Liste des UNESCO-Welterbes (Europa)

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech

Das isch d Lischte vo de Wältkulturerbschtette uf em Kontinänt Europa, noch Länder gordnet.

  • D Zahl am Afang vo jeder Ziile bezeichnet s Uufnahmjohr vo Ort in d Wälterblischte.
  • Schtette vom Wältkulturerb si mit emä „K“, Schtette vom Wältnaturerb mit emä „N“ markiert.
  • Dänkmöler, wo zu beide Kategorie ghöre, si mit „K/N“ markiert.
  • Wälterbschtette, wo d UNESCO as bsundrigs gfährdet iischtueft, sind zuesätzlig mit emä „(R)“ kennzeichnet (Roti Lischte vom gfährdete Wälterb).



Inhaltsverzeichnis A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


A[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Blick über d Dächer vo Gjirokastra

Albanien Albanie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1992 – K – Ruine vo Butrint
  • 2005 – K – Museumsschtadt vo Gjirokastra

Andorra Andorra[ändere | Quälltäxt bearbeite]


B[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Dr Gross Blatz z Brüssel

Belgien Belgie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1998 – K – Flämischi Beginehöf
  • 1998 – K – Die vier Schiffshebwärk vom Canal du Centre z Belgie
  • 1998 – K – Dr Grote Markt (Gross Blatz) z Brüssel
  • 1999 – K – Mittelalterligi Glockedürm z Flandre und Wallonie
  • 2000 – K – Jungschteiziitligi Füürschteimine bi Spiennes (Mons)
  • 2000 – K – Altschtadt vo Brügge
  • 2000 – K – Liebfrauekathedrale z Tournai
  • 2000 – K – Jugendstilbaute vom Victor Horta z Brüssel
  • 2005 – K – S Plantin-Moretus-Museum für Buechdruck z Antwärpe

Bosnien und Herzegowina Bosnie und Herzegowina[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 2005 – K – Die Alti Brugg (Stari most) und d Altschdadt vo Mostar
  • 2007 – K – Mehmed-Paša-Sokolović-Brugg z [[Višegrad


Bulgarien Bulgarie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1979 – K – D Chille vo Bojana (Sofia)
  • 1979 – K – Felsrelief vom Riiter vo Madara
  • 1979 – K – Felschille vo Iwanowo
  • 1979 – K – Thrakergrab vo Kasanlak
  • 1983 – K – Altschtadt vo Nessebar
  • 1983 – N – Biosphärereservat Srebarna
  • 1983 – N – Nationalpark Pirin
  • 1983 – K – Chloschder Rila
  • 1985 – K – Thrakergrab vo Sweschtari

D[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Dänemark Dänemark[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1994 – KRune und Chille vo Jelling
  • 1995 – K – D Kathedrale vo Roskilde
  • 2000 – K – S Schloss Kronborg bi Helsingør


Wälterbestätte z Dütschland
Regensburg: Blick uf die Steinigi Brugg und dr Regesburger Dom
Museumsinsel z Berlin

DeutschlandDeutschland Dytschland[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1978 – K – Dr Dom vo Aache
  • 1981 – K – Dom z Speyer
  • 1981 – K – D Würzburger Residenz mit Hofgarten und Residenzplatz
  • 1983 – K – Wallfahrtschille in der Wies
  • 1984 – K – D Schlösser Augustusburg und Falkenlust z Brühl
  • 1985 – K – Dr Dom St. Mariae und d Michaelischille z Hildesheim
  • 1986 – K – Porta Nigra, Amphitheater vo Trier, Kaisertherme, Konstantinbasilika, Barbaratherme, Römerbrugg, Igeler Süüle, Trierer Dom und Liebfrauechille z Trier
  • 1987 – K – Hanseschdadt Lübeck mit Holstedoor
  • 1990 – K – Schlösser und Gärte vo Potsdam und Berlin
  • 1991 – K – Abtei und Altemünschter vom Chloschter Lorsch
  • 1992 – K – Bärgwärk Rammelsberg und d Altschtadt vo Goslar
  • 1993 – KBamberg, gröscht erhaltnig Schtadtkärn z Deutschland
  • 1993 – K – Chloschter Maulbronn
  • 1994 – K – Schtiftschille, Schloss und Altschtadt vo Quedlinburg
  • 1994 – K – Iisehütte z Völklinge
  • 1995 – N – Gruebe Messel (Fossilfundstett)
  • 1996 – KKölner Dom
  • 1996 – K – D Bauhaus-Stette z Dessau und Weimar
  • 1996 – KMartin Luther-Stette z Iisläbe und Wittebärg
  • 1998 – K – S klassische Weimar
  • 1999 – K – Museumsinsle z Berlin
  • 1999 – K – Wartburg bi Iisenach
  • 2000 – K – Dessau-Wörlitzer Garteriich
  • 2000 – KChloschterinsle Riichenau im Bodensee
  • 2001 – K – Zechi und Kokerei Zollverein z Essen
  • 2002 – K – Kulturlandschaft Obers Mittelrhiidaal zwüsche Binge am Rhiin und Koblenz
  • 2002 – K – Die historische Altschtedt Stralsund und Wismar
  • 2004 – K(R) D Kulturlandschaft Dresdner Elbtal
  • 2004 – K – Bremer Roothaus und Bremer Roland
  • 2004 – K – Fürscht-Pückler-Park z Bad Muskau
  • 2005 – K – Obergermanisch-Raetischi Limes
  • 2006 – K – Altschtadt vo Rägesburg
  • 2009 - K – Wattemeer z Schleswig-Holstei


E[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Altschdadt vo Tallinn
Kihnu

Estland Eschtland[ändere | Quälltäxt bearbeite]


F[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Holzchille vo Petäjävesi

Finnland Finnland[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1991 – K – Schtadt Rauma
  • 1991 – K – Festig Suomenlinna
  • 1994 – K – Alti Chille vo Petäjävesi
  • 1996 – K – Historischi Kartonfabrik vo Verla
  • 1999 – K – Friidhof vo Sammallahdenmäki mit Grabstette us der Bronzeziit
  • 2005 – KStruve-Boge
  • 2006 – N – Kvarken-Archipel
Labyrinth in der Kathedrale Notre-Dame de Chartres
Canal du Midi

FrankreichFrankreich Frankriich[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1979 – K – Schloss und Park vo Versailles
  • 1979 – K – Mont-Saint-Michel und si Bucht
  • 1979 – K – Kathedrale Notre-Dame de Chartres
  • 1979 – K – Chille und Hügel vo Vézelay
  • 1979 – K – Grotte vom Vézère-Daal (Höhlene vo Lascaux, Cro-Magnon, La Madeleine, Le Moustier)
  • 1981 – K – Schloss und Park vo Fontainebleau
  • 1981 – K – Römischi und romanischi Dänkmol vo Arles
  • 1981 – K – Amphitheater und Triumphboge vo Orange
  • 1981 – K – Zischterzienserchloschter vo Fontenay
  • 1981 – K – Kathedrale vo Amiens
  • 1982 – K – Königlichi Saline z Arc-et-Senans
  • 1983 – K – D Blätz Stanislas, de la Carrière, d'Alliance z Nancy
  • 1983 – K – Chille vo Saint-Savin sur Gartempe
  • 1983 – N – Kap Girolata, Kap Porto, Calanche und der Naturpark Scandola uf Korsika
  • 1985 – K – Römischs Aquädukt Pont du Gard
  • 1988 – K – D Grande Île vo Straßburg
  • 1991 – K – Ufer vo der Seine z Paris
  • 1991 – K – Kathedrale Notre Dame, d Abtei Saint Rémi und Palast vo Tau z Reims
  • 1992 – K – Kathedrale vo Bourges
  • 1995 – K – Altschdadt vo Avignon
  • 1996 – KCanal du Midi
  • 1997 – K – Altschdadt und Stadtmuure vo Carcassonne
  • 1997 – K/NMont Perdu in de Pyrenää
  • 1998 – K – Hischtorischi Schtette vo Lyon
  • 1998 – KJakobsweg z Frankriich
  • 1999 – K – Wiiabaugebiet vo Saint-Émilion
  • 2000 – K – Daal vo der Loire zwüsche Sully-sur-Loire und Chalonnes
  • 2001 – K – Mittelalterligi Handelsschdadt Provins
  • 2005 – K – Schtadtzentrum vo Le Havre
  • 2005 – K – 23 Belfriid z Frankriich
  • 2007 – K – Schtadtzentrum vo Bordeaux („Hafe vom Mond“)

G[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Vergina – Chammergreber

Griechenland Griecheland[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1986 – K – Apollotämpel bi Bassae
  • 1987 – K – Delphi
  • 1987 – K – Akropolis z Athen
  • 1988 – K/N – Bärg Athos
  • 1988 – K/N – Meteora-Chlöchster
  • 1988 – K – Früehchristligi und byzantinischi Dänkmöl vo Thessaloniki
  • 1988 – K – Antiki Schtadt Epidauros
  • 1988 – K – Mittelalterligi Schtadt vo Rhodos
  • 1988 – K – Ruine vo Olympia
  • 1989 – KMystras
  • 1990 – K – Insle Delos
  • 1990 – K – Chlöschter Daphni, Hosios Lukas und Nea Moni
  • 1992 – K – Pythagoreion und Heraion uf Samos
  • 1996 – K – Usgrabigsschtette vo Vergina
  • 1999 – K – Archäologischi Schtette vo Mykene und Tiryns
  • 1999 – K – Altschdadt mit em Chloschter vom Hl. Johannes und der Höhli vo der Apokalypse uf dr Insle Patmos
  • 2007 – K – Altschdadt vo Korfu

I[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Skellig Michael

Irland Irland[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1993 – K – Archäologische Ort Bend of the Boyne
  • 1996 – K – Felseninsle Skellig Michael

Island Island[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 2004 – K – Nationalpark Þingvellir


Villa d'Este
Castel del Monte
Concordiatämpel, Archäologischi Schtette vo Agrigent

Italien Italie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1979 – K – Felsezeichnige im Val Camonica (Provinz Brescia)
  • 1980 – K – Dominikanerchille Santa Maria delle Grazie in Mailand mit em Bild „S Obemohl“
  • 1980 – K – Hischdorischs Zentrum vo Rom, Basilika St. Paul mit de extrateritoriale Bsitz vom Vatikans in der Schtadt (Erwiiterig 1990)
  • 1982 – K – D Altschdadt vo Florenz
  • 1987 – KVenedig und siini Lagune
  • 1987 – K – Domplatz vo Pisa
  • 1990 – K – Hischdorischs Zentrum vo San Gimignano (Toskana, Provinz Siena)
  • 1993 – K – Höhlewohnige Sassi di Matera (Region Basilicata)
  • 1994 – K – Vicenza und d Ville vom Andrea Palladio in der Region Venetie
  • 1995 – K – Hischdorischs Zentrum vo Siena
  • 1995 – K – Hischdorischs Zentrum vo Neapel
  • 1995 – K – Modellsiedlig Crespi d'Adda (Lombardei, Provinz Bergamo)
  • 1995 – K – Schtadt vo der Renaissance in Ferrara (Emilia-Romagna, Provinz Ferrara)
  • 1996 – K – Trulli (Rundbauten) vo Alberobello (Apulie, Provinz Bari)
  • 1996 – K – Castel del Monte (Apulie, Provinz Bari)
  • 1996 – K – Frühchristligi Baudänkmol und Mosaik vo Ravenna (Emilia-Romagna, Provinz Ravenna)
  • 1996 – K – Hischdorischs Zentrum vo Pienza (Toskana, Provinz Siena)
  • 1997 – K – Palascht vo Caserta, Park, Aquädukt und San Leucio (Kampanie, Provinz Caserta)
  • 1997 – K – Residänze vom Huus Savoye in der Provinz Turin
  • 1997 – K – Botanisch Garten z Padua (Venetien, Provinz Padua)
  • 1997 – K – Kathedrale, Torre Civica und Piazza Grande z Modena (Emiglia-Romagna, Provinz Modena)
  • 1997 – KPompeji, Herculaneum und Villa Oplontis (Kampanie, Provinz Neapel)
  • 1997 – K – Villa Romana del Casale uf Sizilie (Provinz Enna, Sizilien)
  • 1997 – K – Bronzeziitligi Durmbaute vo Barumini in Sardinien (Su Nuraxi)
  • 1997 – K – Kulturlandschaft Portovenere und Cinque Terre (Ligurie, Provinz La Spezia)
  • 1997 – K – Kulturlandschaft Küschte vo Amalfi (Kampanie, Provinz Salerno)
  • 1997 – K – Archäologischi Stette vo Agrigent (Sizilie)
  • 1998 – K – Nationalpark Cilento, Val di Diano und d Kartause vo Padula (Kampanie, Provinz Salerno)
  • 1998 – K – Hischdorischs Zentrum vo Urbino (Marken, Provinz Pesaro-Urbino)
  • 1998 – K – Archäologischi Stette und d Basilika vo Aquileia (Friaul-Julisch Venetie, Provinz Udine)
  • 1999 – K – Hadriansvilla (Rom)
  • 2000 – N – Äolische Insle bi Sizilie (Provinz Messina)
  • 2000 – K – Basilika San Francesco vo Assisi und Gedänkstette vom Hl. Franziskus (Umbrie, Provinz Perugia)
  • 2000 – K – Altschdadt vo Verona (Venetie, Provinz Verona)
  • 2001 – KVilla d'Este z Tivoli (Latium, Provinz Rom)
  • 2002 – K – Schbootbarocki Schdedt vom Val di Noto uf Sizilie
  • 2003 – K – Sacri Monti („Heiligi Bärg“) in Piemont und der Lombardei
  • 2004 – KEtruskischi Nekropole vo Cerveteri und Tarquinia (Latium, Provinz Rom)
  • 2004 – K – Val d'Orcia (Siena, Toskana)
  • 2005 – KSyrakus und d Nekropolis vo Pantalica (Sizilie)
  • 2006 – K – Le Strade Nuove und Palazzi dei Rolli z Genua (Ligurie, Provinz Genua)


K[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Kosovo Kosovo[1][ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 2004 – K(R) Mittelalterligi Dänkmöler im Kosovo (Chloschter Visoki Dečani, 2006 erwiiteret um Patriarchechloschter Peć, Chloschter Gračanica und Chille vo der Jungfrau vo Ljeviša)


D Altschdadt vo Dubrovnik z Kroatie

Kroatien Kroazie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1979 – K – Altschdadt vo Dubrovnik
  • 1979 – K – Historisch Komplex vo Split mit em Diokletianspalascht
  • 1979 – N – Nationalpark Plitwitzer Seä
  • 1997 – K – Bischofsgebäud vo der euphrasische Basilika in der Altschdadt vo Poreč
  • 1997 – K – Altschdadt vo Trogir
  • 2000 – K – Kathedrale vom Heilige Jakob z Šibenik

L[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Altschdadt vo Riga

Lettland Lettland[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1997 – KRiga, Altschdadt und Neuschdadt
  • 2005 – KStruve-Boge


Litauen Litaue[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1994 – K – Altschdadt vo Vilnius
  • 2000 – K – Kurisch Nehrig
  • 2004 – K – Archäologischi Schdette Kernavė
  • 2005 – KStruve-Boge

Luxemburg Luxeburg[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1994 – K – Altstadtviertel und Feschtige vo Luxeburg

M[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Schtadt Valletta

Malta Malta[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1980 – K – Schdadt Valletta
  • 1980 – K – Tempel vo Ġgantija
  • 1980 – K – Unterirdische Kultruum Hypogäum vo Ħal-Saflieni

Mazedonien Mazedonie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1979 – K/N – Schdadt Ohrid mit em See und dr Umgebig

Moldawien Moldawie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Montenegro Montenegro[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1979 – K/N – Bucht und Region Kotor
  • 1980 – N – Nationalpark Durmitor und der Tara-Canyon


N[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Rietveld-Schröder-Huus

Niederlande Niiderlande[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1995 – KPolderlandschaft Schokland
  • 1996 – K – Verteidigungslinie vo der Schdadt Amsterdam
  • 1997 – K – Mühlealage z Kinderdijk-Elshout
  • 1998 – K – Dampfpumpwerk vo Wouda bi Lemmer z Friesland
  • 1999 – K – Beemster-Polder
  • 2000 – K – Rietveld-Schröder-Huus z Utrecht


Norwegen Norwege[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1979 – K – Hanseviertel Bryggen vo der Schdadt Berge
  • 1979 – K – Schdabchille vo Urnes
  • 1980 – K – Røros
  • 1985 – K – Schdeizeichnige z Alta
  • 2004 – K – Vega-Archipel
  • 2005 – KStruve-Boge
  • 2005 – N – Weschtnorwegischi Fjord Geirangerfjord und Nærøyfjord

O[ändere | Quälltäxt bearbeite]

D Altschdadt vo Salzburg

Österreich Öschterriich[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1996 – K – Altschdadt vo Salzburg
  • 1996 – K – Schloss Schönbrunn und Garte
  • 1997 – K – Hallstatt-Dachschteigebirg Salzkammerguet
  • 1998 – K – Semmeringbahn
  • 1999 – K – Altschdadt vo Graz
  • 2000 – K – Wachau
  • 2001 – K – Altschdadt vo Wien
  • 2001 – K – Kulturlandschaft Neusiedler See

P[ändere | Quälltäxt bearbeite]

D Holzchille vo Haczów
Malbork

Polen Pole[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1978 – K – Altschdadt vo Krakau
  • 1978 – K – Salzbärgwärk Wieliczka
  • 1979 – KKZ Auschwitz-Birkenau
  • 1979 – N – Białowieża-Nationalpark Pušča
  • 1980 – K – Altschdadt vo Warschau
  • 1992 – K – Altschdadt vo Zamość
  • 1997 – K – Altschdadt vo Toruń (Thorn)
  • 1997 – K – Dütschordeschloss Malbork (Marienburg)
  • 1999 – K – Kalvariebärg Zebrzydowska
  • 2001 – K – Friidenschille z Jawor (Jauer) und Świdnica (Schweidnitz)
  • 2003 – K – Holzkchille im Süde vo Chliipole ( Binarowa, Blizne, Dębno Podhalańskie, Haczów, Lipnica Murowana und Sękowa)
  • 2004 – K – Fürscht-Pückler-Park Bad Muskau
  • 2006 – K – Johrhunderthall z Breslau
Torre de Belém

Portugal Portugal[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1983 – K – Schtadtzentrum vo Angra do Heroísmo uf der Azore-Insle Terceira
  • 1983 – K – Hieronymuschloschter und Durm vo Belém z Lissabon
  • 1983 – K – Chloschter Batalha
  • 1983 – K – Christuschloschdter z Tomar
  • 1988 – K – Hischdorischs Zentrum vo Évora
  • 1989 – K – Chloschder Alcobaça
  • 1995 – K – Kulturlandschaft Sintra (z.B. Palácio Nacional da Pena)
  • 1996 – K – Hischdorischs Zentrum vo Porto
  • 1998 – K – Prähistorischi Felszeichnigei im Parque Arqueológico do Vale do Côai
  • 1999 – N – Lorbeerwald i vo Madeira
  • 2001 – K – Wiiregion Alto Douro
  • 2001 – K – Hischdorischs Zentrum vo Guimarães
  • 2004 – K – Wiibaukultur vo der Insle Pico

R[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Rumänien Rumänie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1991 – N – Biosphärereservat Donaudelta
  • 1993 – K – Chilleburge z Dranssilvanie: Biertan, Prejmer, Viscri, Dârjiu, Saschiz, Câlnic, Valea Viilor
  • 1993 – K – Chloschder Horezu
  • 1993 – K – Siebe Chille in der Moldau(Chloschder Voroneţ, Sucevita, Humor, Moldovita, Probota, Patrauti, Arbore)
  • 1999 – K – Feschdigsalage vo de Daker in de Bärge vo Orăştie
  • 1999 – K – Holzchille vo Maramureş
  • 1999 – K – Hischdorischs Zentrum vo Sighişoara (Schäßburg)

RusslandRussland Russland[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1990 – K – Hischdorischs Zentrum vo Sankt Petersburg und d Ensembles, wo drzu ghöre (Kronstadt, Lomonossow, Pawlowsk, Peterhof, Puschkin)
  • 1990 – K – Holzchille vo Kischi Pogost im Onegasee
  • 1990 – KKreml und Root Blatz z Moskau
  • 1992 – K – Altschdadt vo Weliki Nowgorod mit em Nowgoroder Kreml und dr Sophiekathedrale
  • 1992 – K – Solowezki-Insle mit befeschtigtem Chloschder
  • 1992 – K – Kreml und Kathedrale vo Wladimir
  • 1992 – K – Kreml, Chille und Chlöschter vo Susdal und Kidekscha
  • 1993 – K – Dreifaltigkeitschloschter vo Sergijew Possad
  • 1994 – K – Auferschtehigschille z Kolomenskoje
  • 1995 – N – Urwälder vo Komi
  • 1999 – N – Weschdlig Kaukasus
  • 2000 – K – Kreml vo Kasan
  • 2000 – K – Chloschder Ferapontow
  • 2000 – K – Kurisch Nehrig
  • 2003 – K – Altstadt, Festig und Zitadelle vo Derbent
  • 2004 – K – Chloschder Nowodewitschi
  • 2005 – K – Altschdadt vo Jaroslawl
  • 2005 – KStruve-Boge


S[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Laponia
Höga Kusten

Schweden Schwede[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1991 – K – Schloss Drottningholm
  • 1993 – K – Wikingersiidlige Birka und Hovgården
  • 1993 – K – Iisehütte Engelsberg
  • 1994 – K – Felsezeichnige vo Tanum
  • 1994 – K – Skogskyrkogården (Friedhof z Stockholm)
  • 1995 – K – Schdadt Visby uf der Insle Gotland
  • 1996 – K – Chillebezirk Gammelstad z Luleå
  • 1996 – K/N – Laponia – Arktischi Kulturlandschaft z Lappland
  • 1998 – K – Marinehafe Karlskrona
  • 2000 – N – Höga Kusten am bottnische Meerbuse (2006 erweiteret um: Kvarken-Archipel/Finnland)
  • 2000 – K – Agrarlandschaft Südöland
  • 2001 – K – Historischi Induschdriilandschaft z Falun („Grooss Chupferbärg“)
  • 2004 – K – Lengschtwällesänder Grimeton (SAQ) bi Varberg
  • 2005 – KStruve-Boge
Grooss Aletschgletscher

SchweizSchweiz Schwiiz[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Serbie Serbie [1][ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1979 – K – Schdadt Stari Ras und Chloschder Sopoćani
  • 1986 – K – Chloschder Studenica
  • 2007 – K – Galerius-Palascht z Gamzigrad (Romuliana)
Zipser Burg

Slowakei Slowakei[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1993 – K – Buuredorf Vlkolínec
  • 1993 – K – Spišský hrad (dt. Zipser Burg), Spišské Podhradie (dt. Kirchdrauf) und Heilig-Geist-Chille z Žehra (dt. Schigra)
  • 1993 – K – Bärgbauschdadt Banská Štiavnica (dt. Schemnitz)
  • 1995 – N – Höhle vom Slowakische Karscht und Aggteleker Karscht: Gombasecká jaskyňa (dt. Gombeseker Höhli), Jasovská jaskyňa (dt. Jossauer Höhli), Domica (dt. Domica-Höhli) und Ochtinská aragonitová jaskyňa (dt. Ochtinaer Aragonithöhli)
  • 2000 – K – Hischdorischs Zentrum vo Bardejov (dt. Bartfeld)
  • 2007 – N – Buecheurwälder in de Karpaten

Slowenien Slowenie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1986 – N – Höhle vo Škocjan
Aquädukt vo Segovia

Spanien Spanie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1984 – K – Altschdadt vo Córdoba
  • 1984 – KAlhambra, Generalife und Albayzín z Granada
  • 1984 – K – Kathedrale vo Burgos
  • 1984 – K – Real Sitio de San Lorenzo de El Escorial bi El Escorial
  • 1984 – K – Arbeite vom Antonio Gaudí (Park Güell, Palau Güell, Casa Milà (alli z Barcelona) | 2005 erweiteret um: Krypta und Wiehnachtsfassade vo der Sagrada Familia, Casa Vicens, Casa Batlló (alli z Barcelona), d Gruft vo der Colonia Güell (z Santa Coloma de Cervelló))
  • 1985 – K – Höhli vo Altamira
  • 1985 – K – Altschdadt und Aquädukt vo Segovia
  • 1985 – K – Chille vom Königriich Asturie
  • 1985 – K – Altschdadt vo Santiago de Compostela
  • 1985 – K – Altschdadt vo Ávila
  • 1986 – K – Architektur vo de Mudéjaren z Aragón (Teruel)
  • 1986 – K – Altschdadt vo Toledo
  • 1986 – N – Nationalpark Garajonay uf der kanarische Insle
  • 1986 – K – Altschdadt vo Cáceres
  • 1987 – K – Kathedrale, Alcázar und Archivo General de Indias z Sevilla (Giralda)
  • 1988 – K – Altschdadt vo Salamanca
  • 1991 – K – Zisterzienserkloster z Poblet
  • 1993 – K – Archäologische Schdette vo Mérida
  • 1993 – K – Königlichs Chloschder vo Nuestra Señora de Guadelupe
  • 1993 – KJakobsweg z Spanien: Camino Francés
  • 1994 – N – Nationalpark Coto de Doñana
  • 1996 – K – Altschdadt vo Cuenca
  • 1996 – K – D Lonja de la Seda vo Valencia (Siidebörse)
  • 1997 – K – Palau de la Música Catalana und Hospital de Santa Creu i Sant Pau z Barcelona
  • 1997 – K – Las Médulas, mit de Goldmine
  • 1997 – K – D Chlöschder San Millán de Yuso und San Millán de Suso in der Provinz La Rioja
  • 1997 – K/N – Bärglandschaft Monte Perdido in de Pyenää
  • 1998 – K – Universität und historisch Bezirk vo Alcalá de Henares
  • 1998 – K – Vorgschichtligi Felsmolereie im östlige Schbanie
  • 1999 – K/N – Arteviilfalt und Kultur vo Ibiza
  • 1999 – K – San Cristóbal de La Laguna uf der kanarische Insle Teneriffa
  • 2000 – K – Archäologischs Ensemble vo Tarragona
  • 2000 – K – Palmenhain vo Elche
  • 2000 – K – Römischi Muure vo Lugo
  • 2000 – K – Katalanischi romanischi Chille vom Vall de Boí
  • 2000 – K – Archäologischi Schdette vo Atapuerca
  • 2001 – K – Kulturelli Landschaft vo Aranjuez
  • 2003 – K – Renaissance-Baute vo Úbeda und Baeza
  • 2006 – K – Puente de Vizcaya zwüsche Portugalete und Getxo
  • 2007 – N – Nationalpark Teide (Teneriffa)

T[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Villa Tugendhat z Brünn

Tschechien Tschechie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1992 – K – Altschdadt vo Prag
  • 1992 – K – Altschdadt vo Český Krumlov (Krumau)
  • 1992 – K – Altschdadt vo Telč (Teltsch)
  • 1994 – K – Johann-Nepomuk-Wallfahrtschille Zelená Hora (Grüneberg)
  • 1995 – K – Altschdadt vo Kutná Hora (Kuttenberg) und Chloschderchille vom Chloschder Sedlec
  • 1996 – K – Kulturlandschaft vo Lednice-Valtice (Eisgrub-Feldsberg)
  • 1998 – K – Hischdorischs Dorf Holašovice
  • 1998 – K – Schloss Kroměříž (Kremsier) und Park
  • 1999 – K – Schloss Litomyšl (Leitomischl)
  • 2000 – K – Dreifaltigkeitssüüle z Olomouc (Olmütz)
  • 2001 – K – Villa Tugendhat vom Ludwig Mies van der Rohe z Brünn
  • 2003 – K – Basilika und jüdischs Viertel z Třebíč (Trebitsch)

Türkei Türkei[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1985 – K – Hischdorischi Gebiet vo Istanbul (z. B. Chora-Chille, Hagia Sophia, Süleymaniye-Moschee, Sultan-Ahmet-Moschee, Theodosianischi Landmuure]], Topkapı-Palascht)


U[ändere | Quälltäxt bearbeite]

D Kiewer Sophiekathedrale
Hollókő

Ukraine Ukraine[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1990 – K – Sophiekathedrale und Höhlechloschder Lawra Petschersk z Kiew
  • 1998 – K – Altschdadt vo Lwiw (dt. Lemberg)
  • 2005 – KStruve-Boge
  • 2007 – N – Buecheurwälder in de Karpate

Ungarn Ungarn[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1987 – K – Ufergebiet vo der Donau, Andrássy-Schdrooss und Burg Buda z Budapest
  • 1987 – K – Draditionells Dorf Hollókő (Rabenstein)
  • 1995 – N – Höhle z Aggtelek
  • 1996 – K – Benediktinerabtei Pannonhalma
  • 1999 – K – Nationalpark Hortobágy – d Puszta
  • 2000 – K – Frühchrischtlige Friidhof vo Pécs {Fünfkirchen)
  • 2001 – K – Kulturlandschaft Neusiedler See / Nationalpark Fertő-Hanság|Fertő-Hanság (gränzüberschriitend mit Öschdriich)
  • 2002 – K – Kulturlandschaft Tokajer Wiiregion

V[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Vatikanstadt Vatikanschtadt[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1984 – KVatikanstadt
  • 1990 – K – Hischdorischs Zentrum vo Rom, Basilika St. Paul (sit 1980) mit de extrateritorialen Besitz vom Vatikan in der Schdadt (Erwiiterig 1990)
Hadrianswall

Vereinigtes Königreich Vereinigts Königriich[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1986 – N – „Schdrooss vo de Riise“ (Giant's Causeway) und ihri Küschte
  • 1986 – K – Burg vo Durham und Kathedrale vo Durham
  • 1986 – K – Industriedänkmöler im Daal vo Ironbridge
  • 1986 – K – Ruine vo Fountains Abbey
  • 1986 – KStonehenge
  • 1986 – K – Burge und befeschtigti Schdedt in der Grafschaft Gwynedd
  • 1986 – N/K – Inselgruppe St. Kilda
  • 1987 – K – Schloss Blenheim
  • 1987 – K – Schdadt Bath
  • 1987 – KHadrianswall
  • 1987 – KWestminster Abbey, Palace of Westminster und St. Margaret's Church
  • 1988 – KTower of London
  • 1988 – K – Kathedrale, Abtei St. Augustinus und St.-Martins-Chille z Canterbury
  • 1995 – KEdinburgh
  • 1995 – N – Wildreservat vo de Insle Gough und Inaccessible
  • 1997 – K – Queen’s House, Greenwich Park und National Maritime Museum vo Greenwich|Greenwich (Royal Greenwich Observatory)
  • 1999 – K – Jungschteiziitligi Monumänt vo Skara Brae uf Orkney
  • 2000 – K – Induschtriilandschaft Blaenavon
  • 2001 – K – Induschtriilandschaft Derwent Valley Mills
  • 2001 – K – Teggschdilfabrik, Arbeitersiidlig und Parkalage z Saltaire bi Bradford
  • 2001 – K – Induschtriisiidlig New Lanark z Schottland
  • 2001 – N – Küschte vo Dorset und Ost-Devon (Jurassic Coast)
  • 2003 – K – Königlichi Botanischi Gärte vo Kew z London
  • 2004 – K – Historischi Hafeschdadt vo Liverpool
  • 2006 – K – Bärgbau-Landschaft vo Cornwall und Devon

W[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Białowieża-Nationalpark

Weißrussland Wiissrussland[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • 1979 – N – Nationalpark Belovezhskaya Pushcha / Bialowieza]] (1992 erwiiteret)
  • 2000 – K – Schloss Mir
  • 2005 – KStruve-Boge
  • 2005 – K – Architektonischs und kulturells Erb vo der Adelsfamilie Radziwiłł z Nieswiez


Fuessnote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. 1,0 1,1 Wil Kosovo kei UNESCO-Mitgliid isch, wärde d Wälterbstett vom Land in der UNESCO-Lischte under Serbie gfüehrt.