Lischte vo de Bischöf vo Konschtanz

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen
s Wappe vom Konschtanzer Bischof, 1569 (modärn koloriert)

Die Lischte vo de Bischöf von Konschtanz füert d Fürschtbischöf vom Bischtum Konschtanz uf.

Bsunders für d Früezyt vom Bischtum, wo i s spate 6. Jahrhundert datiert wird, sind d Näme und d Date nid ganz gsicheret.[1]

d Bischöf vo Konschtanz[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Nr. Bischof vo bis Beschribig Bild Wappe Wappetafle
(Stiehle, 19. Jh.)
001 Bubulcus 515 534 dr erscht Bischof vo Vindonissa (Bischtum Windisch-Konschtanz) (517–534)
002 Cromatius 534 552 dr letscht Bischof vo Vindonissa (Bischtum Windisch-Konschtanz) (534–562)
003 Maximus Ende 6. Jh. dr erscht Bischof vo Konstanz bi de Gründig vom Bischtum Konschtanz um 585/590
004 Ruodelo um 583 um 589
005 Ursinus um 589 um 600
006 Gaudenz um 612/13
007 Johann I. zw. 615 u. 629/639?
008 Martianus zw. 629 u. 639
009 Othardus Mitte 7. Jh.
010 Pictavus Mitti 7. Jh.
011 Severius Mitti 7. Jh.
012 Astropius Mitti 7. Jh.
013 Johann II. (?) Mitti 7. Jh.
014 Boso 2. Hälfti 7. Jh.
015 Gandolf 2. Hälfti 7. Jh.
016 Fidelis 2. Hälfti 7. Jh.
017 Theobald (?) 2. Hälfti 7. Jh.
018 Audoin bis 736
019 Arnefrid 736 746 Arnefried-Ernfried;
Abt vom Chloschter Riichenau (726-746)
020 Sidonius 746 760 Abt vom Chloschter Riichenau (746–760)
021 Johannes II. 760 782 Abt vom Chlooschter Sanggalle (759–782);
Abt vom Chloschter Riichenau (760–782)
022 Egino 782 811
023 Wolfleoz 811 838 (839) au Abt vom Chlooschter Sanggalle (812–816)
024 Salomo I. 838 (839) 871
025 Patecho 871 ?
026 Gebhard I. ? 875 Wappentafel Bischöfe Konstanz 01 Gebhard von Habsburg.jpg
027 Salomo II. 875 (876?) 889 Wappentafel Bischöfe Konstanz 02 Salomo II.jpg
028 Salomo III. vo Ramschwag 890 919 vermuetli isch dänn d Krypta vom Münschter bout worde CodSang602 S298 Wiborada im Gespräch mit Salomo III.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 03 Salomo III von Ramschwag.jpg
029 Noting von Konstanz 919/920 934 Wappentafel Bischöfe Konstanz 04 Noting.jpg
030 Konrad I. vo Altdorf 934 975 Bau vo dr Mauritiusrotunde; Chilegründige; Heiligsprächig 1123 Konrad Kupferscheibe retouched.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 05 Konrad von Altdorf.jpg
031 Gaminolf 975 979 Wappentafel Bischöfe Konstanz 06 Gaminolf.jpg
032 Gebhard II. vo Bregänz 979 995 Gründig vom Chloschter Petershuuse; Heiligsprächig 1134 Merazhofen Pfarrkirche Chorgestühl rechts Gebhard.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 07 Gebhard II von Bregenz.jpg
033 Lambert (995) 1018 S Münster chunt es ottonischs Quärhuus über Wappentafel Bischöfe Konstanz 08 Lambert.jpg
034 Rudhart 1018 1022 Wappentafel Bischöfe Konstanz 09 Ruthard.jpg
035 Heimo 1022 1026 Wappentafel Bischöfe Konstanz 10 Heimo.jpg
036 Warmann (Warmund) vo Dillinge 1026 1034 Wappentafel Bischöfe Konstanz 11 Warmann von Dillingen.jpg
037 Eberhard I. 1034 1046 Wappentafel Bischöfe Konstanz 12 Eberhard von Rohrdorf.jpg
Wappen "Rohrdorf" (unhistorisch)
038 Theoderich 1047 1051 Wappentafel Bischöfe Konstanz 13 Theoderich.jpg
039 Rumold 1051 1069 em Münster sis Hauptschiff wird nöi bout Wappentafel Bischöfe Konstanz 14 Rumold von Bonstetten.jpg
040 Karl 1069 1071 Rücktritt Wappentafel Bischöfe Konstanz 15 Karlmann von Thüringen.jpg
041 Otto I. vo Lirheim 1071 1086 1080 im Inveschtiturstriit vom Papscht abgsetzt Wappentafel Bischöfe Konstanz 16 Otto von Lierheim.jpg
042 Bertolf 1080 (1084) päpstlich
043 Gebhard III. vo Zäringe 1084 1110 päpstlich Wappentafel Bischöfe Konstanz 17 Gebhard von Zähringen.jpg
044 Arnold vo Heiligeberg 1092 1112 kaiserlich Wappentafel Bischöfe Konstanz 18 Arnold von Heiligenberg.jpg
045 Ulrich I. vo Kiburg-Dillinge 1111 1127 Wappentafel Bischöfe Konstanz 19 Ulrich von Kyburg-Dillingen.jpg
046 Ulrich II. 1127 1138 Rücktritt Wappentafel Bischöfe Konstanz 20 Ulrich von Castell.jpg
047 Hermann I. vo Arbon 1138 1165 Vad-0321 059 Hermann I von Arbon.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 21 Hermann von Arbon.jpg
048 Otto II. 1165 1174 Rücktritt Vad-0321 054 Otto II von Konstanz.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 22 Otto von Habsburg.jpg
049 Berthold vo Bußnang 1174 1183 Wappentafel Bischöfe Konstanz 23 Berthold von Bußnang.jpg
050 Hermann vo Fridinge 1183 1189 Fridingen Scheibler82ps.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 24 Hermann von Friedingen.jpg
051 Diethelm vo Chrenkinge 1189 1206 Vad-0321 063 Diethelm von Krenkingen.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 25 Diethelm von Krenkingen.jpg
052 Werner vo Staufe 1206 1209 S-Scheibler221ps.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 26 Werner von Staufen.jpg
053 Konrad II. vo Tägerfälde 1209 1233 Vad-0321 067 Konrad II von Tägerfelden.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 27 Konrad von Tegerfelden.jpg
054 Heinrich vo Tanne 1233 1248 Truchsessenchronik Cod Don 590 106.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 28 Heinrich von Tanne.jpg
055 Eberhard II. vo Waldburg 1248 1274 Siegel Bischof Eberhard von Konstanz.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 29 Eberhard von Waldburg.jpg
056 Rudolf I. vo Habsburg-Laufeburg 1274 1293 Wappentafel Bischöfe Konstanz 30 Rudolf von Habsburg-Laufenburg.jpg
057 Fridrich I. vo Zollere 1293 1293 Rücktritt Wappentafel Bischöfe Konstanz 31 Friedrich von Zollern.jpg
058 Heinrich II. vo Chlingebärg 1293 1306 Doppelwahl: Rudolf vo Hewen und Ludwig vo Strassberg Klingenberg Scheibler98ps.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 32 Heinrich von Klingenberg.jpg
059 Gerhard von Bevar 1307 1318 Doppelwahl: Konrad vo Klingebärg (Rücktritt) und Heinrich vo Wärdeberg (git uf) Wappentafel Bischöfe Konstanz 33 Gerhard von Bevar.jpg
060 Konrad vo Chlingebärg 1318 1319 Elekt Klingenberg Scheibler98ps.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 32 Heinrich von Klingenberg.jpg
061 Rudolf II. vo Montfort 1322 1334 Wappentafel Bischöfe Konstanz 34 Rudolf von Montfort.jpg
062 Albrecht vo Hohebärg 1334 1335 Doppelwahl Hohenberg Wappen Scheibler.jpg
063 Niklaus vo Frauefäld 1334 1344 Wappentafel Bischöfe Konstanz 35 Nikolaus von Frauenfeld.jpg
064 Ulrich Pfefferhard 1345 1351 Wappentafel Bischöfe Konstanz 36 Ulrich Pfefferhard.jpg
065 Johann Windlock 1352 1356 ermordet Wappentafel Bischöfe Konstanz 37 Johann Windlock.jpg
066 Albrecht vo Hohebärg 1356 1357 Doppelwahl
067 Ulrich vo Fridinge 1356 1357 Fridingen Scheibler82ps.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 38 Ulrich von Friedingen.jpg
0 Leopold vo Bebeburg 1357   Bischof vo Bambärg, lehnt d Wahl ab
068 Heinrich III. vo Brandis 1357 1383 Wappentafel Bischöfe Konstanz 39 Heinrich von Brandis.jpg
069 Mangold vo Brandis 1384 1385 Bischof vom Papscht zue Avignon Wappentafel Bischöfe Konstanz 40 Mangold von Brandis.jpg
070 Niklaus vo Rieseburg 1384 1387 Bischof vom Papscht zue Rom, Rücktritt Wappentafel Bischöfe Konstanz 41 Nikolaus von Riesenburg.jpg
071 Heinrich vo Bayler 1387 1388 Bischof vom Papscht zue Avignon
072 Burkard I. vo Hewen 1387 1398 bis 1388 Verweser; Bischof vom Papscht zue Rom Wappentafel Bischöfe Konstanz 42 Burkhard von Hewen.jpg
073 Fridrich II. vo Nälleburg 1398 Bischof vom Papscht zue Rom; Rücktritt Wappentafel Bischöfe Konstanz 43 Friedrich von Nellenburg.jpg
074 Marquard vo Randegg 1398 1406 vorhär Bischof vo Minde Wappentafel Bischöfe Konstanz 44 Marquard von Randegg.jpg
075 Albrecht Blarer 1407 1410 Rücktritt Wappentafel Bischöfe Konstanz 45 Albrecht Blarer.jpg
076 Otto III. vo Hachberg 1410 1434 Konzil vo Konschtanz (1414–1418); Rücktritt Wappentafel Bischöfe Konstanz 46 Otto von Hachberg.jpg
077 Fridrich III. vo Zollere 1434 1436 Wappentafel Bischöfe Konstanz 47 Friedrich von Zollern.jpg
078 Heinrich IV. vo Hewe 1436 1462 Administrator vom Bischtum Chur Wappentafel Bischöfe Konstanz 48 Heinrich von Hewen.jpg
079 Burkhard II. vo Randegg 1462 1466 Wappentafel Bischöfe Konstanz 49 Burkhard von Randegg.jpg
080 Hermann III. vo Breitelandebärg 1466 1474 Wappentafel Bischöfe Konstanz 50 Hermann von Breitenlandenberg.jpg
081 Ludwig vo Fryburg 1474 1481 Konschtanzer Bischtumsstriit; Kandidat vom Papscht Konstanz Bistumsstreit 1474 Ludwig von Freiberg.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 51 Ludwig von Freiberg.jpg
082 Otto IV. vo Sunnebärg 1474 1491 Konschtanzer Bischtumsstriit; Kandidat vom Domkapitel und vom Kaiser Konstanz Bistumsstreit 1474 Otto von Sonnenberg.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 52 Otto von Sonnenberg.jpg
083 Thomas Berlower 1491 1496 au Thomas von Cilli; kaiserlige Protonotar und Rat, Dompropscht zue Konschtanz und Wien, Bysitzer vom Chammergricht Wappentafel Bischöfe Konstanz 53 Thomas Berlower.jpg
084 Hugo vo Hohelandebärg 1496


1531
1529


1532
Wäge de Reformation 1526 furt vo Konschtanz i di nöi Residänz z Meersburg, Rücktritt 1529,
wägem Tod vom Nachfolger nomal 1531 bis 1532
Hugo von Hohenlandenberg.jpg Konrad Maria Pelagius 03a.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 54 Hugo von Hohenlandenberg.jpg
085 Balthasar Merklin 1530 1531 Balthasar Merklin-2.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 55 Balthasar Merklin.jpg
086 Johannes vo Lupfe 1532 1537 Wappentafel Bischöfe Konstanz 56 Johannes von Lupfen.jpg
087 Johann vo Weeze 1537 1548 De Abttitel vom Chloschter Riichenau gaat an Bischof vo Konschtanz Wappentafel Bischöfe Konstanz 57 Johann von Weeze.jpg
088 Christoph Metzler 1549 1561 KlosterMuri KreuzgangS3 detail Metzler.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 58 Christoph Metzler.jpg
089 Markus Sittikus vo Hohenems 1561 1589 Rücktritt Anthony Bays Hohenemser Festtafel 1578 Markus Sittikus.jpg Palast Hohenems Wappen Kardinal.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 59 Markus Sittikus von Hohenems.jpg
090 Andreas vo Öschtriich 1589 1600 Aasidlig vo Jesuite Andreas von Österreich Kupferstich.jpg Wappen 1594 BSB cod icon 326 069 crop.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 60 Andreas von Österreich.jpg
091 Johann Georg vo Hallwyl 1601 1604 gilt als Reformbischof Johann Georg von Hallwil.jpg Caspar Memberger dÄ (attr) Verkündigung detail Wappen Johann Georg Hallwil.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 61 Johann Georg von Hallwyl.jpg
092 Jakob Fugger 1604 1626 Bischof Fugger.jpg Fuggerorum et Fuggerarum imagines - 105r Wappen.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 62 Jakob Fugger.jpg
093 Sixt Werner Vogt vo Altesumerau und Prasbärg 1626 1627 Wappentafel Bischöfe Konstanz 63 Sixt Werner von Prasberg.jpg
094 Johann vo Waldburg 1627 1644 Meersburg Steigstraße Wappen Bischof Johannes von Waldburg.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 64 Johann von Waldburg.jpg
095 Franz Johann Vogt vo Altesumerau und Prasbärg 1645 1689 Franz Johann von Prassberg.jpg Franz Johann von Prassberg Wappen.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 65 Franz Johann von Prasberg.jpg
096 Marquard Rudolf vo Rodt 1689 1704 Marquard Rudolf von Rodt Kupferstich.jpg Meersburg Pfarrhof Vorburggasse Wappen Rodt.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 66 Marquard Rudolph von Rodt.jpg
097 Johann Franz II. vo Stauffebärg 1704 1740 Rücktritt; Baubeginn vom Meersburger «Neue Schloss», au Fürschtbischof vo Augsburg Johann Franz Schenk von Stauffenberg.jpg Meersburg Priesterseminar Westfassade 4.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 67 Johann Franz von Stauffenberg.jpg
098 Damian Hugo Philipp vo Schönborn-Buechheim 1740 1743 au Fürschtbischof von Schpeyer, dr Bau vom Meersburger Neue Schloss gaat wyter Hugo, Kardinal von Schönborn.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 68 Damian Hugo von Schönborn.jpg
099 Kasimir Anton vo Sickinge 1743 1750 dr Bau vom Meersburger Neue Schloss gaat wyter Gabriel Bodenehr Portrait Kasimir Anton von Sickingen.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 69 Kasimir Anton von Sickingen.jpg
0100 Franz Konrad vo Rodt 1750 1775 Kardinal; s Meersburger Neue Schloss wird fertig Meersburg Neues Schloss Treppenhaus Decke 02.jpg Meersburg Neues Schloss Seefassade Wappen Rodt.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 70 Franz Conrad von Rodt.jpg
0101 Maximilian Christoph vo Rodt 1775 1799 Maximilian Christoph von Rodt mit Allegorie des Papsttums.jpg Rodt Benedictionale Constantiense Titelblatt Wappen2.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 71 Maximilian Christoph von Rodt.jpg
0102 Karl Theodor vo Dalbärg[2] 1799 1817 au Bischof vo Worms, Rägeschburg und Mainz, Fürscht vo Aschaffeburg, Großherzog vo Frankfurt Bischof Dalberg.jpg Wappentafel Bischöfe Konstanz 72 Karl Theodor von Dalberg.jpg
0103 (Ignaz Heinrich vo Wessebärg)[3]     1817 zum Kapitularvikar und Bistumsverweser gwählt; d Wahl isch vom Papst Pius VII. allerdings nie anerchännt worde; und s Bistum isch 1821 ufglöst worde.[4] Ellenrieder Wessenberg 1819.jpg Wessenberg-PS234.jpg

Lueg au[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Literatur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Verzeichnisse der deutschen Bischöfe seit dem Jahr 800 nach Chr. Geb. (Ernst Friedrich Mooyer, Hrsg.), Minden 1854, Digitalisat, S. 30-31.
  • Elmar L. Kuhn, Eva Moser, Rudolf Reinhardt, Petra Sachs im Auftrag der Erzdiözese Freiburg (Hrsg.): Die Bischöfe von Konstanz. 2 Bände. Gessler, Friedrichshafen 1988, ISBN 3-922137-48-2.
  • Helmut Maurer: Konstanz im Mittelalter (3 Bände), Band 2, Vom Konzil bis zum Beginn des 16. Jahrhunderts. In: Geschichte der Stadt Konstanz. Stadler, Konstanz 1989, ISBN 3-7977-0224-8.
  • Helmut Maurer: Die Bischöfe vom Ende des 6. Jahrhunderts bis 1206 (= Germania Sacra. Die Bistümer der Kirchenprovinz Mainz. Band 5). De Gruyter, Berlin 2003, ISBN 3-11-017664-5 (Digitalisat – Im Buch fälschlich als Band 2 bezeichnet.).

Weblink[ändere | Quälltäxt bearbeite]

 Commons: d Bischöf vo Konstanz – Sammlig vo Multimediadateie

Fuessnoote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. Die Lischte stützt sich uf Date vo Kuhn u. a. (1988); für die früene Bischöf bis zum Salomo II. isch die revidierti Fassig vo Maurer (1989) übernuu worde.
  2. Manfred Weitlauff: Dalberg als Bischof von Konstanz und sein Konstanzer Generalvikar Ignaz Heinrich von Wessenberg. In: Karl Hausberger (Hrsg.): Carl von Dalberg. Der letzte geistliche Reichsfürst. Schriftenreihe der Universität Regensburg, 22. Regensburg 1995, S. 35–58.
  3. * Victor Conzemius: Liste der Bischöfe von Konstanz In: Historisches Lexikon vo dr Schwiiz.
  4. Franz Xaver Bischof: Das Ende des Bistums Konstanz. Hochstift und Bistum Konstanz im Spannungsfeld von Säkularisation und Suppression (1803/03 – 1821/27. Münchener Kirchenhistorische Studien, Bd. 1. Stuttgart, Berlin, Köln 1989.