (ab 335, Balkan); Rex: Hannibalianus (ab 335/36, Kappadokien?)
  Calocaerus unbekannt 334? Usurpator uf Zypere
Constantius II. Flavius Iulius Constantius 337–361 Caesar sit 324, bis 340 näbe Konstantin II. (Weste), mit Konstans (338–339, Kaiser im Weste bis 350) und Vetranio (350, durch Constantina), Herrscher vom ganze Riich 350/353–360; Caesar: Constantius Gallus (351–354, Syrie)
  Patricius unbekannt 351/52 Geegekönig in Palestina
Julian Flavius Claudius Iulianus 361–363 Herrscher vom ganze Riich, sit 360 Kaiser im Weste (Caesar sit 355)
Kaiser ooni Dynastii
Jovian Flavius Iovianus 363–364 Herrscher vom ganze Riich (wo dr Salutius verzichdet het), 364 mit Varronian
Valentinianisch-theodosianischi Dünastii
Valens Flavius Valens 364–378 bis 375 näbe Valentinian I. (Weste), 369–370/372 mit Galates; Regäntin: Domnica (378)
Procopius unbekannt 365–366 Geegekaiser in Konstantinopel; Noochfolger: Marcellus (366, Bithynie)
  Theodorus unbekannt 371 Usurpator (?) in Syrie
Theodosius I. Flavius Theodosius 379–395 bis 383 näbe Gratian (Weste), 388–391 au im Weste (mit Valentinian II.), ab 392/394 Herrscher vom ganze Riich
Arcadius Flavius Arcadius 395–408 Mitkaiser sit 383, 393–394 mit Honorius (Kaiser im Weste bis 423); Regänte: Rufinus (395), Eutropios (395–399), Gainas (399, Usurpator 400)
Theodosius II. Flavius Theodosius 408–450 Mitkaiser sit 402, 423 nominell Herrscher vom ganze Riich, 439 mit ?Arcadius II.; Caesar: Valentinian III. (424–425, Kaiser im Weste bis 455); Regänte: Anthemius (bis 414), Pulcheria (414–416/423, 450)
Markian Flavius Marcianus 450–457 durch Pulcheria und Aspar, ab 456 nominell Herrscher vom ganze Riich
Thrakischi Dünastii
Leo I. Flavius Valerius Leo 457–474 durch Aspar, 465–467 und 472–473 nominell Herrscher vom ganze Riich; Caesares: Anthemius (467, Kaiser im Weste bis 472), Patricius (469/70–471)
Leo II. Flavius Leo iunior 474 Mitkaiser sit 473 (Caesar sit 472); ?Caesar: Julius Nepos (Kaiser im Weste bis 475/480)
Zenon Flavius Zeno 474–491 474 Mitkaiser vom Leo II. und Regänt, Exil 475–476 in Kilikie, ab 480 nominell Herrscher vom ganze Riich; Caesar: Basiliskos Leo (476–477/78); het dr Geiserich als Regänt in Africa anerkennt
Basiliskos Flavius Basiliscus 475–476 gegen Zenon, mit Marcus (Caesar 475)
  Hunerich unbekannt 477–484 het e Stellig äänlig wi die vom Kaiser in Africa in Aaspruch gnoo
  Marcianus Flavius Marcianus 479–480 Usurpator in Konstantinopel und Galatie (484 in Kilikie dur e Illus?)
  Justasas unbekannt 484? Geegeköönig in Palestina
  Leontios unbekannt 484–488 Geegekaiser in Kilikie und Syrie (dur e Illus und Verina)
  Masties unbekannt 484–494? Usurpator (?) in Numidie (gege dr Hunerich und Gunthamund)
Odoaker Flavius Odovacer 490–493 Usurpator in Italie (Regänt sit 476/480); Caesar: Thela
Anastasios I. Flavius Anastasius 491–518 dur d Ariadne; het dr Theoderich, Chlodwig und Sigismund as Regänte in Italie bzw. Gallie anertkennt
  Longinus Flavius Longinus 491–492 Usurpator in Konstantinopel; Noochfolger: Longinus, Athenodoros (bäidi bis 497, Isaurie)
  Burdunellus unbekannt 496–497 Usurpator in Spanie (gegen e Alarich II.); Noochfolger: Petrus (506)
  Vitalian Flavius Vitalianus 513–515 Usurpator (?) in Thrakie und Moesie; Vorgänger: Areobindos (512, Konstantinopel)
Justinianischi Dünastii
Justin I. Flavius Iustinus 518–527 het dr Theokritos besitiget
Justinian I. Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus 527–565 Mitkaiser 527 (Caesar sit 525), 550 mit Germanus
  Julian Iulianus Sabarides 529 Geegekönig in Palestina
  Hypatius Flavius Hypatius 532 Geegekaiser in Konstantinopel, mit em Pompeius
  Theudebert Theodebertus Victor 533–547/48 het e Stellig äänlig wie die vom Kaiser in Gallie beaasprucht
  Theodahad Flavius Theodahatus 535–536 het e Stellig äänlig wie die vom Kaiser in Italie beaasprucht
  Stotzas unbekannt 536–545 Usurpator in Africa; Noochfolger: Guntarith (bis 546, mit em Johannes)
  Johannes Ioannes Cottistis 537 Usurpator in Mesopotamie
Totila unbekannt 541/42–552 Usurpator in Italie; Vorgänger: Hildebad (540–541), Erarich (541); Nachfolger: Teja (552)
Justin II. Flavius Iustinus 565–578 besitigte Justin; Regentin: Sophia (ab 573)
  Leovigild Flavius Leovigildus 572/73–586 het e Stellig äänlig wie die vom Kaiser in Schbanie beaasprucht
Tiberios I. Flavius Tiberius Constantinus 578–582 Mitkaiser 578 (Caesar sit 574); Caesar: Germanus (582, Usurpator 602–603 und 605/607?)
Maurikios Flavius Mauricius Tiberius 582–602 582 Caesar und Mitkaiser, ab 590 mit em Theodosius (Caesar sit 587, 603 Geegekaiser in Mesopotamie dur e Narses und Chosrau II.?) und Tiberios
  Authari Flavius Autharius 584–590 het e Stellig äänlig wie die vom Kaiser in Norditalie beaasprucht
Kaiser ooni Dünastii
Phokas Flavius Focas 602–610 gegen e Maurikios, mit em Domentiolos (ab 603/04) und Priskos (606/07)

Dünastii vom Herakleios[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Naame Vollständige Naame Regierigszit Notize
Herakleischi Dünastii
Herakleios Flavios Herakleios 610–641 gegen e Phokas; Caesar: ?Konstantin (617–?631)
  Komentiolos unbekannt 610–611 Usurpator (?) in Galatie
  Johannes Ioannes Copsinus 616–617 Usurpator (?) in Süditalie
  Eleutherios unbekannt 619–620 Geegekaiser in Italie
  Vahan unbekannt 636 Usurpator (?) in Palestina
  Athalarich Ioannes Athalarichos 637? Usurpator in Konstantinopel, mit em Theodoros
Konstantin III. Flavios Herakleios Neos Konstantinos 641 Mitkaiser sit 613, mit em Heraklonas
Heraklonas Konstantinos Herakleios 641 Mitkaiser sit 638 (Caesar sit 632), mit em David Tiberios (Caesar sit 638) und Martinos (?Caesar sit 639); Regäntin: Martina
Konstans II. Flavios Herakleios Konstantinos 641–668/69 641 Mitkaiser vom Heraklonas; Regänte: Valentinos (642–643/44, ?Caesar 642, Usurpator 641 und 644/45), Gregoria (?, bis 649, mit em Paulos)
  Maurikios Maurikios Chartularios 643 Usurpator in Rom
  Gregorios unbekannt 646/47–647/48 Geegekaiser in Africa
  Olympios unbekannt 650–651/52 Usurpator in Italie
  Theodoros Theodoros Rstuni ?Pasagnathes 651/52 Usurpator (?) in Armenie
  Eleutherios unbekannt 665/66 Usurpator in Africa
  Saborios unbekannt 667–668 Usurpator in Pontos (Armeniakon)
Konstantin IV. Flavios Konstantinos Pogonatos 668/69–685 Mitkaiser sit 654, 659–681 mit em Herakleios und em Tiberios; het dr Perctarit und Asparuch as Regänte in Norditalie bzw. Moesie anerkennt
  Mizizios Mizizios Gnuni 668/69 Geegekaiser uf Sizilien; ?Noochfolger: Johannes (678?)
Justinian II. Flavios Iustinianos Rhinotmetos 685–695
705–711
Mitkaiser sit 681
gegen e Tiberios II., ab 706 mit em Tiberios; Caesar: Terwel (Moesie/Bulgarie)
  Georg unbekannt 710/11 Usurpator (?) in Norditalie
Kaiser ooni Dünastii
Leontios Leon 695–698 gegen e Justinian II.
Tiberios II. Tiberios Apsimaros 698–705 gegen Leontios
Philippikos Philippikos Bardanes 711–713 gegen e Justinian II.
Anastasios II. Artemios Anastasios 713–715/16 gegen e Philippikos, Exil ab 715 in Bithynien (Opsikion), Geegekaiser 717/719
Theodosius III. Theodosios Adramyttenos 715–717 gegen e Anastasios II.

Zit vom Bilderstrit[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Naame Vollständige Naame Regierigszit Notize
Syrischi Dünastii
Leo III. Flavios Leon Isauros 717–741 gegen e Theodosius III.
  Basileios Onomagulos Tiberios Basileios Onomagulos 717–717/18 Geegekaiser uf Sizilie (dur e Sergios)
  Kosmas unbekannt 727 Usurpator in Thessalie
  Petasius Tiberios Petasius 730 Geegekaiser in Italie
  Beser Biseros Tiberios 737 Usurpator (?, as „Tiberios“) in Chläiasie
Konstantin V. Konstantinos 741–775 Mitkaiser sit 720, Exil 742–743 in Phrygie (Anatolikon); Caesares: Nikephoros (Usurpator 780, 792, 797?, 799 und 812) und Christophoros (bäidi 769–776)
Artabasdos Artabasdos Ikonophilos 741/42–743 gegen e Konstantin V., ab 742/43 mit em Nikephoros und Niketas
Leo IV. Leon Chasaros 775–780 Mitkaiser sit 751
Konstantin VI. Konstantinos 780–797 Mitkaiser sit 776 und nominell 790
  Theophylaktos Theophylaktos Rhangabe 781 Usurpator in Konstantinopel
  Elpidios unbekannt 781–782 Usurpator uf Sizilie
Irene Eirene Athenaia 790
797–802
Regäntin sit 780
Mitkaiserin sit 792; Regänt: Aetios (ab 800, 801/02 mit em Leon)
  Staurakios unbekannt 799–800 Usurpator (?) in Konstantinopel und Kappadokie
Dünastii vom Nikephoros
Nikephoros I. Nikophoros Logothetes 802–811 gege d Irene
  Bardanes Bardanes Turkos 803 Geegekaiser in Phrygie (Anatolikon) und Bithynie
  Arsaber Arsaber Kamsarakan 808 Usurpator in Konstantinopel
Staurakios Staurakios 811 Mitkaiser sit 803
Michael I. Michael Rhangabe 811–813 mit em Theophylaktos; het dr Karl dr Groossi as Kaiser im Weste anerkennt
Kaiser ooni Dünastii
Leo V. Leon Armenios 813–820 gegen e Michael I., ab 813/14 mit em Symbatios
Amorischi Dünastii
Michael II. Michael Psellos 820–829 gegen e Leo V.
Thomas Thomas ?Konstantinos 821–823 Geegekaiser (as „Konstantin VI.“?) in Kleinasien (dur e Al-Ma'mun) und Thrakien, mit em Konstantios (821) und Anastasios (ab 821/22)
  Euphemios unbekannt 826–827 Geegekaiser uf Sizilie
Theophilos Theophilos 829–842 Mitkaiser sit 821/22, 830/833–835 mit em Konstantin; Caesar: Alexios Musele (831/836–840)
  Theophobos Nasar Theophobos 838–839 Geegekaiser in Paphlagonie (Armeniakon)
Michael III. Michael Methystes 842–867 Mitkaiser sit 840, 856–866 mit em Konstantin; Caesar: Bardas (862–866, Regent sit 856); Regäntin: Theodora II. (bis 856, mit Thekla)
  Karbeas unbekannt 843–863 Usurpator (?) in Armenie (Koloneia); Noochfolger: Johannes Chrysocheir (bis 872)
  Boris Bogoris Michael 865–889 het e Stellig äänlig wie die vom Kaiser z Bulgarie beaasprucht

Makedonischi Dünastii[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Naame Vollständige Naame Regierigszit Notize
Makedonischi Dünastii
Basileios I. Basileios Makedon 867–886 Mitkaiser 867 (Caesar sit 866), 868–879 mit em Konstantin; Caesar: Nikephoros Phokas
Leo VI. Leon Philosophos 886–912 Mitkaiser 870–883; Regänt: Zautzes (891/893–899)
  Andronikos Dukas Andronikos Dukas 905–906 Usurpator (?) in Lykaonie (Anatolikon)
Alexander Alexandros 912–913 Mitkaiser sit 879
Konstantin VII. Konstantinos Porphyrogennetos 913–959 Mitkaiser sit 908/911 und nominell 921/22–944, ab 945 Elläiherrscher; Regänte: Nikolaus (bis 914/15, 918/19–919), Zoe (914/15–918/19)
  Konstantin Dukas Konstantinos Dukas 913 Geegekaiser in Konstantinopel
Simeon Simeon Megas 913–927 het dr Kaiserditel in Bulgarie beaasprucht (ab 917 au in Griecheland), bis 914/15 und ab 924 nominell Mitkaiser vom Konstantin VII. bzw. Romanos I.
  Leon Phokas Leon Phokas 919 Usurpator in Bithynie (Optimaton)
Romanos I. Romanos Lakapenos 920–944 Mitkaiser vom Konstantin VII. (Caesar 920, Regänt sit 919), mit em Christophoros (921–931), Stephanos, Konstantin (bäidi 923/24–945) und Romanos (923/24–927?); Caesar: Michael (ab 923/24?); het dr Peter I. as Kaiser vo Bulgarie anerkennt
  Bardas Boilas Bardas Boilas 922/23 Usurpator in Pontos (Chaldia)
  Basileios Chalkocheir Basileios Chalkocheir 930/932 Usurpator (als „Konstantin Dukas“) in Bithynie (Opsikion)
Romanos II. Romanos Lakapenos 959–963 Mitkaiser sit 945
Basileios II. Basileios Bulgaroktonos 963–1025 Mitkaiser sit 960, ab 976 Elläiherrscher; Regänte: Theophanu (963), Basileios Lakapenos (976–985); het dr Stefan Držislav as Regänt in Dalmazie und Kroazie anerkennt
Nikephoros II. Nikephoros Phokas 963–969 Mitkaiser vom Basileios II. und Regänt (dur e Theophanu, Geegekaiser 963); Caesar: Bardas (bis 968)
  Kalokyros unbekannt 968–971 Usurpator (?) in Bulgarie (dur e Swjatoslaw I.)
Johannes I. Ioannes Kurkuas Tzimiskes 969–976 Mitkaiser vom Basileios II. und Regänt (dur d Theophanu); het dr Otto I. as Mitkaiser anerkennt
Bardas Phokas Bardas Phokas 971
987–989
Geegekaiser in Chläiasie; Vorgänger: Leon (970–971, Konstantinopel); Noochfolger/Geegekaiser: Bardas Skleros (976–979, 987, 989)
  Nikephoros Phokas Nikephoros Phokas Barytrachelos 1022 Geegekaiser in Kappadokie (dur e Nikephoros Xiphias)
Konstantin VIII. Konstantinos 1025–1028 Mitkaiser sit 962
  Nikephoros Komnenos Nikephoros Komnenos 1025/26 Usurpator in Armenie (Vaspurakan)
  Basileios Skleros Basileios Skleros 1026/27 Usurpator in Chläiasie
Romanos III. Romanos Argyros 1028–1034
  Konstantin Diogenes Konstantinos Diogenes 1029
1031–1032
Usurpator in Konstantinopel, mit em Prusianos
Michael IV. Michael Paphlagon 1034–1041 dur d Zoe; Regänt: Johannes Orphanotrophos
  Elpidios Brachamios Elpidios Brachamios 1034 Usurpator (?) in Syrie
  Stefan Vojislav Stephanos Boïsthlabos 1034–1035
1040–1043
Usurpator in Dioklitie
  Gregor Taronites Gregorios Taronites 1040 Usurpator in Phrygie
Peter Deljan Petros Deleanos 1040–1041 Geegekaiser in Bulgarie (as Peter II.); Geegekaiser: Tihomir (1040, Dyrrhachion), Alusjan (1041, 1040 nominell Mitregänt)
Michael V. Michael Kalaphates 1041–1042 Caesar 1041; Regäntin: Zoe (1042 mit Theodora III.)
Konstantin IX. Konstantinos Monomachos 1042–1055 dur d Zoe, 1055 mit em Nikephoros Proteuon (Bulgarie, gege d Theodora III.); ehet dr Michael Vojisavljević als Regänt in Dioklitie anerkennt
Georg Maniakes Georgios Maniakes 1042–1043 Geegekaiser in Süditalie und uf em Balkan
  Theophilos Erotikos Theophilos Erotikos 1042/43 Usurpator uf Zypere
  Leon Tornikes Leon Tornikes 1047 Usurpator in Makedonie und Thrakie (1043 in Armenie dur e Stephanos Pergamenos?)
Theodora III. Theodora Karbonopsina 1055–1056 1042 Regäntin mit Zoe
Kaiser ooni Dünastii
Michael VI. Michael Bringas Stratiotikos 1056–1057
  Theodosios Theodosios Monomachos 1056 Usurpator in Konstantinopel
  Nikephoros Bryennios Nikephoros Bryennios 1057 Usurpator in Kappadokie

Komnene, Dukai und Angeloi[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Naame Vollständige Naame Regierigszit Notize
Komnene
Isaak I. Isaakios Komnenos 1057–1059 geegen e Michael VI., dur e Michael Kerularios (Usurpator 1040 und 1059)
Dukai
Konstantin X. Konstantinos Dukas 1059–1067 Caesar: Johannes (1060/61–1075 und 1081–1087/88, Regänt 1067 und 1071–1072, 1074 Geegekaiser in Chläiasie dur e Roussel de Bailleul)
Michael VII. Michael Dukas Parapinakes 1067–1078 krönt 1071, Mitkaiser sit 1060, mit em Konstantios (sit 1060, Geegekaiser 1078), Andronikos (1068–?1077) und Konstantin (ab 1074/75, Mitkaiser vom Alexios I. 1081–1087/88); Regänte: Eudokia (1067, 1071), Andronikos (1073); Caesar: Giorgi II. (ab 1074, Georgie)
Romanos IV. Romanos Diogenes 1068–1071 Mitkaiser vom Michael VII. und Regänt (dur d Eudokia, Geegekaiser 1067 und 1071–1072), mit em Leon (ab 1069) und Nikephoros (ab 1070, Usurpator 1094)
Konstantin Bodin Konstantinos Bodinos 1072 Geegekaiser in Bulgarie (as Peter III., dur e Michael Vojisavljević und Georg Vojteh)
  Philaretos Brachamios Philaretos Brachamios 1072–1078 Usurpator in Nordsyrie und Mesopotamie
  Nestor unbekannt 1073 Usurpator in Donaubulgarie (Paristrion)
  Leon Diabatenos Leon Diabatenos 1077–1078 Usurpator in Edessa
Nikephoros Bryennios Nikephoros Bryennios 1077–1078 Geegekaiser in Makedonie und Thrakie, mit em Johannes; Noochfolger: Nikephoros Basilakes (1078–1079, Makedonien)
Nikephoros III. Nikephoros Botaneiates 1078–1081 gegen e Michael VII., 1081 mit em Nikephoros Synadenos, käi Dukas
  Ruben Rubenos 1080–1095 Usurpator in Kilikie; Noochfolger: Konstantin (bis 1100/1103), Thoros (1100/1103–1129/30), Konstantin (1129/30), Leon (1129/30–1137)
Komnene
Alexios I. Alexios Komnenos 1081–1118 gegen e Nikephoros III.; Sebastokratore: Isaak (bis 1102/04, Mitregänt), Andronikos (1108/1116–?1131), Isaak (1108/1122–1130, 1136/1138–1140 und 1143?, ?Caesar 1108, Usurpator 1129, 1143 und 1145–1146); Caesares: Nikephoros Melissenos (bis 1104, 1081 Geegekaiser in Chläiasie), Johannes Dukas (1089), Nikephoros Bryennios (1097/1111–1136/37); Regäntin: Anna Dalassene (1081, 1094–1095)
  Raiktor Michael Dukas 1081 Usurpator (als „Michael VII.“) in Epirus und Makedonie (dur e Robert Guiskard)
  Johannes Ioannes Komnenos 1091 Usurpator in Dyrrhachio
  Çaka Bey Tzachas 1091–1092/93 het dr Kaiserditel in Chläiasie beaasprucht
  Karykes (Niketas?) Karykes 1092–1092/93 Usurpator uf Kreta, mit em Rapsomates (Zypere)
  Konstantin Diogenes Konstantinos Diogenes 1094–1095 Usurpator in Thrakie
  Theodoros Gabras Theodoros Gabras 1095/96–1098 Usurpator (?) in Pontos (Chaldia); Noochfolger: Gregor Taronites (1103/04–1106)
  Michael Anemas Michael Anemas 1102? Usurpator in Konstantinopel, mit em Leon
  Leon Diogenes Leon Diogenes 1116 Geegekaiser in Donaubulgarie (Paristrion)
Johannes II. Ioannes Kalos Komnenos Dukas 1118–1143 Mitkaiser sit 1092, 1119/1122–1142 mit em Alexios (II.); Sebastokratoren: Andronikos (1122–1142), Isaak (ab 1122, Usurpator 1143); Caesar: Johannes Roger Dalassenos (1138–1151)
  Konstantin Gabras Konstantinos Gabras 1124/1126–1140 Geegekaiser in Pontos (Chaldia)
  Roger unbekannt 1130–1154 het e Stellig wie dr Kaiser in Süditalie beaasprucht
Manuel I. Manuel Komnenos 1143–1180 Sebastokrator sit 1122/1129; Despote: Béla Alexios (ab 1163, Caesar 1169–1172, Usurpator 1180–1185), Theodoros Batatzes; Regänt: Johannes Axuch (bis 1145/46); het dr Mleh as Regänt in Kilikie anerkennt
  Thoros unbekannt 1145–1169 Usurpator in Kilikie; Noochfolger: Ruben (bis 1170; Regänt: Thomas)
  Alexios Axuch Alexios Axuchos 1167 Usurpator (?) in Konstantinopel
Alexios II. Alexios Komnenos Porphyrogennetos 1180–1183 gekrönt 1182, Mitkaiser sit 1171/72; Caesar: Johannes (Rainer von Montferrat); Regäntin: Maria Xene (mit em Alexios, alli bis 1182)
Andronikos I. Andronikos Komnenos 1183–1185 Mitkaiser 1183 (Regänt sit 1182), mit Johannes; Sebastokratore: Manuel (sit 1182, Usurpator 1185), Alexios (Usurpator 1184, Caesar 1185/86)
  Andronikos Lampardas Andronikos Lampardas 1183/84 Usurpator (?) in Chläiasie; Noochfolger: Andronikos Kontostephanos
  Johannes Batatzes Ioannes Komnenos Batatzes 1183/84 Geegekaiser in Lydie (Thrakesion)
  Theodoros Kantakuzenos Theodoros Kantakuzenos 1184 Usurpator (?) in Bithynie (Opsikion)
  Alexios Alexios Komnenos 1185 Geegekaiser in Thessaloniki (dur e Wilhelm II.)
Angeloi
Isaak II. Isaakios Angelos 1185–1195
1203–1204
gegen e Andronikos I.; Sebastokratore: Konstantin (1193 Usurpator in Philippopel), Johannes Petraliphas (bis 1195), Johannes (1186–1200, Geegekaiser 1199), Stefan Nemanjić (1191–1196); Caesares: Johannes Kantakuzenos (bis 1186), Bonifatius und Konrad vo Montferrat (bäidi vo 1186/87 ee); het dr Peter IV. und Stefan Nemanja as Regänte in Bulgarie bzw. Serbie anerkennt
Isaak Komnenos Isaakios (Dukas?) Komnenos 1185–1191
1195
Geegekaiser („Caesar“) uf Zypere bzw. im Sultanat Ikonion (sit 1184 nominell Despot)
  Konstantin Aspietes Konstantinos Aspietes 1185/86 Usurpator (?) in Makedonie
  Alexios Branas Alexios Branas 1186/87 Usurpator in Adrianopel
  Theodoros Mankaphas Theodoros Dukas Mankaphas 1188–1189/1195
1204–1205
Geegekaiser in Lydie und Phrygie
  Konstantin Tatikios Konstantinos Tatikios 1190 Usurpator in Konstantinopel; Noochfolger: Isaak Komnenos, Rhakendytes (bäidi 1190/91)
  Basileios Chotzas Basileios Chotzas 1190–1204/05 Usurpator (als „Alexios II.“) in Bithynie
  Alexios Alexios Komnenos 1192 Usurpator (als „Alexios II.“) in Phrygie (dur e Kılıç Arslan II.)
  Alexios Alexios Komnenos 1192 Usurpator (as „Alexios II.“) in Paphlagonie
Alexios III. Alexios Komnenos Angelos 1195–1203 gegen e Isaak II., Sebastokrator sit 1190, Geegekaiser bis 1204 in Thrakie und 1210–1211 im Sultanat Ikonion (dur e Kai Chosrau I.); Regäntin: Euphrosyne (bis 1196); Despot: Alexios Palaiologos (1199–1203, Sebastokrator sit 1195); Sebastokratore: Isaak Komnenos (bis 1196), Nikephoros Petraliphas (1200); het dr Kalojan als Kaiser vo Bulgarie und Leon II. als König in Kilikie anerkennt
  Alexios Kontostephanos Alexios Kontostephanos 1195
1200
Usurpator in Konstantinopel
  Alexios Alexios Komnenos 1196 Usurpator (as „Alexios II.“) im Sultanat Ikonion
  Iwanko Ioannes Alexios 1198−1200 Usurpator in Thrakie (dur e Kalojan; Kaiser vo Bulgarie 1196); Noochfolger: Johannes Spyridonakes (1201, Smolena)
  Dobromir Dobromeros Chrysos 1198−1202 Usurpator in Makedonie und Thessalie, 1201 mit em Manuel Kamytzes
  Michael Kantakuzenos Michael Kantakuzenos 1199 Geegekaiser z Konstantinopel
  Johannes Komnenos Ioannes Komnenos Pachys 1200 Geegekaiser in Konstantinopel
  Leon Chamaretos Leon Chamaretos 1200–1206 Usurpator (?) in Morea, ab 1204/05 näben em Johannes Kantakuzenos (bis 1209)
  Manuel Manuel Angelos Komnenos 1201 Usurpator in Lydie
  Leon Sguros Leon Sguros 1201/02–1208 Usurpator in Griecheland, ab 1204 nominell Despot (dur e Alexios III.); Noochfolger (Despot): Johannes Chamaretos
Alexios IV. Alexios Angelos 1203–1204 Mitkaiser vom Isaak II. und Regänt (dur e Bonifatius vo Montferrat und Enrico Dandolo)
Nikolaus Kanabos Nikolaos Kanabos 1204 gegen e Isaak II. und Alexios IV.
Alexios V. Alexios Dukas Murtzuphlos 1204 gegen e Isaak II., Alexios IV. und Nikolaus Kanabos

Laskaride und Palaiologe[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Naame Vollständige Naame Regierigszit Notize
Laskaride
Konstantin (XI.) Konstantinos Laskaris 1204 gegen Balduin (Latiinischs Kaiserriich) und Kalojan (Bulgarie), bis 1205 nominell Despot
  Manuel Maurozomes Manuel Maurozomes 1204–1206 Usurpator in Phrygie (dur e Kai Chosrau I.)
  Theodoros Gabras Theodoros Gabras 1204–1208 Usurpator in Pontos (Chaldia)
Alexios Komnenos Alexios Megas Komnenos 1204–1222 Geegekaiser in Trapezunt (Chaldia; Caesar 1183/85), bis 1212/1214 mit em David (Caesar 1184/85, 1204/05–1207 in Paphlagonie); Noochfolger: Andronikos Gidos (bis 1235), Johannes (1235–1238, mit em Johannikos), Manuel (1238–1263), Andronikos (1263–1266, Despot sit 1240?), Georg (1266–1280)
Michael Angelos Michael Angelos Komnenos Dukas 1204/05–1215 Usurpator („Despot“) in Epirus (Nikopolis; 1201–1203 in Mylasa/Karie dur e Suleiman II.)
Theodor I. Theodoros Komnenos Laskaris 1205–1221/22 gekrönt 1208 (Despot sit 1199/1203, Regänt sit 1204), 1208–1211/12 mit em Nikolaus; Despote: Konstantin (bis 1211/12) und Andronikos Palaiologos (1212–1216); Sebastokratore: Alexios, Isaak (Usurpatoren in Mysien 1224), Georg, Sabbas Asidenos (Usurpator in Karie 1204–1205/06), Nikephoros Kontostephanos (bäidi bis 1216?); Caesar: Romanos (?–noch 1227); Regäntin: Maria (1221/22)
  Alexios Aspietes Alexios Aspietes 1205 Geegekaiser in Philippopel
  Theodoros Branas Theodoros Branas 1205–1206 Usurpator („Caesar“) in Adrianopel
Johannes III. Ioannes Dukas Batatzes 1221/22–1254 Despote: Johannes (1242–1244, Geegekaiser sit 1237/1241), Demetrios (1244–1246, bäidi Thessaloniki), Michael (1249–1267/68, Usurpator sit 1230, 1251–1253 und 1256–1259/1264) und Nikephoros Angelos (1249/1267/68–1297, bäidi Epirus); Sebastokrator: Isaak (1253–1261); Caesar: Leon Gabalas (1225/26–1240, Usurpator uf Rhodos sit 1203/04 und 1234; Noochfolger: Johannes, bis 1249/50)
Theodoros Angelos Theodoros Angelos Komnenos Dukas 1224/25–1230 Geegekaiser in Makedonie (Thessaloniki) und Thessalie (kröönt 1227, „Despot“ in Epirus sit 1215); Despot: Konstantin (1227–1242/1246, Akarnanie, Geegekaiser in Konstantinopel 1204?); Noochfolger: Manuel (bis 1237, Despot sit 1227, Geegekaiser vo 1234/35 aa, 1239–1241 in Thessalie); bulgarische Noochfolger: Iwan Asen II.
  Andronikos Nestongos Andronikos Nestongos 1224/25 Usurpator in Bithynie, mit em Isaak
Theodor II. Theodoros Dukas Laskaris 1254–1258 kröönt 1255, Mitkaiser sit 1234/1241
Johannes IV. Ioannes Dukas Laskaris 1258–1261 Regänt: Georg Muzalon (1258)
Palaiologe
Michael VIII. Michael Dukas Komnenos Palaiologos 1261–1282 Mitkaiser sit 1259 (Despot und Regänt sit 1258); Despote: Johannes (1261/1263–1273/1275, Sebastokrator sit 1259), Konstantin (bis 1306, Usurpator 1292), Jakob Swetoslaw (1261, Bulgarie), Demetrios Michael (1278–1304), Georg Terter (1279, Kaiser vo Bulgarie vo 1280 aa), Johannes Komnenos (1282, Geegekaiser in Trapezunt sit 1280); Sebastokratore: Konstantin (1259–1275) und Johannes Tornikes, Konstantin (1260–1271, Caesar sit 1259), Theodoros (sit 1259) und Johannes Dukas (1268/1272–1289, Usurpator 1280, Thessalie); Caesar: Alexios Strategopulos (1259–1271/1275)
  Johannes Ioannes Laskaris 1262 Usurpator (as „Johannes IV.“) in Bithynie
Andronikos II. Andronikos Geron Palaiologos 1282–1328 Mitkaiser sit 1261/1272, 1281/1294/95–1320 mit Michael IX.; Despote: Konstantin (1292–1329), Johannes (1294–1307, bäidi Thessaloniki), Theodor, Demetrios, Thomas Angelos (1290/1297–1318, Epirus), Manuel (noch 1298–1319/20), Michael Kantakuzenos (1308–1316), Andronikos Asen (1316–1322, bäidi Morea); Sebastokratoren: Konstantin (1289–1303) und Johannes Dukas (1303–1318), Stefan Gabrielopulos (1318/1325–1333, alle Thessalien), Andreas Musachi (vor 1319, Berat/Epirus); Caesares: Roger de Flor (1304–1305), Johannes (1325/26, Geegekaiser in Thessaloniki 1326/27)
  Alexios Philanthropenos Alexios Philanthropenos Tarchaneiotes 1295/96 Geegekaiser („Caesar“) in Chläiasie
  Johannes Drimys Ioannes Glykys Drimys 1305–1306 Usurpator (als „Johannes IV.“) in Konstantinopel
Andronikos III. Andronikos Neos Palaiologos 1328–1341 Mitkaiser sit 1316/1325 (Gegenkaiser in Thrakien 1320/21–1325 und 1328); Despoten: Johannes Orsini (bis 1335, Thessalien), Andreas Musachi (1335, Berat/Epirus), Michael (1337–1370); Sebastokrator: Isaak
  Syrgiannes Syrgiannes Palaiologos Philanthropenos 1333–1334 Usurpator (?) in Thessaloniki und Makedonien (durch Stefan Dušan)
Johannes V. Ioannes Palaiologos 1341–1391 Exil 1353–1354 in Tenedos, ab 1354 Alleinherrscher, 1376–1379 und 1390 abgesetzt; Regentin: Anna (bis 1347, 1351–1359 in Thessaloniki); Despoten: Momčilo (1344, Sebastokrator sit 1343, Usurpator in Thrakien bis 1345), Michael (nach 1351, 1373 Usurpator in Trapezunt), Theodor (vor 1376–1407, ab 1383 in Morea), Thomas Preljubović (1382–1384, Usurpator sit 1366), Esau Buondelmonti (1386–1411, bäidi Epirus); Sebastokrator: Leon Melissenos (?); Caesares: Alexios (1373–1390) und Manuel Philanthropenos (1390–1394, Geegekaiser vo 1392 aa, bäidi Thessalie); het dr Murad I. als Suzerän anerkennt
  Michael Gabrielopulos Michael Gabrielopulos 1342 Usurpator in Thessalie
Stefan Dušan Stephanos Ureses Dusan 1345–1355 het dr Kaiserditel in Serbie und Griecheland beaasprucht, kröönt 1346; Despote: Jovan Oliver (1346/47–1356, Sebastokrator sit 1342/43), Iwan Asen (bis 1358, Epirus), Dejan Dragaš (1355–1362, Sebastokrator sit 1346/47); Sebastokratore: Mladen (bis 1346), Branko Mladenović (1346–vor 1365); Caesares: Gregor Golubić (vor 1348), Gregor Preljub (1348–1355/56, Thessalie), Vojihna (?–noch 1357); Noochfolger: Stefan Uroš (bis 1371, Mitregänt sit 1346, ab 1365 mit em Vukašin Mrnjavčević; Despote: Jovan Uglješa, Jovan Dragaš; Sebastokrator: Vlatko Paskačić; Caesar: Novak)
Johannes VI. Ioannes Palaiologos Angelos Komnenos Kantakuzenos 1347–1354 Mitkaiser vom Johannes V. und Regänt (Regänt 1341, Geegekaiser in Thrakie sit 1341/1346); Despote: Nikephoros Orsini (1339–1340 Usurpator in Epirus dur d Katharina von Valois, 1356–1358/59 in Thessalie), Manuel (1348–1380, Morea, 1354 gegen e Michael und Andreas Asen), Manuel Asen (1354–1355, Sebastokrator sit 1345); Sebastokratore: Johannes Angelos (nach 1342–1347/48, Thessalie), Nikephoros (1352), Andronikos Asen (1353/54, Thrakie)
Matthäus Matthaios Asanes Kantakuzenos 1353–1354 Mitkaiser Johannes′ VI., kröönt 1354, Geegekaiser in Thrakie bis 1357, Despot in Morea 1361/1380–1383; Despote: Johannes Asen (1355, Sebastokrator sit 1347), Johannes (1357); Sebastokrator: Demetrios (1357, Despot in Morea 1383)
  Johannes Limpidarios Ioannes Limpidarios 1354/55 Usurpator in Thrakie
Simeon Uroš Simeon Ureses Palaiologos 1356–1370/71 Geegekaiser in Thessalie (1359–1366 au in Epirus), Despot sit 1348; Despoten: Peter Losha, Gjin Bue Shpata (bäidi ab 1359, Arta/Epirus); Noochfolger: Jovan Uroš (bis 1373, Mitkaiser sit 1359/60?, 1384–1385 Mitregänt der Maria in Epirus)
Andronikos IV. Andronikos Palaiologos 1376–1379 gegen e Johannes V., Mitkaiser 1352–1373 (Regänt 1366–1367) und 1381–1385 (Thrakien), Usurpator 1373 und 1385
Johannes VII. Ioannes Palaiologos 1390
1399–1402/03
gegen e Johannes V. (dur e Bayezid I.), Mitkaiser 1377–1379 und sit 1381/1385 (Thrakie)
Mitkaiser vom Manuel II. und Regänt, bis 1408 in Thessaloniki (?1403/04–1407 mit em Andronikos V.)
Manuel II. Manuel Palaiologos 1391–1425 kröönt 1392, Mitkaiser vom Johannes V. sit 1373 (Despot in Thessaloniki sit 1369); Regäntin: Helena Kantakuzene (bis 1392); Despote: Konstantin Dragaš (1392–1395, Makedonie), Stefan Lazarević (ab 1402, Serbie), Theodor (ab 1404?, 1407–1443 in Morea, bis 1448 in Thrakie), Andronikos (1408–1423, Thessaloniki, 1419 mit em Johannes), Karl Tocco (1411/1415–1429, Epirus)
Theodosios Kyprios Theodosios Kyprios 1402 Geegekaiser in Konstantinopel
Johannes VIII. Ioannes Palaiologos 1425–1448 Mitkaiser sit 1407 (Despot sit 1403, Regänt 1414–1416 und vo 1421 aa); Despote: Demetrios (1428–1460 in Morea, Usurpator 1442 und 1448, 1453–1454 gegen e Manuel Kantakuzenos, bis 1466 uf Thasos) und Thomas (1428/1430–1460 in Morea, Exil bis 1465 in Italie; Noochfolger: Andreas, „Titularkaiser“ bis 1502), Đurađ Branković (ab 1429, Serbie)
Konstantin XI. Konstantinos Dragases Palaiologos 1448–1453 kröönt 1449 (Despot sit 1423, vo 1428 aa in Morea, Regänt 1437–1440); Regäntin: Helena Dragaš (bis 1449); osmanische Noochfolger („Caesar“): Sultan Mehmed II.
Naame Vollständige Naame Regierigszit Notize


Liddratuur[ändere | Quälltäxt bearbeite]