Lischte vo de Stadtpresidänte vo Züri

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen
s Zürcher Wappe

Das isch d Lischte vo de Stadtpresidänte vo Züri.

Gschicht[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Im 13. Jaarhundert isch d Stadt Züri e freji Rychsstadt worde. D Herrschaft i dr Stadt isch drum bim Rychsvogt und deils au bi dr Äptissin vom Fraumöischter glääge. Dr Stadtraat und dr Schultheiß händ nur minderi Rächt gha.

D Stadt het bi dr Zouftrevoluzion vom Rudolf Brun ane 1336 e Regierig mit zwei Bürgmermäischter übercho, wo uf Läbeszyt gwäält gsi sind und wo sech al halb Jaar im Ampt abglöst händ. Das Regime het bis ane 1798 funkzioniert.

I dr Helvetik hät Züri d Herrschaft über s Züripiet usserthalb vo de Stadtmuure verlore, wo am 12. Februar 1798 die alti Regierig mit ere Proklamazion d Gwalt abgläit het. Am 26. April 1798 hät Züri für d Gmeindsache d Munizipalität Züri gwäält, wo als Kollegium d Gschäft gfüert hät. Jetz isch Züri wie alli andere Ortschafte als Munizipalgmeind innerhalb vom nöi gschaffene Kanton Züri organisiert gsi – das isch dr Afang vo dr politische Gmeind gsi. Züri isch em helvetische Distrikt Züri zueteilt gsi, wo vomene Understatthalter gfüert worden isch. D Zöift hät’s nümme ggè. Dr Kanton hät kei Regierig gha, dr Regierigsstatthalter vo dr helvetische Zäntralregiierig hät d Kantonsverwaltig gleitet. Dr erscht Presidänt vo dr Zürcher Munizipalität isch, mid Underbrüch, dr Hans Conrad Escher von der Linth gsi, wo da drmit fasch wie en erschte Stadtpresidänt gwürkt hät.

Dr Titel Bürgermäischter isch vo 1803 a, sid dr Mediazionszyt, und bis 1869 füre Presidänt vo dr Kantonsregierig pruucht worde, und d Stadtgmeind hät ane 1803 nöi en Stadtpresidänt übercho.

Bürgermäischter vo Züri vom Middelalter bis Ändi 18. Jaarhundert[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Rudolf Brun, 1336
  • Rüdiger Manesse, 1360
  • Johannes Vink, 1384
  • Rudolf Sohwend, 1384
  • Rudolf Schön, 1390
  • Johannes Manesse, 1392
  • Heinrich Meiss, 1393
  • Johannes Meyer von Knonau, 1393
  • Johannes Herter, 1409
  • Pantaleon ab Inkenberg, 1414
  • Jakob Glentner, 1415
  • Felix Manesse, 1427
  • Rudolf Stüssi, 1429
  • Rudolf Meiss, 1434
  • Jakob Schwarzmurer, 1439
  • Johannes Schwend, 1441
  • Heinrich Schwend, 1442
  • Johannes Keller, 1445
  • Rudolf von Cham, 1454
  • Heinrich Röist, 1469
  • Heinrich Göldli, 1475
  • Hans Waldmann, 1483
  • Konrad Schwend, 1489
  • Felix Brennwald, 1489
  • Rudolf Escher, 1499
  • Matthias Wyss, 1502
  • Markus Röist, 1505
  • Felix Schmid, 1510
  • Heinrich Walder, 1524
  • Diethelm Röist, 1524
  • Johannes Haab, 1542
  • Johann Rudolf Lavater, 1544
  • Georg Müller, 1557
  • Bernhard von Cham, 1560
  • Johannes Bräm, 1567
  • Johannes Kambli, 1571
  • Kaspar Thomann, 1584
  • Konrad Grossmann, 1590
  • Johannes Keller, 1594
  • Heinrich Bräm, 1601
  • Hans Rudolf Rahn, 1607
  • Leonhard Holzhalb, 1609
  • Johann Heinrich Holzhalb, 1617
  • Heinrich Bräm, 1627
  • Salomon Hirzel, 1637
  • Hans Rudolf Rahn, 1644
  • Johann Heinrich Waser, 1652
  • Johann Heinrich Rahn, 1655
  • Johann Kaspar Hirzel, 1669
  • Johann Konrad Grebel, 1669
  • Sigmund Spöndli,1674
  • Heinrich Escher, 1678
  • Johann Caspar Escher vom Glas, 1691
  • Andreas Meyer, 1696
  • Johann Ludwig Hirzel, 1710
  • David Holzhalb, 1710
  • Hans Jakob Escher, 1711
  • Johann Jakob Ulrich, 1719
  • Johann Heinrich Hirzel, 1723
  • Johannes Hofmeister, 1734
  • Hans Kaspar Escher, 1740
  • Johannes Fries, 1742
  • Hans Jakob Leu, 1759
  • Johann Kaspar Landolt, 1762
  • Hans Konrad Heidegger, 1768
  • Johann Heinrich von Orelli, 1778
  • Johann Heinrich Landolt, 1778
  • Johann Heinrich Ott, 1780
  • Heinrich Kilchsperger, 1785
  • David von Wyss, 1795

Helvetik[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Hans Conrad Escher von der Linth, 1798 (Presidänt vo dr helvetische Munizipalität Züri; eigentlich so öpis wie dr erscht Stadtpresidänt)

Stadtpresidänte sid 1803[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Hans Konrad Escher, 1803
  • Hans Rudolf Werdmüller, 1804
  • Hans Heinrich Landolt, 1810
  • Hans Georg Finsler, 1815
  • Hans Konrad Vogel, 1821
  • Georg Konrad Bürkli, 1831
  • Hans Jakob Escher, 1831
  • Paul Carl Eduard Ziegler, 1837
  • Johann Ludwig Hess, 1840
  • Johann Heinrich Mousson, 1863
  • Melchior Römer, 1869
  • Hans Konrad Pestalozzi, 1889
  • Robert Billeter, 1909
  • Hans Nägeli, 1917
  • Emil Klöti, 1928
  • Ernst Nobs, 1942
  • Adolf Lüchinger, 1944
  • Emil Landolt, 1949
  • Sigmund Widmer, 1966
  • Thomas Wagner, 1982
  • Josef Estermann, 1990
  • Elmar Ledergerber, 2002
  • Corine Mauch, 2009

Weblink[ändere | Quälltäxt bearbeite]