Lischte vo de Bischöf vo Basel

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech
Dialäkt: Baseldütsch
s Wappe vom Bistum Basel
im Siibmachers Wappebuech vo 1605

In dere Lischte si d Bischöf vom Bistum Basel ufgfüert in dr chronologische Räijefolg vo iirer Amtszit.

Bischöf i dr Spotantike und im Früemiddelalter[ändere | Quälltäxt bearbeite]

vo bis Naame Bemerkige
öbbe 346 Justinianus Rauricorum Bisachof vo Augusta Raurica (Kaiseraugst)
5. Jh. Pantalus nach dr Legände dr erscht Bischof vo Basilea, wo im 5. oder vilecht au scho im 4. Joorhundert gläbt heig[1]
öbbe 615 Ragnacharius vorher Mönch im Chlooschter Luxeuil[2]
öbbe 740 Walaus
öbbe 751 Baldebert
791 805 Waldo 782 Apt vo Sanggale, 786 bis 806 Apt vo dr Richenau, 791 Bischof vo Pavia und Basel; 805 Apt vo Saint-Denis bi Paris[3]
805 823 Haito
823 835 Ulrich I.
844 859 Wighard
859 860 Fredebert
öbbe 875 Adalwin
öbbe 892 Rudolf I.
892 895 Iring
895 916 Adalbero I.
öbbe 917 Landeolus
917 921 Wilhelm
ca. 930 Wighard II.
950 974 Rudolf II.
öbbe 984 Gebizo vo Alteburg

Fürschtbischöf[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Wandbild vom Bischof Adalbero em II. im Basler Münster
Lütold vo Arburg, Bischof vo Basel 1191–1213
vo bis Naame Bemerkige
999 1025 Adalbero II.
1021 1025 Rudolf III.
1025 1040 Ulrich II.
1040 Bruno?
1041 1055 Theodorich
1055 1072 Berengar
1072 1107 Burchard vo Haaseburg
1107 1122 Rudolf IV. vo Homburg
1122 1133 Berthold vo Nöijeburg
1133 1137 Adalbero III.
1137 1164 Ortlieb vo Frohburg
1164 1179 Ludwig II. vo Frohburg gnennt Garewart
1179 1180 Hugo vo Haaseburg
1180 1191 Heinrich I. vo Horburg
1192 1213 Lüthold vo Aarburg
1213 1215 Walther vo Röttele
1216 1238 Heinrich II. vo Thun
1238 1248 Lüthold II. vo Röttele as Her vo Röttele Lüthold I.
1248 1262 Berthold II. vo Pfirt us em Huus Scarponnois
1263 1274 Heinrich III. vo Nöijeburg
1274 1275 Peter I. Reich vo Riichestäi Elekt, isch vom Domkapitel gweelt worde, aber dr Babst het en nid anerkennt
1275 1286 Heinrich IV. Knoderer denn Erzbischof vo Mainz
1286 1296 Peter I. Reich vo Riichestäi
1297 1306 Peter II. vo Aspelt denn Erzbischof vo Mainz
1306 1309 Otto vo Grandson vorhär Bischof vo Toul
1309 1325 Gerhard vo Wippinge 1302–1309 Bischof vo Lausanne; am Aafang au als Geegekandidat dr Lüthold vo Röttele, wo s Kapitel gweelt het
1325 1328 Hartung Münch gweelt vom Domkapitel, dr Babst het aber d Waal nit anerkennt
1325 1328/35 Johann I. vo Chalon-Arlay 1325 vom Babst ernennt; vo 1328 aa Bischof vo Langres und Administrator vo Basel
1335 1365 Johann II. Senn vo Münsige
1365 1382 Johann III. vo Vienne vo 1378 aa Avignonenser Obödiänz; 1355–1361 Erzbischof vo Besançon, 1361–1365 Bischof vo Metz
1378/81 1385 Wolfhard vo Ehrenfels römischi Obödiänz, 1387 Administrator, 1381 Bischof, 1385 zruggdräte; 1411–1421 Bischof vo Lavant
1382 1392 Werner Schaler Avignonenser Obödiänz, 1392 zruggdräte, † 1409
1382 1391 Imer vo Ramstäi römischi Obödiänz, 1391 zruggdräte, † 1395
1391 1393 Friedrich vo Blankeheim Verchauf vom Chläibasel; 1375–1393 Bischof vo Stroossburg, 1393–1423 Bischof vo Utrecht
1393 1395 Konrad Münch vo Landskron vom Domkapitel gweelt, 1395 zruggdräte, † 1402
1393 1399 Wilhelm vo Coudenberghe vom Babst ernennt, 1385–1391 und 1399–1401 Bischof vo Tournai
1395/99 1418 Humbert vo Nöijeburg au «Humbrecht»; 1395 vom Domkapitel gweelt, 1399 vom Babst bestäätigt
1417 1418 Konrad Elye
1418 1422 Hartmann Münch vo Münchestäi
1423 1436 Johann IV. vo Fläckestäi
1437 1451 Friedrich zu Rhein
1451 1458 Arnold vo Rotbärg
1458 1478 Johann V. vo Venninge
1479 1502 Kaspar zu Rhii
1502 1527 Christoph vo Uteheim
1527 1553 Philipp vo Gundelsheim vo ane 1527 a het dr Bischof wäge dr Basler Reformazion z Pruntrut residiert
1554 1575 Melchior vo Lichtefels
1575 1608 Jakob Christoph Blarer vo Wartesee
1608 1628 Wilhelm Rink vo Baldestäi
1628 1646 Johann Heinrich vo Ostäi
1646 1651 Beatus Albrecht vo Ramstei
1651 1656 Johann Franz vo Schönau
1656 1693 Johann Konrad I. vo Roggebach
1693 1705 Wilhelm Jakob Rink vo Baldestäi
1705 1737 Johann Konrad II. vo Riinach-Hirtzbach
1737 1743 Jakob Sigismund vo Riinach-Steinbrunn
1744 1762 Josef Wilhelm Rink vo Baldestäi
1762 1775 Simon-Nicolas de Montjoie-Hirsingue au vo Froburg gnennt
1775 1783 Ludwig vo Wange-Geroldseck
1782 1794 Sigismund vo Roggebach
1794 1828 Franz Xaver vo Neveu vo 1794 bis 1803 Fürschtbischof, regiert wäg dr französische Revoluzion aber usem Exil;[4] 1803 bis 1828 Bischof

Bischöf noch dr Nöiorganisazioon vom Bistum[ändere | Quälltäxt bearbeite]

dr Bischof Joseph Anton Salzmann
vo bis Naame
1828 1854 Joseph Anton Salzmann
1854 1862 Karl Arnold-Obrist
1863 1885 Eugène Lachat
1885 1888 Friedrich Fiala
1888 1906 Leonhard Haas
1906 1925 Jakob Stammler
1925 1936 Josephus Ambühl
1937 1967 Franziskus vo Streng
1968 1982 Anton Hänggi
1982 1993 Otto Wüst
1994 1995 Hansjörg Vogel
1995 2010 Kurt Koch
2010 Felix Gmür

Litratuur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Weblingg[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Fuessnoote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. Romain Jurot: Liste der Bischöfe von Basel In: Historisches Lexikon vo dr Schwiiz.
  2. Romain Jurot: Ragnacharius. In: Historisches Lexikon vo dr Schwiiz.
  3. Peter Erhart: Waldo. In: Historisches Lexikon vo dr Schwiiz.
  4. Marco Jorio: Der Untergang des Fürstbistums Basel (1792–1815). 1982.