Lischte vo dr Pröbst vo Chlingnau

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen
D Probstei Chlingnau usem 18. Joorhundert

D Pröbst oder Pfleeger z Chlingnau sin d Läiter vo dr Probstei vo Chlingnau gsi, wo em Chloschter Sankt Bläsi im Schwarzwald ghört het. Als Probst het dr Apt jewyls e Mönch us em Konvänt oder au e Ma vom Land usglääse, wo imschtand gsi isch, zu de grosse Güeter vom Chloschter i dr Schwiiz z luege und d Huushaltig vo dr Probstei z füere. Vom Joor 1239 bis zum Ändi vo Sankt Bläsi im 1806i händ d Pröbst mid irne Ghülfe z Chlingnau gwoont. D Probstei vo Chlingnau isch eso im alte Europa en intressante Poschte für vil Lüüt usem Gebiet am Hochrhy gsi.

D Probstei isch ganz am Aafang es steinigs Huus mit ere Schüür i dr nöie Stadt gsi. Im 18. Joorhundert het Sankt Bläsi s grosse Schloss vo synere Probstei usserhalb vo de Stadtmuure oben a dr Aare bout.

Lischte vo de Pröbst[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Heinrich, als Probst zerscht no z Döttige, nochär i dr nöi gründete Stadt Chlingnau, vo 1239 bis 1258
  • Berchtold, vo 1284 bis 1290
  • Burchard, vo 1299 bis 1302
  • Walther
  • Berchtold, vo 1316 bis 1317
  • Ulrich, vo 1318 bis 1321
  • Heinrich vo Heewe, 1322
  • Conrad vo Rosswange, vo 1324 bis 1325
  • Johann Künring, vo 1327 bis 1335
  • Hermann Stüre, 1343
  • Heinrich Scherer vo Sanggale, vo 1355 bis 1360
  • Ulrich Richlinger, vo 1361 bis 1364
  • Johannes, vo 1364 bis 1371
  • Heinrich Denkinger, vo 1372 bis 1385
  • Conrad Ratt, vo 1392 bis 1393
  • Heinrich Gündelwang, vo 1398 bis 1401
  • Itel Fridinger, vo 1411 bis 1414
  • Claus Höy, 1418
  • Jakob Anwart, vo 1421 bis 1423
  • Hans Seiler, 1426
  • Hans Vetzer, 1427
  • Hans Stoub, vo 1428 bis 1439
  • Cunrad Ulmer, vo 1440 bis 1449
  • Jos am Büel, vo 1450 bis 1462
  • Johann Hüffinger (me hed em Hans Messner gsäit), vo 1462 bis 1466
  • Paulus Stoffel, 1466
  • Heinrich Holl, 1468
  • Heinrich Frankh, vo 1470 bis 1471
  • Matthäus vo Greuth, vo 1471 bis 1480
  • Diepold vo Lupfe, vo 1482 bis 1483
  • Jörg Meyer, vo 1487 bis 1488
  • Heinrich am Rain, vo 1490 bis 1492
  • Hans Stäheli, vo 1493 bis 1505
  • Hans Steinlin, vo 1506 bis 1513
  • Christoph vo Greuth, vo 1513 bis 1519
  • Gallus Haas, 1520
  • Jörg Beltz, vo 1523 bis 1525
  • Johann Wagner, vo 1525 bis 1540, spöter Apt z Sankt Bläsi
  • Jakob Hurter, vo 1543 bis 1560
  • Kaspar Thomas, 1564
  • Simon vo Breitelandebärg, vo 1564 bis 1589
  • Georg Haller, vo 1589 bis 1590
  • Martin Meischter, vo 1591 bis 1596
  • Urban Küenz, vo 1589 bis 1599
  • Martin Gleichauf, vo 1599 bis 1600
  • Johann Georg Rüffelma, vo 1601 bis 1603
  • Gallus Keller, vo 1612 bis 1631
  • Georg Dietschi, vo 1632 bis 1635
  • Benedikt Bebel vo Ansa, vo 1636 bis 1638, spööter dr Apt vom Chlooschter Schuttere
  • Friedrich Jakob Eggs, vo 1639 bis 1641
  • Jakob Bentlin, vo 1641 bis 1642
  • Paul Schleuniger, vo Chlingnau, vo 1643 bis 1651
  • Sebastian Ziegler, vo Stette, vo 1651 bis 1675
  • Ildephons Bürk, vo Villige, vo 1675 bis 1686
  • Johann Chrysostomus Wex, vo 1686 bis 1710
  • Viktor Dornblüth, vo 1710 bis 1711
  • Ildephons Schleininger, vo Chlingnau, vo 1710 bis 1735
  • Cölestin Vogler, vo Wolfach, vo 1735 bis 1739
  • Meinrad Troger, vo Rhyfälde, vo 1739 bis 1746[1]
  • Viktor Zimmermann, vo 1746 bis 1760
  • Adalbert Maurer, vo Choschtez, vo 1761 bis 1780
  • Kasimir Christen, vo 1786 bis 1793, spööter Dekaan z Sankt Bläsi
  • Berthold Rottler, vo 1793 bis 1799
  • Mauritius Ribbele, vo 1799 bis 1801[2]
  • Vinzenz Ilger, vo 1802 bis 1806.

Literatur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Louis Dreyer: Chlingenowe – Klingnau. Baden-Verlag, 1989, ISBN 3855450404
  • Otto Mittler: Geschichte der Stadt Klingnau. 1967.

Weblink[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Fuessnoote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. Under iim isch d Probstei nöi bout worde.
  2. Är hed s grosse Gebäud vo dr Probstei im Chrieg em frömbde Milidäär müesse zur Verfiögig stelle.