Liste vo ägyptische Götter

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Die Liste vo ägyptische Götter umfasst näbe de bekannte und weniger bekannte Götter vom Land au Götter vo einzelne Gebiet und Gau (Nome) und au Dämone, wo in verschiidene Gstalte und Forme in der ägyptische Mythologii erwähnt wärde. Ufgfüehrt si au „vergöttligti“ Mensche usser de Pharaone, wo göttliche Rang gha hai und in ihre Totentempel im Rahme vom Totenkult verehrt worde si. Si si in der Liste vo de Pharaone aufgfüehrt.

Listedetail[ändere | Quälltäxt bearbeite]

D Liste isch alphabetisch noch de bekanntiste Näme mit Hieroglyphe , Umschrift, erä churze Beschriibig und wiitere Variante vom Name agleit. Die alternative Näme si do nit verlinggt. D Götternäme in Hieroglyphe si fast usschliesslig ohni Ideogramm oder Determinativ gschriibe.

D Götternäme[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Wie bi de ägyptische König, so git s au bi de Götter gräzisierti Schriibwiisen (z. B. Osiris oder Isis) und sonigi, wo vo de Hieroglyphe abgleitet si (Aker oder Bastet). Wil die ägyptischi Schrifte vor em Koptische keini Vokal kennt het und die ursprüngligi Usprooch unbekannt isch, bruucht mä für d Überträgig in unser Schriftsystem ä Transliteration. Mit em Iisetze vom enä „E“ zwüsche de Konsonante wärde d Näme denn läsbar (än Art Transkription.) D Umsetzig vo de Konsonante in die verschiidnige moderne Sproche het zu no meh alternative Näme gfüehrt.

Ä chliis Biispil: der ägyptisch Gott wpj-w3wt. D Ägyptologe läse und säge Wepwawet, und wil ä W hüfig au as U gläse wird, entstoht so ä wiiteri Läsart: Upuaut.

Sun god Ra.svg
Der Sunnegott Re-Harachte
Inhaltsverzeichnis A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Isis.svg
D Göttin vo der Liebi Isis

Liste[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name In Hieroglyphe Umschrift Churzi Beschreibig/Bedütig Variante
Aah ˁ3 Ein vo de Schöpfergötter. Aa
Aker
G1V31
D21
3krw Än Ärdgott vo der Unterwält. Beschützt mit em Seth zsämme dr Re vor em Apophis. Akar
Am-Heh
D36G17A2C11Z1
ˁm-ḥḥ Frässer vo de Millione.
Amaa
D36G1A2O29
D52
E7
ˁm-ˁ3 Än Unterwältgott im ägyptische Dotebuech, Frässer vom Esel.
Amaunet
M17mn
n
t
Jmn.t Ä schlangenartigi Göttin us der Spotziit. S wiiblige Gegestück zum Amun, die Versteggti. Amonet
Ament Bewacher vom Iigang zur Unterwält. S männlige Gegestück zu dr Amentet, der Westlig.
Amentet
R14X1
X1
N25
Jmnt.t D Göttin vom Weste, ä Dotegöttin. Imentet.
Ammit
amF10mt
Z2
A14
ˁm-mw.t D „Frässere vo de verurteilte Dote“. Si frisst s Härz vo de Dote, wo gsündigt hai. Amemet, Ammut
Amset
imsti
Jms.tj Schutzgott vo de Kanope. Ein vo de vier Horussöhn. Beschützer vo der Läbere. Imsti, Imset
Amun
M17Y5
N35
Jmn Im Neue Riich isch er ein vo de Urgötter vo der Achtheit vo Hermopolis gsi; au Amun-Re. Amen, Amon, Ammon, Imen, Imenand
Anat
a
n
tiit
H8
I12
ˁnt Ä Chriegsgöttin, ursprünglig westsemitisch/altsyrisch. Schutzgöttin gege wildi Dier. Anath
Anedjti
a
n
D&t tiiM17
ˁnḏ.t.j Ortsgott vo Anedjti im 9. unterägyptische Gau, verschmulze mit em Osiris. Andjety, Anezti
Anhor
ini&n Hr
r
t
N31G7
Jnj-r.t Schutzgott vo de Soldate und Jeger. Onuris
Anhuret Lokalgottheit vo Leontopolis An-huret
Anubis
M17N35
Q3
G43
Jnp.w Gott vo de Dotenrite Anoubis, Anpu, Inpu
Anuket
D36
N35
N29
X1
ˁnq.t Ä nubischi Göttin, wo mit em Chnum und dr Satis d Göttertriade vo Elephantine bildet. Anukis
Apis
V28Aa5
Q3
E1
ḥp Der heilig Muni vo Memphis. Hap, Hape
Apophis
O29
Q3 Q3
I14
ˁ3pp Ä Schlangedämon, wo d Uflösig, d Finsternis und s Chaos verkörperet. Apep, Apepi
Asch
AS
Ä falkechöpfige Gott vo der westlige Wüesti.
Aton
M17X1
N35
N5
Jtn Sunnegott. Bildligi Darstellig unter em Echnaton as Sunneschiibe mit Sunnestrahle, wo chliini Händ hai und s Anch hebe; dr Gott het dr sogenannt „lehrhafti Name“ gha, wo in zwei Kartusche gschriibe wärde. Aten, Iten
Atum
M17X1
U15
j(t)tm Schöpfergott us Heliopolis Tem, Tum
Ba-Pef
G29Q3
I9
B3pf D Seel, im Amduat. ä chliini, boshafti Gottheit.
Babi
D58G29N33CD58M17M17
B3bj auch B3b3 Ä Dämon, wo in de menschlige Iigweid läbt. Baba, Baby, Bebon
Banebdschedet
E11V30R11D46
X1 O49
B3-nb-ḏdt Lokalgott vo der Hauptstadt vom 16. Gau Mendes. Er het as Verkörperig vo de Ba-Seel vo de Gottheite Re, Schu, Geb und Osiris gulte. Banebdjedet (Ba, Herr von Djedet)
Bastet
D58S29G29W1X1
X1
B3stjt Chatze-, Glücks- und Fruchtbarkeitsgöttin. Bast
Basti
D58G29S29U33A40D52G47M17M17A41
B3stj Ein vo de 42 Doterichter vom Dotegricht.
Bat
G29G1X1
B3t Lokalgöttin vom 7. oberägyptische Gau
Bata
G29Z1X1
X2
N18
Z2
B3t3 Munigottheit us em Neue Riich us der Stadt Sako/Kasa (17. oberägyptische Gau).
Behedeti
G5F18D46X1O49
(Horus vo Edfu)
F18D46X1O49
(Dä vo Edfu)
Ḥrw Bḫdtj „Dä vo Edfu“. Ursprünglig us em 4./5. unterägyptische Gau. Horus vo Edfu
Bes
D58S29F28
Bs Ä Zwerggott, wo vor gföhrlige Wüestedier schützt. Er wird au as Gott vo der Zügig und der Geburt agluegt.
Buchis
D58F32E1
Bḫ Der heilig Orakelmuni vom Gott Montu.
Chemy
Aa1G17M17M17O36
mj "Dä wo umstürzt". Ein vo de 42 Doterichter vom Dotegricht.
Chentechtai
W17F32
X1
Z4
Ḫntj-ẖtj As Chrokodil, spöter as Falk, dargstellt. Lokalgott us der Stadt Athribis (10. unterägyptisch Gau). Chenti-Cheti
Chepri
Aa1 Q3
D21
L1
Ḫpr(j) Sunnegott, wo as Mistchäfer dargstellt wird. Cheper, Chepre, Khepera
Cheribakef
XrbAM1q
f
ẖrj-b3q=f Memphitischi Baumgottheit. Cheribaqef
Cherti
T28
X1
M17
ẖrtj Gott vo der Unterwelt. Fährimann vom Dod. Kherty (änglisch)
Chnum
W9G43
ẖnmw Schöpfergott mit emä Chopf vom enä Schofbock, ursprünglig us Esna. Chnubis, Chnumis, Chnuphis, Knuphis, Khnum (änglisch)
Chons
Aa1
N35
M23G43
ḫnsw Mondgott. Dr Sohn in der thebanische Triade. Chonsu, Khensu, Khonsu, Khonshu
Chontamenti
W18n
t
R13G4G7
Ḫntj-jmntjw Der Erst vo de Westlige (d. h. vo de Dote), lueg Anubis und Osiris Chenti-Imentiu
Dedwen
d
d
M42
n
G7
später auch
DdDdwn
n
Ddwn Nubische Gott, wo dr Weihruuch bringt Arensnuphis-Dedun, Dedun
Duamutef
N14G14X1
I9
Dw3-mwt=f Schutzgott vo de Kanope. Ein vo de vier Horussöhn. Beschützer vom Mage.
Dunanui
D46V4D36
N35
W24G43G7
Dwn- ˁnwj Falkegott im 18. oberägyptische Falkegau.
Geb
G39D58
Gb Ärdgott
Gengen Wer Gans-Gott
Ha
V28G1N25
R12
A40
Ḥ3 „Herr vo de Libyer“, as Mensch dargstellt. Er dräit d Hieroglyphe für 'Wüesti' uf der Stirne. Er begleitet die Dote in d Underwält.
Hah
C11
Ḥ Ḥ Gott vo der Ändlosigkeit und Ewigkeit. Heh, Huh
Hapi
V28D36
Q3
Z4
N36
N35A
ḤḪpj Gott vom Nil und de Überschwemmige
Hapi
V28Aa5
Q3
M17M17
Ḥpj Schutzgott vo de Kanope. Ein vo de vier Horussöhn. Beschützer vo der Lunge.
Harachte
G5N27
X1 Z4
Ḥrw3ḫtj Der horizontischi Horus, "Horus vo de beide Horizont". Gott vo der Morgesunne. Ei Underform vom Gott Horus. Hor-Achti
Harendotes
G5Aa27W24M17X1
I9
Ḥ r-n ḏ -jt=f "Horus, wo si Vater schützt". Schutzgottheit.
Harmachis
G5Aa15
N27
Ḥrw m 3ḫt "Horus im Horizont". Personifikation vo der Sunne wo ufgoht. Berühmtisti Darstellig: Grossi Sphinx vo Gizeh. Houroun (franz.)
Haroeris
G5G36
D21
A40
Ḥr wr Horus der Gross oder Horus der Alt Her-ur
Harpokrates
G5G40F32
D21
D46
A40
r.w-p3-rd Horus, s Chind. Fruchtbarkeitsgott; Personifikation vo der Sunne wo ufgoht.
Harsiese
G5G39Q1X1
H8
Ḥr z3 3st Horus, Sohn vo der Isis. Bezeichnig für ä Gott Horus as Chind.
Hathor
O10
Ḥt Ḥrw Huus vom Horus. Göttin vom Weste, der Liebi, em Friide, der Schönheit, vom Danze, der Kunst und der Musig.
Hatmehit
HAtmH
H i i
tB1
3.t-m.jt Göttin vom 16. unterägyptische Gaue. In der Spotziit d Frau vom Schofbock vo Mendes.
Hauhet
V28V28X1G43B1
Ḥḥwt In der Achtheit von Hermopolis Gott vo der Unendlichkeit vom Ruum. Hehet
Hededet
V28D46
D46
G43
X1
Hiero L19.png
ddt Vereinigung vo der Schutzgöttin Selket und der Muetergöttin Isis.
Hedj-hotep
T3R4
X1 Q3
A40
Ḥḏ-ḥtp Gott vom Wäbe
Heka
V28D28
Ḥk3 D Personifikation vo der Schöpferkraft, vo dr Magii Hike
Heket
Hq
t
I7
qt Wassergöttin, Göttin vo der Geburt Heqet
Hemen
V28mnD39
N35
G11
mn Falkeförmige Schutzgott vo der oberägyptische Stadt El-Moalla
Hemsut
N41G43S29X1
Ḥmwst wiibligs Gegestück vo de Ka Hemuset
Herischef
Hr
Z1
S
f
r.j-šj=f Fruchtbarkeitsgott und Lokalgottheit vo Herakleopolis. Arsaphes, Harischef, Harsaphes
Hesat
V28O34
G39
X1G7
ḥs3t Ä Chuehgöttin. Hesahet, Hesaret
Hetepbakef
HtpM1f
Ḥtp-b3q=f Memphitischi Baumgottheit. Hetepbaqef
Horus
G5
r.w dä wo wiit äwäg isch. Himmel-, Wält-, Liechtgott und Beschützer vo de Chinder. Hauptgott vo der früehe Mythologii. Arueris, Harp-Re
Igai
igAiwAs wAs
R12
Jg3j Herr vo de Oase.
Ihi
M17V28M17M17
Jj Gott vo der Musig. „Dr Einzig vo der Hathor“. Ehi
Imhotep
M18G17R4
X1 Q3
jy-m-ḥtp "Dä wo in Friide chunnt". Berooter und Archidekt vom Pharao Djoser. Vergöttlichte Mensch: noch dr Dradition e geniale Baumeister, Schriftglehrte, Arzt, Erfinder, Magier.
Inmutef
O28G14t
f
jwn-mw.t=f Pfiiler vo siinere Mueter.
Isfet
M17z
f
t
G37
jzf.t Gegespiilere vo der Göttin Maat, s Chaos.
Isis
stt
H8
3st Vorbild für alli Müeter, Beschützere vo de Chinder, Mueter vom Horus, Schwöster und Frau vom Osiris. Beschützere vo der Kanope vom Amset. Aset, Iset
Jah
M17D36V28N12A40C3X1
Z4
C3
(Jah-Djehuti)
Jˁḥ ḏḥwtj Mondgott Jah-Djehuti, Yah, Joh
Junit
M17E34
N35
M17M17V13
Jwnj "Die Farbigi". Göttin us em Ägyptische Dotebuech. Init
Jusaas
D54Z7S29O29
D36
G1S29X1
H8
I12
Jw=s ˁ3=s Eigentlig ä theologischi Konstruktion, wo d „Gotteshand“ personifiziert, mit welere dr Atum us sich selber d Wält erschaffe het. Jusas, Iuesaes, Juesaaes, Saosis
Kamutef
E1mwtt
f
K3-mwt=f "Muni vo siiner Mueter". Wird mit em Amun identifiziert. Kamephis
Kauket
k
k
wtA40
Kkw.t Si und ihre Ma Kuk si d Urgötter vo der Finsternis. Sie verkörperet s urziitlige Chaos. Keket
Kebechsenuef
W15T22Z2
I9
QbḤ-snw=f Schutzgott vo de Kanope. Ein vo de vier Horussöhn. Beschützer vom Darm. Kebehsenuef, Qebehsenuef
Kemuer
kmwrG7
Km-wr Munigottheit us Athribis Kem-wer
Kuk
V31
V31
G43N1
S40
Kkw Er und sii Frau Kauket si d Urgötter vo der Finsternis. Er verkörperet d Finsternis selber. Keku
Maat
U1Aa11
X1
M3ˁ.t D Wältornig, d Grechtigkeit.
Mafdet
U2
D4
I9
D46
X1T18
M3fd.t Ä Chatzegöttin, wo d Chöpf vo de hiigrichtete Verbrächer frisst.
Mahaf
U2
D4
G1M16G1I9
M33-ḥ3=f Der himmlischi Fährima im altägyptische Dotebuech.
Mahes
U1V28W14S29
M3ḥs „Der läbig Leu“, isch in de Pyramidetext erwähnt. Mechit, Mios, Miysis
Mandulis
U6
D21
G43E23
Z2
A40
Mrwl Sunnegottheit, wo ursprünglig us Unternubie cho isch Merwel
Mechenti-en-Irty
W18N35
X1
D35
N33B N33B
M ḫ ntj -jrtj Stadtgott vo Letopolis. Chenti-Irty, Chenti-chem
Mehen
mH
n
Mḥn Schlangegott us em Amduat, Schutzgott.
Mehet-uret
mH
mw
wr&r&t
Mḥt-wrt "Die gross Fluet". Verkörperig vom Urgwässer, wo der Sunnegott drus uftaucht. Ihet, Meheturet, Methyer
Mehit
V22V28M17M17X1
H8
B1
Mḥjt Frau vom Stadtgott Onuris. Mehyt
Menhit
Y5
N35
V28M17M17X1
H8
B1
Mnjt Göttin vom Kampf: "d Schlächtere"; aber au Chronegöttin Menhyt
Meretseger
U7
D21
O34
W11
D21
B1I12
Mr=s-gr "Die wo s Stillsii gärn het". Meretserger, Merserger, Meretserger
Meschenet
F31S29Aa1
N35
X1
B1
Msḫn.t Geburts- und Dotegöttin; Personifizierig vom ä königliche Geburtsort Mesechenet
Min
R22
R12
Mnw "Herr vo Koptos". Fruchtbarkeitsgott.
Mnevis
U7
D21
G36
D21
E1
Mr-Wr Muni vo Heliopolis. Mer-wer (im Neue Riich)
Month
Y5
N35
V13G43
Mnṯw Falkegott vo Thebe. Gott vom Chrieg und Beschützer vo de Waffe. Mentu, Montu, Muntu
Mut
G14X1
Mwt Wie Isis oder Hathor die symbolischi Mueter vom Pharao. Mueter vom Chons, Frau vom Amun.
Naunet
W24 W24 W24
X1
N35
N35
N35
B1
N3wnt Wiibligs Gegestück zur Nun.
Nebet-achu
V30
X1
G25N33A
Nbt3ḫw „Herrin vo de Verklärte“. Göttin us em Amduat.
Nebet-anch
V30
X1
S34
Nbtˁnḫ „Herrin vom Läbe“. Göttin us em Amduat.
Nebethetepet
V30
X1
R4
X1 Q3
X1
H8
I12
Nbttpt Heliopolitanischi Göttin, wiibligs Pendant zum Atum
Nechbet
M22D58W24
X1
Nḫbt Schutzgöttin vo de Pharaone.
Nefertem
F35I9
D21
X1
U15
G17
Nfr-tm Gott vo der Lotusblueme, us em Urgwässer uf d Wält cho Nefertum
Nehebkau
N35
G21
V28D58G43D28 D28
D28
D30
Nḥbk3w Wächter über ä Iigang zum Jensiits.
Nehemetawai
N35
N41
G17X1
D36
V4M17M17I12
Nḥmt-ˁ3tj "Herrin vo der Stadt". Nehemet-await, Nehemety-awai
Neith
N35
X1
R24
Nt Beschützere vo der Kanope vom Duamutef. Nit
Nemti
G7A
auch
G7AA
ˁntj oder ˁntjwj Der Wanderer; Falkegott vom 12. oberägyptische Bergvipere-Gau (Adfet-Gau). Anti, Antaios
Neper
N35
Q3
D21
M33
Npr / (Npj) Chorngottheit Nepri
Nephthys
nb
t
Hwtt
pr
B1
Nb.t-w.t Schwöster vo dr Isis, em Osiris und em Seth (au däm si Frau). Beschützere vo der Kanope vom Hapi. Nebet-hut
Nun
W24 W24 W24
N1
N35B
Nnj Personifizierig vom Urgwässer, wo der Urhügel drus uftaucht isch. Niu, Nu
Nut
W24 X1
N1
Nwt Himmelsgöttin. Stellt s Himmelsgwölb dar.
Osiris
Q1
D4
Wsjr "Der ersti vo de Westlige (de Dote), Herr vo Abydos". Gott vom Jensiits. Wenen-nefer (Biiname), Omphis, Onnophris, Onophrios
Pa-neb-taui
p
nb
N16
N16
P3-nb-t3wj Bekannt us der Spootziit us em Doppeltempel vo Kom Ombo. Er gilt dört as Sohn vo der Ta-senet-nofret.
Pachet
Q3G40Aa1
X1
E23
auch
Q3Aa1
X1
E23
P3ḫt "Die wo gross isch an Zauberchraft" Pechet
Petet ptt Ein vo de siibe Skorpion vo der Isis
Petesuchos
Q3
D39
S29D58M17V31
P3- ḏsbk Lokali Näbeform vom Gott Sobek im Faijum.
Phoenix (Benu)
G31
Bnw "Der Jeger vo Heliopolis". Symbol vo der Verjüngig und Uferstehig. Im Doteglaube git s ä Wäsensverwandtschaft zwüschem Benu-Reiher und em Ba-Vogel.
Ptah
Q3
X1
V28
Pt Schutzpatron vo der Stadt Memphis, vo de Handwärker und Künstler.
Ptireus
Qadschu
Aa28D46
N37
X1
Z5
G7
Qdš Ursprünglig ä syrisch/kanaanäischi Göttin; het spöter ä Götter-Triade mit em Min und Reschef bildet. Qadesch, Qadesh, Qedeschet
Rat-taui
D21
D36
N5
Z1
N16
N16
N23 N23
R ˁt-t3wj Wiibligi Parallelbildig zum Sunnegott Re (siit em Neue Riich). Rat, Rattaui, Rattawi
Re
N5
Z1
Gott vo der Sunne, Vater vo alle Götter. Ra, Rait
Re-Harachte
ra
Z1
G7Axt
t y
Rˁ.w-ḥr.w-3ḫ.tj Verschmelzig vo de Götter Re und Harachte; lokali Sonderform; Verehrig z Heliopolis. Ra-Horakhty
Renenutet
D21
N35
W24
G43X1
X1
Rnnwt Göttin wo s Läbe schützt. "Die wo an Zauberchraft gross isch." Au Thermuthis. Renenwetet
Repit
D21
Q3
G43X1
oder
D21
Q3
M17M17X1
Rpwt; Rpjt "Horusaug uf der Westsiite vo Achmim". Reput
Reschef
r
S
pwA40
Ršp Kanaanitische Gott, wo in der Mitti vo der 18. Dynastii au z Ägypte verehrt worden isch, zerst as Chriegsgott. Er isch verbunde mit der Göttin Qadschu. Reshep, Reschep
Ruti
E23U33M17A40
auch
E23E23X1
Z4
Rwtj Doppelleu, Sunnegott, ein vo de Doterichter
Sachmet
abAx
t
H8I12
Sḫmt Göttin mit Leuechopf, Göttin vom Chrieg, vo der Chrankhet, aber au vo der Heilig Sechmet, Sekhmet
Satis
sF29iitB1
Sṯ t Herrin vo Elephantine. Spendere vom "chüehle Wasser, wo us Elephantine chunnt". Satet, Satjit
Schai
M8G1M17M17A40
Š3j S Schicksal, d Vorbestimmig Schay, Shai
Sched
Sd
d
wA40
Šdw Name vom chindlige Horus as "Retter" vor geföhrlige Dier (im Neue Riich)
Schentait
Sn
n
t
U30
iitI15
Šnt3yt Wichtigi Helfere bi der Wiiderbeläbig vom Osiris. Schentajet, Schentajit
Schepsi
A51s
Špsj "Der Herrlich." Verehrig z Hermopolis as lokale Sunnegott.
Schesemtet
P6D23P6X1
X1
Šsmtt Leuegöttin, wo dr Sachmet sehr nooch stoht. Ta-Sent-Neferet, Schesmetet, Shesmetet, Smithis
Schesemu
N37
O34
G17G43A40
Šzmw Herr vo der Parfüm- und Salbeherstellig; Balsamierigsgott. Schesmu, Shesmu
Schu
N37H6G43
Šw Personifizierti Luft zwüschem Himmel und dr Ärde. Chu, Schow, Shu
Sebioumeker nubischi Göttin, Partnere vom Arensnuphis/Dedwen
Sefegiru
z
f
gM40irwA53Y1
Z2
A40
Sfg-jrw „De mit dr gheime Gstalt“
Selket
S29D21
N29 X1
Srqt Schutzgöttin vom König und Beschützere vo der Kanope vom Kebechsenuef. Selqet, Selkis, Serket
Semataui
F36N16
N16
auch
G5F36N16
N16
Sm3-t3wj "Vereiniger vo de beide Länder". Harsomtus, Somtus
Sepa
O34
Q3
G40L5
Sp3 Verehrig under em Name vo siim Dier, em Duusigdfüessler, z Heliopolis; spiilt bi dr Beschwörig vo bösartige Dier as Schutzgott ä Rolle.
Serapis
D4
Q1
V28Aa5
Q3
wsjr-ḥjpj Memphitischi Form vom Osiris, wo mit em Apis verbunde worden isch. Sarapis
Seschat
O34G1X1G7
oder
R20
Sš3t Göttin vo der Schriib- und Rächnigskunst. Safech, Sefchet-Abwi, Seschet
Seth
st
S
St / Stš Gott vo der Wüesti, vom Unwätter, Chaos, der Gwalt, em Durenander und em Verderben, aber au Schutzgott vo de Oase, Gott vo de Metall und Dotegott, wo die Dote abholt. Setech, Setek, Setekh, Setes, Sutech, Sutekh, Suty
Sia
S29M17S32G1G7
Sj3 Personifikation vo der göttlige Erkenntnis (im Amduat).
Sobek
S29D58M17V31
Sbk Chrokodilgott mit vile Eigeschafte. Sebak, Sebek, Suchos
Sokar
O34
V31
D21
Zkrj Ein vo de eltiste Dotegötter.
Sopdet
S29M44Q3
D46
X1
N14
Spdt Göttin, wo der Sirius (Hundsstern) verkörperet, au d Göttin vo der Nilfluet, der Überschwemmig, der Fruchtbarkeit und vom Ursprung vo der Wält. Sothis, Sotis
Sopdu
S29M44Q3
D46
G43
Spd "Herr vo de Fremdländer". Sehr alte Falkegott. Sopedu
Ta-Bitjet
X1G1D58M17V13X1
H8
T3-bjṯt Ä Frau vom Horus.
Ta-senet-nofret
X1G1T22X1
H8
F35
T3snt nfrt „Die schöni Schwöster“ isch ä Bezeichnig für die altägyptischi Göttin Hathor. Senetnofret, Ta-Sent-Neferet
Tajet
X1
U30
G1M17X1
X1
F39
T3jtt Göttin vom Wäbe. Tait, Taitet, Tayet
Tatenen
N16
V13
M22M22C18
T3-}nn Ärdgott, Gott vom Urgwässer und em Urhügel, Schöpfigsgott.
Taweret
X1G1G36
D21
X1I12
T3wrt Schutzgöttin vo schwangere Fraue. Apet, Opet, Reret, Rert, Taueret, Tauret, Taurt, Thoeris, Toeris, Tueris
Tefnut
X1
I9
W24
X1
B1
Tfnt Eini vo de nüün Schöpfergottheite in der heliopolitanische Kosmogonii. Göttin vo der Füechtigkeit Tefenet, Tefnet
Tenem
t
n
nmmwN1
S40
tnmw Stoht für s Verschwinde bzw. d Wäglosigkeit.
Tenemet
t
n
nmmwtN1
S40
tnmw.t Frau vom Tenem. Göttin vo der Wäglosigkeit.
Tenemit
t
n
nmmiit
W24
B1
tnmy.t Schutzgöttin vom Bier
Thoth
I10V28G43X1
Z4
C3
ḏḥwtj Mondgott, Gott vo der Magii, de Glehrte, der Wüsseschaft, de Schriiber, der Wiisheit und vom Kalender. Dräit der Chopf vom enä Ibis. Tehut
Tjenenet
T
n
n
t
F45
Ṯnnt Tenenit, Tjnenet
Tutu
X1
Z7
X1
Z7
A40
twtw spootziitligi Schutzgottheit Tithoes
Upuaut
F13N31X1
Z2ss
Wp-w3wt Chriegs- und Dotegott as Hund oder Schakal dargstellt. Ophois, Upwaut, Wepwawet
Wadj-Wer
M13G36N35A
W3ḏwr Dr gross Grüen. Fruchtbarkeitsgott mit em Hauptkultort im Nildelta.
Wadjet
M13X1I12
W3ḏjt Schlangegöttin vom Deltagebiet mit der Hauptkultstätte z Buto. Buto, Edjo, Ouazet (französisch), Udjat, Uto
Wai Schebtiu-Schöpfergottheit. Erschaffer vom Chorn.
Wenet
E34W24
X1
Wnwt Göttin us em 15. oberägyptische Gau mit em Titel „Herrin vo

Wenu“.

Wenut, Wenwet, Unut
Weret Hekau
G36
D21
X1
V28D28
Z2s
I12
Wrt-ḥk3w Göttin us em Neue Riich, „die wo an Zauber gross isch“ . Werethekau
Wosret
F12S29D21
t
B1
Wsrt „Die Mächtigi, die Starki“. Schutzgöttin vo der Jugend. Useret, Usret

Literatur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Mary Barnett: Götter und Mythen des alten Ägypten. Verlag Gondrom 1998, ISBN 3-8112-1646-5
  • Hans Bonnet: Lexikon der ägyptischen Religionsgeschichte. Nikol-Verlag, Hamburg 2000, ISBN 3-937872-08-6
  • Rolf Felde: Ägyptische Gottheiten. Wiesbaden 1995
  • Lucia Gahlin: Ägypten – Götter, Mythen, Religionen. Edition XXL, ISBN 3-89736-312-7
  • Veronica Ions: Die großen Religionen der Welt – Götter, Mythen und Legenden. Verlag Buch und Welt 1988
  • Manfred Lurker: Lexikon der Götter und Symbole der alten Ägypter. Scherz Verlag 1998, ISBN 3-502-16430-4
  • Stephen Quirke: Altägyptische Religion. Reclam 1996, ISBN 3-15-010419-X
  • Ruth Schumann Antelme, Stéphane Rossini: Dictionnaire illustré des dieux de l'Égypte. Éditions du Rocher, 2003, ISBN 2-268-04793-8
  • R. H. Wilkinson: Die Welt der Götter im Alten Ägypten. Glaube – Macht - Mythologie. Stuttgart 2003

Lueg au[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Weblingg[ändere | Quälltäxt bearbeite]


Information icon.svg Dä Artikel basiert uff ere fräie Übersetzig vum Artikel „Liste_ägyptischer_Götter“ vu de dütsche Wikipedia.

E Liste vu de Autore un Versione isch do z finde.