Liste der bayerischen Herrscher

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech

Herzög[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Agilolfinger (Lueg au Bajuware)
Herrschaft Name Notize
öbbe 548–595 Garibald I.
öbbe 595–610 Tassilo I.
öbbe 610–630 Garibald II.
öbbe 630–640 Fara
öbbe 640–680 Theodo I.
öbbe 680 Lantpert
öbbe 680–716 Theodo II.
öbbe 711–719 Theudebald
öbbe 715–725 Grimoald II.
öbbe 716–719 Tassilo II.
öbbe 719–725 Theodbert (Theodo III.)
öbbe 725–737 Hugbert
öbbe 737–749 Odilo
öbbe 749–788 Tassilo III.
Karolinger (Lueg au Franke)
Herrschaft Name Notize
788–814 Karl dr Gross in Personalunion
814–817 Lothar I.
817–829 Ludwig I. dr Frommi in Personalunion
829–865 Ludwig II. dr Dütschi
865–880 Karlmann
880–882 Ludwig III. in Personalunion
882–887 Karl III. dr Dick in Personalunion
887–899 Arnulf vo Kärnte in Personalunion
899–907 Ludwig s Kind in Personalunion
Mit em Ludwig em Kind isch d Linie vo de ostfränkische Karolinger usgstorbe
Luitpoldinger
Herrschaft Name Notize
907–937 Arnulf I. dr Bös
937–938 Eberhard
938–947 Berthold
Ottone
947–955 Heinrich I.
955–976 Heinrich II. dr Zänker
976–982 Otto I.
Luitpoldinger
983–985 Heinrich III. vo Kärnte
Ottone
Herrschaft Name Notize
985–995 Heinrich II. dr Zänker (zum 2. Mal)
995–1004 Heinrich IV. isch dr spööteri Kaiser Heinrich II. † 1024 gsi
Luxeburger
1004–1009 Heinrich V. vo Lothringe
Ottone
1009–1017 Heinrich IV. (zum 2. Mal)
Luxeburger
1017–1026 Heinrich V. vo Lothringe (zum 2. Mal)
Salier
Herrschaft Name Notize
1026–1027 Konrad isch dr Kaiser Konrad II. † 1039 gsi
1027–1042 Heinrich VI. isch dr spöter Kaiser Heinrich III. † 1056 gsi
Luxeburger
1042–1047 Heinrich VII. vo Luxeburg
Salier
1047–1049 Heinrich VI. (zum 2. Mol)
anderi Hüüser
1049–1053 Konrad I. vo Zütphe (* 1020; † 1055)
Salier
Herrschaft Name Notize
1053–1054 Heinrich VIII. dr spöteri Kaiser Heinrich IV.
1054–1055 Konrad II. (* 1052; † 1055)
1055–1061 Agnes vo Poitou
Northeimer
1061–1070 Otto II. vo Northeim
Welfe
1070–1077 Welf IV. (Welf I.)
Salier
1077–1095 Heinrich VIII. (zum 2. Mol)
Welfe
Herrschaft Name Notize
1096–1101 Welf IV. (Welf I.) (zum 2. Mol)
1101–1120 Welf V. (Welf II.)
1120–1126 Heinrich IX. dr Schwarz
1126–1139 Heinrich X. dr Stolz au Herzog vo Sachse
Babebärger
1139–1141 Leopold au Markgraf vo Östriich
1141–1143 Konrad III.
1143–1156 Heinrich XI. Jasomirgott au Herzog vo Östriich
Welfe
1156–1180 Heinrich XII. dr Leu au Herzog vo Sachse

Wittelsbacher[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Afang vo dr Herrschaft vo de Wittelsbacher über Bayre, wo erst im Johr 1918 z Änd gangen isch
Herrschaft Name Notize
1180–1183 Otto I.
1183–1231 Ludwig I. dr Kelheimer au Pfalzgraf bi Rhii
1231–1253 Otto II. dr Erlaucht au Pfalzgraf bi Rhii
Landesdeilig in Oberbayre und Niiderbayre

Oberbayre[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Herrschaft Name
1253–1294 Ludwig II. dr Strängi, au Pfalzgraf bi Rhii
1294–1317 Rudolf I., au Pfalzgraf bi Rhii
1294–1347 Ludwig IV. as Ludwig dr Bayer Kaiser vom Hl. Röm. Riich
1329 Abdrätig vo dr bayerische Oberpfalz dur e Ludwig dr Bayer an d Söhn vom Rudolf I. Bayre het d Oberpfalz erst 1628 zruggübercho.

Niiderbayre[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Herrschaft Name
1253–1290 Heinrich XIII.
1290–1312 Otto III., au König vo Ungarn
1290–1296 Ludwig III.
1290–1310 Stephan I.
1310–1339 Heinrich XIV. dr Elter
1310–1334 Otto IV.
1312–1333 Heinrich XV. dr Natterebärger
1339–1340 Johann I., das Kind
1340 Vereinigung vo Ober- und Niiderbayre under em Ludwig em Bayer


Neui Deilig 1349 in Bayre-Straubing, Oberbayre und Niiderbayre-Landshuet
unter de sächs Söhn vom Ludwig IV., wo sit 1347 gmeinsam regiert hai

Bayre-Straubing[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Herrschaft Name
1347–1388 Wilhelm I., het au as Graf vo Holland, Seeland und Hennegau regiert
1347–1404 Albrecht I. und Albrecht II. † 1397, hai au as Grafe vo Holland, Seeland und Hennegau regiert
1404–1417 Wilhelm II., au Graf vo Holland, Seeland und Hennegau
1404–1425 Johann III., au Graf vo Holland, Seeland und Hennegau,
noch ihm wird Straubing uf die übrige Linie ufdeilt

Oberbayre[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Herrschaft Name
1347–1361 Ludwig V., au Graf vo Tirol und bis 1351 Markgraf vo Brandeburg
1347–1350 Ludwig VI. dr Römer, ab 1351 Markgraf und Kurfürst vo Brandeburg
1347–1350 Otto V. dr Fuuli, ab 1351 Markgraf und Kurfürst vo Brandeburg
1361–1363 Meinhard, au Graf vo Tirol, si Gebiet fallt noch siim Dod an dr Stephan II.
si Gebiet fallt noch siim Dod an dr Stephan II.

Niiderbayre-Landshuet[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Herrschaft Name
1347–1375 Stephan II.
1392 het s under de Söhn vom Stephan II. e neui Ufdeilig in Bayre-Ingolstadt, Bayre-Landshuet, Bayre-Münche ge, nochdäm si vorhär 1375-1392 gmeinsam regiert gha hai


Bayre-Ingolstadt[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Herrschaft Name
1392–1413 Stephan III.
1413–1443 Ludwig VII. dr Bärtig
1443–1445 Ludwig VIII. dr Jünger
1447 chunnt s Herzogtum an Bayre-Landshuet

Bayre-Landshuet[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Herrschaft Name
1392–1393 Friedrich dr Wiis
1393–1450 Heinrich XVI. dr Riich
1450–1479 Ludwig IX. dr Riich
1479–1503 Georg dr Riich
1503 chunnt s Herzogtum an Bayre-Münche.

Bayre-Münche[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Herrschaft Name
1392–1397 Johann II.
1397–1438 Ernst
1397–1435 Wilhelm III.
1435–1441 Adolf
1438–1460 Albrecht III. dr Fromm
1460–1463 Johann IV.
1463–1467 Siegmund, denn Herzog vo Bayre-Dachau
1465–1508 Albrecht IV. dr Wiis
Vereinigung vo alle bayrische Linie dur s Primogeniturgsetz vom 8. Juli 1506 dur e Albrecht IV.

Vereinigts Bayre[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Herrschaft Name Notize
1508–1550 Wilhelm IV.
1516–1545 Ludwig X. z Landshuet
1550–1579 Albrecht V. dr Grossmüetig
1579–1597 Wilhelm V. dr Fromm
1597–1623 Maximilian sit 1597 scho Mitregänt vo siim Vater Wilhelm; mit em Siig über e Friedrich V. vo dr Pfalz in dr Schlacht am Wisse Bärg isch dr Maximilian dr erst bayrisch Kurfürst worde.

Herzög und Kurfürste[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Herrschaft Name Notize
1623–1651 Maximilian I. sit 1597 scho bayrische Herzog, 1623 isch d Pfälzer Kurfürstewürd an ihn gange.
1651–1679 Ferdinand Maria het in de erste Johr under dr Vormundschaft vo siiner Mueter, dr Maria Anna, regiert.
1679–1726 Maximilian II. Emanuel 1692-1706 au Statthalter in de Spanische Niiderlande
1726–1745 Karl Albrecht ab 1742 as Karl VII. au Kaiser vom Heilige Römische Riich
1745–1777 Maximilian III. Joseph mit ihm isch die bayrisch Linie vo de Wittelsbacher usgstorbe
Linie Pfalz-Neuburg
1777–1799 Karl Theodor as Karl IV. Theodor sit 1743 au Kurfürst vo dr Pfalz und Herzog vo Jülich und Berg
Linie Pfalz-Zweibrücke
1799–1806 Maximilian IV. Joseph isch 1806 noch der Erhebig vo Bayre zum Königreich under em Name Maximilian (Max) I. zum erste bayrische König worde.

König und Prinzregänte[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Linie Pfalz-ZweibrückenPfalz-Zweibrügge
Herrschaft Name Notize
1806–1825 Maximilian (Max) I. Joseph het sit 1799 as Kurfürst under em Name Maximilian IV. Joseph regiert
1825–1848 Ludwig I. Sohn vom Max, het währed dr Revolution vo 1848 ufgrund vo siner Affäre mit dr Dänzere Lola Montez abdanggt und het bis zu siim Dod im Johr 1868 z Nizza gläbt.
1848–1864 Maximilian (Max) II. Joseph Sohn vom Ludwig
1864–1886 Ludwig II. dr eltist Sohn vom Maximilian
1886–1913/1916 Otto I. dr jünger Brueder vom Ludwig; isch vom Bayrische Landtag dur e Verfassigsänderig 1913 abgsetzt worde, isch aber bis zu siim Dod 1916 "König ehrehalber" bliibe.
ufgrund von ere Geisteschrankheit vom regierigsunfähige König Otto hai bis 1913 zwei Prinzregänte regiert:
1886–1912 Prinzregänt Luitpold dr dritt Sohn vom Ludwig I. und Brueder vom Max II., en Unggle vom Otto.
1912–1913 Prinzregänt Ludwig Sohn vom Luitpold, het 1913 si Cousin Otto I. abgsetzt und het sälber dr Dron as Ludwig III. bestiige
1913–1918 Ludwig III. het bis Novämber 1918 regiert und het bis zu siim Dod im Johr 1921 im ungarische Exil gläbt.
Uflösig vo de meiste europäische Monarchie noch em Erste Wältchrieg 1918

Weblingg[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Dä Artikel basiert uff ere fräie Übersetzig vum Artikel „Liste_der_bayerischen_Herrscher“ vu de dütsche Wikipedia.

E Liste vu de Autore un Versione isch do z finde.