Liste der Herrscher von Württemberg

Us der alemannische Wikipedia, der freie Dialäkt-Enzyklopedy
Hops zue: Navigation, Suech
Burg Wirtemberg um 1600

Do sin d Herrscher vu Wirttbärg ufglischtet. Bis 1495 isch Wirttebärg e Grofgschaft gsii, vu 1495 bis 1806 e Herzogtum un vu 1806 bis 1918 e Chengirych.

Herre[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschaft Amerkige
Konrad I. um 1081–1110
Konrad II. um 1110–1143

Grofe[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschaft Aamerkige
Ludwig I. 1143–1158
Ludwig II. 1158–1181
Hartmann I. 1181–1240
Ludwig III. 1194–1241
Ulrich I., dr Stifter, mit em Duume 1241–1265
Ulrich II. 1265–1279
Eberhard I., der Erlauchte 1279–1325
Ulrich III. 1325–1344
Ulrich IV. 1344–1362 zämme mit em Eberhard II. bis zue syym Ruckdritt 1362
Eberhard II., der Greiner, der Rauschebart 1344–1392 bis 1362 zämme mit em Ulrich IV.
Eberhard III., dr Mild 1392–1417
Eberhard IV., dr Jinger 1417–1419
Ludwig I. un Ulrich V. 1419–1426 unter Vormundschaft vu ihre Mueter, dr Henriette von Mömpelgard
Ludwig I. 1426–1442
Ulrich V. 1433–1442 zämme mit em Ludwig I.
Dailig vu Wirttebärg dur dr Nirtenger Vertrag

Stuegerter Linie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschaft Aamerkige
Ulrich V., dr Vilgliebt 1442–1480
Eberhard VI. 1480–1482 speter Herzog Eberhard II.

Uracher Linie[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschaft Aamerkige
Ludwig I. 1442–1450 ghyrote mit dr Mechthild vu dr Pfalz
Ludwig II. 1450–1457
Eberhard V. 1457–1482
Widerverainigung vu Wirttebärg dur dr Mensenger Vertrag

Veraint Wirttebärg[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschaft Aamerkige
Eberhard V. 1482–1495 ab 1495 as Herzog Eberhard I., im Bart

Herzeg[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschaft Aamerkige
Eberhard I., im Bart 1495–1496
Eberhard II. 1496–1498
Ulrich 1498–1550
Christoph 1550–1568
Ludwig 1568–1593
Friedrich I. 1593–1608
Johann Friedrich 1608–1628
Eberhard III. 1628–1674
Wilhelm Ludwig 1674–1677
Eberhard Ludwig 1677–1733 1677–1693 unter dr Vormundschaft vu syre Mueter Magdalena Sibylla vu Hesse-Darmstadt un syym Unkel Herzog-Administrator Friedrich Carl vi Wirttebärg-Winnedal
Karl Alexander 1733–1737
Carl Eugen 1737–1793 1737–1738 unter em Herzog-Administrator Carl Rudolf vu Wirttebärg-Neiestadt
1738–1744 unter em Herzog-Administrator Carl Friedrich vu Wirttebärg-Oels
Ludwig Eugen 1793–1795
Friedrich Eugen 1795–1797
Friedrich II. 1797–1806 ab 1. Jänner 1806 as Friedrich I. Chenig vu Wirttebärg

Chenig[ändere | Quälltäxt bearbeite]

Name Herrschaft Aamerkige
Friedrich I. 1806–1816
Wilhelm I. 1816–1864
Karl I. 1864–1891
Wilhelm II. 1891–1918
Uflesig vu dr Monarchi noch em Erschte Wältchrieg 1918

Literatur[ändere | Quälltäxt bearbeite]

  • Sönke Lorenz, Dieter Mertens, Volker Press (Hrsg.): Das Haus Württemberg. Ein biographisches Lexikon. Kohlhammer, Stuttgart 1997, ISBN 3-17-013605-4
  • Gerhard Raff: Hie gut Wirtemberg allewege. 1. Das Haus Württemberg von Graf Ulrich dem Stifter bis Herzog Ludwig. 5. Auflage. Hohenheim-Verlag, Stuttgart 2003, ISBN 3-89850-110-8
  • Gerhard Raff: Hie gut Wirtemberg allewege. 2. Das Haus Württemberg von Herzog Friedrich I. bis Herzog Eberhard III. Mit den Linien Mömpelgard, Weiltingen, Neuenstadt am Kocher, Neuenbürg und Oels in Schlesien. 3. Auflage. Hohenheim-Verlag, Stuttgart 2003, ISBN 3-89850-108-6
  • Gerhard Raff: Hie gut Wirtemberg allewege. 3. Das Haus Württemberg von Herzog Wilhelm Ludwig bis Herzog Friedrich Carl. Hohenheim-Verlag, Stuttgart 2002, ISBN 3-89850-084-5
  • Christoph Friedrich von Stälin: Wirtembergische Geschichte. In 2 Bänden. Stuttgart 1856, Reprint: Akadademische Verlags-Gesellschaft, Kettwig 19xx, ISBN 3-88851-301-4