Lischt vu dr Stadtdoor z Fryburg im Brysgau

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen

D Lischt vu dr Stadtdoor z Fryburg im Brysgau umfasst di dryzee Stadtdoor, wu mer chännt. E Dail dervu sin nimi erhalte.

In di mittelalterli Altstadt vu dr Stadt Fryburg het mer dur fimf Stadtdoor in dr Stadtmuure chenne chuu (di fimf eerschte in dr Lischt im Uurzaigersinn vu Noorde häär). Zwai vu däne Door sin no erhalte. Derzue cheme d Door zue dr Voorstedt. Usserdäm isch no ai Door as Räscht vu dr Vaubansche Befeschtigunge erhalte bliibe.

Wie s ghaiße het Wänn s böue woren isch Wu s lyt Wie s bruucht woren isch Was drus woren isch
Christoffelstor, au Michaels- oder Diebesdoor[1] 1300 13. Jahrh. Europablatz, am neerdlige Änd vu dr Chaiserstrooß, Yygang zue dr Vorstadt Neiburg
Muureräscht am Europablatz

47,997655° N, 7,852648° O

Gfängnis un Hauptfolterstätt. D Folterige hän im aaböuene Marterhyysli stattgfunde, wu 1603, em Hgeschtpunkt, vu dr Häxeverfolgige, uusgwytet woren isch. 1704 abgrisse, bim Umböu vum Blatz sin 2017 Muureräscht gfunde wore
Schwoobedoor, au Ooberdoor[2] 1250 ca. 1250 Oberlinde
Schwoobedoor

47,99295° N, 7,854184° O

Strooß in Riichtig Helledaal. Syter 1969 isch im Gebei z Zinnfiguurekluuse, e Museum fir Freihaitsgschiicht in Diorame mit Zinnfiguure. 1900um 1900 ufgstockt, 1954 dailwys Rugböu vu dr Ufstockig, hit no erhalte
Martinsdoor, au Noorschinger Door[2] 1200 ca. 1200 Chaiser-Joseph-Strooß, bim Bertoldsbrunne
Martinsdoor

47,99368° N, 7,84887° O

Strooß in Riichtig Baasel, zytwys as Gfängnis fir „Häxe“ bruucht. Friejer het s im Gebei näänedraa ne Reschtaurant gee, hite ne Filiale vu dr Chette McDonald’s 1901 ufgstockt, hit no erhalte
Leemer Door 1300 13. Jahrh. Chryzig vu dr Bertholdstrooß mit em hite Rotteckring[3]

47,99535° N, 7,846148° O

1713 dur Bulverexplosioon gschlisse[4]
Preedigerdoor 1300 13. Jahrh.[2] bim hitige Preedigerduurm, Strooß Am Preedigerdoor

47,997514° N, 7,848331° O

Duurm vum Dominikaanerchlooschter 1866 fir Stadterwyterig abgrisse
Schnäckeduurm, au Chatzeduurm 1314 (zum eerschte Mool gnännt)[5] am Holzmäärt, siidlige Zuegang zue dr Schnäckevoorstadt
47,992333° N, 7,848667° O
Markierig vum Nordoschteck vum Chatzeduurm in dr Neechi vum Fueßgängeriiberwääg
1842 abbroche[5]
Menchsdoor, speeter au Zähringerdoor[6] Neiburg-Voorstadt[7]

48,002156° N, 7,854377° O[8]

Schueldoor, au Kretzedoor[9]
Petersdoor[10] 1677 1677 bim Feschtigsböu niiderglait[10]
Butzedeerli[10] 1677 1677 bim Feschtigsböu niiderglait[10]
Gäärberdoor am Reuerinnewinkel[10] 1677 1677 bim Feschtigsböu niiderglait[10]
Läädergäärberdoor oder Kletzlinsdoor[8]
Brysacher Door 1677 um 1677

Eck Rempart-/Gartestrooß

Brysacher Door

47,993311° N, 7,848583° O

S letscht erhalte Gebei vu dr Vaubansche Befeschtigunge; bis 2007 vu dr Stadtverwaltig fir Dienschtstelle bruucht, 2007 umfangryych saniert, hite im eerschte Stock Gaschtronomy, räschtligi Stock dur d Universiteet bruucht [11] Oschtfliigel aafangs 20. Joorhundert abgrisse, im Zweete Weltchrieg massiivi Schääde, 1950 widerhäärgstellt, Kulturdänkmool vu bsunderer Bedytig no § 12 Denkmalschutzgesetz[11]

Literatur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Weblinks[ändere | Quälltäxt bearbeite]

 Commons: Fryburger Stadtdoor – Sammlig vo Multimediadateie

Fueßnote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. NZ. Freiburger Höllebrut e.V.: Chronik
  2. 2,0 2,1 2,2 Heiko Haumann, Hans Schadeck (Hrsg.): Geschichte der Stadt Freiburg im Breisgau, Bd. 1, S. 117
  3. Peter Kalchthaler: Freiburg Mitte: Eine Straße, die in die Breite ging, Badische Zeitung vum 14. Meerz 2011
  4. Sybille Bock: Friburgum-Freiburg: Ansichten einer Stadt, Waldkircher Verlag, 1995, S. 33
  5. 5,0 5,1 Informationsdaafele zum Chatzeduurm am Nordweschteck vum Amtsgriicht
  6. Geschichte der Stadt und Universität Freiburg im Breisgau, Heinrich Schreiber, I. Teil Freiburg 1868, S. 24
  7. Bernhard Peter: Galerie: Photos schöner alter Wappen Nr. 1318 Freiburg (Breisgau)
  8. 8,0 8,1 Rote Frauen- / Männerbadestube
  9. Manfred Höfert: Die Grafen von Freiburg
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 Korth
  11. 11,0 11,1 badische-seiten.de: Breisacher Tor
Information icon.svg Dä Artikel basiert uff ere fräie Übersetzig vu dere Version vum Artikel „Liste_der_Stadttore_in_Freiburg_im_Breisgau“ vu de dütsche Wikipedia. E Liste vu de Autore un Versione isch do z finde.