Lischtè vo dè Ysebaaschtreggè z Baddè-Württèbärg

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen


Selli Lischtè enthaaltet diè beschtehendè un diè ehemòligè Ysèbaaschtreggè im hütigè Bundesland Baddè-Württèbörg.

Enthaaltè sin diè öffentlichè Ysebaaschtreggè vo Baddè-Württèbärg, abber keini Wärchs- odder Aaschlussbaanè. Strõßèbaanè wörred uffgfüürt, wenn si urschprünglich als Ysèbaanè konzessionyrt gsi sin. D Ydeilig vo dè Streggè richtet sich nõch èm Schema vo dè VzG-Streggènummèrè bzw. nõch dè Baugschichtè.

Für nè besseri Übbersicht sin diè Streggè drènnt nõch Bauhèrrè in unterschidlichè Tabèllè sortyrt. Innerhalb vo dè Tabèllè folgt d Sortyrig im Eröffnigsdatum vom èrschtè Abschnitt.

Erlüterungè zu einzelnè Spaaltè:

  • Streggi: Uusgangs- un Èndpunkt vo dè Streggi. Dè Nammè vo dè Betrièbsschtell entschpricht dè hütigè bzw. dè zletscht gültigè offizièllè Bezeichnig im Betrièbsschtellèvozeichnis.
  • km: Hütigi Èntfèrnig zwǜschè dè Uusgangs- un Zylbaanhof in Kilometèr, grundet uff ei Kommaschtellè. Bi länderübbergryfendè Streggè entschpricht dè Wärt dè Streggèlängi innerhalb vo Baddè-Württèbärg.
  • Eröffnig: Datum vo dè Uffnaam vom regulärè Betrièb
  • Gsetz vum: rächtlichi Grundlaag für dè Bau vo dè Streggi byschpillswys Gsetz odder Staatsvoträäg
  • Stilllegig: Datum vo dè förmlichè Stilllegig vo dè Streggi.

Vo dè Großherzoglich Badischè Staatsysèbaanè erbauti Streggè[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Selli Tabèllè enthaaltet d Ysèbaanschtreggè im hütigè Bundesland Baddè-Württèbärg, wo im Zitruum vom 1840 bis 1915 vom Badischè Staat (1840–1872) bzw. vo dè Großherzoglich Badischè Staatsysèbaanè (1872–1915) eröffnet worrè sin.

Streggi km VzG-Nr. Eröffnig Gsetz vum Stilllegig Bemerkigè
Monnèm Hbf–Konschtanz 376,7 4000 12.9.1840 (Monnèm Hbf–Heidelbärg Hbf)
10.4.1843 (Heidelbärg Hbf–Karlsruè Hbf)
1.5.1844 (Karlsruè Hbf–Raschtatt)
6.5.1844 (Raschtatt–Baddè-Baddè)
1.6.1844 (Baddè-Baddè–Offèbürg)
1.8.1845 (Offèbürg–Fryburg (Briisgau) Hbf)
1.6.1847 (Fryburg (Briisgau) Hbf–Müllheim (Baddè))
15.6.1847 (Müllheim (Baddè)–Schlièngè)
8.11.1848 (Schlièngè–Efringè-Kirchè)
22.1.1851 (Efringè-Kirchè–Haltingè)
20.2.1855 (Haltingè–Bundesgränz i.R. Basel)
4.2.1856 (Bundesgränz v.R. Basel–Bad Säckingè)
30.10.1856 (Bad Säckingè–Waldshuèt)
15.6.1863 (Waldshuèt–Konschtanz)
29.3.1838 (Monnèm Hbf–Waldshuèt)
7.5.1858 (Waldshuèt–Konschtanz) un bad.–schwizerischi Staatsvodrääg vom 27.7.1852 un vom 30.12.1858
in Betrièb vplauft bi Bàsel un bi Schaffhuusè übber schwizerischs Gebièt,
Monnèm–Haltingè erbaut in Breitschpur (1600 mm), Umschpurig 1854–1855,
Volegig vo Monnèm Hbf 1871–1876,
Volegig vo Heidelbärg Hbf am 8.5.1955 (−1,6 km),
Volegig Karlsruè-Durlach un Hbf 1911 / 1913 (−1,0 km),
Vplegig Raschtatt 1890 (−0,5 km)
Appèwièr–Bundesgränz i.R. Strõßburg 13,9 4260 1.6.1844 (Appèwièr–Kehl)
11.5.1861 (Kehl–Bundesgränz i.R. Strõßburg)
29.3.1838 (Appèwièr–Kehl)
7.5.1858 (Kehl–Bundesgränz i.R. Strõßburg)
in Betrièb Appèwièr–Kehl erbaut in Breitschpur (1600 mm), Umschpurig 1854–1855
Baddè-Baddè (ehemòls: Baddè-Oos)–Baddè-Baddè (aalt) 4,3 4241 25.7.1845 29.3.1838 25.9.1977[1] baut in Breitschpur (1600 mm), Umschpurig 1854–1855
Monnèm Fridrichsfäld–Monnèm Hbf 9,7 4061 (Monnèm Fridrichsfäld–Abzw Monnèm-Fridrichsfäld Süd) 1.8.1846 bad.-hess.-frankfurter Staatsvotraag vom 25.2.1843 Monnèm Fridrichsfäld–Abzw Monnèm-Fridrichsfäld Süd in Betrièb Abzw Monnèm-Fridrichsfäld Süd–Monnèm Hbf nõch Umschpurig Monnèm–Heidelbärg dört uffgangè
Karlsruè Hbf–Mühlacker 43,5 4200 10.8.1859 (Karlsruè-Durlach–Wilferdingè-Singè)
4.7.1861 (Wilferdingè-Singè–Pforzè Hbf)
1.6.1863 (Pforzè Hbf–Müülacker)
N.N. (Karlsruè Hbf–Karlsruè-Durlach)
7.5.1858 un bad.-württ. Staatsvodraag vom 6.11.1860 (Karlsruè-Durlach–Mühlacker)
N.N. (Karlsruè Hbf–Karlsruè-Durlach)
in Betrièb
Waldshuèt–Bundesgränz i.R. Koblènz 1,8 4402 18.8.1859 7.5.1858 un bad.-schwizerischè Staatsvodraag vom 26.8.1857 in Betrièb
aaltè Hbf Heidelbärg–Landesgränz i.R. Würzburch 136,4 - (aaltè Bf. Heidelbärg–Heidelbärg-Karlsdòr)
4110 (Heidelbärg-Karlsdòr–aalter Bf. Neckarelz)
- (aaltè Bf. Neckarelz–Mosbach-Neckarelz)
4120 (Mosbach-Neckarelz–Landesgränz i.R. Würzburch)
23.10.1862 (aaltè Hbf Heidelbärg–Mosbach (Baddè))
25.8.1866 (Mosbach (Baddè)–Oschterburkè)
1.11.1866 (Oschterburkè–Landesgränz i.R. Würzburch)
27.4.1860 (aalter Hbf Heidelbärg–Mosbach (Baddè))
24.7.1862 un bad.–bayer. Staatsvodraag vom 27.1.1862 (Mosbach (Baddè)–Landesgränz i.R. Würzburch)
1895 (aaltè Bf. Neckarelz–Mosbach (Baddè))
9.9.1949 (Obrigheim–Mosbach-Neckarelz)
8.5.1955 (aalt! Hbf Heidelbärg–Heidelbärg-Karlsdòt

)
26.9.1971 (Aglaschterhuusè–Obrigheim)
Heidelbärg-Karlsdòr–Aglaschterhuusè un Mosbach-Neckarelz–Landesgränz i.R. Würzburch im Betrièb || Volegung Bf. Neckarelz am 24.5.1879 (+1,6 km)

Vobindigskurvè Monnèm–Bruchsal z Heidelbärg 0,8 - 15.11.1865 Erlass vom Baddischè Staatsminischterium vom 21.12.1863 2.3.1914
Offèbürg–Singè (Hohentwièl) 149,1 4250 2.7.1866 (Offèbürg–Huusach)
6.9.1866 (Engè–Singè (Hohentwièl))
15.6.1868 (Donaueschingè–Engè)
16.8.1869 (Villingè (Schwarzw)–Donaueschingè)
1.11.1873 (Huusach–Villingè (Schwarzw))
7.5.1858, 24.7.1862 un 11.8.1863 in Betrièb
Radolfzèll–Mengè 56,8 4330 20.7.1867 (Radolfzèll–Stockach)
3.2.1870 (Stockach–Meßkirch)
6.9.1873 (Meßkirch–Mengè)
24.7.1862 un bad.-preuß.-württ. Staatsvodraag vom 18.2.1865 1.9.1960 (Krauchèwys–Mengè)[1],
1.3.1987 (Meßkirch–Krauchèwys)[1],
28.5.1989 reaktivyrt (Meßkirch–Mengen),
1.7.2004 (Stockach–Schwackenreute),
1.1.2005 reaktiviert (Stockach–Schwackenreute),
Stahringen–Stockach in Betrieb
Stahringen–Stockach 1996 durch dè Landchreis Konschtanz pachtet, Stockach–Mengè 2004 a d Ablachdalbaan vokauft[2],
Krauchèwys–Mengè 29.9.1986–27.5.1989 als Gleis vom Baanhof Mengè betribbè
Landesgränz v.R. Ludwigshaffè–Monnèm Hbf 1,1 3522 10.8.1867 bayer.–bad. Staatsvertrag vom 27.1.1862 in Betrieb
Lauda–Wärtheim 31,4 4920 10.10.1867 (Lauda–Hochhuusè (Tauber))
15.10.1868 (Hochhuusè (Tauber)–Wärtheim)
11.8.1863 in Betrièb
Meckesheim–Bad Fridrichshall-Jagschtfäld 36,4 4114 25.6.1868 (Meckesheim–Bad Rappènau)
5.8.1869 (Bad Rappènau–Bad Fridrichshall-Jagschtfäld)
27.4.1860 un bad.-württ.-hess. Staatsvodraag vom 31.3.1864 in Betrièb
Bad Rappènau–Bad Rappènau Salinè 1,2 - 5.4.1869 27.4.1860 N.N.
Baanschtreggi Crailsheim - Bad Mergentheim 6,1 4922 23.10.1869 bad.-württ. Staatsvodraag vum 31.3.1864 in Betrièb
Schwackèreute–Pfullèdorf 16,0 4333 11.8.1873 24.7.1862 un bad.-preuß. Staatsvodraag vum 3.3.1865 29.5.1983[1]
Krauchèwys–Sigmaringè 9,2 4334 6.9.1873 24.7.1862 un bad.-preuß. Vodraag vum 3.3.1865 1.6.1969
Monnèm Hbf–Monnèm Hgbf 4,6 4030 15.9.1874 Erlass vom Baddischè Staatsminischterium vom 23.6.1869 in Betrièb
Bruchsal–Landesgränz i.R. Germersheim 22,9 4132 23.11.1874 (Bruchsal–Rhynsheim)
15.5.1877 (Rhynsheim–Landesgränz i.R. Germersheim)
bad.-bayer. Staatsvodraag vom 23.11.1871 in Betrièb Volegung Bf. Bruchsal am 3.12.1899 (+0,1 km)
Volegung z Grabbè-Neudorf 1909 (+0,7 km)
Lauchringè–Abzw Hintschingè 61,5 4403 22.4.1875 (Lauchringè–Stüèlingè)
15.10.1876 (Stühlingè–Wizä)
20.5.1890 (Wizä–Abzw Hintschingè)
16.4.1870 (Lauchringè–Wizä)
12.6.1887 un Voybarig zwischè m Dt. Rych un Baddè vum 11.3.1887 (Wizä–Abzw Hintschingè)
30.5.1976 (Wizä–Zollhuus-Blummbärg)[3], Lauchringè–Wizä un Blummbärg-Zollhuus in Betrièb Streggi durch d Stadt Blummbärg pachtet[4],
sit 1977 Museumsbetrièb Wizä–Blummbärg-Zollhuus


Luèg au[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Literadur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  •  Horst-Werner Dumjahn: Handbuch der deutschen Eisenbahnstrecken: Eröffnungsdaten 1835–1935, Streckenlängen, Konzessionen, Eigentumsverhältnisse. Dumjahn, Mainz 1984, ISBN 3-921426-29-4.
  •  Gerd Wolff, Hans-Dieter Menges: Deutsche Klein- und Privatbahnen. Band 2: Baden. EK-Volaag, Fryburg 1992, ISBN 3-88255-653-6.
  •  Gerd Wolff, Hans-Dieter Menges: Deutsche Klein- und Privatbahnen. Band 3: Württemberg. EK-Volaag, Fryburg 1995, ISBN 3-88255-655-2.
  •  Eisenbahnatlas Deutschland 2005/2006. Schweers & Wall, Aachè 2005, ISBN 3-89494-134-0.

Einzelnõchwys[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3  Hans-Wolfgang Scharf: Die Eisenbahn in Baden. Band 1: Geschichte und Dampfbetrieb ab 1945. EK-Volaag, Fryburg (Briisgau) 1995, ISBN 3-88255-761-3.
  2.  Strecke ist jetzt verkauft. In: Südkuryr vom 27. Oktobèr 2004.
  3.  Hans-Wolfgang Scharf: Die Eisenbahn am Hochrhein. Band 3: Die Strategischen Bahnen in Südbaden. EK-Volaag, Fryburg (Briisgau) 1993, ISBN 3-88255-757-5.
  4.  Hans-Wolfgang Scharf: Die Eisenbahn am Hochrhein. Band 1: Von Basel zum Bodensee 1840–1939. EK-Volaag, Fryburg (Briisgau) 1993, ISBN 3-88255-755-9.
Information icon.svg Dä Artikel basiert uff ere fräie Übersetzig vu dere Version vum Artikel „Liste_der_Eisenbahnstrecken_in_Baden-Württemberg“ vu de dütsche Wikipedia.

E Liste vu de Autore un Versione isch do z finde.