Liste der griechischsprachigen Geschichtsschreiber der Antike

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech
Klio, d Muse vo dr Heldedichdig und Gschichtsschriibig, mit iire Attribut (Buech/Papyrusrolle, Drumbeete/Griffel, Lorbeerchranz); Gmäld vom Pierre Mignard, Ööl uf Liinwand, 1689

Die antiki griechischi Gschichtsschriibig het sich us de Gattige vo dr Müthografii und Genealogii entwigglet. Dr Aafang vo dr „äigentlige“ griechische bzw. griechisch-sproochige Gschichtsschriibig im Sinn von ere Informazionssammlig und -ufberäitig, wo Eräigniss vom menschlige Lääbe behandlet, wo daatsächlig bassiert si, foot in dr Gschichtswüsseschaft dradizionell mit em Herodot aa, wo vom Cicero (De legibus 1,5) as „Vater vo dr Gschichtsschriibig“ (latiinisch pater historiae) und au as Vrrzeler von e „Hufe Gschichte“ (latiinisch innumerabiles fabulae) bezäichnet wird. E Vorlöifer vo dr wüsseschaftlige Gschichtsschriibig im ängere Sinn vom ene nüchterne Daatsachebricht gseen au vili hütigi Historiker im Thukydides.

Vorlöifer: „Logograafe“[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Bild Naame uf d Wält choo gstorbe Beschriibig
Kadmos vo Milet 6. Joorhundert v. d. Z.
(600-500 v. d. Z.)
noch e baar Teggst dr erst Logograaf, Lääbe und Wärk unklar, villicht ahistorisch
Hekataios von Milet.JPG Hekataios vo Milet öbbe
560 v. d. Z.
öbbe
480 v. d. Z.
vil umegräist, die ersti bekannti Periegesis drüber gschriibe, het brobiert razional d Müthografii und Genealogii zundersueche in äim vo de erste Gschichtswärk in Prosa: genealogiai (4 Büecher, in Fragmänt erhalte)
Akusilaos vo Argos 2. Helfti 6. Jh. v. d. Z.
(550-500 v. d. Z.)
1. Helfti 5. Jh. v. d. Z.
(500-450 v. d. Z.)
Müthograaf; göttligi, heroischi, menschligi Genealogie in sträng hierarchische genealogiai (3 Büecher, in Fragmänt erhalte)
Dionysios vo Milet 2. Helfti 6. Jh. v. d. Z.
(550-400 v. d. Z.)
1. Helfti 5. Jh. v. d. Z.
(500-450 v. d. Z.)
Käini Detäi über s Lääbe; Gschicht noch em Dareios (5 Büecher), Über e trojanisch Chrieg (3 Büecher), Persika, allu Wärk O-Titel und dr gnau Ufbau umbekannt, seer wenigi Fragmänt erhalte
Pherekydes vo Athen 2. Helfti 6. Jh. v. d. Z.
(550-500 v. d. Z.)
1. Helfti 5. Jh. v. d. Z.
(500-450 v. d. Z.)
Müthograaf; attischi Genealogii (entstande 508 v. d. Z., 10 Bänd, in Fragmänt erhalte)
Antiochos vo Syrakus 5. Jh v. d. Z.
(500-400 v. d. Z.)
Lokalhistoriker; Sikeliká (Siidligsgschicht vo Sizilie bis 424/425 v. d. Z., 9 Bänd, Fragmänt erhalte), Über Italie (Gschicht vo Süditalie, 1 Band, Fragmänt erhalte), es gseet us wien er mündligi Überliiferig verarbäitet het
Xanthos der Lyder
(Xanthos vo Sardes)
5. Jh v. d. Z.
(500-400 v. d. Z.)
Lokalhistoriker; Lydiaká (Lokalgschicht, au mit naturkundlige und sproochlige Undersuechige, 4 Bänd, in Fragmänt erhalte)
Stesimbrotos vo Thasos 5. Jh v. d. Z.
(500-400 v. d. Z.)
Sofist und Schriftsteller; Schrift über berüemti attischi Persönligkäite (Originalditel umbekannt, um 430 erschiine, in Fragmänt erhalte)

Griechischi Klassik (500–336 v. d. Z.)[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Bild Naame uf d Wält choo gstorbe Beschriibig
Herodot detail.JPG Herodotos vo Halikarnassos öbbe
484 v. d. Z.
öbbe
425 v. d. Z.
Geograaf und Völkerkundler; Schüeler vom Hekataios vo Milet; dr Cicero het en as pater historiae (Vater vo dr Gschichtsschriibig) bezäichnet, bringt im Publikum inhaltlig gschlossnigi Abschnitt (λόγοι), schriftligi Zämmefassig in Prosa v. a. in ἱστορίαι (über d Zit vo 700 bis 479 v. d. Z., 9 Bänd, v. a. Gschicht vo de Perserchrieg, komplett erhalte)
Hellanikos vo Lesbos öbbe
490/480 v. d. Z.
öbbe
400 v. d. Z.
dr erst bekannti „Atthidograaf“; Atthis (Lokalgschicht vo Athen) het d Dradizion aagfange, Müthografie noch Landschafte z ordne, landeskundligi Daarstellige (Egüpte, Persie, etc.), chronologischi Liste, über 20 Wärk, alli nume in Fragmänt erhalte
Ion vo Chios 490 v. d. Z. öbbe
422 v. d. Z.
Dichder und Dramatiker; wäge sinere Usbildig in Athen und vile persönlige Kontakt het s wärtvolli biografischi Informazione in sine Wärk, u.a. in Hypomnemata (über Zitat bim Plutarch Fragmänt erhalte), alli Wärk nume in Fragmänt erhalte
Damastes vo Sigeion 5. Jh. v. d. Z.
(500-400 v. d. Z.)
Schüeler vom Hellanikos vo Lesbos; u.a. Gschicht bo Griecheland (Perì tôn en Helládi genoménon), vo alle Wärk Umfang und Inhalt relativ umbekannt, weenigi Fragmänt erhalte
Charon vo Lampsakos öbbe
480470 v. d. Z.
2. Helfti 5. Jh. v. d. Z.
(450-400 v. d. Z.)
e Hufe gschriibe, aber nume weenigi Fragmänt si erhalte: Chronik vo Lampsakos (4 Büecher), Über Lampsakos (O-Titel umbekannt, 2 Büecher, villicht Epitom vo dr Chronik, nit erhalte), länderkundligi Schrifte: Aithiopika, Persika (2 Büecher), Libyka, Kretischi Gschicht (3 Büecher, enthalte „Gsetz vom Minos“); Periplus Räis hinder d Süüle vom Herakles, Hellenika (4 Büecher), Prytane vo de Lakedaimonier (4 Büecher, Chronik, villicht scho annalistisch aagläit, nume Ditel bekannt), Stadtgründige (2 Büecher)
Thucydides-bust-cutout ROM.jpg Thukydides vo Athen öbbe
460 v. d. Z.
öbbe
399396 v. d. Z.
strategos und Autor; het as Zitgenoss und Däilnäämer e )Bricht in Prosa über e Peloponnesisch Chrieg gschriibe (O-Ditel nit überliiferet, Zit 431–411 v. d. Z., 8 Bänd, enthalte u.a. Melierdialog, erhalte), gränzt sich bewusst ab vom Herodot klari Drennig vo Müthe und Eräigniss, brobiert e nüchterne, räine Daatsachebricht z verfasse.
Kratippos vo Athen umbekannt
(m' vermuetet zwüsche 450 und 350 v. d. Z.)
griech. Gschichtsschriiber(?); zuegschribnigs Gschichtswärk (O-Ditel umbekannt, Fortsetzig vom Wärk vom Thukydides wo dä 411 v. d. Z. ufghöört het, in weenige Fragmänt), mööglig si anderi Lääbesdaate oder ahistorisch (in dr Forschig umstritte). Von mängge Forscher as Autor ("P.") vo dr Helleniká Oxyrhynchia bezäichnet.
"P."
(umbekannte Autor vo dr Helleniká Oxyrhynchia)
umbekannt
(mä vermuetet zwüsche 450 und 350 v. d. Z.)
Helleniká Oxyrhynchia as Fortsetzig vom Wärk vom Thukydides, wichdigi Kwelle; Autor (vilmol mit "P." für "Papyrus" bezäichnet) umbekannt, diskutiert si u.a. dr Ephoros, Theopompos, Androtion, Daimachos und dr Kratippos worde.
Ktesias vo Knidos
441 v. d. Z.(?)
nach
393/392 v. d. Z.
griech. Arzt am persische Hoof; Persika (brichdet über Assyrien/Bab.-398 v. d. Z., 23 Bänd, in Fragmänt erhalte), au no chliineri Indiká (in Fragmänt erhalte) und anderi geografischi Schrifte (nit erhalte); Glaubwürdigkäit scho in dr Antike umstritte, für Assyrie/Babylon drotzdäm e wichdigi Kwelle
Philistos vo Syrakus um
432 v. d. Z.
356 v. d. Z. sizilisch-griech. Politiker und Lokalhistoriker; Gschicht vo Sizilie (O-Ditel umbekannt, brichtet über d Vorgschicht bis 363 v. d. Z., 11 Bänd, zum Däil erhalte)
Xenophon.jpg Xenophon vo Athen öbbe
426 v. d. Z.
noch
355 v. d. Z.
strategos und Politiker; Anabasis über e "Zuug vo de Zääduusig" vom jüngere Kyros gegen e Artaxerxes II. (Augezüügebricht über d Zit vo 401 bis öbbe 400 v. d. Z.; 7 Bänd, komplett erhalte), hellenika (Gschicht vo Griecheland 411-362 v. d. Z.; 7 Bänd, erhalte), Agesilaos (Enkomion in 1 Band, erhalte), dialogischi sokratischi Schrifte, Erziejig vom Kyros (romanhafti Daarstellig vom ene Idealstaat ["Persie"] mit eme Idealherscher ["Kyros"], 8 Bänd, erhalte), verschiideni anderi leerhafti Abhandlige
Androtion vo Athen öbbe
410 v. d. Z.
nach
343 v. d. Z.
athenische Politiker und Offizier, Rhetor und Atthidograaf; Atthis (Gschicht vo Athen, 8 Büecher, nit erhalte), Reede (nit erhalte); Atthis iiflussriich: Kwelle u.a. für Staat vo de Athener (Athenaion politeia) vom Aristoteles und für e spööter Atthidograaf Philochoros. Mänggi Forscher bezäichnen en as Autor ("P.") vo dr Helleniká Oxyrhynchia bezeichnet.
Daimachos vo Plataiai 4. Jh. v. d. Z.
(400-300 v. d. Z.)
griechische Gschichtsschriiber, früener mänggisch as Autor ("P.") vo dr Helleniká Oxyrhynchia bezäichnet; Gschichtswärk (Universal- oder Lokalgschicht, nit erhalte), Namensvetter im 3. Jh. v. d. Z.
Herakleides vo Kyme 4. Jh. v. d. Z.
(400-300 v. d. Z.)
griechische Gschichtsschriiber; Persika (Beschriibig [Büecher 1-2] und Gschicht [Büecher 3-5] vo Persie, im Ganze 5 Büecher, in Fragmänt)
Timonides vo Leukas 4. Jh. v. d. Z.
(400-300 v. d. Z.)
griechische Offizier und Gschichtsschriiber; historíai (Augezüügebricht vo de Daate vom Tyrann Dion, nit erhalte), Briefwäggsel mit em Speusippos (dr gliich Inhalt, in Fragmänt)
Athanis vo Syrakus 1. Helfti 4. Jh. v. d. Z.
(400-350 v. d. Z.)
2. Helfti 4. Jh. v. d. Z.]]
(350-300 v. d. Z.)
sizilisch-griech. Politiker und Lokalhistoriker; Gschicht vo Sizilie (O-Ditel umbek., Fortsetzig vom Wärk vom Philistos vo Syrakus, brichtet über d Zit vo öbbe 363 bis mindestens 337 v. d. Z., 13 Bänd, in Fragmänt)
Ephoros vo Kyme öbbe
400 v. d. Z.
330 v. d. Z. dr erst bekannti Versuech en Universalgschicht z schriibe (brichdet über d Zit vo dr "Dorische Wanderig" bis 340 v. d. Z., 29 Bänd [+ 1 Band vom Soon], Fragmänt erhalte). Mänggi Forscher bezäichnen en as Autor ("P.") vo dr Helleniká Oxyrhynchia.
Dinon vo Kolofon] öbbe
360 v. d. Z.
öbbe
330 v. d. Z.
Vater vom Kleitarchos; Persika (brichdet über die sagehafti Früezit bis zum Artaxerxes III., nume Fragmänt erhalten; aagleent an Persika com Ktesias vo Knidos)

Hellenismus (336–30 v. d. Z.)[ändere | Quälltäxt bearbeite]

"Alexanderzit" (uf d Wält choo vor 300 v. d. Z.)[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Bild Naame uf d Wält choo gstorbe Beschriibig
Anaximenes vo Lampsakos 4. Jh. v. d. Z.]]
(400-300 v. d. Z.)
Alexanderhistoriker, Rhetor, Däilnäämer am Persiefäldzug vom Alexander; Alexandergschicht (O-Titel und Zaal vo Büecher umbekannt), Hellenika (Gschicht vo Griecheland, 12 Büecher, brichdet über d Vorzit bis 362 v. d. Z.), Philippika (Gschicht vom Philipp II. Zaal vo de Büecher umbekannt), alli Wärk in weenige Fragmänt
Chares vo Mytilene 4. Jh. v. d. Z.]]
(400-300 v. d. Z.)
Alexanderhistoriker; Bedäiligung am Alexanderfäldzug, Gschicht vom Alexanderzuug (O-Ditel umbekannt, 10[11?] Bänd, u.a. Bricht über d Massehochzit vo Susa, Fragmänt erhalte), Wärt as Kwelle unklar
Ephippos vo Olynth 4. Jh. v. d. Z.
(400-300 v. Chr.; * vor 348 v. d. Z., † nach 323 v. d. Z.)
Alexanderhistoriker; Über e Dood vom Hephaistion und vom Alexander (O-Ditel umbekannt, macht dr Alexander aabe, bezäichnet en as "Süffel und Spinner"], weenigi Fragmänt erhalte), Kwellenwärt unklar
Onesikritos vo Astypalia 4. Jh. v. d. Z.
(400-300 v. d. Z.)
Alexanderhistoriker, Schriiber vom Alexander, Filosoof; Alexanderbiografii (O-Ditel umbekannt, in Fragmänt) mit Beschriibige vo de Länder wo si duurechoo si; scho vo Zitgenosse kritisiert wäge de vile Ungnauigkäite und Überdriibige
Phainias vo Eresos 4. Jh. v. d. Z.
(400-300 v. d. Z.)
griechischi Filosoof; als Gschichtsschriiber, zitgenössischi Autoridäät vo verschiidene historische Schrifte: u.a. Chronik Prytaneis Eresioi (Lokalgschicht[?]), meereri Wärk über Tyranne (u.a. Über d Tyranne in Sizilie), alli Wärk nit erhalte, nume us Erwäänige bekannt
Marsyas vo Pella Middi(?) 4. Jh. v. Chr.
(400-300 v. d. Z.)
noch
306 v. d. Z.
makedonische Milidäär und Gschichtsschriiber; syntrophos (Jugendfründ) vom Alexander em Groosse, spööter nauarchos; u.a. Attiká (Gschicht vo Attika, 12 Büecher), Makedoniká (Gschicht vo Makedonie vo de Aafäng bis 331 v. d. Z., 10 Büecher), alli Wärk in Fragmänt
Aristobulos vo Kassandreia 1. Helfti 4. Jh. v. d. Z.
(400-350 v. d. Z.)
301 v. d. Z. Alexanderhistoriker; Hetairos und Techniker (Restaurazion vom Graab vom Kyros II.) vom Alexander em Groosse; Daate vom Alexander (O-Ditel nit überliiferet, äigeni Notize und anderi Kwelle, Fragmänt erhalte)
Theopompos vo Chios öbbe
378/377 v. d. Z.
in dr Zit
323-330 v. d. Z.
Alexanderhistoriker; Hellenika (Gschicht vo Griecheland 411-394 v. d. Z., 12 Bänd), Gschicht vom Philipp (brichdet über d Zit 360-336 v. d. Z., 58 Bänd) und verschiideni Lobschrifte und maanendi Teggst und Abhandlige, drunder vor allem dr Brief an dr Alexander, alli Wärk nume in Fragmänt erhalte. Mänggi Forscher halten en für dr Autor ("P.") vo dr Helleniká Oxyrhynchia.
Kallisthenes vo Olynth öbbe
370 v. d. Z.
öbbe
327 v. d. Z.
Alexanderhistoriker; offizielle Historiograaf vom Asiefäldzug vom Alexander em Groosse; Daate vom Alexander (brichdet über d Zit 356/336-323 v. d. Z., nume weenigi Fragmänt erhalte), d Objektividäät isch scho in dr Antike umstritte gsi, d Charakterisierig vom Alexander (öbbe "dr sageumwobnigi Gott-Köönig") het e groosse Iifluss uf s Alexanderbild vo dr Zit ghaa.
Kallias vo Syrakus
4. Jh. v. d. Z.
(400-300 v. d. Z.)

3. Jh. v. d. Z.
(300-200 v. d. Z.)
Günstling vom sizilische Tyrann Agathokles vo Syrakus; Daate vom Agathokles (O-Ditel umbekannt, 22 Büecher, panegyrischi Beschriibig vo dr Herschaft [316-305/304 v. d. Z.] und Person vom Agathokles, weenigi Fragmänt erhalte)
Demon vo Athen
4. Jh. v. d. Z.
(400-300 v. d. Z.)

3. Jh. v. d. Z.
(300-200 v. d. Z.)
Lokalhistoriker und Müthograaf; Atthis (O-Ditel umbekannt, in Fragmänt) und sustigi Wärk (in Fragmänt) scho vo Zitgenosse kritisch aagluegt, Kwellewärt chlii
Eudemos von Rhodos.jpg Eudemos vo Rhodos öbbe
370 v. d. Z.
öbbe
300 v. d. Z.
gältet as dr Begründer vo dr Wüsseschaftsgschicht, bedütende Schüeler vom Aristoteles; u.a. Wärk über Gschicht vo dr Geometrii, Arithmetik und Astronomii, alli in weenige Fragmänt
Ptolemy I Soter Louvre Ma849.jpg Ptolemaios I. Soter öbbe
367 v. d. Z.
öbbe
283 v. d. Z.
Hetairos und General vom Alexander em Groosse, spööter äine vo de Diadoche und Gründer vo dr hellenistische Ptolemäerdünastii in Egüpte, het dr Lüüchtdurm vo Pharos und d Bibliothek vo Alexandria lo baue; schribt im hooche Alter Memuare mit Augezüügebricht über e Alexander (O-Ditel umbekannt, in Fragmänt erhalte), dr Arrian und anderi häi sä as Kwelle brucht.
Hieronymos vo Kardia öbbe
360 v. d. Z.
nach
272 v. d. Z.
Alexanderhistoriker; strategos in de Diadochechrieg; as Augezüüge woorschinlig sachlig ghalteni Gschicht vo de Diadochechrieg (brichdet über d Zit vo öbbe 323 bis 297 v. d. Z., nume Fragmänt erhalte), d Charakterisierig vom Alexander: "umsichtige scheniale Fäldher"
Kleitarchos vo Kolophon 2. Helfti 4. Jh. v. d. Z.
(350-300 v. d. Z.)
1. Helfti 3. Jh. v. d. Z.
(300-250 v. d. Z.)
Alexanderhistoriker; Soon vom Dinon v. K., Gschicht vo de Daate vom Alexander em Groosse (O-Ditel umbekannt; verfasst öbbe 323-283 v. d. Z., Fragmänt erhalte; woorschinlig romanhafti Daarstellige, Rezeptionsgschicht doch enorm: u.a. im Diodor si Wältgschicht [17. Buech])
Hekataios vo Abdera 2. Helfti 4. Jh. v. d. Z.
(350-300 v. d. Z.)
1. Helfti 3. Jh. v. d. Z.
(300-250 v. d. Z.)
vilsitige Schriftsteller; u.a. Gschicht vo Egüpte (läbt as Beamte under em Ptolemaios I. Soter in Egüpte) und Schrift über e Homer und Hesiod, nume weenigi Fragmänt erhalte
Megasthenes öbbe
350 v. d. Z.
öbbe
290 v. d. Z.
seleukidische Diplomat im Riich vom Chandragupta Maurya; Indika (Gschicht und umfassendi Daarstellig vo Indie, 4 Bänd, vili Fragmänt erhalte)
Philochoros vo Athen 2. Helfti 4. Jh. v. d. Z.
(350-300 v. d. Z.)
ca.
261 v. d. Z.
athenische Müthograaf, iiflussriiche Politiker und Atthidograaf; Atthis (Gschicht vo Athen, 17 Büecher, brichdet über d Zit vo de müthische Aafäng bis 262 v. d. Z., vili Fragmänt erhalte), au anderi Wärk (u.a. über d Müthologii und religiösi Fest vo dr Tetrapolis vo Attika, chronologischi Liste, Sammlig vo attische Inschrifte, etc.) vili Fragmänt erhalte
Diokles vo Peparethos umbekannt
(mä vermuetet: 350-200 v. d. Z.)
griech. Gschichtsschriiber, het woorschinlig churz vor em Fabius Pictor gschafft; woorschinlig dr erst Verfasser vo dr römische Gründigssag um e Romulus und Remus, Gschichtswärk (Titel und Umfang umbek., müthologisch brägt[?], in Fragmänt)
Timaeus of Tauromenion.jpg Timaios vo Tauromenion öbbe
345 v. d. Z.
öbbe
250 v. d. Z.
Hauptwärk Historie (O-Ditel umbekannt, u.a. Gschicht vo Italie/Sizilie/Griecheland bis 264 v. d. Z., Stedt- und Königsliste, biografischi Informazione, 38 Bänd, Fragmänt erhalte), D Siiger vo Olympia (Liste, verm. Aahang zum ene andere Wärk, Fragmänt erhalte); brucht as erste Gschichtsschriiber e Chronologii noch Olympiade (spööter allgemäin brucht)
Berossos in dr Zit
340-323 v. d. Z.
nach
278 v. d. Z.
babylonische Briester vom Gott Bēl-Marduk; Hauptwärk Babylonischi Gschicht (vermuetlig O-Ditel Babyloniaká; Universalgschicht, brichdet über d Zit vo dr müthische Vorzit bis zum Dood vom Alexander, 3 Büecher, in Fragmänt), anderi Wärk in weenige Fragmänt. Wichdigi, zueverlässigi Kwelle für die mesopotamischi Gschicht und Kultur; gältet au as dr Gründer vo dr griechische Astrologii
Antikleides vo Athen umbekannt
(mä vermuetet: 323-200 v. d. Z.)
athenische Gschichtsschriiber; Peri Noston ("Über s Häimchoo"), Deliaka (Informazione über Delos), Exegeticus (Wörterbuech?), Alexandergschicht, alli in Fragmänt
Duris vo Samos öbbe
330 v. d. Z.
nach
281 v. d. Z.
e Zit lang Tyrann vo Samos, Gschichtsschriiber und Schriftsteller; Gschichtswärk in mindestens 23 Büecher (O-Ditel Ίστορίαι, Ἑλληνικά oder Μακεδονικά, brichdet über d Zit vom Philipp II. bis Demetrios Poliorketes; Hauptwärk), Wärk über Samos (O-Ditel umbekannt) und Biografii vom Agathokles vo Syrakus in vier Büecher; alli Wärk nume in Fragmänt erhalte

"Diadocheriich" (Uf d Wält choo 300-200 v. d. Z.)[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Bild Naame uf d Wält choo gstorbe Beschriibig
Agathokles vo Kyzikos umbekannt
(mä vermuetet: 3. Joorhundert v. d. Z.)
griech. Lokalhistoriker (vo babylonischer Abstammig?); Gschichtswärk Über Kyzikos ( περὶ Κυζίκου, Peri Kyzikos; Umfang und Inhalt umbekannt, wird aber vo vile antike Autore erwäänt)
Daimachos vo Plataiai (3. Jh. v. d. Z.) 3. Jh. v. d. Z.
(300-200 v. d. Z.)
griechische Gschichtsschriiber und Diplomat; Indika (Beschriibig und Gschicht vo Indie, in Fragmänt), Kwellewärt scho in dr Antike umstritte; Naamensvetter im 4. Jh. v. d. Z.
Dionysios 3. Jh. v. d. Z.
(300-200 v. d. Z.)
griechische Gschichtsschriiber und Diplomat; Indika (Beschriibig und Gschicht vo Indie, näben em Testamonium nume äi unsichers Fragmänt)
Deinias vo Argos 3. Jh. v. d. Z.
(300-200 v. d. Z.)
Lokalhistoriker; Argolika (Gschicht vo Argos, brichdet über d Zit vo dr myth. Vorzit bis 235 v. d. Z., 9 Bänd, in Fragmänt)
Demetrios vo Byzanz 3. Jh. v. d. Z.
(300-200 v. d. Z.)
griech. Gschichtsschriiber; Naame nume von ere Erwäänig bim Diogenes Laertius bekannt, au s Wärk (nit erhalte): Über die Expedition der Galater (brichdet über d Zit vo 276 bis 274 v. d. Z., 13 Büecher) und Wärk über e Komflikt in dr Cyrenaika (8 Büecher)
Kallixeinos vo Rhodos 3. Jh. v. d. Z.]]
(300-200 v. d. Z.)
hellenistische Schriftsteller und Lokalhistoriker, het z Alexandria gläbt; verschiideni Schrifte über Zitgschee und d Gschicht vo Alexandria, alli in Fragmänt
Manetho (vo Sebennytos?) 3. Jh. v. d. Z.
(300-200 v. d. Z.)
(woorschinlig) en epütische Briester us Sebennytos under de erste Ptolemäer; Hauptwärk (üblige lat. Ditel) Aegyptiaca (griechisch Αἰγυπτιακά, O-Ditel umbekannt; Gschicht vo Egüpte - d Iidäilig in d Dünastie wird hüte no brucht, brichdet über d Zit vo dr myth. Vorzit bis zum Ändi vo dr 31. Dünastii bzw. em Aafang vo dr makedonisch-ptolemäische Herschaft [32. Dynastii] 332 v. d. Z., 3 Büecher, in Fragmänt), anderi Wärk in weenige Fragmänt
Philinos vo Akragas 3. Jh. v. d. Z.]]
(300-200 v. d. Z.)
sizilisch-griechische Gschichtsschriiber; Gschichtswärk (O-Ditel umbekannt) mit ere stark pro-karthagische Tendänz, nume weenigi Fragmänt erhalte
Nymphis vo Herakleia 1. Helfti
3. Jh. v. d. Z.
(300-250 v. d. Z.)
nach
246 v. d. Z.
Patrizier vo Herakleia Pontike und Gschichtsschriiber; Universalgschicht (O-Ditel umbekannt, 24 Büecher, brichdet über d Zit vom Alexander bis 246 v. d. Z., nit erhalte), Lokalgschicht vo Herakleia (O-Ditel umbekannt, 13 Büecher, in Fragmänt)
Demetrios vo Kallatis 2. Helfti(?)
3. Jh. v. d. Z.
(300-200 v. d. Z.)
nach
214 v. d. Z.
Geograaf(?); Über Asie und Öiropa (historischi und geographischi Inhalt, 20 Büecher, brichdet über d Zit vo dr Vorzit bis 214 v. d. Z., sehr weenigi [säggs] Fragmänt)
Chaireas 3./2. Jh. v. d. Z.
(300-100 v. d. Z.)
offebar e Hannibalhistoriker; Detäi vom Lääbe und Wärk umbekannt, wird nume vom Polybios erwäänt
Silenos vo Kaleakte 3./2. Jh. v. d. Z.
(300-100 v. d. Z.)
sizilische Gschichtsschriiber, Begläiter vom Hannibal; Sikelika (O-Ditel umbekannt, Gschicht Vo Sizilie, mind. 4 Büecher [genaue Zaal umbekannt], in Fragmänt), zitgschichtligs Wärk (O-Ditel umbekannt, eventuell "offizielli Hannibalgschicht", sehr weenigi Fragmänt)
Krateros, dr Makedon 3./2. Jh. v. d. Z.
(300-100 v. d. Z.)
Lääbesdetäi umbekannt, vilicht idäntisch mit em makedonische Militär Krateros; u.a. ψηφισμάτων συναγωγή ("Sammlig vo de Volksbeschlüss", chronologischi Sammlig vo athenische Urkunde mit Erkläärige, 9 Büecher, in Fragmänt, in dr Antike vil brucht)
Sosylos vo Sparta 3./2. Jh. v. d. Z.
(300-100 v. d. Z.)
spartanische Gschichtsschriiber, Begläiter (Griechischleerer) vom Hannibal; Gschichtswärk über dr 2. Punisch Chrieg (O-Ditel umbekannt, 7 Büecher in Fragmänt) mit pro-karthagischer Tendänz
Eumachos vo Neapel 3./2. Jh. v. d. Z.
(300-100 v. d. Z.)
griechische Hannibalhistoriker us Neapolis (Neapel); Gschichtswärk über e Hannibal in mindestens zwäi Büecher, eventuell ein witers geografischs Wärk (nume zwei erhalteni Fragmänt)
Eratosthene.01.png Eratosthenes vo Kyrene in dr Zit
276-273 v. d. Z.
öbbe
194 v. d. Z.
3. Läiter vom Museion 245–204 v. d. Z., vilsitige Gleerte (u.a. Mathematiker, Geograaf [woorschinlig het er s Wort Geograf brägt], Astronom, Filoloog, Filosoof, Dichder), gältet as dr Begründer vo dr wüsseschaftlige Chronografii; Gschichtswärk: Gschicht vo de Galater (Galatiká, Autorschaft vilmol bezwiiflet, in Fragmänt), Wärk über systematischi Chronologii, u.a. Über Chronografie (Epochegliidrige Eroberig vo Troja bis Alexander, in Fragmänt), Olympiasiiger (Olympioníkai, Sport- und Olympionikegschicht mit Chronologii, in Fragmänt)
Quintus Fabius Pictor öbbe
254 v. d. Z.
öbbe
201 v. d. Z.
römische Patrizier, wo uf Griechisch schribt, Annalist; Annale (O-Ditel unbek., brichdet über d Zit vo dr Gründig vo Rom bis öbbe zum 2. Punische Chrieg) mit stark pro-römischer Tendänz, nume weenigi Fragmänt erhalte
Antisthenes vo Rhodos 2. Helfti 3. Jh. v. d. Z.
(250-200 v. d. Z.)
1. Helfti 2. Jh. v. d. Z.
(200-150 v. d. Z.)
griech. Gschichtsschriiber; Universalgschicht (O-Ditel umbekannt, Inhalt umbekannt, in Fragmänt), vilicht philosophiigschichtligi Sukzessione (Διαδοχὴ)
Phylarchos (vo Athen?) 2. Helfti 3. Jh. v. d. Z.
(250-200 v. d. Z.)
stammt mögligerwiis us Naukratis oder Sikyon; Hauptwärk Historie (brichdet über d Zit vo 272 v. d. Z. bis 220/219 v. d. Z., 28 Bänd), chliineri Schrifte, alli in Fragmänt
Agatharchides vo Knidos öbbe
208 v. d. Z.
nach
132 v. d. Z.
griech. Gschichtsschriiber mit sozialkritischer Tendänz; Asiatika, Europika, Über s Roote Meer in Fragmänt, vo andere Wärk nume Ditel bekannt
Polybios head.JPG Polybios vo Megalopolis öbbe
201 v. d. Z.
öbbe
120 v. d. Z.
griech. Politiker; vo 167-151 v. d. Z. as Gäisle z Rom bim jüngeren Scipio, macht im 3. Punische Chrieg mit, spööter freiwillig zrugg und romfründligi historiai (Universalgschicht und Geografii, brichdet über d Zit vo 264 bis 146 v. d. Z., 40 Bänd, Entwicklig vo Rom wird im Blick ruggwärts idealisierend daargstellt, as Grund für en Ufstiig wärde d Verfassig und s Armeewääse aagee, Theorii vom Kräislauf vo de Verfassige)
Zenodotos vo Troizen umbekannt
(mä vermuetet: öbbe 300 v. d. Z. bis spoots 1. Jh. v. d. Z.)
griech. Gschichtsschriiber; Lääbesdetäi umbekannt, Römischi Gschicht (O-Ditel und Umfang unbek., Früegschicht vo Italie und vo Rom, in Fragmänt)

"Spootzit" (Uf d Wält choo nach 200 v. d. Z.)[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Bild Naame uf d Wält choo gstorbe Beschriibig
Eupolemos 2. Jh. v. d. Z.
(200-100 v. d. Z.)
griechischsproochiger, (erste?) jüdisch-hellenistische Gschichtsschriiber; Lääbesdetäi umbekannt, Gschichtswärk Über d Köönig in Judäa (Gschicht vo Judäa, Köönigsschildrige mit em Bau vom Salomonische 2. Jerusalemer Tämpel as thematischem Middelpunggt, in Fragmänt)
Artapanos vo Alexandria 2. Jh. v. d. Z.
(200-100 v. d. Z.)
(hellenisierte?) jüdisch-egüptische Gschichtsschriiber; Lääbesdetäi umbekannt, Gschichtswärk Über d Juude (O-Ditel unbek., Gschicht vom Juudedum mit Schwerpunggt Egüpte, in Fragmänt)
Abydenos umbekannt
(mä vermuetet: 200-100 v. d. Z.)
griech. Gschichtsschriiber; Lääbesdetäi umbekannt, Gschicht vo de Chaldäer und Assyrer (περὶ Ἀσσυρίων, Umfang unbek., in Fragmänt) isch spööter vil brucht worde
Lysimachos umbekannt
(mä vermuetet: 200 v. d. Z. - 100 n. d. Z.)
Gschichtswärk (Ditel und Inhalt umbekannt, in Fragmänt), Lääbe und Wärk nume bekannt wil s dr Josephus erwäänt
Sosikrates vo Rhodos öbbe
200 v. d. Z.
öbbe
128 v. d. Z.
griech. Gschichtsschriiber; Gschicht Vo Kreta (O-Ditel umbekannt), Gschicht vo dr Filosofii (O-Ditel umbekannt), bäidi in Fragmänt
Posidonio, replica augustea (23 ac.-14 dc ca) da originale del 100-50 ac. ca. 6142.JPG Poseidonios us Apameia 135 v. d. Z. 51 v. d. Z. griech. Universalgleerte (u.a. au Filosoof, Geograaf); Über en Okeanos und sini Brobleem (ethnografischi Schrift), Gschichtswärk (O-Ditel umbekannt, brichdet über d Zit vo 146 bis öbbe 79 v. d. Z., as Fortsetzig vom Gschichtswärk vom Polybios aagläit), verschiideni anderi Schrifte, alli nume in Fragmänt
Apollodoros vo Artemita 1. Jh. v. d. Z.
(100-1 v. d. Z.)
griech. Gschichtsschriiber; Gschicht vo de Parther (O-Ditel umbekannt, 4 Büecher in Fragmänt)
Diodorbibl frontispiz.jpg Diodorus Siculus 1. Jh. v. d. Z.
(100-1 v. d. Z.)
griech. Gschichtsschriiber; bibliotheke (Universalgschicht vo dr sagehafte Troja-Zit bis zum Julius Caesar, 40 Bänd, 1–5, 11–16, 18–20 erh., 17 mit er groosse Lugge, 6–10, 21–40 Fragmänt erhalte, v.a. us Zitat vo byz. Autore; vili elteri Kwelle verarbäitet, wo sust verlore si) wichdig as Kwelle für e Philipp II., Diadochezit, 5. Jh. v. d. Z., Sizilie allgemäin
Kastor vo Rhodos 1. Jh. v. d. Z.
(100-1 v. d. Z.)
griech. Rhetor; Chronik (Universalgschicht mit müthologische Elimänt bis 61/60 v. d. Z., 6 Büecher in Fragmänt)
Timagenes vo Alexandria 1. Jh. v. d. Z.
(100-1 v. d. Z.)
griech. Gschichtsschriiber; Peri Basileon (Über d Köönig, e rächt iiflussriichi Universalgschicht bis zur Zit vom Cäsar, 15 erhalteni Fragmänt)
Aristodemos
umbekannt

griechische Gschichtsschriiber; Gschichtswärk (O-Ditel umbekannt, in [mind.] 5 Büecher, Perserchrieg: brichdet über d Herschaft vom Xerxes bis zum Aafang vom Peloponnesische Chrieg, in Fragmänt)
Alexander Polyhistor öbbe
110 v. d. Z.
öbbe
40 v. d. Z.
griech. Gleerte; Universalgschicht (O-Ditel umbekannt, mit Abschnitt Über Rom [5 Büecher], Aigyptiaca [mindestens 3 Büecher], Über Bithynie, Über Illyrie, Indica und Chaldäischi Gschicht, im Ganze 43 Büecher in Fragmänt), Über d Juude (Peri Ioudaiôn, Exzerptsammlig vo Teggst vo jüüdische Schriftsteller, in Fragmänt)
Memnon vo Herakleia umbekannt
(mä vermuetet: 100 v. d. Z.- 150 n. d. Z.)
Lokalhistoriker; Περὶ Ἡρακλείας (Perì ʰērakleias "Über Herakleia", mind. 17 Büecher [gnaui Zaal umbekannt], klare, knapp-nüchterne Stil, in Fragmänt)
PhiloThevet.jpg Philon vo Alexandria öbbe
15/10 v. d. Z.
nach
40 n. d. Z.
bedütende Filosoof vom hellenistische Juudedum; seer vil Wärk erhalte, historischi Wärk u.a. Εἰς Φλάκκον

(lat. In Flaccum, Gschicht vo dr Juudeverfolgig in Alexandria under em Flaccus 38 n. d. Z., erhalte); wichdigi Kwelle für s hellenistische Egüpte

Römischs Riich (30 v. d. Z.–300 n. d. Z.)[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Bild Naame uf d Wält choo gstorbe Beschriibig
Domitios Kallistratos umbekannt
(Vermutig: 100 v. d. Z. - 284 n. d. Z.)
Lokalhistoriker; Über Herakleia Pontike (O-Ditel umbekannt, mindestens 7 Büecher [gnaui Zaal umbekannt], in Fragmänt)
Nikolaos vo Damaskus öbbe
64 v. d. Z.
nach
4 v. d. Z.
griech.(hellenisierte?) Diplomat und Hofgschichtsschriiber under em Herodes em Groosse; Hauptwärk Wältgschicht (O-Ditel umbekannt, 144 Bänd, in Fragmänt), Biografii vom Augustus (fast vollständig erhalte), verschiideni anderi Schrifte in Fragmänt; iiflussriichi Kwelle u.a. für e Josephus
Strabon.jpg Strabon us Amaseia öbbe
63 v. d. Z.
nach
23 n. d. Z.
griechische Autor; isch in Rom, Egüpte, etc. gsi und het denn historiai (Gschichtswärk, 43 Bänd, nicht erh.) gschriibe, ergänzend drzue geôgraphiká (Geografii, 17 Bänd, bis uf Däil vom Band VII komplett erhalte), Früewärk Historischi Kommentar in Fragmänt; wichdigi Kwelle öbbe für d Romanisierig vo Gallie und Hispanie
Dionysios von Halikarnassos.JPG Dionysios vo Halikarnassos öbbe
54 v. d. Z.
öbbe
8
griech. Rhetor; gschichtligs Hauptwärk Römischi Alterdümer (bis zum Aafang vom 1. Punische Chrieg, 20 Bänd, 1-10 erh., 11-20 Fragmänt, Gschicht vo Rom [vorgstellt as ideali Polis] wird teleologisch interbretiert, d.h. im augusteische Sinn wärde rückblickend Gründ für dr [idealisiert] Ufstiig vo Rom gliiferet), wils nüt anders git für d Zit vo dr gallische Invasion bis zum 1. Punische Chrieg wichdigi Kwelle , verschiideni rhetorischi Schrifte in Fragmänt
Lukas 1. Joorhundert
(1-100)
Autor vo de Lukasevangelie, woorschinlig nit idäntisch mit em Begläiter vom Paulus; d Lukasevangelie wärde au as "ersts christl. Gschichtswärk mit dütlige hellenistisch-historiografische Iiflüss" bezäichnet (vgl. Iiläitig: "Schon viele haben es unternommen, einen Bericht über all das abzufassen, was sich unter uns ereignet und erfüllt hat", Lk 1)
Josephusbust.jpg Flavius Josephus öbbe
37/38
noch
100
Römisch-jüdische Historiker; Wärk am Aafang uf Aramäisch, spööter uf Griechisch; Jüdischi Alterdümer (lat. Antiquitates Judaicae, 20 Büecher, brichdet über d Zit vo dr Schöpfig bis zum Usbruch vom Jüdische Ufstand 66 n. d. Z., komplett erhalte), Gschicht vom jüdische Chrieg (O-Ditel Ἱστορία Ἰουδαϊκοῦ πολέμου πρὸς Ῥωμαίους, lat. Bellum Judaicum oder De Bello Judaico, 7 Büecher, brichdet über d Zit vo dr Bsetzig vo Jerusalem 174 v. d. Z., bis zum groosse Ufstand 66–70, komplett erhalte), chliineri Teggst. Wichdigi Kwelle für Judäa und Galiläa im 1. Joorhundert, Noochwirkig in dr Spootantike und im Middelalter (u.a. Eusebius vo Caesarea)
Plutarch head only.jpg Plutarchos us Chaironeia öbbe
45
öbbe
125
griechische Biograaf; wichdigste Verdräter vom Attizismus, Caesarevite (ursprgl. vom Augustus bis Vitellius, nume Galba und Otho erh.), Paralleli Lääbesbeschriibige (23 Doppelbiografie mit je äim Römer und äim Griech vom Theseus bis Marcus Antonius, 22 erh.), verschiideni anderi biografischi Wärk, erhalte Aratos vo Sikyon, Artaxerxes II., filosofischi Schrifte: Sammlig "Moralia" enthaltet 78 Abhandlige über die verschiidenste Frooge, im Ganze 260 Schrifte under sim Naame überlieferet, groossi Noochwirkig im öiropäische Gäisteslääbe
Herennios Philon
(Philon von Byblos)
öbbe
70(?)
noch
138
fönizische Gleerte; Fönizischi Gschicht (Phoinikikḗ historía, 9 Büecher, in Fragmänt; behandlet u.a. d Ursprüng vo dr Müthologii und Religion vom östlige Middelmeer, groosse Wärt as Kwelle), Über Stedt und iiri berüemte Bürger (Wüssenssammlig, 30 Büecher, woorschinlig alfabetisch gordnet, in Fragmänt)
Arrian7.jpg Arrianus vo Nikomedeia öbbe
85-90
noch
145/146
griech.-stämmige röm. Politiker (u.a. Statthalter Kappadokie); Vorbild Xenophon, schlichte attische Stil; Alexandergschicht (O-Ditel anabasis alexandrou, 7 Bänd, erhalte, hüte wichdigsti Kwelle für die Zit!), Indike (Gschicht und Geografii vo Indie, erhalte), Periplus ("Rundfaart", Beschriibig vom Schwarzmeerruums in Form vom ene Räisebricht, erhalte), "ektaxis kata alanoon" ("Schlachtordnig gege d Alane", Fragmänt erhalte), "Taktik" (Fragmänt erhalte)
Radolt.JPG Appianos vo Alexandria noch
90
noch
160
griech.-sproochige röm. Autor; Römischi Gschicht (O-Ditel rhomaika, Chrieg vo Rom bis zum Ändi vo dr Republik, 23 Bänd, Proömium, Bänd 6-9 zum grösste Däil, 11-17 komplett erhalte, sust Fragmänt); Iischetzig umstritte, aber für e römisch Bürgerchrieg die wichdigsti erh. Kwelle
Phlegon vo Tralleis 2. Joorhundert
(100-200)
griech. Schriftsteller; Wunderbari Gschichte (au Buech vo de Wunder, in Fragmänt); Olympiades (historisch-chronologischs Kompendium vo dr 1. bis zur 229. Olympiade = 776 v. bis 137 n. d. Z., in Fragmänt), anderi Schrifte (nume weenigi Fragmänt erhalte)
Abydenos umbekannt
(Vermuetig: 100 - 200)
griechische Gschichtsschriiber, Lääbesdetäi umbekannt; u.a. Gschicht vo de Chaldäer und Assyrer (περὶ Ἀσσυρίων, Umfang umbekannt, in Fragmänt, wäge sproochlige Kriterie ins 2. Jh. datiert)
Amyntianus umbekannt
(Vermuetig: 100 - 300)
griechische Rhetor und Gschichtsschriiber; u.a. Alexanderbiografii (O-Ditel und Umfang umbekannt), Parallelbiografie (umbekannti Zaal, u.a. über e Dionysios vo Syrakus und Domitian, 2 Büecher), Biografii vo dr Olympias (O-Ditel und Umfang umbekannt), alli in weenige Fragmänt
Pausanias öbbe
115
öbbe
180
griech.-stämmiger röm. Geograaf; Beschriibig vo Griecheland (O-Ditel Helládos Periégésis, 10 Bänd, detäijierti Beschriibige vo Landschaft inkl. Bodebeschaffehäit, Kunst- und Bauwärk, Lääbeskultur, Religion und Müthos, 10 Bänd komplett erhalte [zuesätzligi Bänd häi villichr existiert und si verlore gange]) wichdigi Kwelle für griech. Kunst-, Müthe- und Religionsgschicht, Archeologii, Sozialwüsseschaft
Cassius Dio Frontispiz.jpg Cassius Dio 155 noch
229
röm. Politiker (u.a. 205[?], 229 Konsul), het uf Griechisch gschriibe; Römischi Gschicht (brichdet über d Zit vo dr Gründig vo Rom bis 229, 80 Bänd, 1-34 Fragmäntarisch, 35-36 däilwiis, 37-54 fast komplett erhalte, 55 däilwiis, 56-60 komplett erhalte, 61-80 Fragmänt), dr Stil vom Thukydides schlächt noochgmacht, aber dr Wärt as Kwelle v.a. für die usgehendi Republik und Kaiserzit seer hooch
FrontispizHerodian RoemGesch.gif Herodianos öbbe
178
öbbe
250
niidere rümische Beamte(?), schribt uf Griechisch; Römischi Gschicht (brichdet über d Zit vo 180 bis 238, 8 Bänd, erhalte); rächt iiflussriich, wil e Kwelle vo dr spöötere Historia Augusta, aber as bedänklig iigschetzt (sachlifi Fääler, brucht umbrüefti Kwelle, romanhafti Usschmückige). Drotzdäm bedütend, wil s für mänggi Beriich fast käini andere Kwelle het.
Gaius Asinius Quadratus 3. Joorhundert
(200-300)
röm. Autor, schribt uf Griechisch; u.a. 1000-Joor-Gschicht (Gschichtsdarstellig zur 1000-Joor-Fiir vo Rom 248, in Fragmänt)
Diogenes Laertios umbekannt
(Vermuetig: 3. Joorhundert)
griech. Biograaf und Doxograaf; Über s Lääbe und d Leere vo de Filosofe (Ditel variiert je noch Manuskript, biografischi und doxografischi Informazione, 10 Büecher, erhalte), Kwellewärt underschidlig
Ephoros dr Jüngeri 3. Joorhundert
(200-300)
griech. Gschichtsschriiber; Gschichtswärk (O-Ditel umbekannt, Daarstellig vom Kaiser Gallienus, 27 Büecher, nit erhalte), anderi Wärk (nit erhalte); möögligerwiis Fantomautor (Erwäänig vo Lääbe und Wärk nume in Suda)
Kallinikos vo Petra 3. Joorhundert
(200-300)
griech. Rhetor; Gschicht vo Alexandria (O-Ditel umbekannt, 10 Büecher in Fragmänt), verschiideni anderi Schrifte, alli in weenige Fragmänt
Nikostratos vo Trapezunt 3. Joorhundert
(200-300)
griech. Gschichtsschriiber und Sofist; Gschichtswärk (O-Ditel und Inhalt umbekannt, brichdet über d Zit vo 244 bis d 260er-Joor, nit erhalte) erwäänt in dr Chillegschicht vom Euagrios Scholastikos
Philostratos vo Athen 3. Joorhundert
(200-300)
griech. Gschichtsschriiber; Gschichtswärk (O-Ditel umbekannt, brichdet über d Zit vo u.a. de Perserchrieg zur Zit vom Valerian, in weenige Fragmänt)
Publius Herennius Dexippus (Dexippos) öbbe
210
öbbe
275
griech.-römische Gschichtsschriiber; Gschicht vo dr Diadochezit, Chronik (bis öbbe 270, fortgsetzt vom Eunapios vo Sardes) und Skythika (Gschicht vo de zitgenössische Gotechrieg), alli Wärk nume in Fragmänt. Dr wichdigst Historiker in dr Zit vo dr sogenannte Riichskriise vom 3. Joorhundert.[1]

Litratuur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Otto Lendle: Einführung in die griechische Geschichtsschreibung: von Hekataios bis Zosimos. Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt 1992, ISBN 3-534-10122-7.
  • Klaus Meister: Die griechische Geschichtsschreibung. Kohlhammer, Stuttgart 1990, ISBN 3-17-010264-8 (gute Einführung, aber nur bis ins 1. Jahrhundert v. Chr. reichend).
  • Kurt von Fritz: Die griechische Geschichtsschreibung. De Gruyter, Berlin 1967 (nur bis Thukydides reichend).
  • Fritz Gschnitzer: Die griechische Geschichtsschreibung. Propyläen-Verlag, Berlin 1981.
  • John Marincola (Hrsg.): A Companion to Greek and Roman Historiography. 2 Bde., Blackwell, Oxford 2007.

Fuessnoote[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  1. Für d Geschichtsschriibig vo deere Zit lueg au Pawel Janiszewski: The Missing Link. Greek Pagan Historiography in the Second Half of the Third Century and in the Fourth Century AD. Warszawa 2006. Für d Zit nochhäär lueg Gabriele Marasco (Hrsg.): Greek and Roman Historiography in Late Antiquity. Fourth to Sixth Century A.D. Leiden u.a. 2003.