Lischt vu sathmarschwebische Ortschafte

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Zur Navigation springen Zur Suche springen
D Sidligsgebiet vu de Donauschwobe mit de sathmarschwebische Ortschafte (6)

In däre Lischt vu sathmarschwebische Ortschafte wäre d Derfer no Dialäkt glideret ufzellt:

Schwäbischi Ortschafte:

  • Beschneed (rum. Dindesti Mic; ung. Kisdengeleg)
  • Bildegg (rum. Beltiug; ung. Béltek, au Krasznabéltek)
  • Burlescht (rum. Borlesti Pomi; ung. Barlafalu)
  • Darotz (rum. Craidorolt; ung. Királydaroc)
  • Erdeed (rum. Ardud; ung. Erdöd)
  • Fienen (rum. Foieni; ung. Fény, au Mezofény)
  • Gilwatsch (rum. Ghilvaci; ung. Gilvács)
  • Großkarol (rum. Carei; ung. Károly, au Nagykároly)
  • Großwardein (rum. Oradea; ung. Nagyvárad) – Kreis Bihor
  • Hamroth (rum. Homorod, Homorodu de Jos; ung. Homoród, Alsohomorod)
  • Josefhausen (rum. Íojib; ung. Jozseffalva)
  • Kalmande (-i) (rum. Camin; ung. Kálmánd)
  • Kaplau (rum. Capleni; ung. Kaplony)
  • Madratz (rum. Madaras; ung. Madarász)
  • Maitingen, au Großmaitingen (rum. Moftinu, Moftinu Mare; ung. Majtény bzw. Nagymajtény)
  • Nanten (rum. Hurezu Mare; ungá. Nántü)
  • Neustadt, au Frauenbach (rum. Baia Mare; ung. Nagybánya) – Kreis Maramures
  • Petrifeld (rum. Petrești; ung. Petri bzw. Mezopetri)
  • Sagass (rum. Ratesti; ung. Szakasz)
  • Salonta (rum. Salonta; ung, Szalonta) – Kreis Bihor
  • Sigeth (rum. Sighetul Marmatiei; ung. Máramarossziget)
  • Sathmar, au Deutsch-Sathmar (rum. Satu Mare; ung. Szatmár bzw. Szatmárnémeti)
  • Sathmarer Weingärten (rum. Viile Satu Mare; ung. Szatmárhegy)
  • Schamagosch (rum. Ciumesti; ung. Csomaköz)
  • Schandern (rum.Sandra; ung. Sándra, au Sándforfalu)
  • Scheindorf (rum. Sîi; ung. Szinfalu)
  • Schinal, au Schönthal (rum. Urziceni; ung. Csanálos)
  • Stanislau (rum. Sanislau; ung. Szaniszló)
  • Sukunden, Groß- (rum. Socond, ung. Szokond, au Nagyszokond
  • Schwarzwald (rum. Padurea Neagra; ung. Fekete Erdö) – Kreis Bihor
  • Terebesch (rum. Terebesti; ung. Terebesch, au Krasznaterebes)
  • Terem (rum. Tiream; ung Terem, au Mezoterem)
  • Trestenburg, au Trestenberg (rum. Tasnad; ung. Tasnád bzw. Tasnádszántó) – Kreis Bihor
  • Turterebesch (rum. Turulung; ung. Túrterebes)
  • Waroli (rum. Seini; ung. Szinérváralja)
  • Merk (ung. Mèrk, z Ungarn) – Kreis Szabolcs-Szatmár, Ungarn
  • Wahlei (ung. Vállaj, z Ungarn) – Kreis Szatmar-Szabolcs, Ungarn

Nideralemannisch-sidfränkisch:

  • Kriegsdorf (rum. Hodod; ung. Hadad)

Pfälzisch-moselfränkisch:

  • Neu-Palota (rum. Palota Noua; ung. Ùjpalota) – Kreis Bihor

Sidmittelbairisch-obereschtrychisch:

  • Batartsch (rum. Batarci; ung. Batarcs)
  • Großtarna (rum. Tarna Mare; ung. Tárna, au Nagytárna)

Mittelbairisch / Oberzipsisch

  • Oberwischau (rum. Viseu de Sus; ung. Felsovisó) – Kreis Maramures

Mittelbairisch-behmerwälderisch

  • Glashütte (rum. Poiana Codrului; ung. Zelestyehuta)

Literatur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Peter Wiesinger: Deutsche Dialektgebiete außerhalb des deutschen Sprachgebiets: Mittel-, Südost- und Osteuropa (mit einem Anhang von Heinz Kloss). In: Werner Besch: Dialektologie. Ein Handbuch zur deutschen und allgemeinen Dialektforschung. 2. 1983, S. 900-930