Zum Inhalt springen

Rooti Lischt vu dr Deifelsnäägel z Baade-Wiirtebäärg

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy

In dr Roote Lischt vu dr Deifelsnäägel z Baade-Wiirtebäärg sin anne 2005 75 fir s Biet vu Baade-Wiirtebäärg noogwisene Deifelsnäägelaarte (Odonata) ufgfiert.

Wisseschaftlige Name Hoochdytsch Gfeerdigsgraad Ooberrhyy Schwaarzwald Necker-Tauber / Hoochrhyy Schweebischi Alb Alpevoorland
Aeshna affinis Südliche Mosaikjungfer 2 2 - 2 1 2
Aeshna caerulea Alpen-Mosaikjungfer 1 - 1 - - -
Aeshna cyanea Blaugrüne Mosaikjungfer * * * * * *
Aeshna grandis Braune Mosaikjungfer V V 3 3 3 V
Aeshna isoceles Keilflecklibelle 2 2 - G 2 2
Aeshna juncea Torf-Mosaikjungfer 3 - 3 2r V 3
Aeshna mixta Herbst-Mosaikjungfer * * *r * *r *
Aeshna subarctica elisabethae Hochmoor-Mosaikjungfer 2 - 2 - - 1
Anax ephippiger Schabrackenlibelle Vg Vg - - Vg Vg
Anax imperator Große Königslibelle * * * * * *
Anax parthenope Kleine Königslibelle * * - * * *
Boyeria irene Geisterlibelle D - - - - D
Brachytron pratense Früher Schilfjäger V V - 2 0r V
Calopteryx splendens Gebänderte Prachtlibelle * * * * G *
Calopteryx virgo Blauflügel-Prachtlibelle * * * * * *
Ceriagrion tenellum Scharlachlibelle (Zarte Rubinjungfer) 1 - - - - 1
Coenagrion hastulatum Speer-Azurjungfer 1 - 1 1 1 1
Coenagrion lunulatum Mond-Azurjungfer 1r - - - - 1r
Coenagrion mercuriale Helm-Azurjungfer 3 3 3 1 - 1
Coenagrion ornatum Vogel-Azurjungfer 1 0 - 1r - 0
Coenagrion puella Hufeisen-Azurjungfer * * * * * *
Coenagrion pulchellum Fledermaus-Azurjungfer 3 2 D 1 1 3
Coenagrion scitulum Gabel-Azurjungfer - - - - - -
Cordulegaster bidentata Gestreifte Quelljungfer * - * * 2r 3
Cordulegaster boltonii Zweigestreifte Quelljungfer * V * * - 3
Cordulia aenea Falkenlibelle * * * * * *
Crocothemis erythraea Feuerlibelle * * - * * *
Enallagma cyathigerum Gemeine Becherjungfer * * * * * *
Epitheca bimaculata Zweifleck 1 1 - - - 1
Erythromma lindenii Pokaljungfer * * * * * *
Erythromma najas Großes Granatauge V V *r 3 2 V
Erythromma viridulum Kleines Granatauge * * *r * G *
Gomphus flavipes Asiatische Keiljungfer 2r 2r - - - -
Gomphus pulchellus Westliche Keiljungfer * * *r * * *
Gomphus simillimus Gelbe Keiljungfer R R - R - -
Gomphus vulgatissimus Gemeine Keiljungfer * * 3r * - 0
Ischnura elegans Gemeine Pechlibelle * * * * * *
Ischnura pumilio Kleine Pechlibelle 3 3 3 3 3 3
Lestes barbarus Südliche Binsenjungfer 2 2 *r 2 2 2
Lestes dryas Glänzende Binsenjungfer 2 G 1 2 1 1
Lestes sponsa Gemeine Binsenjungfer * V * * * *
Lestes virens vestalis Kleine Binsenjungfer 2 1 1 2 1 2
Lestes viridis Weidenjungfer * * * * * *
Leucorrhinia albifrons Östliche Moosjungfer 0 0 - - - 0
Leucorrhinia caudalis Zierliche Moosjungfer 1 1 - - - 0
Leucorrhinia dubia Kleine Moosjungfer 3 - 3 D 2 3
Leucorrhinia pectoralis Große Moosjungfer 1 1 - 1 0 1
Leucorrhinia rubicunda Nordische Moosjungfer 1 - - - - 1
Libellula depressa Plattbauch * * * * * *
Libellula fulva Spitzenfleck V V *r D 1r 3
Libellula quadrimaculata Vierfleck * * * * * *
Nehalennia speciosa Zwerglibelle 1 - - - - 1
Onychogomphus forcipatus forcipatus Kleine Zangenlibelle * * * * - 2
Onychogomphus uncatus Große Zangenlibelle 0 - - 0 - -
Ophiogomphus cecilia Grüne Flussjungfer 3 3 0 2 D 2
Orthetrum albistylum Östlicher Blaupfeil D D - D D D
Orthetrum brunneum Südlicher Blaupfeil * * * * * *
Orthetrum cancellatum Großer Blaupfeil * * * * * *
Orthetrum coerulescens Kleiner Blaupfeil 3 3 2 2 - 3
Platycnemis pennipes Blaue Federlibelle * * * * *r *
Pyrrhosoma nymphula Frühe Adonislibelle * * * * * *
Somatochlora alpestris Alpen-Smaragdlibelle 1 - 1 - - -
Somatochlora arctica Arktische Smaragdlibelle 2 - 1 - - 2
Somatochlora flavomaculata Gefleckte Smaragdlibelle 3 2 - 2 1 3
Somatochlora metallica Glänzende Smaragdlibelle * * * * * *
Sympecma fusca Gemeine Winterlibelle * * *r * * *
Sympecma paedisca Sibirische Winterlibelle 2 - - - - 2
Sympetrum danae Schwarze Heidelibelle 3 2r 3 3 2 3
Sympetrum depressiusculum Sumpf-Heidelibelle 1 1 - 0 - 1
Sympetrum flaveolum Gefleckte Heidelibelle 2 2 1 2 2 2
Sympetrum fonscolombii Frühe Heidelibelle * * *r * * *
Sympetrum meridionale Südliche Heidelibelle D D - D D D
Sympetrum pedemontanum Gebänderte Heidelibelle 2 2 1r 1r D 0
Sympetrum sanguineum Blutrote Heidelibelle * * * * * *
Sympetrum striolatum Große Heidelibelle * * * * * *
Sympetrum vulgatum Gemeine Heidelibelle * * * * * *

Legänd:

  • 0: uusgestorbe oder verscholle
  • 1: vum Uusstäärbe bedroot
  • 2: stark gfeerdet
  • 3: gfeerdet
  • G: Gfeerdig uusicher
  • R: seli sälte
  • D: Daate defiziteer
  • V: Aarte uf dr Voorwaarnlischt
  • *: uugfeerdet
  • Vg: Vermeerigsgascht
  • r: chunnt im Natuurruum nume am Rand voor
  • -: im Natuurruum nit verdrätte

Literatuur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • H. Hunger, F-J. Schiel (2006): Rote Liste der Libellen Baden-Württembergs und der Naturräume. Libellula Supplement 7: 3-14.(Excel)