Rooti Lischt vu gfeerdete Bruetveegel z Vorarlbärg

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Uf dr Roote Lischt vu gfeerdete Bruetveegel z Vorarlbärg sin im Joor 2002 108 vu dr insgsamt 179 fir s Biet vu Vorarlbärg noogwisene Voogelaarte gstande. Vu däne 108 Aarte sin 15 in dr letschte 130 Joor uusgstoorbe oder verscholle, 78 sin in dr Gfeerdigskategorie 1-5 gsii un 17 gälte as gfeerdeti Bruetgescht. 71 Aarte gölte as nit gfeerdet (1993 no 88).

Wisseschaftlige Name Hoochdytsch RL V 1993 RL V 2002 Status Trend EU A I SPEC
Accipiter gentilis Habicht 4 4 reg + / -
Accipiter nisus Sperber 4 4 reg + / -
Acrocephalus arundinaceus Drosselrohrsänger 4 4 reg -
Acrocephalus palustris Sumpfrohrsänger 4 4 reg + / - 4
Acrocephalus schoenobaenus Schilfrohrsänger B.2 I oBn 4
Acrocephalus scirpaceus Teichrohrsänger ng reg + / - 4
Actitis hypoleucos Flussuferläufer 2 2 reg
Aegithalos caudatus Schwanzmeise ng reg + / -
Aegolius funereus Raufußkauz 4 reg - x
Alauda arvensis Feldlerche 3 3 reg 3
Alcedo atthis Eisvogel 1 1 reg + x 3
Alectoris graeca Steinhuhn 1 5 reg + / - x 2
Anas clypeata Löffelente 3 1 oBn -
Anas crecca Krickente 3 5 oBn + / -
Anas platyrhynchos Stockente ng reg + / -
Anas querquedula Knäkente 3 2 aus - 3
Anas strepera Schnatterente 3 5 unr - 3
Anthus pratensis Wiesenpieper 1 0 erl 4
Anthus spinoletta Bergpieper ng reg -
Anthus trivialis Baumpieper 3 3 reg -
Apus apus Mauersegler 4 reg -
Aquila chrysaetos Steinadler 4 4 reg + / - x 3
Ardea cinerea Graureiher 2 2 unr
Ardea purpurea Purpurreiher B.2 I aus x 3
Asió flammeus Sumpfohreule 0 0 erl 3
Asió otus Waldohreule 4 reg -
Athene noctua Steinkauz 0 0 erl 3
Aythya ferina Tafelente B.2 I unr - 4
Aythya fuligula Reiherente B.2 I unr + / -
Bonasa bonasla Haselhuhn 2 3 reg + / - x
Bubo bubo Uhu 4 4 reg - x 3
Buteo buteo Mäusebussard ng reg + / -
Carduelis cannabina Hänfling 4 reg - 4
Carduelis carduelis Stieglitz ng reg -
Carduelis chloris Grünfink ng reg + / - 4
Carduelis flammea Birkenzeisig ng reg + / -
Carduelis spinus Erlenzeisig ng reg + / - 4
Carpodacus erythrinus Karmingimpel 4 4 unr -
Certhia brachydactyla Gartenbaumläufer ng reg - 4
Certhia familiaris Waldbaumläufer ng reg + / -
Charadrius dubius Flussregenpfeifer 1 1 reg -
Ciconia ciconia Weißstorch 0 0 erl + x 2
Cinclus cinclus Wasseramsel 4 4 reg + / -
Circus aeruginosus Rohrweihe 0 0 erl x
Circus pygargus Wiesenweihe B.2 I oBn x 4
Coccothraustes coccothraustes Kernbeißer ng reg -
Columba livia domestica Straßentaube ng reg +
Columba palumbus Ringeltaube ng reg - 4
Corvus corax Kolkrabe ng reg +
Corvus corone Rabenkrähe ng reg +
Corvus monedula Dohle 4 3 reg 4
Coturnlx coturnix Wachtel 3 3 reg - x
Crex crex Wachtelkönig 1 1 reg + / - x 1
Cuculus canorus Kuckuck 3 4 reg
Cygnus olor Höckerschwan ng reg + / -
Delichon urbica Mehlschwalbe 4 reg -
Dendrocopos leucotos Weißrückenspecht 2 3 reg x
Dendrocopos major Buntspecht ng reg +
Dendrocopos medius Mittelspecht B.2 I oBn 4
Dendrocopos minor Kleinspecht 4 reg -
Dryocopus martius Schwarzspecht ng reg + / - x
Emberiza cia Zippammer 2 5 reg + / - 3
Emberiza cirlus Zaunammer B.2 I erl 4
Emberiza citrinella Goldammer 3 3 reg 4
Emberiza schoeniclus Rohrammer ng reg -
Erithacus rubecula Rotkehlchen ng reg + / - 4
Falco peregrinus Wanderfalke 2 3 reg + / - x 3
Falco subbuteo Baumfalke 4 4 reg + / -
Falco tinnunculus Turmfalke ng 4 reg - 3
Falco vespertinus Rotfußfalke B.2 I oBn -
Ficedula albicollis Halsbandschnäpper B.2 I oBn 4
Ficedula hypoleuca Trauerschnäpper 3 reg + / - 4
Ficedula parva Zwergschnäpper 3 5 reg + / - x
Fringilla coelebs Buchfink ng reg - 4
Fúlica atra Blässhuhn ng reg + / -
Galerida cristata Haubenlerche 0 0 erl 3
Gallinago gallinago Bekassine 3 1 reg
Gallínula chloropus Teichhuhn ng reg -
Garrulus glandarius Eichelhäher ng reg + / -
Glaucidium passerinum Sperlingskauz 4 reg - x
Gypaetus barbatus Bartgeier 0 0 erl +
Hippolais icterina Gelbspötter 3 reg - 4
Hirundo rustica Rauchschwalbe 4 reg - 3
Ixobrychus minutas Zwergdommel 1 1 reg + / - x 3
Jynx torquilla Wendehals 1 1 reg 3
Lagopus mutus Alpenschneehuhn ng reg + / - x
Lanius collurio Neuntöter 3 3 reg - x 3
Lanius excubitor Raubwürger 0 0 oBn 3
Lanius Senator Rotkopfwürger 0 0 oBn
Larus cachinnans Weißkopfmöwe B.2 I oBn +
Larus canus Sturmmöwe B.2 I reg + / - 2
Larus melanocephalus Schwarzkopfmöwe B.2 I unr + / - x 4
Larus ridibundus Lachmöwe ng reg + / -
Limosa limosa Uferschnepfe 2 1 unr 2
Locustella naevia Feldschwirl 4 4 reg - 4
Loxia curvirostra Fichtenkreuzschnabel ng reg + / -
Lullula arbórea Heidelerche 0 0 erl 2
Luscinla s. svecica Rotst. Blaukehlchen 1 1 unr
Lusclnla megarhynchos Nachtigall 1 reg + / - 4
Mergus merganser Gänsesäger 0 1 reg +
Miliaria calandra Grauammer 3 3 reg 4
Milvus migrans Schwarzmilan 4 4 reg + / - x 3
Milvus milvus Rotmilan B.2 I unr + x 4
Montícola saxatilis Steinrötel 3 2 reg 3
Montifringilla nivalis Schneefink ng reg + / -
Motacilla alba Bachstelze ng reg + / -
Motacilla dnerea Gebirgsstelze ng reg + / -
Motacilla flava Schafstelze 3 2 reg
Muscicapa striata Grauschnäpper ng reg + / - 3
Netta rutina Kolbenente 3 3 reg + 3
Nucifraga caryocatactes Tannenhäher ng reg + / -
Numenius arquata Brachvogel 1 1 reg 3w
Nyctycorax nyctycorax Nachtreiher B.2 I oBn x 3
Oenanthe oenanthe Steinschmätzer ng reg + / -
Oriolus oriolus Pirol 3 3 reg + / -
Panurus biarmicus Bartmeise 4 I unr -
Parus ater Tannenmeise ng reg + / -
Parus caeruleus Blaumeise ng. reg + / - 4
Parus cristatus Haubenmeise ng reg + / - 4
Parus major Kohlmeise ng reg + / -
Parus montanus Weidenmeise ng reg + / -
Parus palustris Sumpfmeise ng reg + / -
Passer domesticus Haussperling ng reg + / -
Passer montanus Feldsperling ng reg + / -
Perdix perdix Rebhuhn 0 0 erl 3
Pernis apivorus Wespenbussard 4 3 reg + / - x 4
Phalacrocorax carbo Kormoran I aus +
Phasianus colchicus Fasan ng reg + / -
Phoenicurus ochruros Hausrotschwanz ng reg + / -
Phoenicurus phoenicurus Gartenrotschwanz 3 3 reg - 2
Phylloscopus bonelli Berglaubsänger ng reg - 4
Phylloscopus collybita Zilpzalp ng reg + / -
Phylloscopus sibilatrix Waldlaubsänger 4 reg - 4
Phylloscopus trochilus Fitis 4 reg -
Pica pica Elster ng reg + / -
Picoldes tridactylus Dreizehenspecht ng reg + / - x 3
Picus canus Grauspecht 3 reg x 3
Picus viridus Grünspecht ng reg + / - 2
Podiceps cristatus Haubentaucher 4 4 reg + / -
Podiceps nigricollis Schwarzhalstaucher 3 3 unr + / -
Porzana porzana Tüpfelsumpfhuhn 1 1 aus + / - x 4
Prunella collaris Alpenbraunelle ng reg + / -
Prunella modularis Heckenbraunelle ng reg - 4
Ptyonoprogne rupestris Felsenschwalbe ng reg +
Pyrrhocorax graculus Alpendohle ng reg + / -
Pyrrhula pyrrhula Gimpel ng reg -
Rallus aquatlcus Wasserralle 3 3 reg + / -
Regulus ignicapillus Sommergoldhähnchen ng reg + / - 4
Regulus regulus Wintergoldhähnchen ng reg + / - 4
Remiz pendulinus Beutelmelse 4 4 reg + / -
Riparia riparia Uferschwalbe B.2 I oBn - 3
Saxícola rubetra Braunkehlchen 3 3 reg 4
Saxícola torquata Schwarzkehlchen 4 4 reg + / - 3
Scolopax rusticóla Waldschnepfe 4 5 reg - 3w
Serinus citrinella Zitronengirlitz 4 reg - 4
Serinus serinus Girlitz ng reg + / - 4
Sitta europea Kleiber ng reg + / -
Sterna hirundo Flussseeschwalbe 1 3 reg ++ x
Streptopelia decaocto Türkentaube ng reg -
Strix aluco Waldkauz ng reg + / - 4
Sturnus vulgaris Star ng reg -
Sylvia atricapilla Mönchsgrasmücke ng reg + / - 4
Sylvia borin Gartengrasmücke ng reg - 4
Sylvia communis Dorngrasmücke 1 1 reg 4
Sylvia curruca Klappergrasmücke ng reg -
Tachybaptus ruficollis Zwergtaucher 3 4 reg + / -
Tetrao tetrix Birkhuhn 3 3 reg - x 3
Tetrao urogallus Auerhuhn 2 2 reg - x
Tichodroma muraria Mauerläufer ng reg + / -
Tringa totanus Rotschenkel 0 0 erl 2
Troglodytes troglodytes Zaunkönig ng reg + / -
Turdus merula Amsel ng reg + / - 4
Turdus philomelos Singdrossel ng reg - 4
Turdus pilaris Wacholderdrossel ng reg - 4w
Turdus torquatus Ringdrossel ng reg - 4
Turdus viscivorus Misteldrossel ng reg + / - 4
Tyto alba Schleiereule 1 1 unr 3
Upupa epops Wiedehopf 0 0 erl
Vanellus vanellus Kiebitz 2 1 reg


Status

Legänd:

  • RL V 1993: Rote Liste Vorarlbergs 1993 (Blum & Kilzer 1993)
  • RL V 2002: Rote Liste Vorarlbergs 2002 (Kilzer, Amann & Kilzer 2002)
  • 0: uusgestorbe oder verscholle
  • 1: vum Uusstäärbe bedroot
  • 2: stark gfeerdet
  • 3: gfeerdet
  • 4: Aarte uf dr Voorwaarnlischt
  • 5: Daate defiziteer
  • I: gfeerdete Bruetgascht (RL V 2002)
  • B.2: gfeerdete Bruetgascht (RL V 1993)
  • ng: nit gfeerdet
  • reg: bruetle reegelmääßig
  • unr: bruetle uureegelmääßig
  • aus: bruetle nume uusnaamswyys
  • oBn: ooni gsicherete Bruetnowyys
  • EU A I: Aarte, wu im Aahang I vu dr EU-Vogelschutzrichtlinie (1979) ufglischtet sin
  • SPEC: Species of European Conservation Concern (Tucker & Heath 1994)
  • SPEC 1: Global bedrooti, natuurschutzabhängigi Aarte, wu s wältwyti Schutzmaaßnaame mueß gee
  • SPEC 2: Auf Europa konzentrierte Arten mit ungünstigem Schutzstatus.
  • SPEC 3: Nicht auf Europa konzentrierte Arten mit ungünstigem Schutzstatus in Europa.
  • SPEC 4: Auf Europa konzentrierte Arten mit günstigem Schutzstatus.
  • +: positivi Bstandsentwicklig
  • ++: dytligi Zuenaam
  • +/-: Bstand isch stabiil, schwankt oder isch nit aidytig
  • -: Ruckgang im Bstand
  • --: dytlige Ruckgang

Literatur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Rita Kilzer, Georg Amann, Gerold Kilzer (2002): Rote Liste gefährdeter Brutvögel Vorarlbergs. Vorarlberger Naturschau - Rote Listen 2. 256 S. (Online)