Lischte vo de Kulturgüeter mit nazionaler Bedüütig z Züri

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen

D Lischte vo de Kulturgüeter mit nazionaler Bedüütig z Züri isch es Verzeichnis vo de Sache i dr Stadt Züri, wo gmäss em Schwiizerische Infäntaar vo de Kulturgüeter für die ganzi Schwiiz wichtig sind.

Das nazionale Verzeichnis isch uf dr Grundlaag vo der KGSV[1] i allne Kantöön und für jedi Gmeind gmacht worde. Me underscheidet i däm Syschteem d A-Objäkt, wo as nazionaal, und d B-Objäkt, wo als kantonaal wärtvoll agluegt wärde.

Das sind d A-Objäkt i der Stadt Züri:

  • die ehemaalig Augeklinik vo der Uni Züri
  • der Schlachthof Züri
  • d ETH Züri
  • der Hauptbaanhof
  • s Huus zum Rechbèèrg
  • s Huus zum Undere Rech
  • d Hochschuel für Gstaltig und Kunst mit em Museum
  • s Kunschthuus
  • s Muralteguet
  • s Ooperehuus Züri
  • s Fraumöischter mit em Chrüüzgang
  • s Groossmöischter mit em Chrüüzgang
  • die refermiert Chile Nöimöischter
  • der Sankt Peeter
  • d Predigerchile
  • s Helmhuus und d Wasserchile
  • s Tampfschiff Stadt Rapperswil
  • s Tampfschiff Stadt Züri
  • s Raathuus
  • der Hauptsitz vo de Credit Suisse
  • d Stiftig Sammlig E. G. Bührle
  • d Villa Rieter
  • d Villa Wesendonck mit em Museum Rietbèèrg
  • s Zoufthuus zur Mäise
  • s Zoufthuus zu Zimmerlüüte
  • d Kantonsschuel Rämibüel
  • der Baanhof Ängi
  • der Baanhof Stadelhofe
  • der Alt Botanisch Garte
  • d Stärnwarte vo de ETH
  • der Fridhoof Siilfäld
  • s Huus zur Trülle
  • de Rüüde
  • s Huus zum Kiel am Hirschegrabe
  • s Huus zum Sunehoof mit em Schwiizerische Sozialarchiv und em Theater Stadelhofe
  • di katolisch Chile Sankt Antonius
  • d Kanti Fröidebèèrg und d Kanti Ängi
  • s Kongrässhuus mit de Toonhale
  • d Gasèèrne und de Waffeplatz
  • d Möischterbrugg
  • der Peeterhoof
  • die refermiert Chile Ängi
  • die refermiert Chrüüzchile
  • s Root Schloss a de Beethovenstraass
  • s Schuelhuus Hirschegrabe
  • die Schwiizerisch Nazionalbank
  • s Stadthuus
  • s Tramdepot Burgwiis mit em Trammuseum
  • d Villa Bleuler
  • d Villa Egli
  • d Villa Patumbah mit em Park
  • d Villa Tobler
  • d Villa Wegmann
  • d Villa zum Schönbüel
  • der Jelmoli
  • d Wehrlimüli
  • s Wysse Schloss am Gäneral-Guisan-Quèè
  • d Doldertaalhüüser
  • d Wohnkolony Nöibüel
  • s Museum für Gstaltig
  • s Paläontologisch Museum, s Zoologisch Museum und s Anthropologisch Museum vo der Uni
  • s Schwiizerisch Landesmuseum
  • d “Suki”
  • s Volkerchundmuseum vo der Uni
  • die ehemolig Füsiology und s Medizinhistorisch Museum vo der Uni
  • die Graafisch Samlig vo der ETH
  • der Botanisch Gaarte vo der Uni
  • s Museum Bellerive
  • s Mulaschemuseum
  • s Archyv für Zytgschicht vo der ETH
  • s Staatsarchyv vom Kanton Züri
  • s Archyv vo der ETH
  • s historisch Archyv vo der Zürcher Kantonalbank
  • s Firmenarchyv vo der Ringier AG
  • s Archyv vo der Züri Versicherig
  • s Archyv vo der Swiss Re
  • s Archyv vo der Schwiizerische Gmäinnützige Gselschaft
  • s Stadtarchyv vo Züri
  • s Archyv vo der NZZ
  • s Institut für Gschicht und Theorie vo der Architektur gta a der ETH
  • s Medizinhistorischen Archyv vo dr Uni
  • s Thomas Mann-Archyv vo der ETH
  • d Baadi Allemoos
  • d Baadi Letzigrabe
  • s Haupthuus vo der Uni
  • s Wohnhuus zum Brunehoof
  • d Rotachhüüser
  • s Archyv vom Schwiizer Färnseh
  • s Dokumäntazionszäntrum vo der FIFA
  • s Archyv und Dokumäntazionszäntrum vom Schwiizer Radio
  • d Frauebadi
  • d Fabrigg vo der Escher-Wyss
  • d Bibliotekk vo der Israeltische Cultusgmeind Züri
  • s Schwiizerische Sozialarchyv
  • d Zäntralbiblioteek, speziell mit de Samlige vo Handschrifte und vo Musikalie
  • s Huus Konstruktyv
  • s Migros-Museum für Gägewartskunscht
  • s Fèèrnhäizchraftwèèrch und Maschinelaboor vo der ETH
  • s Freiguet
  • der Belvoirpark
  • der Platzspitz
  • d Altstadt
  • s Ufer vom Zürisee
  • die ehemolig Mäitlischuel am Grossmöischter
  • die katolischi Chile Felix und Regula
  • der Pavillon vom Le Corbusier
  • s Krematoorium vom Fridhoof Siilfäld
  • s Gschäftshuus Metropool
  • der Chindergarte Wiedike
  • s Zürihorn
  • der Gustav-Ammann-Park
  • s Arboreetum
  • de Lindehoof
  • s Amthuus I–IV mit der Stärnwarte Urania

Fuessnoote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. Verordnung über den Schutz der Kulturgüter bei bewaffneten Konflikten, bei Katastrophen und in Notlagen