Lischde zuem Uffdrädde vum Eiemer See

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen
De Eiemer See

D Lischde zuem Uffdrädde vum Eiemer See zellt d Johr zwische 1772 un 2017 uff, wu des Nadürphänomen uffdrädde isch. De See isch nur all baar Johr emol do un versickert dann widder in de Bode.

S erschte Mol isch s Uffdrädde vum See anne 1772 uffzeichnet worre. Nodäm de Knierer um 1900 e Lischde vereffendlicht het, git de Gustav Albiez e Zämmeschdellig in sinner Dissertation vu 1931 (S. 53). Diä zeigt alli Johr, wunner bis 1930 ufdrädde isch. Fischbeck et al. (2016:97) hän Dade bis 2012 ergänzd. Ergänzt isch diä Lischde um Aagabe in de Badisch Ziddung ab 2012.

Fischbach et al. bemerke, aß d Uffzeichnunge in der erscht Hälfdi vum 19. Johrhundert vor allem in de warm Johrszit liege däde. Si nämme a, aß in de Windermonet küm ebber an des See kumme sey. (Kha mr si so ebbis vorschdelle?).

Lischde 1772-2017[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Johr Aagab zur Größi u. a. Verschwinde
1772 5 Dodi, e Boot isch umkippt un jungi Lit sinn versoffe -
1799 5 mol uffdrädde / Erdbrüch um Hasle -
1800 5 mol -
1801 4 mol -
1802 4 mol -
1816 Früehlig arg groß Spötlig 1816
1825 Summer ziemli groß Winter 1825/1826
1828 Summer middelgroß -
1829 Früelig groß Spötlig 1829
1831 Middi Summer klei Spötlig 1831
1847 Summer 12 Morge groß -
1866 Spötlig middeme Floß z befahre Früehlig 1867
1869 Früelig ziemli groß -
1875 Spötlig groß; am 8. Abril isch e Ma versoffe Juni 1876
1879 Spötlig ziemlig groß Früelig 1880
1880 ca. 20 Novämber middelgroß Früelig 1881
1882 arg groß 1883
1883 Ändi klei, ab 1. Jänner sinkend 1884
1885 6. Novämber Schneeschmelzi 1. Dezämber 1885
1885 13. Dezämber - -
1886 Früelig middelgroß -
1888 um de März middelgroß -
1889 Früelig klei -
1891 gege Änd Juni ziemli groß Juli 1891
1892 um Afang Febber arg groß -
1894 Novämber klei -
1895 7. April - -
1896 Änd Febber 23. März sinkend Änd April 1896
1896 Septämber middelgroß Änd Okdober 1896
1896 9. Novämber middelgroß Früelig 1897
1897 7. Sepdämber - -
1898 Früelig klei -
1900 1. Febber 1 m am 10. Febber 24. April 1900
1901 10. April - -
1903 9. Jänner - -
1904 24. Febber - -
1906 5. März - -
1907 14. März 2 m hoch, 215? m lang, 105 m breit, 1,4 ha groß -
1908 12. März - -
1914 12. März - um de 16. Juli 1914
- - 1920 um de 2. Abril
1922 um de 10. März 1922 - -
1922 8. April - bis um de 12. Juni 1922 -
1922 Spötlig iwer 3 m dief Früelig 1923
1923 1. Dezämber 7. Dezämber 1923 = 1 m -
1924 1. Jänner 1924 = 2 m -
1924 ca. 5. Mai - -
1930 14. Mai 17. Mai = 67 cm, sinkend Afang Juni 1930
1930 Änd Okdober de ganz Winder, maximal 3 m ca. 10. Mai 1931
1933-1936 kei Agabe -
1937 groß -
1939-1947 kei Agabe -
1950 24. Novämber -
1951-1962 kei Agabe -
1965 20. März - 3. Juli
1965 9. Dezämber - 25. Mai 2966
1966 24. Dezämber Afang Jänner ca. 100 x 40 m 23. Jänner 1967
1968 9. Jänner am 18 Jänner: Greßi vu 2 Fueßballfälder Mai
1969 13. März - 26. Mai 1969
1970 2. Febber Wasserdiefe am 23. Mai: 2,8 m 7. Juli
1974 31. Oktober - 8. Novämber
1974 1. Dezämber Wasserdiëfi am 4. Febber 1974: 1,78 m 7. März 1975
1977 6. Febber Wasserdiëfi am 1. März: 2,1 m 11. April
1977 30. April - 10. Mai
1978 27. Febber - 13. März
1978 21. März - 23. April
1978 24. Mai - 7. Juni
1979 4. Febber - 14. Mai
1979 19. Auguschd - 22. Auguschd
1980 23. Jänner - 1. März
1980 15. Auguschd - 29. Auguschd
1981 7. Febber Wasserdiëfi am 14. Febber: 0,3 m 16. April
1981 31. Okdober Wasserdiëfi am 1. Novämber: 0,4 m 17. Novämber
1981 4. Dezämber iigfrore: 15. bis 27. Jänner 1982; Iisdicki am 20. Jänner: 12 cm, Wasserdiëfi am 7. Febber: 2,92 m 26. April 1982
1982 16. Dezämber gfrore 15. bis 28 Febber; Wasserdiëfi am 3. Jänner: 2,8 m, Iisdicki am 24. Febber: 10 cm 18. März 1983
1983 8. April Wasserdtiëfi am 17. April: 1,2 m 16. Mai
1984 1. Febber iigfrore: 10. bis 20. Febber. Am 19. Febber sinn d Fraü Kuhny und ihri Dochder, s Rénad, bim Schlittschuehlaüfe ins Iis ibroche un ins kalt Wasser kheit; Wasserdiëfi: so ebbe 80 cm 6. März
1985 9. Mai Wasserdiëfi am 12. Mai: um e halwe Meder 19. Mai
1986 3. Abril Wasserdiëfi am 27. Abril: 1,2 m 23. Abril
1986 5. Juni Wasserdiëfi vum 8. bis 12. Juni: 0,4 m 17. Juni
1987 13. Jänner Iisdicki vom 14. bis 21. Jänner: 10 cm 22. Jänner
1987 2. Jüli - 15. Jüli
1988 11. März - 13. Mai
1991 Afangs Johr - Änd Abril
1991 24. Dezämber Wasserdiëfi am 1. Jänner 1992: um 30 Sandimeder 10. Jänner 1992
1992 28. Novämber Wasserdiëfi: 1 m -
1992 29. Novämber Wasserdiëfi: 1,2 m; Iisdecki -
1993 Afangs Jänner Iisdecki mit Schlittschuhlaifer -
1994 Sidder ärschde Däg im Jänner Middi Jänner no nem Lufdbild ebbe 130 x 80 m groß, ohni Iisdecki -
1995 Änd Jänner Am 7. März war de See voll: 3 m dief, Plattewäg 0,8 m iwwerfludet, Middi Abril noch midd nere Iisdecki
2011 Middi Jänner In de 2. Abrilhälfd; no nem Lufdbild goht de See bis zuëm Plattewäg; kei Iisdecki[1] -
2012 3. Jänner vum 10. bis 20. Febber mid nere gschlossene Iisdecki[2] -
2016 Änd Juni [3] -
2017 Middi Dezämber [4] -

Schrifde[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Knierer (1900; Vornamme nit bekannd): Vom Eichener See. Monatsblätter des Badischen Schwarzwaldvereins 2,11:205—215.
  • Gustav Albiez (1931): Die Tektonik des östlichen Dinkelberges und der Eichener See. Berichte der naturforschenden Gesellschaft zu Freiburg im Breisgau 31: 211-272.
  • Reinhard Fischbeck, Rudolf Hüttner, Werner Käß (2016): Der Eichener See (Schopfheim, Stadtteil Eichen, Lkr. Lörrach, Baden-Württemberg). Berichte der naturforschenden Gesellschaft zu Freiburg im Breisgau 106: 69-100.

Fueßnote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. Badischi Ziddig vum 22. Jänner 2011
  2. Badischi Ziddig vum 14. Jänner 2012
  3. Badischi Ziddig vum 25. Juni 2016
  4. Badische Ziddig vum 18. Dezämber 2017