Lischte vo de Bischöf vo Chur

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen
s Wappe vom Bischtum Chur, 1605

d Bischöf vo Chur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Das sind d Näme vo de Bischöf vom Bischtum Chur. Us em früene Middelalter isch nit jede Churer Bischof bekannt.

  • Asinio, um 451
  • […]
  • Valentian, bis ane 548 (gilt im Bischtum Chur als Heilige)
  • […]
  • Theodor, vo 599 bis 603
  • Viktor dr Erscht., öpe 614
  • Paschalis, […]
  • Viktor dr Zwöit, öpe 700
  • Vigilius, öpe 720
  • Tello, vo 759 bis 765
  • Constantius, öpe 774
  • Remedius, vo öpe 800 bis 820
  • Victor dr Dritt, vo öpe 822 bis 842
  • Verendarius, vo öpe 836 bis 842 (der letscht Churer Bischof under em Erzbischtum Mailand)
  • Gerbrach, vo 844 bis 849 (jetz under em Erzbischtum Mainz)
  • Esso, vo 849 bis 868
  • Ruodharius, gstorbe vor 888
  • Diotolfus, vo 888 bis 913
  • Waldo dr Erscht, vo 920 bis 949
  • Hartpert, vo 951 bis öpe 972
  • Hiltibald, vo öpe 972 bis 988
  • Waldo dr Zwöit, sid 988
  • Ulrich dr Erscht, vo öpe 1000 bis 1024
  • Hartmann dr Erscht, vo 1030 bis öpe 1039
  • Thietmar, vo 1040 bis 1070
  • Heinrich dr Erscht vo Montfort, vo 1070 bis 1078
  • Norbert vo Hohenwart, vo 1079 bis 1088
  • Ulrich dr Zwöit vo Tarasp, vo 1089 bis 1096
  • Wido, vo 1096 bis 1122
  • Konrad dr Erscht vo Biberegg, vo 1123 bis 1144
  • Konrad dr Zwöit, vo 1145 bis 1150
  • Adalgott, vo 1151 bis 1160 (under iim het der Bou vo dr romanische Kathedrale uf em Hof agfange)
  • Egino vo Chur, vo 1163 bis 1170
  • Ulrich dr Dritt vo Tägerfälde, vo 1170 bis 1179
  • Bruno vo Ehrenfels, vo 1179 bis 1180
  • Heinrich dr Zwöit, vo 1180 bis 1194
  • Reinher della Torre, vo 1194 bis 1209
  • Arnold vo Matsch, vo 1209 bis 1221
  • […] (Sedisvakanz)
  • Rudolf vo Güttinge, vo 1224 bis 1226
  • Berthold vo Hälfestein, vo 1228 bis 1233
  • Ulrich vo Kyburg, vo öpe 1233 bis 1237
  • Volkard vo Neuburg, vo 1237 bis 1251
d Weschtsyte vo dr romanische Bischofschile z Chur
  • Heinrich dr Erscht vo Montfort, vo 1251 bis 1272 (ane 1272 isch di nöi Kathedrale ygweiht worde)
  • Konrad vo Belmont, vo 1273 bis 1282
  • Friedrich vo Montfort, vo 1282 bis 1290
  • Berthold vo Heiligeberg, vo 1291 bis 1298
  • Siegfried vo Gelnhause, vo 1298 bis 1321
  • Rudolf dr Dritt vo Montfort, vo 1322 bis 1325 (au Bischof vo Konstanz)
  • Johannes dr Erscht Pfefferhard, vo 1325 bis 1331
  • Ulrich vo Länzbrg, vo 1331 bis 1355
  • Peter Jelito, vo 1356 bis 1368 (anne 1367 isch i de bischöfliche Piet der Gotteshuuspund entstande)
  • Friedrich vo Erdinge, vo 1368 bis 1376
  • Johannes Ammann, vo 1376 bis 1388
  • Hartmann vo Werdebärg-Sargans, vo 1388 bis 1416
  • Johannes Ambundi, vo 1416 bis 1418
  • Johannes Naso, vo 1418 bis 1440
  • Konrad vo Rechbärg, sid 1433 Dompropscht z Chur, vo 1440 bis 1441 (Administrator vom Bischtum)
  • Heinrich vo Hewen, vo 1441 bis 1456 (Administrator z Chur, sid 1436 Bischof vo Konstanz)
  • Antonius de Tosabeciis, vo 1456 bis 1456
  • Leonhard Wismair, vo 1453 bis 1458
  • Ortlieb vo Brandis, vo 1458 bis 1491
  • Heinrich vo Hewen, vo 1491 bis 1505
  • Paul Ziegler, vo 1505 bis 1541
  • Lucius Iter, vo 1541 bis 1549
  • Thomas Planta, vo 1549 bis 1565 (isch au ufem Konzil vo Trient gsi)
  • Beatus a Porta, vo 1565 bis 1581
  • Peter Rascher, vo 1581 bis 1601
  • Johann Flugi, vo 1601 bis 1627
  • Joseph Mohr vo Zernez, 1627–1635
  • Johann Flugi vo Aspermont, vo 1636 bis 1661
  • Ulrich dr Sächst de Mont, vo 1661 bis 1692
  • Ulrich dr Sibt vo Federspiel, vo 1692 bis 1728
  • Joseph Benedikt vo Rost, vo 1728 bis 1754 (under iim isch s barocke Bischofsschloss uf em Hof bout worde)
  • Johannes Baptist Anton vo Federspiel, vo 1755 bis 1777
  • Franz Dionys vo Rost, vo 1777 bis 1793
  • Karl Rudolf vo Buol-Schauenstein, vo 1794 bis 1833 (der letscht Churer Bischof under em Erzbischtum Mainz; sid 1799 z Meran;[1] sid 1819 au mit Piet, wo früener em Bischtum Konstanz gsii sind; vo ane 1823 a au Bischof vo Sanggale)
  • Johann Georg Bossi, vo 1834 bis 1844 (au Bischof vo Sanggale)
  • Kaspar de Carl ab Hohenbalken, vo 1844 bis 1859
  • Nikolaus Franz Florentini, vo 1859 bis 1876
  • Kaspar Willi, vo 1877 bis 1879
  • Franz Konstantin Rampa, vo 1879 bis 1888
  • Johannes Fidelis Battaglia, vo 1888 bis 1908
d Grabdafele vom Bischof Georg
a dr Muur vo dr Kathedrale z Chur
  • Georg Schmid vo Grüneck, vo 1908 bis 1932
  • Laurenz Matthias Vincenz, vo 1932 bis 1941
  • Christian Caminada, vo 1941 bis 1962 (der letscht mit em Titel «Fürschtbischof»)
  • Johannes Vonderach, vo 1962 bis 1990
  • Wolfgang Haas, vo 1990 bis 1997
  • Amédée Grab OSB, vo 1998 bis 2007
  • Vitus Huonder, vo 2007 bis 2019
  • Pierre Bürcher, als Administrator ane 2019[2]

Weblink[ändere | Quälltäxt bearbeite]

 Commons: Bischöf vo Chur – Sammlig vo Multimediadateie

Fuessnoote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. Albert Fischer: Abnriss der Geschichte des Bistums Chur von den Anfängen bis heute., Syte 86.
  2. Administrator fürs Bistum - Vitus Huonder ist nicht mehr Bischof von Chur uf srf.ch, 20. mai 2019