Liste der römisch-deutschen Herrscher

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech

Die Liste vo de römisch-dütsche Herrscher zelt d König vom Ostfränkische Riich sit em Verdrag vo Verdun und d Kaiser vom Heilige Römische Riich uf. Es het au die verschiidene Gegekönig, wo us verschiidene Gründ nit die volli Macht im Riich gha hai, aber doch e wäsentligi Rolle gspiilt hai. Nit ufgfüehrt si die Kaiser, wo nit gliichziitig au römisch-dütschi König gsi si.

Karolinger[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Ludwig der Deutsche.jpg Ludwig II. dr Dütsch Ostfränkische König (843–876) Sohn vom Ludwig em Fromme, noch dr Schlacht vo Fontenoy und de Strossburger Eid dr Verdrag vo Verdun: Deilig vom Frankeriich, Iifäll vo Slawe und Wikinger, Konflikt mit em Westfrankeriich
Karlmann König im Deilriich Bayre (865/876–880), König vo Italie (877-879) Sohn vom Ludwig em Dütsche
Ludwig III. dr Jünger König im Deilriich Franke-Sachse (865/876–882), im Deilriich Bayre (880–882) Sohn vom Ludwig em Dütsche, Schlacht bi Andernach
Sceau de Charles le gros.jpg Karl III. dr Dicki König im Deilriich Alemannie (865/876–882), König vo Italie (879–887), Ostfränkische König (876–887), Westfränkische König (885-887), Römische Kaiser (881–887) Rom Sohn vom Ludwig em Dütsche, dr letzt Kaiser vom ganze Frankeriich
Siegel Kaiser s Arnulf von Kärnten.gif Arnulf vo Kärnte Markgraf vo Kärnte sit 880, Ostfränkische König und Herzog vo Bayre sit 887, König vo Italie und Römische Kaiser (896–899) Kaiserchrönig z Rom Sohn vom Karlmann, Italiezüg: Konflikt mit em König vo Italie und Römische Kaiser Lambert
Ludwig IV. s Chind Ostfränkische König (900–911) Forchheim/Ostfranke Sohn vom Arnulf vo Kärnte, dr letzt ostfränkisch Karolinger

Konradiner[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
KonradSiegel.jpg Konrad I. Herzog vo Franken (906–918), Ostfränkische König (911–918) Königserhebig z Forchheim dr erst nit-karolingisch dütsch König, Konflikt mit de Herzög.

Liudolfinger bzw. Ottone[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Siegel Heinrich I Posse.JPG Heinrich I. Herzog vo Sachse (912–936), Ostfränkische König (919–936) Königserhebig z Fritzlar Siiger über Ungarn
Arnulf dr Bös 907–937 Herzog vo Bayre, 919–921 möglicherwiis e Gegekönig Kämpf gege Ungarn und d Herzög, Italiezug
017 otto siegel 2.jpg Otto I. dr Gross Herzog vo Sachse und Ostfränkische König sit 936, König vo Italie sit 951, Römische Kaiser (962–973) Königserhebig z Aache
Kaiserchrönig z Rom dur e Papst Johannes XII.
Sohn vom Heinrich I., Siiger über Ungarn in dr Schlacht uf em Lechfeld bi Augsburg im Johr 955, Ufständ vo Adlige, dr erst ostfränkisch Kaiser und König vo Italie, Eroberig vo ostelbische Gebiet
Otto II. (HRR).jpg Otto II. Römische König sit 961, Römische Kaiser (973–983) Königschrönig z Aache
Kaiserchrönig z Rom
Sohn vom Otto I., Verlust vo de ostelbische Gebiet und vernichtendi Niiderlag 982 bi Crotone won er brobiert het, d Byzantiner und d Sarazene us Süditalie z verdriibe
Meister der Reichenauer Schule 002.jpg Otto III. Römische und italienische König sit 983, Römische Kaiser (996–1002), Königschrönig z Aache
Kaiserchrönig z Rom
Sohn vom Otto II., Idee vo dr Erneuerig vom Römische Riich (Renovatio imperii Romanorum)
Kronung Heinrich II.jpg Heinrich II. dr Heilig Herzog vo Bayre 995–1004 und 1009–1017, Römische König sit 1002, König vo Italie sit 1004, Römische Kaiser (1014–1024) Königschrönig z Mainz
Kaiserchrönig z Rom
Uränkel vom Heinrich I., Feldzüg noch Böhme

Salier[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Konrad II miniatur.JPG Konrad II. Herzog vo Franke 1015, Römische König 1024, König vo Italie 1026, Römische Kaiser (1027–1039), König vo Burgund 1033 Königschrönig z Mainz
Kaiserchrönig z Rom
Aschluss vo Burgund, Italiezüg
Heinrich III. (HRR) Miniatur.jpg Heinrich III. Hz. vo Bayre 1027-1042 und 1047-1049, Römische König sit 1028, 1038 König vo Burgund, 1038-1045 Hz. vo Schwabe, 1039- 1047 Verwalter des Hzm. vo Kärnten, 1039 Hz. vo Franken, Römische Kaiser (1046–1056) Königschrönig z Aache
Kaiserchrönig z Rom
Sohn vom Konrad II., Italiezüg, erfolgriichi Chillepolitik
Heinrich 4 g.jpg Heinrich IV. Herzog vo Bayre 1053/54 und 1077-1096, Römische König sit 1053, Römische Kaiser (1084–1106),
  • 1056-62 Regentin Agnes von Poitou,
  • 1062-65 Reichsverweser Anno II.,
  • 1063-65 Reichsverweser Adalbert vo Bremen
Königschrönig z Aache
Kaiserchrönig z Rom dur e (Gege)Papst Clemens III.
Sohn vom Heinrich III., Investiturstriit, Bannig dur e Papst Gregor VII. im Johr 1076, Gang nach Canossa im Januar 1077, Konflikt mit Gegekönig
Konrad (III.) 1076-1088 Herzog vo Franke und Niiderlothringe, 1093-1098 König vo Italie, Mitkönig 1087-1098 Königschrönig z Aache Sohn vom Heinrich IV., Aschluss an dr Papst
Grabplatte Rudolf von Rheinfelden Detail.JPG   Rudolf vo Rhiifelde Herzog vo Schwabe 1057-1080, Gegekönig 1077-1080 Königschrönig z Mainz Gegekönig, uf Sachse beschränggt, umcho in dr Schlacht an dr Wiisse Elster (Thüringe) im Johr 1080
  Hermann vo Luxemburg, Graf vo Salm Gegekönig 1081-1088 Gweiht z Goslar machtlose Gegekönig z Sachse
Herrschaftsübergabe von Heirich IV. an Heinrich V.jpg Heinrich V. Römische Mitkönig sit 1099, Römische Kaiser (1111–1125) Königschrönig z Aache
Kaiserchrönig z Rom
Sohn vom Heinrich IV., Einigung im Investiturstriit mit em Papst Calixt II. (Wormser Konkordat im Johr 1122)

Supplinburger[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Siegel Lothar III.jpg Lothar III. Herzog vo Sachse 1106-1137, Römische König sit 1125, König vo Italie sit 1128, Römische Kaiser (1133–1137) Königschrönige z Aache und Monza (Italie)
Kaiserchrönig z Rom (Lateran)
Konflikt mit de Staufer, Italiepolitik

Staufer[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Konrad III Miniatur 13 Jahrhundert.jpg Konrad III. 1105-1138 Herzog vo Franke, 1127-1135 Gegekönig, Römische , Italiänische und Burgundische König (1138 - 1152) Königschrönig z Aache erfolglose Chrüzzug, Konflikt mit de Welfe
Heinrich (VI.) 1138-1150 Herzog vo Franke, Mitkönig (1147 - 1150) Königschrönig z Aache Sohn vom Konrad III., Schlacht bi Flochberg
Barbarossa.jpg Friedrich I. Barbarossa Herzog vo Schwabe 1147-1152, Römische König sit 1152, Römische Kaiser (1155 - 1190) Königschrönig z Aache und Arles
Kaiserchrönig z Rom dur e Papst Hadrian IV.
Neveu vom Konrad III., Konflikt mit de Welfe (Heinrich der Löwe, Herzog vo Sachse), Italiezüg
1162 Kaiserligi Druppe zerstöre Mailand (2. Italiezug)
1164 Friedrich I. lot Reliquie vo de Heilige Drei König noch Köln bringe (3. Italiezug)
1176 Chneufall vo Chiavenna (Friedrich I. / Heinrich der Leu) und Niiderlag in dr Schlacht bi Legarno gege d Lombarde (5. Italiezug)
1190 Friedrich I. verdrinkt in Chliiasie (3. Kreuzzug)
Heinrich VI - Konstanze von Sizilien.jpg Heinrich VI. Römische König sit 1169, König vo Italie sit 1186, Römische Kaiser (1191–1197), König vo Sizilie sit 1194 Königschrönig z Aache
Kaiserchrönig z Rom
Sohn vom Friedrich I., Italiezug
Philipp von Schwaben 1200.jpg Philipp vo Schwabe 1196 Herzog vo Schwabe, Römische König (1198–1208) Königschrönig z Mainz/Aache Sohn vom Friedrich I., Konflikt mit de Welfe

Welfe[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Otto IV. und Papst Innocenz III. reichen sich vor den ankommenden Schiffen Friedrichs II. die Hände.jpg Otto IV. vo Braunschweig Römische König sit 1198, Römische Kaiser (1209–1218) Königschrönig z Aache
Kaiserchrönig z Rom
dritt Sohn vom Heinrich em Leu, erfolglose Zug uf Sizilie, 1211 Bannig dur e Papst Innozenz III.

Staufer[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Frederick II and eagle.jpg Friedrich II. 1198 König vo Sizilie, Gegekönig (1212-1215), denn rächtmässig dr Römisch König, 1212-1217 Herzog vo Schwabe, Römische Kaiser (1220–1250), 1225 König vo Jerusalem Königschrönig z Mainz und Aache
Kaiserchrönig z Rom
Sohn vom Heinrich VI., König vo Jerusalem
Heinrich (VII) Huldigung Wuerzburg 1234.jpeg Heinrich (VII.) 1212-1235 König vo Sizilie 1217-1235 Herzog vo Schwabe, (1222-1235) Römische Mitkönig, 1235 vom Vater abgsetzt. Königschrönig z Aache Sohn vom Friedrich II., Ufstand gegen e Vater
  Heinrich Raspe 1227 Vormund für dr Landgraf Heinrich II. vo Thüringe, sit 1238 gmeinsami Regierig, regiert sit 1241 elei, Gegekönig (1243-1247) Veitshöchheim bi Würzburg Konflikt mit de Staufer
Konrad IV. 1235-1254 Herzog vo Schwabe, Römische König, König vo Sizilie und Jerusalem (1250–1254) Wahlort Wien 1237 Sohn vom Friedrich II., Italiepolitik, Konflikt mit Gegekönig

Interregnum[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
William II of Holland.jpg Wilhelm vo Holland 1234-1256 Graf vo Holland, Gegekönig (1248-1254), Römische König (1254–1256) Königschrönig z Aache Fehde, Konflikt mit de Staufer
Richard vo Cornwall Römische König (1257–1272) Königschrönig z Aache isch sälten im Riich gsi
LibroDesJuegasAlfonXAndCourt.jpg   Alfons vo Kastilie 1252-1284 König vo Kastilie, Gegekönig (1257–1275) isch nie im Riich gsi

Habsburger und Nassau[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Grabplatte Rudolfs von Habsburg im Dom zu Speyer.jpg Rudolf I. vo Habsburg 1239 Graf vo Habsburg, 1276-1286 Herzog vo Kärnte und Krain, 1278-1282 Herzog vo Östriich und dr Steiermark, röm-dt. König (1273–1291) Königschrönig z Aache Siig über e Ottokar II. vo Böhme.
Siegel Adolf von Nassau Posse .JPG Adolf vo Nassau röm-dt. König (1292–1298), 1294/95-1298 Markgraf vo Meisse und Landgraf vo Thüringe Königschrönig z Aache dr erst König, wo nit vom Papst abgsetzt worden isch
Albrecht Erste Habsburg.jpg Albrecht I. vo Habsburg 1282-1308 Herzog vo Östriich und dr Steiermark, röm-dt. König (1298–1308) Königschrönig z Aache erfolgriichi Huusmachtpolitik

Luxeburger und Wittelsbacher[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Heinrich vii grabmal.png Heinrich VII., Luxeburger 1288 Graf vo Luxeburg, röm.-dt. König sit 1308, Lombardische König sit 1311, Römische Kaiser (1312–1313) Königschrönig z Aache, Kaiserchrönig z Rom (Lateran) Italiezug
Ludovico il Bavaro.jpeg Ludwig IV., der Bayer, Wittelsbacher 1294-1302 under em Vormund vo siim Brueder Rudolf I., denn Mitregänt in Oberbayre und dr Pfalzgrafschaft bi Rhii, Römische König sit 1314, Lombardische König sit 1327, Römische Kaiser (1328–1347), 1340-1347 Herzog in ganz Bayre Königschrönig z Aache, Kaiserchrönig z Rom Konflikt mit Habsburg und em Papst (Kurverein vo Rhense), Huusmachtpolitik
  Friedrich der Schön, Habsburger 1308-1330 Herzog vo Östriich und dr Steiermark as Friedrich I., Gegekönig sit 1314-1330 Königschrönig z Bonn Konflikt und Einigung mit Wittelsbach
Karl IV. (HRR).jpg Karl IV. vo Luxeburg Gegekönig (1346), allgemein anerkennt röm.-dt. König 1347, 1347 König vo Böhme und Graf vo Luxeburg, 1355 König vo der Lombardei, Römische Kaiser (1355–1378), 1365 König vo Burgund Gegekönig z Bonn, non e Königschrönig z Aache, Kaiserchrönig z Rom (Lateranbasilika) Huusmachtpolitik, Goldigi Bulle
Guenther von schwarzburg.jpg Günther vo Schwarzburg 1349 Gegekönig Gegekönig ohni Macht
Wenzel vo Luxeburg 1373-1378 Kurfürst und Markgraf vo Brandeburg, 1378-1419 König vo Böhme, röm.-dt. König (1378–1400), 1383-1388 Herzog vo Luxeburg Königschrönig z Aache abgsetzt wägen Undätigkeit
Ruprecht III (Pfalz).jpg Ruprecht vo der Pfalz, Wittelsbacher 1398 Kurfürst und Pfalzgraf bi Rhein, röm.-dt. König (1400–1410) Königschrönig z Köln König ohni Erfolg
Jošt Lucemburský.jpg Jobst vo Mähre, Luxeburger 1375 Markgraf vo Mähre, 1388 Kurfürst und Markgraf vo Brandeburg, Herzog vo Luxeburg, röm.-dt. König (1410–1411)
Pisanello 024b.jpg Sigismund vo Luxeburg 1378-1388 und 1411-1415 Kurfürst und Markgraf vo Brandeburg, 1387 König vo Ungarn, röm.-dt.König sit 1411, 1419 König vo Böhme, 1431 Lombardische König, Römische Kaiser (1433–1437) Königschrönig z Aache Kaiserchrönig z Rom Verleihig vo Brandeburg, Hussitechrieg

Habsburger[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Albrecht II. von Habsburg.jpg Albrecht II. 1404 under Vormund und sit 1411 Herzog vo Östriich, 1437 König vo Böhme, 1438 König vo Ungarn, röm.-dt. König (1438–1439) Gwehlt z Frankfurt am Main
Hans Burgkmair d. Ä. 005.jpg Friedrich III. 1424 Herzog vo Innerösterriich, 1458-1461 (Ehz. vo Niiderösterriich)/1463-1485 und 1490-1493 Erzherzog vo Östriich, röm.-dt. König Friedrich IV. sit 1440, König vo der Lombardei und Römische Kaiser Friedrich III. (1452–1493) Königschrönig z Aache, Kaiserchrönig z Rom Hürots- und Erbfolgverdräg
Albrecht Dürer 084b.jpg Maximilian I. röm.-dt. König sit 1486, 1493 Erzherzog vo Östriich, gwehlte Römische Kaiser (1508–1519) Königschrönig z Aache, Annahm vom Kaisertitel z Trient Gegner vo der Riichsreform, Italiechrieg
Tizian 066.jpg Karl V. 1506 Burgundischs Erb, 1516 König vo Spanie, 1519-1521 Erzherzog vo Östriich, röm.-dt.König sit 1519, König vo der Lombardei und Römische Kaiser (1530–1556) Königschrönig z Aache, Kaiserchrönig z Bologna Chrieg gege Frankriich und d Türke, Reformationsziit
Hans Bocksberger der Aeltere 001.jpg Ferdinand I. 1521 Erzherzog vo Östriich, 1527 König vo Böhme und Ungarn, röm.-dt. König sit 1531, Römische Kaiser (1556–1564) Königschrönig z Aache Friide vo Passau und Augsburg
Giuseppe Arcimboldi 003.jpg Maximilian II. 1562 König vo Böhme, röm.-dt. König sit 1562, 1563 König vo Ungarn, 1564 Erzherzog vo Östriich, Römische Kaiser (1564–1576) Frankfurt am Main (König) isch der prot. Lehr nochgstande
Joseph Heintz d. Ä. 002.jpg Rudolf II. 1572-1608 König vo Ungarn, 1575-1611 König vo Böhme, röm.-dt. König sit 1575, 1576-1608 Erzherzog vo Östriich, Römische Kaiser (1576–1612) Regesburg (König) het nit vil gmacht as Kaiser
Lucas van Valckenborch 003.jpg Matthias 1608 König vo Ungarn und Erzherzog vo Östriich, 1611 König vo Böhme und röm.-dt.König und Kaiser (1612–1619) Frankfurt am Main het dr Rudolf II. in de Habsburgische Länder schrittwiis abgsetzt
Georg Pachmann 001.jpg Ferdinand II. 1596 Herzog vo Innerösterreich, 1617-1619 und sit 1621 König vo Böhme, 1618 König vo Ungarn, Erzherzog vo Österreich und röm.-dt. König und Kaiser (1619–1637) Frankfurt am Main Afang vom Driissigjöhrige Chrieg
Frans Luycx 002.jpg Ferdinand III. 1625 König vo Ungarn, 1627 König vo Böhme, röm.-dt. König sit 1636, Erzherzog vo Östriich und Römische Kaiser (1637–1657) Rägesburg (König) Ändi vom Drissigjöhrige Chrieg
Maria Anna of Spain 001.jpg Ferdinand IV. 1646 König vo Böhmen, 1647 König vo Ungarn, röm.-dt. König (1653–1654) Rägesburg
Benjamin von Block 001.jpg Leopold I. 1655 König vo Ungarn, 1656 König vo Böhme, 1657 Erzherzog vo Östriich, röm.-dt. König und Kaiser (1658–1705) Frankfurt am Main Chrieg gege d Türke und Frankriich
Joseph I, Holy Roman Emperor.jpg Joseph I. 1687 König vo Ungarn, röm.-dt. König sit 1690 , Erzherzog vo Östriich, König vo Böhme und Römische Kaiser (1705–1711) Augsburg (König), Spanische Erbfolgchrieg
Johann Gottfried Auerbach 004.jpg Karl VI. 1706-1714 zum König vo Spanie gwehlt, König vo Böhme, König vo Ungarn, Erzherzog vo Östriich, röm.-dt. König und Kaiser (1711–1740) Frankfurt am Main Pragmatischi Sanktion, Türkechrieg

Interregnum 1740 bis 1742[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Interregnum 1740 bis 1742

Wittelsbacher[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Charles VII.jpg Karl VII. 1726 Kurfürst und Herzog vo Bayre, 1741-1743 König vo Böhme, röm.-dt. König und Kaiser (1742–1745) Frankfurt am Main Dr Östriichisch Erbfolgchrieg

Habsburg-Lothringer[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschafts-Chronik Chrönigsort Notize
Martin van Meytens 006.jpg Franz I. 1729-1736 Herzog vo Lothringe, 1737 Grossherzog vo dr Toskana, 1740/1741 Mitregänt in de österriichische und ungarische Erbländer, röm.-dt. König und Kaiser (1745–1765) Frankfurt am Main Im Erzherzogtum Östriich nume Mitregent vo dr Maria Theresia wo zwar die wiibligi Habsburger-Nochfolg verteidigt het (Pragmatische Sanktion), aber as Frau nit Kaiser(in) vom HRR het chönne wärde, Siibejöhrig Chrieg
Georg Decker 001.jpg Joseph II. röm.-dt. König sit 1764, Römische Kaiser (1765–1790), 1765 Mitregent, regiert sit 1780 elei as König vo Böhme und Ungarn, Erzherzog vo Östriich Frankfurt am Main Josephinismus
Leopold II.jpg Leopold II. 1765-1790 Grossherzog vo dr Toskana, König vo Böhme und Ungarn, Erzherzog vo Östriich, röm.-dt. König und Kaiser (1790–1792) Frankfurt am Main
Francis II, Holy Roman Emperor at age 25, 1792.png Franz II. König vo Böhme und Ungarn, Erzherzog vo Östriich sit 1792, röm.-dt. König und Kaiser, (1792–1806), sit 1804 Kaiser vo Östriich Frankfurt am Main Koalitionschrieg, Dankt noch dr Gründig vom Rhiibund under em Druck vom Napoleon ab


Nummerierig[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Problem bi dr Nummerierig git s in de folgende Fäll:

  • Dr Ludwig IV. s Chind und d Mitkönig Konrad, Sohn vom Heinrich IV., Heinrich, Sohn vom Konrad III. und Heinrich, Sohn vom Friedrich II., wärde nit mitzehlt.
  • D Ordnigszahle vo de ufgefüehrte Persone fönge mit e baar Frankeherrscher a, wo vor 843 regiert hai und wo wäge däm nit in die Liste ghöre.
  • D Gegekönig si nume mitzelt worde, wenn si an d Macht cho si (en Usnahm isch dr Friedrich dr Schön, wo zwar as König Friedrich IV. glistet isch, aber nit as Kaiser Friedrich III.)

Lueg au[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Literatur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Bernd Schneidmüller/Stefan Weinfurter (Hrsg.): Die deutschen Herrscher des Mittelalters. Historische Porträts vo Heinrich I. bis Maximilian I., Verlag C.H. Beck, München 2003.

Weblingg[ändere | Quälltäxt bearbeite]


Dä Artikel basiert uff ere fräie Übersetzig vum Artikel „Liste_der_römisch-deutschen_Herrscher“ vu de dütsche Wikipedia.

E Liste vu de Autore un Versione isch do z finde.