Liste der Oberflächenformationen auf Titan

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech
Dialäkt: Markgräflerisch (Ebringe)

Des isch e Liste vu dr benennete Oberflächeformatione uffem Saturmond Titan. Die offiziell Nomenklatur isch noch sehr jung, wil d'Titanoberflächi vor dr Achumft vu dr Cassini-sonde praktisch ubechannt gsi isch. Einige Strukture sin au under Spitznämme bechannt gsi, die do uffzellte Nämme sin aber die vu dr Internationale Astronomische Union offiziell vergäbene.

Albedostrukture[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Albedostrukture sin uf heiligi oder erhabeni Orte us Mythologie un Weltliteratur daift.

Helli Albedostrukture[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Albedostruktur daift uf
Adiri Adiri, melanesisches Paradis.
Dilmun Dilmun, Sumerischer Himmel.
Quivira Quivira, Legendäri Stadt im Südweste vu dr USA
Tsegihi Tsegihi, heiliger Ort vu dr Navajo.
Xanadu Xanadu, e imaginäre Staat in Coleridge sinem Werch Kubla Khan (Kublai Khan).

Dunkleri Albedostrukture[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Albedostruktur daift uf informeller Namme
Aaru Aaru, Altägyptisches Paradis
Aztlan Aztlán, mythischs aztekischs Heimetland. Süddeil vum 'ligende H'
Belet Belet, Malayischs Paradis
Ching-tu Ching-tu, Chinesisch-Buddhistischs Paradis
Fensal Fensal, Nordischs Himmelshuus Norddeil vum 'ligende H'
Mezzoramia Mezzoramia, Italienischi Legende vu dr Oase vu dr Glückseligkeit in Afrika
Senkyo Senkyo, Japanischs Paradis
Shangri-la Shangri-La, Tibetanischs Paradis

Arcūs[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Titanische arcūs (bogeförmige Strukture) sin daift uf Gottheite vu dr Glückseligkeit.

Albedostruktur daift uf
Hotei Arcus Hotei, Japanischer Gott

Krater[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Krater uffem Titan sin daift uf Gottheite vu dr Wiisheit.

Krater daift uf Informeller Namme
Mernva Mernva, Etruskischi Gottheit 'Circus Maximus'
Sinlap Sinlap, Kachin-Geist

Faculae[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Faculae (helli Flecke) sin daift uf irdische Insle wo nit politisch uabhängig sin. Gruppe vu Faculae sin uf irdischi Archipele daift.

Facula Named after Informal name
Antilia Faculae Antillia, mythischer Atlantikarchipel
Bazaruto Facula Bazaruto, Mozambikanischi Insle
Coats Facula Coats Island, Kanada
Crete Facula Kreta, grichischi Insle
Elba Facula Elba, Italienischi Insle
Kerguelen Facula Kerguelen, Französischi subantarktischi Insle
Mindanao Facula Mindanao, Philippinischi Insle 'Irland'
Nicobar Faculae Nikobare, Indischer Archipel
Oahu Facula Oahu, Hawaiianischi Insle
Santorini Facula Santorini, grichischi Insle
Shikoku Facula Shikoku, Japanischi Insle 'Grossbritannie'
Texel Facula Texel, Niderländischi Insle 'Manhattan'
Tortola Facula Tortola, Britischi Jungfereinsle 'Dr Schnegg'
Vis Facula Vis, Kroatischi Insle

Laci[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Es git bisher ei lacus (chleini Ebeni, möglichwiis aber au e Methansee) uffem Titan. Laci sin daift uf See uf dr Erde.

Lacus daift uf
Ontario Lacus Ontariosee, Kanada

Maculae[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Titanischi Maculae (dunkli Flecke) sin daift uf Gottheite vu dr Gückseligkeit, vum Friide un dr Harmoni in dr Weltmythologi.

Macula Named after
Eir Macula Eir, Nordischi Götti.
Elpis Macula Elpis, Grichischer Gott.
Ganesa Macula Ganesa, Hindu-Gott.
Omacatl Macula Omacatl, Aztekischer Gott.

Ringstrukture[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Grossi Ringstrukture sin daift uf Gottheite vu dr Wiisheit us dr Weltmythologie

Ringstruktur daift uf
Guabonito Guabonito, Seegottheit vu dr Taíno
Nath Irischi Götti vu dr Wiisheit
Veles Veles, Slawischer Gott

Virgae[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Virgae (Farbigi Striife) sin daift uf Rägegötter us dr Weltmythologie

Virga daift uf
Hobal Virga Hobal, Arabischer Rägegott
Kalseru Virga Kalseru, Rägegott vu dr australische Aborigines
Shiwanni Virgae Shiwanni, Rägegott vu dr Zuni

Anderi Formatione[ändere | Quälltäxt bearbeite]

D'Nomeklatur fer anderi Formatione isch festglegt, aber bis jetz het mer no keini Nämme fer einzelni Strukture vergäbbe.

  • Flumina (fluss-ähnlichi Strukture) werre uf mythologischi oder imaginäri Flüss daift.
  • Anderi Strukture werre uf Gottheite vu Glückseligkeit, Friide un Harmoni in dr Weltkulture daift.

Informelli Bezeichnige fer no nit daifti Strukture[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Will die wohr Natur vu vile Oberflächestrukture rätselhaft blibt, het e Azahl vu Erschinige noch keini offizielle Nämme erhalte un sin numme mit ihre Schlötterli bechannt. In dr meiste Fälle beziege sich Agabe zue Helligkeit oder Dunkelheit mit uf s'sichtbar Liecht, sundern uf d'Infrarotufnahme, mit dene mer dur d'Dunst vu dr Titanatmosphäri lueg cha. Cassini het au agfange, Deile vum Titan mit Radar z'chartiere.

  • 'D'Sichle': e grossi, dunkli, sichleförmige Region, wo s'Hubble-Weltruum-Teleskop entdeckt het.
  • 'Hund un Ball', 'Drachechopf': grossi, dunkli, äquatornochi Regione, wo die Europäische Südsternwarte entdeckt het, so gnennt wege ihre charakteristische Forme.
  • 'Si-Si d'Chatz': E Region wo in Radarbilder dunkel erschint, daift vu dr Dochter vume beteiligte Forscher, wo gsait het, si dät wie e Chatz ussähe.

externi Quelle[ändere | Quälltäxt bearbeite]