Liste der Berge und Gebirge des Erdmondes

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech

Des isch e Liste vu dr Bergstrukture uf em Mo vu dr Erde.

Montes (Gebirge)[ändere | Quälltäxt bearbeite]

In dr Hochländer (Terrae) vum Mo un an dr Ränder vu dr Meere (Maria) git's mehreri Bergketten, wo meistens nooch irdische Gebirge benennt worre sin.

D'Gebirge vum Mo
Namme benennt nooch Lag Middleri
Usdähnig (km)
Montes Agricola Georgius Agricola 29° 06' N
54° 12' W
141
Montes Alpes Alpe 46° 24' N
0° 48' W
281
Montes Apenninus Apennine 18° 54' N
3° 42' W
401
Montes Archimedes Archimedes 25° 18' N
4° 36' W
163
Montes Carpatus Karpate 14° 30' N
24° 24' W
361
Montes Caucasus Kaukasus 38° 24' N
10° 00' O
445
Montes Cordillera Kordillere 17° 30' S
81° 36' W
574
Montes Haemus Haemus, lat. fer dr Balkan 19° 54' N
9° 12' O
560
Montes Harbinger Harbinger: engl. fer Verkündigig 27° 00' N
41° 00' W
90
Montes Jura Jura 47° 06' N
34° 00' W
422
Montes Pyrenaeus Pyreanäe 15° 36' S
41° 12' O
164
Montes Recti lat. fer rächt. 48° 00' N
20° 00' W
90
Montes Riphaeus Riphaeus 7° 42' S
28° 06' W
189
Montes Rook Lawrence Rook 20° 36' S
82° 30' W
791
Montes Secchi Pietro Angelo Secchi 3° 00' N
43° 00' O
50
Montes Spitzbergen Spitzbärge 35° 00' N
5° 00' W
60
Montes Taurus Taurus-Gebirge 28° 24' N
41° 06' O
172
Montes Teneriffe Teneriffa 47° 06' N
11° 48' W
182

Montes (Berge)[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Fer dütlich sichtbari un abgrenzti Erhebige sin ebefalls Nämme vergä worre.

D'Berge vum Mo
Namme benennt nooch Lag Middlerer
Durmesser (km)
Mons Agnes Agnes 18° 36' N
5° 18' O
1
Mons Ampère André Marie Ampère 19° 00' N
4° 00' W
30
Mons André André 5° 12' N
120° 36' O
10
Mons Ardeshir Ardeshir 5° 00' N
121° 00' O
8
Mons Argaeus Aragaeus 19° 00' N
29° 00' O
50
Mons Blanc Mont Blanc 45° 00' N
1° 00' O
25
Mons Bradley James Bradley 22° 00' N
1° 00' O
30,0 km
Mons Delisle Joseph Nicolas Delisle 29° 30' N
35° 48' W
30
Mons Dieter Dieter 5° 00' N
120° 12' O
20
Mons Dilip Dilip 5° 36' N
120° 48' O
2
Mons Esam Esam 14° 36' N
35° 42' O
8
Mons Ganau Ganau 4° 48' N
120° 36' O
14
Mons Gruithuisen Delta Franz von Gruithuisen 36° 00' N
39° 30' W
20
Mons Gruithuisen Gamma Franz von Gruithuisen 36° 36' N
40° 30' W
20
Mons Hadley John Hadley 26° 30' N
4° 42' O
25
Mons Hadley Delta John Hadley 25° 48' N
3° 48' O
15
Mons Hansteen Christopher Hansteen 12° 06' S
50° 00' W
30
Mons Herodotus Herodot 27° 30' N
53° 00' W
5
Mons Huygens Christiaan Huygens 20° 00' N
2° 54' W
40
Mons La Hire Philippe de la Hire 27° 48' N
25° 30' W
25
Mons Maraldi Giovanni Domenico Maraldi 20° 18' N
35° 18' O
15
Mons Moro Antonio Lazzaro Moro 12° 00' S
19° 42' W
10
Mons Penck Albrecht Penck 10° 00' S
21° 36' O
30
Mons Pico Pico 45° 42' N
8° 54' W
25
Mons Piton Piton 40° 36' N
1° 06' W
25
Mons Rümker Karl Ludwig Christian Rümker 40° 48' N
58° 06' W
70
Mons Usov Mikhail A. Usov 12° 00' N
63° 00' O
15
Mons Vinogradov Aleksandr Pavlovich Vinogradov 22° 24' N
32° 24' W
25
Mons Vitruvius Marcus Vitruvius Pollio 19° 24' N
30° 48' O
15
Mons Wolff Christian von Wolff 17° 00' N
6° 48' W
35

Kaps[ändere | Quälltäxt bearbeite]

D'Endpunkte vu Gebirge, wo in d'Maria inirage, werre in Alähnig an irdischi Bezeichnige Promontorium (Kap) gnennt.

Die Kaps des Mondes
Namme benennt nooch Lag Middlerer
Durmesser (km)
Promontorium Agarum Agarum 14° 00' N
66° 00' O
70
Promontorium Agassiz Louis Agassiz 42° 00' N
1° 48' O
20
Promontorium Archerusia Archerusia 16° 42' N
22° 00' O
10
Promontorium Deville Sainte-Claire Charles Deville 43° 12' N
1° 00' O
20
Promontorium Fresnel Augustin Jean Fresnel 29° 00' N
4° 42' O
20
Promontorium Heraclides Heraklit 40° 18' N
33° 12' W
50
Promontorium Kelvin Lord Kelvin 27° 00' S
33° 00' W
50
Promontorium Laplace Pierre Simon Laplace 46° 00' N
25° 48' W
50
Promontorium Taenarium Taenarium 19° 00' S
8° 00' W
70

Meeresrucke[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Die flache, langgstreckte Erhebigen in dr Maria werre als Dorsa (Singular Dorsum, alem. Meeresrucke) bezeichnet.

D'Meeresrucke vum Mo
Namme benennt nooch Lag Middleri
Usdähnig (km)
Dorsa Aldrovandi Aldrovandi 24° 00' N
28° 30' O
136
Dorsa Andrusov Nicolai I. Andrusov 1° 00' S
57° 00' O
160
Dorsum Arduino Giovanni Arduino 24° 54' N
35° 48' W
107
Dorsa Argand Emile Argand 28° 06' N
40° 36' W
109
Dorsum Azara Felix de Azara 26° 42' N
19° 12' O
105
Dorsa Barlow William Barlow 15° 00' N
31° 00' O
120
Dorsum Bucher W. H. Bucher 31° 00' N
39° 00' W
90
Dorsum Buckland William Buckland 20° 24' N
12° 48' O
380
Dorsa Burnet Thomas Burnet 28° 24' N
57° 00' W
194
Dorsa Cato Marcus Porcius Cato der Ältere 1° 00' N
47° 00' O
140
Dorsum Cayeux Lucien Cayeux 1° 36' N
51° 12' O
84
Dorsum Cloos Hans Cloos 1° 00' N
91° 00' O
100
Dorsum Cushman J. A. Cushman 1° 00' N
49° 00' O
80
Dorsa Dana James D. Dana 3° 00' N
90° 00' O
70
Dorsa Ewing William Maurice Ewing 10° 12' S
39° 24' W
141
Dorsum Gast Paul Werner Gast 24° 00' N
9° 00' O
60
Dorsa Geikie Sir Archibald Geikie 4° 36' S
52° 30' O
228
Dorsum Grabau Amadeus W. Grabau 29° 24' N
15° 54' W
121
Dorsum Guettard Jean-Etienne Guettard 10° 00' S
18° 00' W
40
Dorsa Harker Alfred Harker 14° 30' N
64° 00' O
197
Dorsum Heim Albert Heim 32° 00' N
29° 48' W
148
Dorsum Higazy Riad Higazy 28° 00' N
17° 00' W
60
Dorsa Lister Martin Lister 20° 18' N
23° 48' O
203
Dorsa Mawson Douglas Mawson 7° 00' S
53° 00' O
132
Dorsum Nicol William Nicol 18° 00' N
23° 00' O
50
Dorsum Niggli Paul Niggli 29° 00' N
52° 00' W
50
Dorsum Oppel Albert Oppel 18° 42' N
52° 36' O
268
Dorsum Owen George Owen 25° 00' N
11° 00' O
50
Dorsa Rubey William Walden Rubey 10° 00' S
42° 00' W
100
Dorsum Scilla Agostino Scilla 32° 48' N
60° 24' W
108
Dorsa Smirnov Sergei S. Smirnov 27° 18' N
25° 18' O
156
Dorsa Sorby Henry C. Sorby 19° 00' N
14° 00' O
80
Dorsa Stille Hans Stille 27° 00' N
19° 00' W
80
Dorsum Termier Pierre-Marie Termier 11° 00' N
58° 00' O
90
Dorsa Tetyaev Mikhail Mikhailovich Tetyaev 19° 54' N
64° 12' O
176
Dorsum Thera Thera 24° 24' N
31° 24' W
7
Dorsum von Cotta Carl Bernard von Cotta 23° 12' N
11° 54' O
199
Dorsa Whiston William Whiston 29° 24' N
56° 24' W
85
Dorsum Zirkel Ferdinand Zirkel 28° 06' N
23° 30' W
193

Lueg au[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Weblink[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Dä Artikel basiert uff ere fräie Übersetzig vum Artikel „Liste_der_Berge_und_Gebirge_des_Erdmondes“ vu de dütsche Wikipedia.

E Liste vu de Autore un Versione isch do z finde.