Zum Inhalt springen

Rooti Lischt un Aarteverzaichnis vu dr Schnägge un Muschle z Baade-Wiirtebäärg

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy

In dr Publikation Rooti Lischt un Aarteverzaichnis vu dr Schnägge un Muschle z Baade-Wiirtebäärg sin mit Stand 2005 235 fir s Biet vu Baade-Wiirtebäärg noogwisene Aarte vu Schnägge (Gastropoda) un 31 Aarte vu Muschle (Bivalvia) ufgfiert.

Schnägge[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Wisseschaftlige Name Hoochdytsche Name Gfeerdigsgraad Gruppe
Abida secale Roggenkornschnecke V L
Acanthinula aculeata Stachelige Streuschnecke * L
Acicula lineata Gestreifte Mulmnadel 3 L
Acicula lineolata Gekritzte Mulmnadel R L
Acroloxus lacustris Teichnapfschnecke 3 W
Aegopinella epipedostoma Verkannte Glanzschnecke R L
Aegopinella minor Wärmeliebende Glanzschnecke 2 L
Aegopinella nitens Weitmündige Glanzschnecke * L
Aegopinella nitidula Rötliche Glanzschnecke * L
Aegopinella pura Kleine Glanzschnecke * L
Ambigolimax valentianus Gewächshausschnegel L
Ancylus fluviatilis Flußnapfschnecke * W
Anisus septemgyratus Weißmündige Tellerschnecke * W
Anisus spirorbis Gelippte Tellerschnecke 2 W
Anisus vortex Scharfe Tellerschnecke V W
Anisus vorticulus Zierliche Tellerschnecke 2 W
Aplexa hypnorum Moos-Blasenschnecke 3 W
Arianta arbustorum Gefleckte Schnirkelschnecke * L
Arion alpinus Alpen-Wegschnecke R L
Arion brunneus Moor-Wegschnecke 2 L
Arion circumscriptus Graue Wegschnecke D L
Arion distinctus Gemeine Gartenwegschnecke * L
Arion fasciatus Gelbstreifige Wegschnecke * L
Arion fuscus Braune Wegschnecke * L
Arion hortensis Echte Gartenwegschnecke L
Arion intermedius Igelschnecke * L
Arion lusitanicus Spanische Wegschnecke L
Arion rufus Rote Wegschnecke V L
Arion silvaticus Wald-Wegschnecke * L
Arion simrothi Simroths Wegschnecke 0 L
Balea biplicata Gemeine Schließmundschnecke * L
Balea perversa Zahnlose Schließmundschnecke 3 L
Bathyomphalus contortus Riemen-Tellerschnecke * W
Bithynia leachii Bauchige Schnauzenschnecke 2 W
Bithynia tentaculata Gemeine Schnauzenschnecke * W
Boettgerilla pallens Wurmschnegel L
Bulgarica cana Graue Schließmundschnecke 3 L
Bythinella badensis Badische Quellschnecke 3 W
Bythinella bavarica Bayerische Quellschnecke 2 W
Bythinella dunkeri Dunkers Quellschnecke 3 W
Bythiospeum acicula Kleine Brunnenschnecke 0 W
Bythiospeum clessini Clessins Brunnenschnecke 1 W
Bythiospeum dubium Lichtliebende Brunnenschnecke 0 W
Bythiospeum exiguum Randecker Maar-Brunnenschnecke R W
Bythiospeum gonostoma Degenfelder Brunnenschnecke 0 W
Bythiospeum helveticum Schweizer Brunnenschnecke R W
Bythiospeum labiatum Gelippte Brunnenschnecke 0 W
Bythiospeum lamperti Lamperts Brunnenschnecke 0 W
Bythiospeum pellucidum Durchsichtige Brunnenschnecke 1 W
Bythiospeum puerkhaueri Pürkhauers Brunnenschnecke 1 W
Bythiospeum putei Festschalige Brunnenschnecke 0 W
Bythiospeum quenstedti Quenstedts Brunnenschnecke 2 W
Bythiospeum rhenanum Oberrheinische Brunnenschnecke 1 W
Bythiospeum saxigenum Heuberg-Brunnenschnecke 1 W
Bythiospeum sterkianum Sterkis Brunnenschnecke 1 W
Bythiospeum suevicum Schwäbische Brunnenschnecke 2 W
Bythiospeum taxisi Thurn-und-Taxis-Brunnenschnecke 1 W
Candidula unifasciata Quendelschnecke 2 L
Carychium minimum Bauchige Zwerghornschnecke * L
Carychium tridentatum Schlanke Zwerghornschnecke * L
Cecilioides acicula Gemeine Blindschnecke * L
Cepaea hortensis Weißmündige Bänderschnecke * L
Cepaea nemoralis Schwarzmündige Bänderschnecke * L
Cepaea sylvatica Fleckenstreifige Bänderschnecke 0 L
Cernuella neglecta Rotmündige Heideschnecke L
Cernuella virgata Sandheideschnecke L
Charpentieria itala Italienische Schließmundschnecke L
Chilostoma cingulatum Große Felsenschnecke L
Chondrina arcadica Östliche Haferkornschnecke R L
Chondrina avenacea Westliche Haferkornschnecke V L
Chondrula tridens Dreizahn-Vielfraßschnecke 1 L
Clausilia bidentata Zweizähnige Schließmundschnecke D L
Clausilia cruciata Scharfgerippte Schließmundschnecke V L
Clausilia dubia Gitterstreifige Schließmundschnecke * L
Clausilia rugosa Kleine Schließmundschnecke * L
Cochlicopa lubrica Gemeine Glattschnecke * L
Cochlicopa lubricella Kleine Glattschnecke V L
Cochlicopa nitens Glänzende Glattschnecke 1 L
Cochlicopa repentina Mittlere Glattschnecke D L
Cochlodina fimbriata Bleiche Schließmundschnecke 2 L
Cochlodina laminata Glatte Schließmundschnecke * L
Cochlodina orthostoma Geradmund-Schließmundschnecke 3 L
Cochlostoma septemspirale Kleine Walddeckelschnecke G L
Columella aspera Rauhe Windelschnecke D L
Columella columella Hohe Windelschnecke 0 L
Columella edentula Zahnlose Windelschnecke * L
Cornu aspersum Gefleckte Weinbergschnecke L
Daudebardia brevipes Kleine Daudebardie 2 L
Daudebardia rufa Rötliche Daudebardie 2 L
Deroceras agreste Sumpfschnegel V L
Deroceras klemmi Sichelschnegel L
Deroceras laeve Wasserschnegel * L
Deroceras panormitanum Mittelmeer-Ackerschnecke L
Deroceras reticulatum Genetzter Ackerschnegel * L
Deroceras rodnae Heller Schnegel 3 L
Deroceras sturanyi Hammerschnegel L
Discus perspectivus Gekielte Knopfschnecke 0 L
Discus rotundatus Gefleckte Knopfschnecke * L
Discus ruderatus Braune Knopfschnecke 1 L
Ena montana Berg-Vielfraßschnecke * L
Eucobresia diaphana Ohrförmige Glasschnecke * L
Euconulus fulvus Helles Kegelchen * L
Euconulus praticola Dunkles Kegelchen V L
Euconulus trochiformis Wald-Kegelchen D L
Euomphalia strigella Große Laubschnecke 2 L
Ferrissia clessiniana Flache Mützenschnecke W
Fruticicola fruticum Genabelte Strauchschnecke * L
Galba truncatula Kleine Sumpfschnecke * W
Granaria frumentum Wulstige Kornschnecke 2 L
Gyraulus acronicus Verbogenes Posthörnchen 2 W
Gyraulus albus Weißes Posthörnchen * W
Gyraulus chinensis Chinesisches Posthörnchen W
Gyraulus crista Zwergposthörnchen V W
Gyraulus laevis Glattes Posthörnchen 0 W
Gyraulus parvus Kleines Posthörnchen W
Gyraulus rossmaessleri Rossmässlers Posthörnchen 1 W
Haitia acuta Spitze Blasenschnecke W
Haitia heterostropha Amerikanische Blasenschnecke W
Helicella itala Westliche Heideschnecke V L
Helicigona lapicida Steinpicker * L
Helicodonta obvoluta Riemenschnecke * L
Helix pomatia Weinbergschnecke V L
Hippeutis complanatus Linsenförmige Tellerschnecke 3 W
Hygromia cinctella Kantige Laubschnecke L
Isognomostoma isognomostomos Maskenschnecke * L
Jaminia quadridens Vierzahn-Vielfraßschnecke 1 L
Laciniaria plicata Faltenrandige Schließmundschnecke * L
Lehmannia janetscheki Alpenschnegel R L
Lehmannia marginata Baumschnegel * L
Limacus flavus Bierschnegel 1 L
Limax cinereoniger Schwarzer Schnegel * L
Limax maximus Tigerschnegel * L
Lithoglyphus naticoides Fluß-Steinkleber W
Lucilla scintilla Grünliche Scheibchenschnecke D L
Lucilla singleyana Weiße Scheibchenschnecke L
Lymnaea stagnalis Spitzhornschnecke * W
Macrogastra attenuata Mittlere Schließmundschnecke * L
Macrogastra plicatula Gefältelte Schließmundschnecke * L
Macrogastra ventricosa Bauchige Schließmundschnecke * L
Malacolimax tenellus Pilzschnegel * L
Mediterranea depressa Flache Glanzschnecke 1 L
Melanoides tuberculatus Nadel-Kronenschnecke W
Menetus dilatatus Amerikanische Zwerg-Posthornschnecke W
Merdigera obscura Kleine Vielfraßschnecke * L
Milax gagates Dunkler Kielschnegel L
Monacha cartusiana Kartäuserschnecke L
Monachoides incarnatus Rötliche Laubschnecke * L
Morlina glabra Glatte Glanzschnecke 1 L
Myxas glutinosa Mantelschnecke 0 W
Neostyriaca corynodes Kalkfelsen-Schließmundschnecke 3 L
Nesovitrea hammonis Braune Streifenglanzschnecke * L
Nesovitrea petronella Weiße Streifenglanzschnecke 2 L
Orcula dolium Große Fäßchenschnecke V L
Oxychilus alliarius Knoblauch-Glanzschnecke 3 L
Oxychilus cellarius Keller-Glanzschnecke * L
Oxychilus draparnaudi Große Glanzschnecke * L
Oxyloma elegans Schlanke Bernsteinschnecke * L
Oxyloma sarsii Rötliche Bernsteinschnecke D L
Paralaoma servilis Gerippte Punktschnecke L
Petasina edentula Zahnlose Haarschnecke 3 L
Petasina unidentata Einzähnige Haarschnecke 2 L
Phenacolimax major Große Glasschnecke 2 L
Physa fontinalis Quell-Blasenschnecke 3 W
Planorbarius corneus Posthornschnecke * W
Planorbis carinatus Gekielte Tellerschnecke 3 W
Planorbis planorbis Gemeine Tellerschnecke * W
Platyla polita Glatte Mulmnadel V L
Pomatias elegans Schöne Landdeckelschnecke V L
Potamopyrgus antipodarum Neuseeland-Zwergdeckelschnecke W
Pseudotrichia rubiginosa Ufer-Laubschnecke 2 L
Punctum pygmaeum Punktschnecke * L
Pupilla bigranata Zweizähnige Puppenschnecke D L
Pupilla muscorum Moos-Puppenschnecke V L
Pupilla sterrii Gestreifte Puppenschnecke 3 L
Pyramidula pusilla Felsen-Pyramidenschnecke * L
Radix ampla Weitmündige Schlammschnecke 3 W
Radix auricularia Ohr-Schlammschnecke V W
Radix balthica Eiförmige Schlammschnecke * W
Radix labiata Gemeine Schlammschnecke * W
Ruthenica filograna Zierliche Schließmundschnecke 2 L
Segmentina nitida Glänzende Tellerschnecke 2 W
Semilimax kotulae Berg-Glasschnecke 2 L
Semilimax semilimax Weitmündige Glasschnecke 3 L
Sphyradium doliolum Kleine Fäßchenschnecke 3 L
Stagnicola corvus Große Sumpfschnecke D W
Stagnicola fuscus Braune Sumpfschnecke D W
Stagnicola palustris Gemeine Sumpfschnecke V W
Stagnicola turricula Schlanke Sumpfschnecke R W
Succinea putris Gemeine Bernsteinschnecke * L
Succinella oblonga Kleine Bernsteinschnecke * L
Tandonia budapestensis Boden-Kielschnegel L
Tandonia rustica Großer Kielschnegel 3 L
Theodoxus fluviatilis Gemeine Kahnschnecke 1 W
Trochulus clandestinus Aufgeblasene Haarschnecke R L
Trochulus graminicola Halden-Haarschnecke R L
Trochulus hispidus Gemeine Haarschnecke * L
Trochulus sericeus Seidige Haarschnecke * L
Trochulus striolatus Gestreifte Haarschnecke * L
Trochulus villosus Zottige Haarschnecke V L
Truncatellina callicratis Südliche Zylinderwindelschnecke 1 L
Truncatellina cylindrica Zylinderwindelschnecke V L
Urticicola umbrosus Schatten-Laubschnecke 1 L
Vallonia costata Gerippte Grasschnecke * L
Vallonia declivis Große Grasschnecke 1 L
Vallonia enniensis Feingerippte Grasschnecke 1 L
Vallonia excentrica Schiefe Grasschnecke * L
Vallonia pulchella Glatte Grasschnecke * L
Vallonia suevica Schwäbische Grasschnecke 2 L
Valvata cristata Flache Federkiemenschnecke V W
Valvata macrostoma Sumpf-Federkiemenschnecke 2 W
Valvata piscinalis Gemeine Federkiemenschnecke V W
Valvata studeri Moor-Federkiemenschnecke R W
Vertigo alpestris Alpen-Windelschnecke V L
Vertigo angustior Schmale Windelschnecke 3 L
Vertigo antivertigo Sumpf-Windelschnecke 3 L
Vertigo geyeri Vierzähnige Windelschnecke 1 L
Vertigo heldi Helds Windelschnecke 1 L
Vertigo lilljeborgi Moor-Windelschnecke R L
Vertigo moulinsiana Bauchige Windelschnecke 2 L
Vertigo pusilla Linksgewundene Windelschnecke V L
Vertigo pygmaea Gemeine Windelschnecke * L
Vertigo substriata Gestreifte Windelschnecke 3 L
Vitrea contracta Weitgenabelte Kristallschnecke V L
Vitrea crystallina Gemeine Kristallschnecke * L
Vitrea diaphana Ungenabelte Kristallschnecke 2 L
Vitrea subrimata Enggenabelte Kristallschnecke 3 L
Vitrina pellucida Kugelige Glasschnecke * L
Vitrinobrachium breve Kurze Glasschnecke V L
Viviparus ater Italienische Sumpfdeckelschnecke W
Viviparus contectus Spitze Sumpfdeckelschnecke 2 W
Viviparus viviparus Stumpfe Sumpfdeckelschnecke W
Xerocrassa geyeri Zwerg-Heideschnecke 2 L
Xerolenta obvia Weiße Heideschnecke V L
Zebrina detrita Märzenschnecke 3 L
Zonitoides nitidus Glänzende Dolchschnecke * L

Muschle[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Wisseschaftlige Name Hoochdytsche Name Gfeerdigsgraad
Anodonta anatina Gemeine Teichmuschel V
Anodonta cygnea Große Teichmuschel 2
Corbicula fluminalis Feingerippte Körbchenmuschel
Corbicula fluminea Grobgerippte Körbchenmuschel
Dreissena polymorpha Wandermuschel
Margaritifera margaritifera Flußperlmuschel 0
Musculium lacustre Häubchenmuschel V
Pisidium amnicum Große Erbsenmuschel 2
Pisidium casertanum Gemeine Erbsenmuschel *
Pisidium conventus See-Erbsenmuschel 0
Pisidium globulare Sumpf-Erbsenmuschel D
Pisidium henslowanum Falten-Erbsenmuschel V
Pisidium hibernicum Glatte Erbsenmuschel 3
Pisidium lilljeborgii Kreisrunde Erbsenmuschel 2
Pisidium milium Eckige Erbsenmuschel V
Pisidium moitessierianum Winzige Falten-Erbsenmuschel 3
Pisidium nitidum Glänzende Erbsenmuschel *
Pisidium obtusale Stumpfe Erbsenmuschel V
Pisidium personatum Quell-Erbsenmuschel *
Pisidium subtruncatum Schiefe Erbsenmuschel *
Pisidium supinum Dreieckige Erbsenmuschel V
Pisidium tenuilineatum Kleinste Erbsenmuschel 2
Pseudanodonta complanata Abgeplattete Teichmuschel 1
Sphaerium corneum Gemeine Kugelmuschel *
Sphaerium nucleus Sumpf-Kugelmuschel D
Sphaerium ovale Bach-Kugelmuschel D
Sphaerium rivicola Fluß-Kugelmuschel 2
Sphaerium solidum Dickschalige Kugelmuschel 1
Unio crassus Bachmuschel 1
Unio pictorum Malermuschel 3
Unio tumidus Große Flußmuschel 2

Legänd:

  • 1: vum Uusstäärbe bedroot
  • 2: stark gfeerdet
  • 3: gfeerdet
  • G: waarschyns gfeerdet, mer waißt aber nit gnue
  • R: extreem sälteni Aarte und Aarte mit geografischer Reschtriktion
  • V: Aarte uf dr Voorwaarnlischt
  • *: uugfeerdet
  • D: Daate defiziteer
  • ♦: nit gwäärtet
  • L: Landschnägge
  • W: Wasserschnägge

Literatur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Arbeitsgruppe Mollusken BW (2008): Rote Liste und Artenverzeichnis der Schnecken und Muscheln Baden-Württembergs. Naturschutz-Praxis, Artenschutz 12. (Online) (Excel)