Lischte vo de Markgrafe und Herzög vo Öschtriich im Mittelalter

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen

In de Lischte vo de Markgrafe und Herzög vo Öschtriich im Mittelalter sind alli Persone ufgführt, wo faktisch Landesherre vo Öschtriich si gsi, gliich ob d Bezeichnig Markgraf oder Herzog isch gsi. Us dem Grund fähle einigi Familiemitglider vo de Habsburger, wo - wi bi de Habsburger üblich - e Ordningszahl hei, aber nöd z Öschtriich regiirt hei.

Markgrafe in de Marcha orientalis[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Ostarrîchi isch im 996 s erschti mol schriftlich erwähnt. Us dem Biet het sich d Marcha orientalis entwicklet, mit ere bairisch Besidlig. Mit em Privilegium Minus us em 1156i isch Öschtriich vo Baiere unabhängig und es Herzogtum worde.

Name Gschlächt Titel vo bis
Wilhelm II. und sin Brueder Engelschalk I.   Markgraf vo de Marcha orientalis   871
Aribo I., es Zitli vom Engelschalk II. verdrängt gsi Aribone Markgraf vo de Marcha orientalis, Graf im Traungau 871 nach em 909i
Burkhard   Markgraf vo de Marcha orientalis 955 976
Leopold I., au Liutpold I., de Durchlauchtigt Babebärger Markgraf vo de Marcha orientalis 976 994
Heinrich I., de Widerspenstig Babebärger Markgraf vo de Marcha orientalis 994 1018
Adalbert, de Siigriich Babebärger Markgraf vo de Marcha orientalis 1018 1055
Ernst, de Streng/Stritbar/Tapfer Babebärger Markgraf vo de Marcha orientalis 1055 1075
Leopold II., de Schön Babebärger Markgraf vo de Marcha orientalis 1075 1095
Leopold III., de Heilig Babebärger Markgraf vo de Marcha orientalis 1095 1136
Leopold IV., de Freigebig Babebärger Markgraf vo de Marcha orientalis, Herzog vo Bayere (ab em 1139i) 1136 1141
Heinrich II., Jasomirgott Babebärger Markgraf vo de Marcha orientalis (bis im 1156i), Herzog vo Bayere (1141-1156)

Herzög vo Öschtriich[ändere | Quälltäxt bearbeite]

D Mark Öschtriich isch vom Friedrich I. Barbarossa uf em Hoftag vom 8. September 1156 mit em Privilegium Minus in es eignigs Herzogtum umgwandlet worde und het ab do nüm zu Herzogtum Bayere ghört.

Name Gschlächt Titel vo bis
Heinrich II., Jasomirgott Babebärger Herzog vo Öschtriich (ab em 1156i) 1141 1177
Leopold V., de Tugendrich Babebärger Herzog vo Öschtriich, Herzog vo de Steiermark (ab em 1192i) 1177 1194
Friedrich I., de Katholisch Babebärger Herzog vo Öschtriich 1194 1198
Leopold VI., de Glorrich Babebärger Herzog vo Öschtriich, Herzog vo de Steiermark (ab em 1194i) 1198 1230
Friedrich II., de Stritbar Babebärger Herzog vo Öschtriich, Herzog vo de Steiermark 1230 1246

S öschtriichisch Interregnum[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Vom Usschtärbe vo de Babebärger bis zu de Verleihig vom öschtriichische Lehe an d Habsburger sind Herzög vo Öschtriich in ihrem Machtaaschpruch umschtritte gsi. Us dem grund nennt me di Ziit s öschtriichisch Interregnum.

Name Gschlächt Titel vo bis
Hermann I. vo Bade Zähringer Herzog vo Öschtriich, Herzog vo de Steiermark 1248 1249
Friedrich I. vo Bade Zähringer Herzog vo Öschtriich 1250 1251
Ottokar II. vo Böhme Přemysliden Herzog vo Öschtriich, König vo Böhme (ab em 1253i), Herzog vo de Steiermark (ab em 1261i), Herzog vo Kärnte und Krain (ab em 1269i) 1251 1278
Rudolf I. von Habsburg Habsburger S Lehe vo Öschtriich isch zrück ans Riich cho und so isch de Rudolf, wo König vom Riich gsi isch, vom 1276i bis ins 1286i Herzog vo Kärnte und Krain gsi und vo 1278 bis 1282 Herzog vo Öschtriich und de Steiermark. 1278 1282

Habsburgischi Herzög noch em Rudolf[ändere | Quälltäxt bearbeite]

De König Rudolf het im 1282i sim Sohn, em Albrecht d Herzogtümer vo Öschtriich und de Steiermark zum Lehe gäh. Ab do isch es bi de Habsburger blibe.

Name Gschlächt Titel vo bis
Albrecht I. Habsburger Herzog vo Öschtriich, Herzog vo de Steiermark 1282 1308
Rudolf II. Habsburger Herzog vo Öschtriich, dann Regent vo de Vorlande 1282 1283
Friedrich I., de Schön Habsburger Herzog vo Öschtriich, Herzog vo de Steiermark 1308 1330
Leopold I., de Glorwürdig Habsburger Herzog vo Öschtriich, Herzog vo de Steiermark 1308 1326
Albrecht II., de Wiis oder de Lahm Habsburger Herzog vo Öschtriich, Herzog vo de Steiermark, Herzog vo Kärnte 1330 1358
Otto de Fröhlich Habsburger Herzog vo Öschtriich, Herzog vo de Steiermark, Herzog vo Kärnte 1330 1339
Rudolf IV., de Stifter Habsburger Herzog vo Öschtriich, Herzog vo de Steiermark, Herzog vo Kärnte, Graf vo Tirol (ab em 1363i) 1358 1365

1. Habsburgschi Teilig nach em Rudolf em Stifter[ändere | Quälltäxt bearbeite]

De Albrecht II. het welle, dass sini beide Söhn zäme s Herzogtum regiiret. Di hei aber so Krach mitenand gha, dass es nöd funktioniirt het. Wo de Rudolf IV. gschtorbe-n-isch, isch es us dem Grund im 1379i zu ere Teilig cho. Es het danach noch witeri Teilige und Striitereie gäh, bis de Friedrich V. vo Öschtriich, wo au de König Friedrich III. vom Riich isch gsi, ab em 1463i wider alli Habsburger Gebiet z Öschtriich unter sini Kontrolle brocht het. Albrecht II. hatte verfügt, dass seine Söhne gemeinsam regieren sollten, was aber an deren

  • Albertinischi Linie:
Name Gschlächt Titel vo bis
Albrecht III. Habsburger Herzog vo Öschtriich 1365 1395
Albrecht IV. Habsburger Herzog vo Öschtriich 1395 1404
Albrecht V. Habsburger Herzog von Öschtriich (ab em 1411i), Römisch-dütscher König Albrecht II. (ab em 1438i), König vo Ungarn (ab em 1438i), König vo Böhme (ab em 1438i) 1404 1439
Ladislaus Postumus Habsburger Herzog vo Öschtriich, König vo Ungarn, König vo Böhme 1440 1457
  • Leopoldinischi Linie
Name Gschläht Titel vo bis
Leopold III. Habsburger Herzog vo Öschtriich, Herzog vo de Steiermark, Herzog vo Kärnte 1365 1386
Wilhelm, de Ehrgizig Habsburger Herzog vo Öschtriich 1386 1406
Leopold IV. Habsburger Herzog vo Öschtriich, Graf vo Tirol (1396-1406) 1386 1411
Ernst de Iisern Habsburger Herzog vo Öschtriich 1406 1424
Friedrich IV., Friedl mit de leere Täsche Habsburger Graf vo Tirol 1406 1424
Friedrich V. Habsburger Herzog vo Öschtriich 1439 1493
Siegmund, de Münzriich Habsburger Herzog vo Öschtriich, Graf vo Tirol 1439 1490
Albrecht VI., de Freigebig Habsburger Herzog vo Öschtriich 1446 1463